Реклама
Реклама
Реклама

Ринок нерухомості влітку: коли краще шукати квартиру і чому злетять ціни

Оренда квартир в Києві подорожчає в серпні & nbsp; / Фото: Анастасія Іскрицька

Влітку на ринку нерухомості традиційно спостерігається затишшя, розповідають в Асоціації ріелторів України. Уже в червні кількість укладених угод, як припускають експерти, може знизитися на 10%. Цей період називають найкращим часом для оренди квартир. "Млявий ринок" дозволяє вибирати, а не шукати житло. Правда, в серпні ринок знову активізується, а разом з тим виростуть і ціни на оренду. Сайт "Сегодня.ua" разом з експертами з'ясовував, чого чекати від ринку нерухомості цього літа.

Менше оголошень і пропозицій

З початку року портали для оренди житла почали жорсткіше підходити до розміщення оголошень, розповідає керівник Комітету з інформаційних систем і аналітики Асоціації фахівців з нерухомості України Едуард Бразас. В результаті, як зазначають ріелтори, кількість оголошень про оренду житла на просторах інтернету скоротилося.
Крім того, експерти спостерігають і зниження кількості реальних пропозицій. "Ринок зараз млявий, деякі власники свої пропозиції познімають. Та й орендарі зараз так активно не бігають за квартирами. Але сказати, що це якесь особливе стан ринку, не можна", - розповідає Едуард Бразас.

"Ринок зараз млявий, деякі власники свої пропозиції познімають. Та й орендарі зараз так активно не бігають за квартирами. Але сказати, що це якесь особливе стан ринку, не можна", - розповідає Едуард Бразас.

Українця неохоче змінюють місце проживання під час свят і на початку літа. Традиційно в червні ринок "завмирає". "Сказати, що це сильно вплине на ринок, не можна. Можливо, буде просідання відсотків на десять. Але це не так істотно", - упевнений аналітик Асоціації ріелторів України.
Ріелтор Максим Бабуряк розповідає, традиційно найбільшим попитом користуються дешеві квартири. Так, в Києві можна за кілька годин здати "однушку" за 4 тисячі гривень. Житло вартістю від 6 - 6,5 тисяч гривень здати в оренду складніше.
"Зараз вимоги до квартир високі. З совкової меблями і далеко від метро квартири здати в оренду не так легко. А якщо ще вона коштує 6 тисяч, звичайно, таке житло може довго стояти", - розповідає ріелтор.
За словами Едуарда Бразаса, однокімнатну квартиру в Києві можна орендувати за 4-5 тисяч гривень. Елітне житло (в хорошому будинку і дизайнерським ремонтом) обійдеться від 10 тисяч гривень на місяць.

Квартиру знімати краще на початку літа

Максим Бабуряк пояснює, в серпні-вересні тисячі студентів шукають собі житло в столиці. В результаті чого в сегменті дешевого житла різко зростає попит, власники квартир піднімають ціни, а здобувачі змушені погоджуватися. "В кінці серпня роботи багато. І в обласних центрах, і в столиці кількість бажаючих орендувати житло різко зростає. Роботи багато. Цей сезон триває до жовтня. Тоді вже ринок трохи заспокоюється", - розповідає ріелтор.
Едуард Бразас також вважає, в серпні оренда квартир подорожчає. Тим, хто збирається змінити квартиру, краще зробити це на початку літа. "Серпень і вересень найвищий сезон в оренді. Тоді буде найважче орендувати житло. Природно до цього періоду потрібно вирішити свої питання з житлом. Якщо зараз можна подивитися п'ять квартир і вибрати, то в серпні можна подивитися дві, а коли дійде час до третьої вже перші дві займуть ", - говорить Едуард Бразас.
Найдешевша квартира, яку вдалося знайти на сайтах оголошень - обійдеться всього лише в 2 тисячі гривень на місяць. Однак, власники квартири пропонують орендарям жити в порожньому приміщенні і в рахунок оренди робити капітальний ремонт.

"Здам суміжну двокімнатну квартиру, що вимагає ремонт. Кімнати без ремонту і меблів. Господарі розглянуть ваші пропозиції. Довгострокова оренда. Відмінне місце розташування: 20 хвилин від ст.м. Академмістечко", - йдеться в оголошенні.


Квартира за 2 тис. Гривень на місяць. Фото: OLX

На ринку столичної нерухомості також можна знайти квартиру, з місячною орендною платою в десятки тисяч доларів. Так, в самому центрі Києва, на вулиці Інститутській можна орендуватися 8-кімнатну квартиру з 4 санвузлами за 20 тисяч доларів на місяць.
"Величезна простора світла квартира з якісним ремонтом, з прекрасним видом на Київ з оглядом 250 градусів з великими гардеробними кімнатами", - йдеться в оголошенні.

Квартира за 20 тис. Доларів на місяць. Фото: OLX

Купити квартиру в Києві

Як каже Максим Буряк, все більше киян віддають перевагу квартирам у новобудовах. На "вторинному ринку" кількість покупців скорочується. При цьому, ціни на "вторинці" прив'язані до долара, якій тільки за останній місяць девальвував на 1 гривню. Отже, ще місяць тому квартира вартістю 30 тисяч доларів коштувала на 30 тисяч гривень дорожче.
Як повідомляє портал domik.ua , Попит на квартири великої площі - як на первинному, так і на вторинному ринку - все нижче. Продавцям на вторинному ринку не залишається нічого іншого, як знижувати вартість своїх габаритних квартир або чекати кращих часів.
Попит на нове житло зростає з кожним місяцем. Тільки в квітні в Києві стартував продаж 4-х житлових комплексів, один з яких в форматі "місто в місті". Ще 6 великих РК запустили в продаж нові черги. У передмісті столиці темпи будівництва ще активніше, а забудова нерідко ведеться цілими кварталами.
На даний момент ціни на первинному ринку відносно стабільні, в той час як житло на "вторинці" продовжує дешевшати. Основний попит (80% угод) - житло в "недорогому" сегменті. За оцінками експертів, "недорого" - це 25-30 тис. Грн за квадратний метр в новій квартирі і до 40 тис. Грн - на "вторинці".

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Підписуйтесь на нашу розсилку