Реклама
Реклама
Реклама

Росію тримають за продовольчу безпеку: як держпідтримка АПК витікає в офшори: Аналітика Накануне.RU

Росію тримають за продовольчу безпеку: як держпідтримка АПК витікає в офшори

Якщо хтось все ще вважає, що розвиток сільського господарства в РФ нерентабельно, то йому достатньо подивитися на список "Форбс", щоб переконатися в зворотному. Керівники найбільшого на російському ринку м'ясної холдингу зайняли місця серед найбагатших олігархів Росії, а родичі міністра сільського господарства увійшли в "десятку" найбільших землевласників країни. Але проблема в тому, що поки такі аграрні гіганти збільшують стадо і будують ферми за держрахунок, рядові селяни підбирають за ними залишки субсидій і займають кошти, яких бракує в банках. Цікаво, а як би жило село, якби допомога розподілялася більш справедливо?

Уряд Росії на цьому тижні виділив чергову порцію субсидій на підтримку регіональних програм м'ясного скотарства - 2,9 млрд руб. , Гроші незабаром повинні дійти до російських суб'єктів. Це тільки один з напрямків державної підтримки АПК, але дивно те, що регіони "засекречують" інформацію про розміри субсидій, одержуваних провідними російськими (але контрольованими з офшорів) холдингами. Про те, кому саме дістаються бюджетні мільярди, можна дізнатися лише з кулуарних звітів чиновників і документів компаній. Накануне.RU спробувало розібратися в цих "закритих" схемах.

Сама важка субсидія в 1,8 млрд руб. дісталася Брянської області, якірного регіону компанії "Міраторг". На чолі холдингу, що займає перше місце в Росії з виробництва яловичини і свинини (лідирує він і з експорту м'яса), стоять брати Віктор і Олександр Линник. Обидва вони в 2016 р вперше з'явилися в рейтингу найбагатших людей Росії , Стартувавши з 109-110 рядків.

Стан голови правління "Міраторг" і президента холдингу оцінюється в $ 0,75 млрд. Можна припустити, що чималу роль в підтримці добробуту "м'ясних" бізнесменів відіграє держава. "Міраторг" - найбільший інвестор в російський АПК, за даними компанії за 2014 р сума оцінюється в 130 млрд руб. , Але яка частка коштів припадає на державні гроші?

Головна брянская дочка холдингу - "Брянська м'ясна компанія".

Не настільки великі товаровиробники регіону скаржаться, що саме їй дістається левова частка всієї держпідтримки. З відкритих джерел відомо, що за обласною програмою розвитку м'ясного скотарства в 2009-2011 рр. компанія "Міраторг" отримала 625 млн руб., при цьому обсяг всієї програми - 635 млн руб. Фермери Брянщини написали відкритого листа через те, що їм грошей майже не дісталося, але турботи про холдинг з боку влади не поменшало.

"Міраторг" опікується "верхівка" російської влади, з якою брати Линник нібито перебувають у родинних відносинах, а у відкритому доступі є інформація про те, що вони припадають двоюрідними братами дружині прем'єра Світлану Медведєву. У 2012 р Дмитро Медведєв провів нараду на майданчику "Брянської м'ясної компанії", де губернатор Микола Денін разом з Віктором Линником презентували інвестиційні проекти "Міраторг". Менше ніж через рік Уряд виділив для них адресну субсидію на сплату відсотків по кредитах у "Зовнішекономбанку". Відсоткова ставка субсидувалася за рахунок федерального бюджету. В на початку 2015 р Медведєв знову приїхав до Брянської області, на свіжовідбудованих завод "Міраторг" по забою і переробці ВРХ. Для подальшого розширення "Міраторг" взяв кредит у "Зовнішекономбанку", в 2015 році було підписано угоду на $ 425 млн, за ці гроші агрохолдинг створить міжрегіональний тваринницький кластер: побудує 31 нову ферму і збільшить сукупний поголів'я до 500 тис. Голів.

