Реклама
Реклама
Реклама

«Як я отримав житло за держпрограмою?» Історії учасників

  1. Квартира від Казахстанської іпотечної компанії за 33 тисячі тенге в місяць
  2. Програма «Молода сім'я»: квартира за 2 млн тенге
  3. Як накопичити на квартиру від Жілстройсбербанка
  4. Квартири від ФН «Самрук-Казина»: покупка житла через Інтернет
  5. «Доступне житло» від Жілстройсбербанка: головне мати депозит
  6. «Житло для всіх категорій населення» від Жілстройсбербанка: кредит під 4%

Портал про нерухомість kn.kz часто пише про реалізацію житлових держпрограм у Казахстані. Ми розповідаємо про те, як брати участь, де здається житло, як розподіляють квартири. Але за цією інформацією, за цими сухими цифрами в тіні залишаються самі учасники держпрограм.

А адже це особистості, зі своєю історією, зі своєю часом нелегкою долею. У сьогоднішній статті ми вирішили зібрати по всьому Казахстану розповіді з вуст самих власників «квадратів» від держави. Це будуть учасники держпрограми з усіх її напрямках: житло від Жілстройсбербанка, Казахстанської іпотечної компанії, Фонду нерухомості «Самрук-Казина». Свої історії розкажуть як черговики, так і ті, хто купив квартиру без участі акімату, але в рамках державної програми, дотримуючись умов самих операторів. Всіх героїв об'єднує одне - у них не було свого житла.

Орендне житло з подальшим викупом в 2016 році: умови і ціни >>>

Квартира від Казахстанської іпотечної компанії за 33 тисячі тенге в місяць

Дмитро Авдєєв, 30 років, тренер з карате в Молодіжному центрі спорту ГККП «Дитячо-молодіжний центр спорту» відділу фізичної культури і спорту міста, а також в об'єднанні дворових клубів «Жигер» акімату м Павлодару Дмитро Авдєєв, 30 років, тренер з карате в Молодіжному центрі спорту ГККП «Дитячо-молодіжний центр спорту» відділу фізичної культури і спорту міста, а також в об'єднанні дворових клубів «Жигер» акімату м Павлодару

Стояв в черзі як працівник бюджетної сфери 7,5 років. У 2016 році отримав нову квартиру по лінії «Житло від АТ« ВО «Казахстанська іпотечна компанія».

- Працювати тренером я став в 2007 році, і в 2008 році став у чергу як бюджетник. В цьому році дізнався в акімату, що є конкурс від КІК. Треба було здати документи, пройти платоспроможність. І ось я пройшов за конкурсом. Мені дали можливість вибрати поверх з нерозподілених. Я прийшов в ЖКГ, там був план. Я вибрав квартиру на 5 поверсі з 9. Яким області урочисто мені вручив ключі в кінці жовтня. І вже другий місяць я живу в цій квартирі.

Будинок новий, гарний, в Усольском мікрорайоні. Це вважається найбільш екологічно чистий, новий район в Павлодарі. Поруч нова поліклініка, назарбаєвських школа, річка Усолка, новобудови навколо. Квартира однокімнатна, площею 39 кв.м, коштує 8 500 000 млн тенге. Договір оренди на 20 років уклав. Щомісяця по 33 000 тг плачу. Я довго думав, погоджуватися чи ні. Але мене влаштовувало те, що не потрібен був початковий внесок, можна було відразу заїхати і жити.

Хоча я вважаю, що ми як держпрацівників, особливо спортсмени, які працюють на державу, повинні отримувати таке житло ще простіше і дешевше. Чи не посоромлюся цього слова - навіть безкоштовно. Я працюю з дітьми, ми їздимо з ними по містах Казахстану, на республіканські і світові чемпіонати. Наприклад, на чемпіонаті світу в Португалії вихованець нашого клубу зайняв 1 командне місце. Радує, що заняття для дітей безкоштовні.

Як отримати житло за «Нурли жол» в 2016-2017 роках? >>>

Програма «Молода сім'я»: квартира за 2 млн тенге

Ерлан Кульбаев, 29 років, продавець в магазині автозапчастин в м Теміртау Ерлан Кульбаев, 29 років, продавець в магазині автозапчастин в м Теміртау

Отримав квартиру в 2015 році за програмою «Житло для молодих сімей» по лінії Жілстройсбербанка. Дружина в декретній відпустці, мають дитини.

- Про програму я дізнався в газетах і знайомі підказали. Багато документів треба було зібрати, черги великі були в ЖКГ. Пам'ятаю ще треба було відкрити депозит в Жілстройсбербанке, але він у мене вже був. Потім треба було почекати, коли закінчать обробку квартири. Це було 5-поверховий гуртожиток у 117 кварталі, побудоване ще за радянських часів. Його відремонтували і розподілили квартири. Нам дісталася 1-кімнатна квартира площею 31-32 кв.м на 3 поверсі. Оздоблення чистове, двері нові, шпалери є, нова ванна, сантехніка. Для молодої сім'ї - це відмінна квартира, яка відповідає держпрограмі.

