Реклама
Реклама
Реклама

Як стати в чергу на квартиру в 2018 році

  1. Хто може стати в чергу на житло
  2. Коли громадянин вважається мають потребу в житлі
  3. Вимоги до черговикам
  4. Допускається мати частку
  5. При переїзді в інше місто очереднику потрібно заново вставати в чергу
  6. Члени сім'ї очередника повинні бути прописаними за однією адресою
  7. Як часто треба оновлювати свої дані
  8. Які документи необхідно здати
  9. Плани здачі житла для черговиків у 2018 році
  10. Яка ціна орендного житла в 2018 році

У Казахстані взяти орендне житло з викупом і без можуть тільки черговики акіматів. Привабливі умови його отримання, такі як доступна ціна, відсутність початкового внеску, довгий термін оренди, змушують громадян ставати в чергу. Вона може тягнутися роками, але для багатьох це, мабуть, єдина можливість стати володарем власного даху над головою.

Щорічно число черговиків по республіці збільшується в середньому на 50 тисяч сімей. Як розповіли порталу kn.kz в Міністерстві з інвестицій та розвитку Республіки Казахстан (далі СВІТ РК), за даними місцевих виконавчих органів на 1 січня 2018 року на обліку потребуючих житло по республіці складаються 473 019 громадянина, в тому числі по місту Астана - 47 967 громадян, з Алмати - 20 689 і по Караганді - 15 799 чоловік.

Як отримати орендне житло за програмою «Нурли жер»? >>>

Хто може стати в чергу на житло

Стати черговиками можуть тільки певні категорії громадян: Стати черговиками можуть тільки певні категорії громадян:

  • інваліди та учасники Великої Вітчизняної війни;
  • діти-сироти, діти, які залишилися без піклування батьків;
  • соціально вразливі верстви населення, які мають сукупний середньомісячний дохід за останні 12 місяців перед зверненням про надання житла на кожного члена сім'ї нижче 3,1-кратного розміру прожиткового мінімуму, встановленого на відповідний фінансовий рік законом про республіканський бюджет. Коефіцієнт 3,1-кратного розміру прожиткового мінімуму не поширюється на дітей-сиріт, дітей, які залишилися без піклування батьків, і дітей-інвалідів;
  • держслужбовці, працівники бюджетних організацій, військовослужбовці, кандидати в космонавти, космонавти і особи, що займають державні виборні посади;
  • громадянам, єдине житло яких визнано аварійним в порядку, встановленому законодавством РК.

До соціально-вразливим верствам населення відносять такі категорії:

  • особи, прирівняні до інвалідів та учасників Великої Вітчизняної війни;
  • сім'ї, що мають або виховують дітей-інвалідів;
  • особи, які страждають важкими формами деяких хронічних захворювань;
  • пенсіонери за віком;
  • багатодітні сім'ї;
  • неповні сім'ї;
  • інваліди I та II групи;
  • оралмани;
  • особи, які втратили житло в результаті екологічних лих, надзвичайних ситуацій природного і техногенного характеру;
  • сім'ї осіб, які загинули (померли) при виконанні державних або громадських обов'язків, військової служби, при підготовці або здійсненні польоту в космічний простір, під час рятування людського життя, при охороні правопорядку.

«Нурли жер»: умови і ціни нової житлової програми >>>

Читачі порталу kn.kz в рубриці "Питання та відповіді" часто цікавляться, чи можна переходити з однієї категорії в іншу без втрати черговості? Як відповіли в МИР РК, згідно з пунктом 1 статті 74 Закону Республіки Казахстан «Про житлових відносинах» (далі - Закон), житло з державного житлового фонду або житло, орендоване місцевим виконавчим органом в приватному житловому фонді, за винятком випадків, передбачених статтею 98 1 цього Закону, надається громадянам, які перебувають на обліку потребуючих, в порядку черговості, встановленої списками, з моменту подачі заяви з усіма необхідними документами.

Отже, ви можете подати заяву за іншою категорії, але черговість вважається з моменту падачі заяви за новою категорії.

Коли громадянин вважається мають потребу в житлі

Житло надається черговикам тільки в наступних випадках:

  • ви не маєте житла на праві власності на території РК при постановці на облік і на момент надання житла з комунального житлового фонду або житлового фонду державного підприємства;
  • житло, в якому проживає ваша сім'я, не відповідає встановленим санітарним і технічним вимогам;
  • в суміжних, неізольованих житлових приміщеннях проживає дві і більше сім'ї;
  • в складі вашої сім'ї є хворі, які страждають важкими формами деяких хронічних захворювань (за списком захворювань, затвердженим Урядом РК), при яких спільне проживання з ними в одному приміщенні (квартирі) стає неможливим.