Інформації в відкритих джерелах про те, скільки субсидій отримує компанія, немає. У Брянській області, як і в інших регіонах, відомості про адресну допомогу підприємствам АПК не розголошують. Мабуть, справа не тільки в "комерційну таємницю", але і в правилах розподілу підтримки. Так, в 2014 р на засіданні Брянської обласної думи міністр сільського господарства Борис Грибанов розповів, що "Міраторг" отримав 1,4 млрд руб. субсидій з 1,419 млрд руб., виділених регіону. Уряд області пояснило це масштабними інвестпроектами компанії:

"Компанія створила в регіоні понад 3,5 тис. Робочих місць і стала одним з найбільших платників податків - обсяг виплат в бюджет за січень-липень 2014 р перевищив 700 млн руб., В тому числі понад 500 млн руб. В бюджет безпосередньо області" .

В бюджет безпосередньо області

Додамо, що бенефіціари "Міраторг", який розвиває свій бізнес в Росії (компанія займається постачанням продуктів, в тому числі, для "Макдоналдса" ), Знаходяться в офшорах, холдинг належить "Агросвіт Лімітед".

Якщо Линник - новачки в рейтингу Forbes, то співвласник групи компаній "РосАгро" Вадим Мошкович вже 10 років тримається в першій сотні. З 2016 року стан власника найбільшого виробника цукру в країні склало 2,3 млрд руб. "РосАгро" працює під торговими марками "Мрія господині", "Мон Кафе", "Брауні", "Щедре літо", "ЧАЙКОФСКІ", "Російський цукор", і кінцеві власники - ROS AGRO PLC - теж знаходяться на Кіпрі.

М'ясні активи зосереджені в Білгородській і Тамбовської областях. У 2014 р м'ясного дивізіону отримав 331,8 млн руб. субсидій, в той час як вся підтримка тваринництва за держпрограмою в Білгородській області склала 482 млн руб., в Тамбовській - 69,3 млн руб. (Дані Мінсільгоспу РФ). Також підприємства групи отримали 2,1 млрд компенсації процентних ставок по кредитах, що покрило 93% валових процентних витрат холдингу.

Також підприємства групи отримали 2,1 млрд компенсації процентних ставок по кредитах, що покрило 93% валових процентних витрат холдингу

Близько 1,5 млрд руб. субсидій держава заборгувало групі "Черкізово" (Працює в дев'яти областях, друга за величиною компанія АПК в Росії за підсумками 2014 г.), розповідали представники компанії. Холдинг в 2014-2015 рр. щорічно отримував близько 2 млрд руб. на субсидування процентних ставок по кредитах, а ось на рівнях місцевої влади субсидії за рік знизилися з 82,7 млн ​​руб. до 33,9 млн руб. Відзначимо, що субсидування групи в останні два роки різко скоротилося. До початку масового імпортозаміщення в АПК, в 2013 р, в звіті холдингу значилися $ 48,8 млн на компенсацію процентних ставок, а в 2012 р - $ 66,5 млн. Від місцевих органів влади в 2013 р компанія отримала $ 24,7 млн руб .

Як і в попередніх випадках, власники "Черкізово" знаходяться за кордоном: за даними СПАРК, холдинг належить бермудської MB Capital Partners Ltd., ще 28,5% - у американського The Bank of New York Inc.

, ще 28,5% - у американського The Bank of New York Inc

Питання про деофшоризацію сільського господарства не піднімалося жодного разу, навіть на піку популярності теми. Причина в тому, що всі афілійовані з офшорними компаніями, які контролюють АПК, структури впираються в високопоставлених чиновників, упевнений директор Центру регіонального розвитку Академії народного господарства і державної служби при президенті РФ Сергій Андрєєв.

