Реклама
Реклама
Реклама

Зразок позовної заяви до суду: рекомендації і готові шаблони

  1. Термінове повідомлення для юриста! В офіс прийшла поліція
  2. Перевірте позов до суду на помилки
  3. Скласти позовну заяву потрібно відповідно до вимог
  4. Комплект додатків до позовної заяви в сою відрізняється від додатків до арбітражного позову
  5. Позов до суду загальної юрисдикції
  6. У разі економічного спору позовну заяву направляють в арбітражний суд
  7. Подивіться зразок позовної заяви, яку подають в арбітражний суд
  8. Найчастіше в арбітражний суд подають позови в рамках господарських спорів
  9. Зразки позовних заяв в арбітражний суд
  10. Подивіться зразок позовної заяви до суду загальної юрисдикції
  11. Перш ніж скласти позовну заяву, визначте підсудність

Скористайтеся зразком позовної заяви до суду для підготовки до процесу. Зразки позовних заяв в арбітражний суд і суд загальної юрисдикції в форматі Word.

Читайте в нашій статті:

Щоб звернутися за судовим захистом, необхідно скласти позовну заяву. Залежно від суті позовних вимог та статусу відповідачів заяву направляють до суду загальної юрисдикції (сою) або в арбітражний суд відповідно до правил територіальної та інстанційності підсудності. Заява до арбітражного суду готують за правилами ст.ст.125-126 АПК РФ, позов до суду загальної юрисдикції - відповідно до положень ст.ст.131-132 ЦПК РФ. При підготовці можна використовувати той чи інший зразок позовної заяви до суду.

Термінове повідомлення для юриста! В офіс прийшла поліція

Для всіх позовних заяв існують загальні правила

Зазвичай позов в арбітражний суд або сою готують юристи компанії. Якщо немає штатного юриста або справа вимагає залучення фахівців з особливою кваліфікацією, запрошують адвоката або юриста-судебника, в тому числі з юридичної компанії, яка надає послуги такого роду.

Позовна заява складають за загальною схемою:

  1. Вивчають суть спору, встановлюють позовні вимоги, роблять необхідні розрахунки, якщо мова йде про грошове зобов'язання, і визначають розмір як стягнення, так і судових витрат.
  2. Виконують вимоги досудового порядку вирішення спору, якщо це необхідно.
  3. Визначають правову позицію організації (компанії), що є в наявності і необхідні для витребування через суд докази (документи, матеріали, свідки і т.д.).
  4. Визначають підсудність.
  5. Складають позовну заяву в чіткій відповідності з процесуальними правилами. Потрібно переконатися, що всі вимоги виконані.
  6. Готують додатки - обов'язкові і факультативні, але важливі з точки зору підкріплення і обґрунтування викладених у позові обставин матеріали.
  7. Готують копії позову в суд і додатків для дотримання вимоги про направлення матеріалів відповідачу та іншим особам.
  8. Оплачують держмито, попередньо розглянувши можливість використання пільг або скорочення розміру держмита.
  9. Визначають спосіб подачі позову в арбітражний суд або сою - особисто, поштою, кур'єром, в електронному форматі (через сайт суду).

Додатково, в тому числі з включенням в позовну заяву, може бути підготовлено клопотання про вжиття заходів забезпечення вимог (Виконання судового рішення). Якщо є ризик, що відповідач або інша особа спробує, наприклад, приховати активи від звернення на них стягнення, або іншим способом вплине на виконання рішення, краще завчасно запобігти таку ймовірність.

Перевірте позов до суду на помилки

Зверніть увагу: в позові не повинно бути ніяких процесуальних та інших помилок. Представлений пакет документів - перша знайомства суду зі справою. Не всі помилки призводять до повернення позову, але будь-які здатні вплинути на первинну позицію суду. Більш того, помилки можуть стати основою або частиною правової позиції відповідача, послужити приводом до їх використання проти позивача.

Скласти позовну заяву потрібно відповідно до вимог

Вимоги до заяв сформульовані в ЦПК і АПК. У них багато спільного, але і є й відмінності. Тому завжди потрібно керуватися тими правилами, які відповідають конкретному процесу.

Згідно ЦПК і АПК позовну заяву в суд повинна містити:

  1. Точне (офіційне) найменування суду.
  2. для цивільного процесу - найменування позивача, при подачі матеріалів представником - найменування (ПІБ) представника, його адреса і адреса місцезнаходження позивача. Для арбітражу - найменування юрособи, що виступає позивачем, адреса його місцезнаходження, телефон, e-mail, факс.
  3. Найменування (ПІБ) відповідача, його місцезнаходження або місце проживання.
  4. Сутність, опис порушення прав / інтересів якої загрози такого порушення (тільки для сою).
  5. Конкретні вимоги. АПК додатково передбачає обов'язковість вказівки посилання на норми права (акти) щодо кожної вимоги і викладу окремо вимог до кожного з відповідачів, якщо їх декілька.
  6. Підстави вимог, докази, що підтверджують їх.
  7. Ціну позову (якщо можна оцінити) і розрахунок сум.
  8. Інформацію про дотримання досудового (претензійного) порядку врегулювання, якщо це обов'язково.
  9. Інформацію про заходи, вжиті перед зверненням з позовом, для забезпечення інтересів (тільки для арбітражу).
  10. Список додатків.

Позовна заява підписує представник юрособи, який діє по належно оформленого доручення або має право діяти від імені організації без спеціального повноваження. Зазвичай заяву підписує керівник юрособи або юрист, який готує позов. Але останнім допустимо, якщо в довіреності передбачено такі повноваження.