Тим часом, прес-служба апарату Уповноваженого з прав людини в РК повідомляє, що до цього часу жодним нормативним актом не було визначено уповноважений орган з видачі документа, що підтверджує невідповідність / відповідність житла вищевказаним вимогам Тим часом, прес-служба апарату Уповноваженого з прав людини в РК повідомляє, що до цього часу жодним нормативним актом не було визначено уповноважений орган з видачі документа, що підтверджує невідповідність / відповідність житла вищевказаним вимогам.

Уповноважений з прав людини в РК Аскар Шакіров направив на адресу Уряду РК звернення впорядкувати дану проблему, так як незадовільні житлові умови є джерелом загрози здоров'ю та життю громадян.

Також однією з проблем, зазначених у зверненні, є присутність в чинному законодавстві правової колізії в реалізації багатодітними матерями, нагородженими підвіскою «Алтин алқа», права на отримання житла з державного житлового фонду в першочерговому порядку відповідно до ст. 36 Закону РК від 12.12.1995 «Про державні нагороди».

Іпотека в Казахстані: що пропонують банки в лютому 2018 року >>>

Вимоги до черговикам

Житло у власності

Як расcказалі в МИР РК, відповідно до пункту 1) статті 69 Закону, громадяни Республіки Казахстан, громадяни, що не мають в постійному користуванні в даному населеному пункті житла з комунального житлового фонду, визнаються такими, що потребують житло з державного житлового фонду, якщо вони не мають житла на праві власності на території Республіки Казахстан при постановці на облік і на момент надання житла з комунального житлового фонду або житлового фонду державного підприємства.

Допускається мати частку

У міністерстві пояснюють, що частку у власності мати можна, так як вона не є повноцінним житлом. Житло - це окрема житлова одиниця (індивідуальний житловий будинок, квартира, кімната в гуртожитку), призначена і використовувана для постійного проживання, що відповідає встановленим санітарно-епідеміологічним, технічним та іншим обов'язковим вимогам.

При переїзді в інше місто очереднику потрібно заново вставати в чергу

Згідно зі статтею 67 і 73 Закону, житла з комунального житлового фонду надаються в користування потребують житло громадянам Республіки Казахстан, які постійно проживають у даному населеному пункті. Для постановки на облік громадян Республіки Казахстан в містах республіканського значення, столиці потрібне постійне проживання не менш як трьох років.

Зняття з обліку громадян, які потребують житло з державного житлового фонду здійснюється при виїзді на постійне проживання до іншого населеного пункту.

Члени сім'ї очередника повинні бути прописаними за однією адресою

Згідно з пунктом 1 статті 21 Закону, членами сім'ї власника житла визнаються постійно спільно проживає спільно і їхні діти. Батьки подружжя, а також діти, які мають свої сім'ї і постійно проживають з власником, можуть бути визнані членами сім'ї власника тільки за взаємною згодою.

Як взяти іпотеку від Жілстройсбербанка на вторинне житло >>>

Як часто треба оновлювати свої дані

Місцеві виконавчі органи району, міста обласного значення, міста республіканського значення, столиці щорічно проводять інвентаризацію списків черговості громадян Республіки Казахстан, які перебувають на обліку потребуючих житло з комунального житлового фонду для актуалізації списків черговиків, які перебувають на обліку як нужденних у житлі Місцеві виконавчі органи району, міста обласного значення, міста республіканського значення, столиці щорічно проводять інвентаризацію списків черговості громадян Республіки Казахстан, які перебувають на обліку потребуючих житло з комунального житлового фонду для актуалізації списків черговиків, які перебувають на обліку як нужденних у житлі.

З цією метою заявники щорічно надають необхідні документи до місцевого виконавчий орган з 1 квітня до 1 грудня. Термін інвентаризації - три місяці з 1 грудня поточного року. Місцевий виконавчий орган оголошує про проведення інвентаризації в регіональних засобах масової інформації за місяць до 1 квітня поточного року.

