Реклама
Реклама
Реклама

Лофт-апартаменти: переваги і недоліки

По-перше, це красиво - просторі приміщення в індустріальному стилі можуть бути одночасно елегантними і затишними. По-друге, це вигідно - ціни на лофти, навіть в центрі міста, значно нижче в порівнянні з «житловими» пропозиціями. Зазвичай вони оснащуються системою «розумний будинок» і хорошою звукоізоляцією, а статус апартаментів передбачає гнучкі планувальні рішення.
По-перше, це красиво - просторі приміщення в індустріальному стилі можуть бути одночасно елегантними і затишними

Найчастіше лофт називають старі промислові об'єкти, які переобладнують в житлові приміщення. Лофт з англійської перекладається як «горище», подібне житло з'явилося в середині ХХ століття, коли в великих містах США сформувався попит на промислову нерухомість, розташовану в центрах великих міст. Через зростання цін на землю власники фабрик стали поступово переносити свої виробництва з дорогих районів на околиці. Спорожнілі приміщення коштували дешевше звичайних квартир, в них стали жити художники, актори і представники інших творчих професій. Лофти мали очевидні плюси: зручне розташування, великі вікна, високі стелі (тут можна було працювати). А найбільшою перевагою була низька орендна ставка в порівнянні з іншим житлом. Художники організовували в лофт виставки, поступово перетворюючи їх у статусні місця. Згодом подібну нерухомість почали викуповувати під галереї, офіси комерційних компаній і банків.

Хоча в Москві новий формат житла з'явився не так давно, на ринку вже досить пропозицій , І всі бажаючі можуть вибрати собі оптимальний варіант за ціною або району. Наприклад, доглянути собі житло в ЖК LOFT17 , Це реконструйований зі старих виробничих приміщень комплекс апартаментів, що знаходиться практично в самому центрі столиці.
Хоча в Москві новий формат житла з'явився не так давно, на ринку вже досить   пропозицій   , І всі бажаючі можуть вибрати собі оптимальний варіант за ціною або району

переваги

За словами директора компанії «НДВ-Девелопмент» Андрія Стригальова, все елементи інтер'єру лофт, які нагадують про індустріальну життя будівлі, - незакриті цегляна балка, труби, груба штукатурка - перетворюються в гідність цього формату. Той факт, що в лофт продаються апартаменти і відносно них не діють суворі планувальні правила, сприяє гнучкості планувальних рішень і введення нестандартних форматів, вважає експерт. Наприклад, ви можете поставити ванну в центрі приміщення, при цьому прибрати стіни, і ніхто не зможе цього заборонити. Однозначну плюс лофт - це модний і творчий формат.

Лофти завжди здаються в лад з новими внутрішніми комунікаціями та електрикою - це теж очевидна перевага, якщо порівнювати даний формат зі «вторинки». Крім того, девелопери часто встановлюють в таких будинках клімат-контроль, системи «розумний дім», хорошу звукоізоляцію. Деякі експерти також звертають увагу на те, що лофти, які раніше були промисловими об'єктами, побудовані набагато якісніше новобудов.
Лофти завжди здаються в лад з новими внутрішніми комунікаціями та електрикою - це теж очевидна перевага, якщо порівнювати даний формат зі «вторинки»

Є у лофт і зовсім несподіваний плюс - це зручне місце для життя людини, який ховається від судових приставів. Вони не зможуть стягнути з боржника несплачені податки або аліменти за допомогою продажу такої нерухомості. У виконавчому провадженні стягнення за виконавчими документами може бути звернено тільки на належне власнику житлове приміщення.

Варто додати, що апартаменти, що знаходяться в лофт, дуже зручно використовувати в якості офісу. Індивідуальний підприємець може розмістити там не тільки факс, принтер і кулер, але і зайнятися роздрібною торгівлею, наприклад, відкрити шоу-рум, тим більше якщо будівля має вдалу локацію.

недоліки

Головним же мінусом формату вважається неможливість переробити лофт в житлове приміщення: в таке житло не можна зареєструватися на постійній основі. Важливо відзначити, що і в Європі, і в США, де з'явилися лофти, просто не існує поняття «прописка». У Росії ж городянин залежить від штампа в паспорті, йому доводиться підлаштовуватися під правила, які діють ще з радянських часів. Нагадаємо, що якщо у вас немає реєстрації в Москві, то відразу з'являються проблеми з прикріпленням до поліклініки, відправкою дітей в школу або дитячий сад.

- Основна відмінність лофт від квартир полягає в їх статусі. Лофти розташовані на місці колишніх фабрик і виробництв, - розповідає Андрій Стригалев.