Вартість - 2 млн тенге. Перші 8 років ми будемо віддавати по 13 тисяч тенге щомісяця, а потім по 9 тисяч. Це дуже вигідно, тому що до цього ми жили на знімних квартирах, платили по 30-40 тисяч. Тепер на все вистачає, на дитину і навіть на садочок. Ми чули про програму раніше, але не вірили в неї. А коли отримали, приємно стало, що є така програма. Радили друзям, щоб вони теж брали участь. Реально можна отримати. Треба вірити, що держава робить для молодої сім'ї такі програми. Впевненість повинна бути у людей. Тільки побільше б здавали квартир для молодих сімей.

Як молодим сім'ям отримати житло за програмою в Казахстані в 2016-2017 рр.? >>>

Як накопичити на квартиру від Жілстройсбербанка

Римма Егізбаева, 45 років, реквізитор в Театрі ім Римма Егізбаева, 45 років, реквізитор в Театрі ім. Абая в м Шім'ї

Купила квартиру в районі Жана Шім'ї в 2016 році за Програмою розвитку регіонів до 2020 року через участь в пулі покупців житла по лінії Жілстройсбербанка. Збирала в банку 6 років.

- Я відкрила депозит в Жілстройсбербанке в 2010 році і по можливості намагалася відкладати, може бути, рік-два регулярно. А потім я відкрила депозити на своїх дітей. І у мене вже три було депозиту. І одночасно вносити гроші на 3 депозиту мені трошки накладно було. Тому я вже раз в 2-3 місяці «закидала». Приблизно по 10-15 тисяч. Я вважаю це нормально. Можна було б і більше, якби зарплата дозволяла. А потім і моя мама приєдналася. Вона виявилася більш активною, і у неї навіть більше грошей виявилося, ніж у нас. І нас підганяла завжди: «Не витрачайте гроші, потрібно робити накопичення!».

Ми відкрили депозит «на авось», просто з метою накопичити, так як були непогані умови, акції. Думали, якщо потрібні будуть гроші, завжди можна їх зняти. У мене син дорослий, навчання у нього попереду. Може, на це гроші знадобилися б. А потім нам подзвонили з банку і запитують: «Ви збираєтеся брати квартиру?». Ми остовпіли спочатку, але відповіли: «Так, збираємося». «Прийдіть в банк. Потрібно подивитися, що у вас там. Накопичення досить великі і дозволяють купити квартиру », - сказали нам.

Ми прийшли, менеджери пояснили, що потрібно об'єднати всі рахунки. Запропонували варіанти, поверх, на кого краще оформити, як платити. На маму, яка пенсіонерка, було небажано.

Квартира коштувала 9 млн тенге. Я повинна була накопичити 4,5 млн. Ми об'єднали рахунку, і вийшло у нас стільки. Це реально. Ми самі навіть здивувалися. І буквально за місяць-півтора все оформили. Купили 2-кімнатну квартиру площею 67,4 кв.м на 2 поверсі з 9. Нам дали іпотеку на 6 років під 5% річних. Щомісяця сплачуємо по 68 тисяч тенге. Якщо дивитися по Шім'ї, то цей будинок на рівні. По-перше, він цегляний, з ремонтом. Все як годиться в євростандарти. Ламінована підлога, ванна, туалет в кахлі, двері, ламіновані під дерево. Розетки, вимикачі, все встановлено. Підлоги обігріваються. Заходь і живи.

Район дуже хороший, лівобережжя. Все поруч: площа, школи, дитсадки, торгові доми. Я дуже задоволена. Зараз меблі купуємо, може бути, до Нового року переїдемо.

Держпрограма від Жілстройсбербанка: якщо ви не стоїте в черзі на житло >>>

Квартири від ФН «Самрук-Казина»: покупка житла через Інтернет

Марія Майлаякова, 34 роки, працює в страховій компанії в м Марія Майлаякова, 34 роки, працює в страховій компанії в м.Алмати

У серпні 2015 прийняла участь в Програмі розвитку регіонів до 2020 року по лінії Фонду нерухомості «Самрук-Казина». Придбала квартиру в оренду з викупом по інтернету в ЖК «Асил Арман».

- Про програму я дізналася на сайті ФН «Самрук-Казина». Пройшла реєстрацію, здала документи. В 1 чергу я не потрапила, але коли оголосили розподіл по 2 черги, я пройшла. Була на 78 місці з 100 чоловік. По інтернету дуже зручно брати участь.

