Реклама
Реклама
Реклама

Як вчаться в Саудівській Аравії: особливості сучасної системи роздільного освіти

  1. Жорсткі правила і інвестиції держави
  2. Дисципліни: точні науки, релігія і пропаганда
  3. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
  4. Хлопчики і дівчатка окремо
  5. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
  6. Вузи і робота: ви маєте доступ, але не для всіх
  7. АВТОР:
  8. Орфографічна помилка в тексті:

26 лютого 2018, 4:59 Переглядів:

Жорсткі правила і інвестиції держави

26 лютого 2018, 4:59 Переглядів:   Жорсткі правила і інвестиції держави   Ісламський університет в Медині

Ісламський університет в Медині. Користується великою популярністю у іноземних студентів, правда приймає тільки чоловіків.

Саудівська Аравія - цікава і багата країна, яка сповідує іслам. Вона має з точки зору європейців досить специфічну систему освіти. Навчання базується на строгих правилах поведінки, що не терплять компромісів і обговорень, але в той же час державою інвестуються великі кошти, які звільняють батьків від шкільних клопотів. Систему хвалять "свої" громадяни і не зовсім задоволені нею "чужі". При цьому іноземні студенти готові навчатися в багатій країні і вона з усією строгістю, але радо їх приймає. В технічні вузи йдуть вчитися навіть сучасні аравійські жінки - хоча вони поки не готові займати які керуються посади, щоб не опинитися за бортом соціуму, і не "померти на самоті, як все кар'єристки".

Дисципліни: точні науки, релігія і пропаганда

Як в державних, так і в приватних школах, дисципліни зводяться до релігійних і точних наук.

"Біологія, математика і фізика вивчаються досить глибоко. А таких предметів, як історія, суспільствознавство і іншим гуманітарним, уваги приділяється мало, - розповідає українка. - Можуть, звичайно, розповісти якісь речі на уроках релігії, але так, щоб вони не суперечили урядової пропаганді ".

Крім того, за словами мандрівниці, діє багато правил: в школі не можна підвищувати голос, розмовляти з представниками протилежної статі, мати мобільний телефон, курити, вступати в переговори з учителями, а батькам - вникати в шкільне життя і, тим більше, дорікати вчителя в несправедливості до дитини. Або в побоях: за порушення порядку діти можуть отримати удари батогом (це не така вже й рідкість, і б'ють несимволічні). У старших класах можна здобути погану славу за спілкування з протилежною статтю.

"За традицією дівчата ніколи не повинні ходити поодинці - завжди з супроводжуючим їх чоловіком (батьком або братом). В іншому випадку ганьба лягає на всю сім'ю, - розповідають мандрівники по Аравії Марк і Лев Гофман. - Брат або батько змушені будуть захищати честь і гідність дівчини будь-якими способами, аж до фізичних каліцтв кривдника, який сказав криве слово. Европезірованние жителі обходять цей закон: брат або батько пише дівчині записку, що їй можна самій пересуватися по місту. Треба тільки цю записку і паспорт з собою завжди носити. Подібні папери працюють іноді навіть по відношенню до виїзду за кордон ".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

ЗОВНІШНІСТЬ. У багатьох школах є форми. Для хлопців це вільна непомітний одяг, а для дівчат - нікаб (накидка, що закриває обличчя) або хоча б абайя (закриває тіло і може бути різнокольоровою).

"У школі моєї дочки недавно прийняли рожево-сіру форму на зміну синьо-жовто-білої. При цьому матеріал став щільніше і більш приглушених відтінків. Батьки цьому раді як прояву більшої строгості і закритості тіла. Харчуванням в школах частіше задоволені: меню настільки скрупульозно розробляється і затверджується, що до нього важко причепитися ", - розповідає Зоя.

Хлопчики і дівчатка окремо

Освіта в Саудівській Аравії починається з дитячого саду, куди дитини можна привести з 3 до 6 років. Тут дівчатка та хлопчики можуть виховуватися разом (такої небаченої свободи, до слова, в подальшому їм не бачити). Але такою формою користуються не надто релігійні батьки: багато хто воліє віддати дитину вже з ясел в роздільні групи, щоб уникнути в майбутньому різких переломів свідомості, так як правила, починаючи з молодшої школи, дуже суворі.

"У цьому віці дітям дозволяються також небачене розмаїття в одязі, хоча вона все одно повинна бути скромною і бажано однотонної. Заняття в саду - це ігри та вивчення правил: що можна, а чого категорично не можна буде робити в подальшому житті. Рідко де в останні роки дитсадки починають готувати до школи: до 6 років малюк автоматично виявиться в школі, яка є як би продовженням конкретного дитсадка. Якщо батьки хочуть, можуть вибрати йому інший навчальний заклад, але в нього потрібно заздалегідь записатися. А дитсадок потрібно буде п редупредіть про швидкий відхід, щоб вони теж могли відкрити місце для іншого школяра. Приватні школи вважаються більш европезірованнимі, хоча там теж дівчатка і хлопчики вчаться окремо. Цього ніхто не афішує, але в приватних навчаються в основному діти, яких батьки збираються відправити здобувати освіту за межі країни. Наприклад, Британська школа фінансується цією державою ", - розповіла українка Зоя Хазід, пожівшая в країні близько 5 років.

За її словами, жителі вважають стандарти освіти в країні дуже високими, але приїжджі їх найчастіше "бракують".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

А ось зручностей і розмаху обладнання навчальних закладів можна позаздрити: класи оснащені новітніми технологіями, і навіть парти, правда, більше в елітних школах, купують з прицілом на зріст, вага і інші особливості школяра на 1 рік навчання.

Вольності садка закінчилися

Вузи і робота: ви маєте доступ, але не для всіх

Вища освіта пропонують отримати технікуми, університети і коледжі: як приватні (від $ 1500 на рік), так і безкоштовні державні. Іноземці отримують ті ж переваги, що і місцеві (щомісячну стипендію, безкоштовне медобслуговування, знижки на харчування). На гуманітарних і соціальних спеціальностях навчаються 4 роки, 5-7 років - в областях медицини, інженерії та фармацевтики.

"Для вступу треба скласти іспити, знати англійську та арабську. У російськомовних популярний Ісламський університет імені імама Мохаммада Бен Сауда. Навчання безкоштовна, і є послаблення по жіночим / чоловічим групам. А Ісламський університет в місті Медіна приймає тільки чоловіків, і тільки платно. Навчання дуже сувора, забирає весь час. Працювати не можна, тому треба заздалегідь забезпечити матеріальні можливості, так як оренда житла дорога (одномісна кімната - від $ 500, плюс "комуналка" і проїзд). Гуртожитків немає ", - розповіла українка.

ХТО КУДИ. Після вузу у випускників багато перспектив, але не у жінок.

"Ще недавно для них було тільки два шляхи: викладання і медицина. Поява нафтових компаній, орієнтованих на Захід і Америку, трохи виправило ситуацію. Але все ж чоловіків беруть охочіше. Та й жінки не поспішають працювати: вважається, що кар'єристки вмирають на самоті" , - розповіла українка.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Освіта за кордоном: в Саудівській Аравії - строго і без компромісів". інші Інші країни дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Юлія Полехина

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