"Нескладно зрозуміти, хто стоїть за такими компаніями, для них смерті подібна розшифровка всієї структури володіння, в сукупності з першими виконавчими особами в сільському господарстві. Перебуваючи біля керма розподілу державних ресурсів, вони дають гроші тим підприємствам, кінцевими вигодонабувачами яких вони є. Другий момент - сільське господарство - єдина галузь, яка ще здатна виробляти необхідну в Росії продукцію, це бізнес, який має безмежний збут. Росіяни витрачають вже половину своїх доходів на од у, далі частка збільшиться до 75%, тому що менше їсти ніхто не стане. І власники найбільших компаній АПК стають єдиними одержувачами доходів, їх інтерес до галузі цілком зрозумілий ", - розповів Накануне.RU Сергій Андрєєв.
Нагадаємо, що в списку системоутворюючих російських підприємств чимало компаній, контрольованих з офшорів. У нього потрапила і група "Данон Росія" (головна компанія DAIRY JV (CIS) HOLDINGS (CYPRUS) LIMITED) - ще один великий одержувач молочних держсубсидій. 47,5 млн руб. в 2015 р підприємство отримало на фінансування капітальних вкладень у необоротні активи, 55,1 млн руб. - на відшкодування відсоткової ставки.

В агропромисловому комплексі зосереджені інтереси не тільки олігархів і промисловців (в овочівництво інвестує УГМК, теплиці набуває АФК "Система" Євтушенкова), але і чиновників і депутатів. Так, в Білгородській області депутат регіонального заксобранія Володимир Зотов управляє компанією "Агро-Білогір'я" з чистим прибутком 5,9 млрд руб. в 2014 р (п'яте російське підприємство АПК). Перший заступник комітету Держдуми з аграрних питань Айрат Хайруллін значиться в числі співвласників десятка сільгосппідприємств, і очолює Національний союз виробників молока. На чолі всіх галузевих асоціацій також стоять представники великих агрохолдингів. Нескладно здогадатися, чиї інтереси вони будуть лобіювати в першу чергу.

Нескладно здогадатися, чиї інтереси вони будуть лобіювати в першу чергу

У десятку найбільших землевласників увійшла сім'я міністра сільського господарства Олександра Ткачова, яка володіє підприємством "Агрокомплекс ім. Н. І. Ткачова" в Краснодарському краї . підсумки перевірки наявності конфлікту інтересів, в основу якої покладено за заявою Ткачова (після вимог депутатів Держдуми), Мінсільгосп розкрив тільки після того, як з'ясувалося, що у "Агрокомлпекса" вже 456 000 га земель. У міністерстві повідомили, що конфлікту інтересів, не знайдено. Однак саме "Агрокомплекс" отримує більшу частину "молочних" субсидій (видаються на кожен літр молока), будучи найбільшим виробником молока в Росії. За даними звіту "Агрокомплексу", в минулому році підприємство отримало понад 990 млн руб. бюджетних субсидій (1,1 млрд руб. - в 2014 р). У 2015 р регіон виділив всім аграріям 6,5 млрд руб. (Без урахування ФЦП і засобів на підтримку малих форм господарювання), але варто враховувати, що в Краснодарському краї працює чимало гігантів: компанія "ЕФКО", Агрохолдинг Кубань, маслоекстракційний завод "Південь Русі", "Продімекс" та інші.

(Без урахування ФЦП і засобів на підтримку малих форм господарювання), але варто враховувати, що в Краснодарському краї працює чимало гігантів: компанія ЕФКО, Агрохолдинг Кубань, маслоекстракційний завод Південь Русі, Продімекс та інші

Медведєв разом з Ткачовим відвідав агрокомплекс імені батька Ткачова, яким міністерство Ткачова виділяє субсидії від імені Медведєва

Медведєв разом з Ткачовим відвідав агрокомплекс імені батька Ткачова, яким міністерство Ткачова виділяє субсидії від імені Медведєва

При цьому не можна забувати розповідати про чесну конкуренцію, ринкової економіки і важливість залучення інвестицій

Голова Асоціації селянських фермерських господарств кооперативів та інших малих виробників сільгосппродукції Краснодарського краю Віктор Семенов зазначив, що близько 30% кубанських сільгоспземель знаходиться у фермерів, але селянські господарства отримують близько 10% від тієї держпідтримки, яка виявляється в регіоні.