Це орендне житло на 15 років. Квартира 3-кімнатна, на 4 поверсі. Платимо за 110 тисяч тенге щомісяця. Спочатку заплатили гарантійний внесок - 3 орендних платежу. Квартира дуже хороша, світла, тепла. Правда район далеко від міста знаходиться, на роботу добиратися важкувато. Але найголовніше, що дах над головою є. В Алмати важко купити житло. Для нас це велике досягнення, велике щастя. Спочатку, коли пройшли за конкурсом, стільки радості було, сліз щастя. Ми знаємо, за що платимо. Це майбутнє для нашої сім'ї, адже у нас двоє синів.

Раджу всім брати участь в держпрограмах, це хороші реальні шанси виконати мрію про власне житло.

Квартири від «Самрук-Казина»: якщо ви не черговик акімату >>>

«Доступне житло» від Жілстройсбербанка: головне мати депозит

Зулайха Худайбергенова, 59 років, нині пенсіонер в м Зулайха Худайбергенова, 59 років, нині пенсіонер в м.Астана

У 2011 році отримала квартиру за держпрограмою житлового будівництва 2011-2014 років по лінії Жілстройсбербанка.

- У 2010 році я відкрила рахунок в Жілстройсбербанке. Але я була неакуратно вкладниця, коли вносила гроші, коли немає. Тоді важко було робити вклади, потрібно було їхати в банк. Якось раз в банку, побачила натовп людей, все шумлять щось. Знайому зустріла, і вона мені сказала: «Пиши». І я, тоді не розуміючи, на що я пишу, написала заяву на участь в пулі. Це був, напевно, другий випадок оголошення пулу в Астані. Мені сказали, що квартира коштує 4 млн тенге, потрібно було внести початкового внеску близько 2 млн. Я подумала, де я візьму такі гроші? Охочих було багато. Але я вирішила брати участь, організувала ці 2 млн. А потім мені сказали, що я пройшла в пул.

Ми отримали 1-кімнатну квартиру площею 32 кв.м в ЖК на вул. Кордай. Так як я була недисциплінованій вкладницею, мені дістався 13 поверх з 14. Будинок хороший, теплий, сухий. Ремонт для соціального житла нормальний.

Спочатку я оплачувала по 70 тисяч тенге, тому що не було 3 років накопичень, а потім платила по 30 тисяч. Я там недовго жила, жив син, а потім ми, достроково викупив її, продали. Все-таки вона маленька. Встигли до девальвації і вклалися в більшу 2-кімнатну квартиру. Але вже не від Жілстройсбербанка, тому що було вже малоймовірно, що ми потрапимо в пул, так як купити в рамках держпрограми можна тільки один раз. Всі люди вже зрозуміли, що до чого, і почали брати участь.

Я дуже задоволена, велике спасибі Жілстройсбербанку. Я вже всім розповідаю про це, до цього люди вважали, що це все дурниця, що якщо вкладеш - не витягнув. Я жодного разу не пошкодувала, що була в цьому банку. Зараз у мене є там рахунок, у невістки є і колег.

Орендне житло від Жілстройсбербанка: умови і розрахунки >>>

«Житло для всіх категорій населення» від Жілстройсбербанка: кредит під 4%

Жибек Іскакова, 31 рік, працює в автосалоні Toyota в Атирау Жибек Іскакова, 31 рік, працює в автосалоні Toyota в Атирау

Стояла в черзі на житло 1,5 року як мати-одиначка. У лютому 2016 року одержала квартиру по лінії Жілстройсбербанка «Житло для всіх категорій населення».

- Ідею здати документи і встати в чергу підкинула моя клієнтка, приобретавшая автомобіль в нашому автосалоні. До цього я знімала квартиру близько 4 років. Грунтовно взявшись за справу, я зібрала всі документи і почала чекати. Буквально через рік я дізналася, що йде набір за держпрограмою «Доступне житло - 2020». Основні труднощі були при здачі документів в ЖКГ, триденна чергу з 7 ранку, але в цілому терпимо.

Чи то по щасливому випадку, чи то з волі Аллаха я отримала квартиру в лютому 2016 року. Моя зарплата дозволила мені придбати 3-кімнатну квартиру площею 78 кв.м на 5 поверсі в мкр-ні НУРС. Програма має на увазі накопичення перші 8 років по 43 000 тг в місяць. Ця сума складе рівно половину від загальної суми квартири. Решту суми Жілстройсбербанк дасть під 4%.

Я раніше не вірила, що держава працює і піклуватися про людей, які не можуть собі дозволити житло за готівку. Живу в квартирі близько 10 місяців. Є проблеми із забудовником щодо газу, але в цілому житлом задоволена. Як на мене так краще своє, ніж знімне.

Від редакції kn. kz: Поки готувалася стаття, ми дізналися, що у Жибек Іскакова раптово помер син. Редакція порталу висловлює глибокі співчуття нашій героїні і сумує разом з нею.

Каріма Апенова, інформаційна служба kn.kz

Як отримати житло за «Нурли жол» в 2016-2017 роках?
А потім нам подзвонили з банку і запитують: «Ви збираєтеся брати квартиру?
Я подумала, де я візьму такі гроші?