Реклама
Реклама
Реклама

«Нафтогаз» подав новий позов проти «Газпрому» в Стокгольмський арбітраж

НАК «Нафтогаз» звернулася до Стокгольмського арбітражу з новим позовом за контрактом з «Газпромом» на транзит газу

НАК «Нафтогаз» звернулася до Стокгольмського арбітражу з новим позовом за контрактом з «Газпромом» на транзит газу.

Відповідне повідомлення опублікували представники прес-служби компанії.

За їх словами, діючий контракт на транзит газу між українською і російською сторонами передбачає перегляд тарифу - в разі, якщо на газовому ринку Європи відбуваються суттєві зміни, а також тоді, коли тариф не відповідає середньоєвропейському рівню.

Також в «Нафтогазі України» заявили про те, що вимагають через Торгову палату Стокгольма від «Газпрому» перерахунку з березня 2013 року і сплати витрат в розмірі 11,58 млрд доларів (без відсотків).

Нагадаємо, шведський апеляційний суду 13 червня призупинив виконання рішення Стокгольмського арбітражу від 28 лютого по спору між «Газпромом» і НАК «Нафтогаз України» в рамках контракту на транзит газу через територію України.

Компанії судяться в Стокгольмському арбітражі з червня 2014 р . Предмет позовів - контракти на поставку газу з Росії в Україну і його транзит через територію країни з 2009 р

Стокгольмський арбітраж 28 лютого ухвалив, що «Газпром» повинен заплатити українській стороні 4,63 млрд дол. За недопоставку газу по транзитному договором . Крім того, «Газпром» зобов'язали платити за транзит по території України 110 млрд куб. м газу щорічно. раніше арбітраж виніс рішення на користь «Газпрому» за контрактом на поставку газу , І з урахуванням цього сума, яку російська компанія зобов'язана заплатити «Нафтогазу», знизилася до $ 2,56 млрд.

1 березня «Газпром» відмовився відновити поставки газу в Україну, а 2 березня оголосив про початок процедури розірвання контрактів на поставку блакитного палива і його транзит через територію країни .

У квітні компанія НАК «Нафтогаз України» почала процедуру стягнення боргів російського «Газпрому» .

пізніше «Газпром» програв ще один суд в Стокгольмському арбітражі .

Новини економіки: Експерт: арешт акцій «Північного потоку» - не більше ніж політичні заяви

Також новини по темі: «Нафтогаз» приховує прізвища премійованих співробітників по тяжбі з «Газпромом»

Читайте останні новини про газову суперечку і все про ситуацію в світі та Україні на сторінках «2000» і в соціальних мережах Facebook , Twitter , Livejournal , а також Telegram