"Чому так відбувається? Зовсім невеликі суми держпідтримки для малих господарств не грають ролі, і щоб отримати ці 2-3 тис. Руб., Потрібно приїхати з віддалених районів в Краснодар, витративши відповідну суму на бензин. Потрібно спустити повноваження на рівень районів, а поки мелкоземельние селянські господарства не готові збирати документи, тому що суми замалі. Як правило, навіть цих грошей на всіх не вистачає і їх отримують тільки ті, хто першими здав документи ", - розповів він Накануне.RU .

Протягом останніх трьох років в крайовому бюджеті не було грошей на субсидії фермерським господарствам по м'ясу і молоку, поскаржився аграрій, але в 2016 р держпідтримка, хоч і невелика, але надійшла. Крім того, аграрії подають субсидії на компенсацію витрат по будівництву тепличних комплексів.

"Правила виділення коштів для великих і малих підприємств однакові, виключення - початківці фермери, будівництво сімейних тваринницьких комплексів. Тому істотну погектарної підтримку отримує великий бізнес, у якого є стимул і штат для того, щоб розвиватися", - розповів Семенов.

Сільське господарство - чи не єдина галузь російської економіки, яка за підсумками 2015 р показала не падіння, а зростання. Виробництво продукції зросло на 3% за рік, Рослинники збільшили обсяги на 2,9%, тваринники - на 3,1%. За словами заступника керівника АЦ "СОТ-Інформ" В'ячеслава Проніна, свою роль зіграли рекордно високі рублеві ціни на зерно і обмеження імпорту м'яса в результаті захисних розслідувань і санкцій. Крім цього, була суттєва фінансова підтримка виробників - підприємства отримали 237 млрд руб. замість запланованих 185 млрд руб.

"Програма імпортозаміщення дає позитивний ефект. Вітчизняні виробники змогли підняти свої ціни і вийти на більш високий рівень рентабельності (18,9% за даними Мінсільгоспу), щоб здійснювати інвестиції, які допомагають розширити виробництво і знизити собівартість. Але є перекоси з розподілом державної підтримки: 99% підтримки отримують 20 холдингів, а середнім і малим господарствам залишаються крихти. Тому багатіють тільки великі агрохолдинги. З одного боку, Мінсільгоспу простіше відслідковувати гроші, які отримав 20 господарств, а не тисяча, з іншого - у великих компаній більш серйозні лобістські можливості ", - розповів Накануне.RU В'ячеслав Пронін.

Існуюча система субсидій ущемляє не тільки невеликі господарства, а й традиційно аграрні регіони з маленькими бюджетами. Мінсільгосп вимагає від усіх суб'єктів співфінансування, і гроші йдуть в багаті регіони.

Завдяки освоєнню бюджетних мільярдів через кілька десятків основних агрохолдингів, половина з яких - офшорні, країну тримають за продовольчу безпеку, як за горло. І впору піднімати питання не про проблему нерівномірного розподілу держсубсидій, на кону - політична стабільність.

"Напередодні всіх революцій відбувається затримання продовольчої забезпеченості країни, коли на складах продукти є, а в магазинах - немає. Дослідження показують, що для державного перевороту досить на кілька днів перервати продовольчу ланцюжок. Оскільки вся вона знаходиться в руках вузького кола осіб, вони тепер вирішують , чи буде в країні революція, яку доведеться "тиснути" за допомогою Нацгвардії, а потім вводити диктаторський режим, як єдину форму збереження влади. Такі перспективи розвитку ситуації, коли стр ану тримають за горло з офшорів і підштовхують до кризи ", - міркує про майбутнє Сергій Андрєєв.

Цікаво, а як би жило село, якби допомога розподілялася більш справедливо?
Але яка частка коштів припадає на державні гроші?
Чому так відбувається?