Індивідуальні будинки по «Нурли жер»: опис, умови покупки, плани здачі в 2018 році >>>

Які документи необхідно здати

Перелік документів, необхідних для надання адміністративної послуги при зверненні услугополучателя (або його представника за нотаріально завіреної довіреності) до Державної корпорацію:

  • заяву про взяття на облік громадян, які потребують житло з комунального житлового фонду, із зазначенням згоди на перевірку услугодателем про наявність або відсутність житла з комунального житлового фонду;
  • документ, що засвідчує особу (потрібно для ідентифікації особи);
  • документ, що підтверджує факт проживання в містах республіканського значення, столиці не менше трьох років (тільки для громадян Республіки Казахстан, які проживають в містах республіканського значення, столиці);
  • свідоцтва про укладення (розірвання) шлюбу (до 1 червня 2008 року), про смерть членів сім'ї (до 13 серпня 2007 року), про народження дітей (до 13 серпня 2007 року) оригінал представляється для ідентифікації особи);
  • довідка відповідного місцевого виконавчого органу, якщо єдине житло визнано аварійним;

У разі звернення услугополучателя, що відноситься до соціально вразливим верствам населення (за винятком дітей-сиріт, дітей, які залишилися без піклування батьків, і дітей-інвалідів), додатково подається:

  • довідка про доходи за останні дванадцять місяців перед зверненням на кожного члена сім'ї.

У разі звернення услугополучателя, що відноситься до категорії державних службовців, працівників бюджетних організацій, військовослужбовців, співробітників спеціальних державних органів та осіб, що займають державні виборні посади, додатково подається:

  • довідка з місця роботи (служби).

Кандидати в космонавти, космонавти представляють документ, що підтверджує їх статус, який присвоюється Урядом Республіки Казахстан.

У випадках, коли житло, в якому проживає сім'я, не відповідає встановленим санітарним і технічним вимогам, або коли в суміжних, неізольованих житлових приміщеннях проживають дві і більше сімей, або коли в складі сім'ї є хворі, які страждають важкими формами деяких хронічних захворювань, при яких спільне проживання з ними в одному приміщенні (квартирі) стає неможливим, услугополучатель додатково подає:

  • довідки відповідних уповноважених органів.

Відомості документів, що засвідчують особу, свідоцтва про укладення або розірвання шлюбу (після 1 червня 2008 року), про смерть (після 13 серпня 2007 року), про народження дітей (після 13 серпня 2007 року), довідки про наявність або відсутність житла (по Республіці Казахстан), що належить їм на праві власності, адресної довідки, рішення суду про визнання інших осіб членами сім'ї услугополучателя, документів, що підтверджують приналежність услугополучателя до соціально вразливим верствам населення, надаються услугодателю на всіх членів сім'ї з с відповідних державних інформаційних систем через шлюз «електронного уряду».

Квартири від КІК: орендне житло за програмою «Нурли жер» в 2018 році >>>

Плани здачі житла для черговиків у 2018 році

За інформацією СВІТ РК, на будівництва орендного житла без викупу в 2018 році з республіканського бюджету передбачено 25 млрд тенге. Згідно із затвердженим планом на 2018 рік, планується ввести в експлуатацію 184,5 тис. Кв. метрів житла.

регіон

Загальна площа квартир, тис. Кв. м

Акмолінська область

3,2

Актюбинська область

17,8

Алматинська область

13,7

Атирауська область

0

Східно-казахстанська область

7,7

Жамбилська область

13,8

Західно-Кахстанская область

11,9

Карагандинська область

17,3

Костананская область

13,9

Кизилординська область

10,8

Мангістауська область

18,6

Павлодарська область

8,7

Північно-Казахстанська область

4,1

Південно-Казахстанська область

20,3

місто Алмати

17,0

місто Астана

5,7

РАЗОМ

184,5

Іпотека «Нурли жер»: як отримати позику під 10% річних >>>

Яка ціна орендного житла в 2018 році

Орендне житло без викупу надається соціально-вразливим верствам населення з числа черговиків, які перебувають на обліку в МІО, в порядку черговості.

Згідно з пунктом 1 статті 97 Закону розмір плати за користування житлом з державного житлового фонду встановлюється місцевим виконавчим органом району, міста обласного значення, міста республіканського значення, столиці (з комунального житлового фонду), відповідно до методики розрахунку розміру плати за користування житлом з державного житлового фонду.

Наказом голови Агентства Республіки Казахстан у справах будівництва і житлово-комунального господарства затверджено Методику розрахунку розміру плати за користування житлом з державного житлового фонду.

При будівництві житлового будинку в регіонах вартість оренди 1 кв.м буде дорівнює:

140 000/125/12 = 93 тенге за 1 кв. м;

125 років - розрахунковий термін служби будівлі з матеріалу цегли;

140 000 тенге - вартість будівництва 1 кв. м в регіонах.

При будівництві житлового будинку в рр. Астана, Алмати, Атирау і Актау вартість оренди 1 кв. м буде дорівнює:

180 000/125/12 = 120 тенге за 1 кв. м;

125 років - розрахунковий термін служби будівлі з матеріалу цегли;

180 000 тенге - вартість будівництва 1 кв. м в регіонах.

Каріма Апенова, інформаційна служба kn.kz

Як отримати орендне житло за програмою «Нурли жер»?