Комплект додатків до позовної заяви в сою відрізняється від додатків до арбітражного позову

Список обов'язкових документів до позову в суд загальної юрисдикції відрізняється від списку для арбітражного суду.

Позов до суду загальної юрисдикції

арбітражний позов

Копії заяви в кількості по числу відповідачів і третіх осіб

Документи, які підтвердять напрям учасникам процесу копій позову і додатків

Платіжний документ про сплату держмита

Платіжний документ про сплату держмита, документ про право на пільгу або клопотання про відстрочку / розстрочку / зменшенні держмита

Документ на підтвердження повноважень представника (довіреність або інший документ)

Документ на підтвердження повноважень представника (довіреність або інший документ)

Документ з розрахунком суми до стягнення або оспорюваної суми, а також копії розрахунку в кількості по числу відповідачів і третіх осіб. У документі повинна бути підпис позивача (представника)

Копії свідоцтва про держреєстрацію позивача в якості юрособи та виписка ЕГРЮЛ, датована не пізніше 30 днів до дати подання позову

Документи, які підтверджують підставу для пред'явлення підтвердження вимог, а також копії таких документів при їх відсутності у відповідачів і третіх осіб

Документи, які підтверджують підстави для пред'явлення вимог

Документи або інші докази дотримання досудового порядку врегулювання спору *

Документи про дотримання досудового порядку врегулювання спору

Копії судових актів про застосування забезпечувальних заходів, якщо арбітражний суд виносив такі судові акти до подачі позову

Проект договору (тільки для випадків судового спонукання до укладення договору)

* Інші документи до позовної заяви в сою докладають факультативно - тільки якщо позивач (представник) вважатиме за потрібне це зробити. Варто це робити чи ні, які матеріали прикладати - питання окремого аналізу. З одного боку, це може посилити позицію позивача при первинному знайомстві суду зі справою, з іншого - не завжди розумно відразу ж розкривати всі свої аргументи і докази перед відповідачами і третіми особами. Якщо позов і без того виглядає переконливим, додаткові матеріали не потрібні, при необхідності їх можна уявити в процесі.

Позивач може направити позовну заяву в суд в електронному форматі: в арбітражний суд через систему Мій арбітр , А в суд загальної юрисдикції через веб-форму сайту відповідного суду .

У разі економічного спору позовну заяву направляють в арбітражний суд

Арбітраж - основна судова інстанція для юридичних осіб. У ній дозволяється переважна кількість питань і суперечок за позовами організацій і підприємців остільки, оскільки заявлені вимоги пов'язані з економічною діяльністю. Економічний (господарський) характер спору - ключовий фактор арбітражної підсудності. Однак в цих же судах підлягають розгляду і справи, відповідачами за якими виступають юридичні особи, IP, в ряді випадків - федеральні, регіональні, місцеві органи влади, їх посадові особи, і вкрай рідко - звичайні громадяни.

Спеціальна підсудність арбітражу:

  • банкрутство;
  • корпоративні спори;
  • спори про відмову в держреєстрації юрособи;
  • спори, пов'язані з ринком цінних паперів;
  • спори, предметом яких є інтелектуальні права;
  • позови про захист ділової репутації;
  • деякі інші суперечки і питання, прямо віднесені до компетенції арбітражного суду.

Подивіться зразок позовної заяви, яку подають в арбітражний суд

У нашому прикладі постачальник вимагає оплатити поставлений товар.

Зразок позовної заяви до арбітражного суду про стягнення оплати за постачання

Найчастіше в арбітражний суд подають позови в рамках господарських спорів

Одними з основних категорій арбітражних суперечок є розбіжності і вимоги, що випливають з договірних відносин в рамках господарської діяльності підприємств, податкові спори та різного роду корпоративні спори, зумовлені розбіжностями всередині компанії, між її власниками, керівництвом і т.п. з приводу прийняття найбільш важливих управлінських, організаційних, правових і майнових питань. Досить-таки часто юридичні особи змушені звертатися до арбітражу за захистом своїх інтересів в рамках взаємодії з органами влади та посадовими особами, виконання останніми контрольно-наглядових функцій. Збільшується і кількість звернень з приводу захисту інтелектуальних прав та ділової репутації.

Зразки позовних заяв в арбітражний суд

Позовна заява до суду загальної юрисдикції подають в разі суперечок з громадянами

В сою організації (компанії) звертаються набагато рідше, ніж в арбітраж. Левову частку суперечок, дозволених в звичайному цивільному порядку, складають трудові спори, спори, що випливають з цивільно-правових договорів, укладених з громадянами, наприклад, в сфері підрядних послуг (робіт), вимоги про стягнення заборгованості з громадян, зокрема, клієнтів, замовників .

Подивіться зразок позовної заяви до суду загальної юрисдикції

У нашому прикладі кредитор компанії подає позов про притягнення до субсидіарної відповідальності її керівника.

Зразок позову до суду загальної юрисдикції про притягнення до субсидіарної відповідальності

Перш ніж скласти позовну заяву, визначте підсудність

За загальним правилом, щоб не помилитися з підсудністю, спочатку розглядаються і аналізуються критерії віднесення справи до арбітражної підсудності (загальної та спеціальної). І тільки якщо характер справи (спору, позову) не відповідає їй, дозволено робити висновок про підсудність сою. При виникненні сумнівів можна звернутися до судової практики по аналогічних або схожих позовами. Популярно і звернення до зразків позовних заяв, але - обов'язково - тільки в якості прикладу, якоїсь моделі підготовки позову, з глибокою переробкою і індивідуалізацією його змісту стосовно до свого конкретній справі, спору і позову.

Зразки позовних заяв до суду загальної юрисдикції