Тут треба додати, що в цих самих будівлях могли проводитися шкідливі викиди. Раніше виробництва були менш орієнтовані на екологічну безпеку. Шкідливі речовини могли вбиратися в стіни, і якщо будинок був перебудований, а не зведено заново, то у покупців повинні з'явитися додаткові питання до продавців нерухомості. Зрозуміло, варто перевірити історію місця, де ви купуєте житло - іноді від переїзду варто відмовитися.

Крім того, Дар'я Гур'єва вважає ряд конструктивних особливостей лофтов недоліками. За її словами, такі приміщення через відкритого простору і великих вікон, як правило, холодні, а значить, потрібно багато витрат на теплоізоляцію і опалення; незакриті інженерні системи, зокрема труби, створюють більше шуму - це теж може створювати дискомфорт.

Варто згадати і про специфіку оподаткування апартаментів. На відміну від житлового фонду тут не можна застосовувати податкове вирахування в 13%. Якщо ви офіційно працюєте і сплачується прибутковий податок, купили квартиру або будинок, то можна повернути сплачений прибутковий податок у розмірі до 13% від вартості житла. Детальніше про вирахування можна подивитися тут.
Квартплата буде вище

Важливо нагадати, що апартаменти можуть перебувати в лофт, де також розташовані офіси, підприємства громадського харчування, а це вже зовсім інші коефіцієнти для розрахунку податку; в даному випадку ставка податку складе 2% (пп. 2 п. 2 ст. 406 НК РФ). Мінімальна ставка податку для апартаментів - 0,5%. Відносно ж житлових приміщень (квартир) ставка складе 0,1% (пп. 1 п. 2 ст. 406 НК РФ). Візьмемо умовно квартиру і апартаменти кадастрової вартістю 5 млн. Рублів. При цих коефіцієнтах отримуємо податок на квартиру в 5 тис. Рублів, а податок на апартаменти при мінімальній ставці - 25 тис. Рублів. При цьому не забуваємо, що за 5 млн. Рублів можна придбати апартаменти в кращій локації і з більшою площею.

Також не варто забувати, що комунальні платежі в таких будинках будуть вище: в них продаються апартаменти, а не квартири. До подібного типу житла не застосовується вимоги Житлового кодексу, що стосуються управління спільним майном. У керуючих компаній в даному випадку розв'язані руки. Експерти компанії «Метріум груп» наводять такі усереднені дані: плюс 10% - на воду, плюс 25% - на тепло + 25%, плюс 27% - на електрику. Якщо усереднити ці показники, отримаємо плюс 20% за квитанцію. Якщо за «двушку» в Москві власник може платити 5 тис. Рублів на місяць, то за апартаменти в сусідньому будинку - 6 тис. Рублів.

Причини появи на ринку лофтов

Обсяг пропозиції житла даного сегмента на ринку до останнього збільшувався, і агентства нерухомості разом з девелоперами все частіше виставляють на продаж лофти, а не новобудови. Через що ж городянам доводиться стикатися з труднощами, які є у нежитлової нерухомості? Невже не можна будувати будинки з повноцінними квартирами, а за бажанням покупців робити в них декорації в стилі лофт? Вся справа в тому, що площ під будівництво нових будинків в Москві до останнього часу було вкрай мало. Будівельний бізнес став шукати нові можливості для зведення житла і звернув увагу на порожні заводи.

Неможливість продажу повноцінних квартир на територіях промислових підприємств Андрій Стригалев пояснює обмеженими можливостями девелоперів. За його словами, через статус об'єктів на їх територіях неможливо житлове будівництво - формат апартаментів для даних проектів буде просто визначений. Однак тепер, зі стартом програми реновації і масовим знесенням «хрущовок», положення, звичайно, може змінитися.

Хто купує лофти?

Андрій Стригалев пояснює, що більшість будівель, побудованих на місці промислових територій, продається як дороге житло.

- Лофти - це не масовий продукт, - розповідає експерт. - Конкурентоспроможність в цьому сегменті створюється за рахунок того, що девелопер пропонує покупцеві ексклюзивна пропозиція з цікавими якісними характеристиками, які стосуються дизайну і конструктивних рішень в поєднанні з вигідним місцем розташування та більш привабливою ціною.

Дійсно, в більшості випадків це так. Вартість житла в комплексі бізнес-класу «Світанок Loft-Studio» в базі Ціан починається з 25 млн рублів. За ці гроші виставлені двокімнатні апартаменти площею від 80 «квадратів».

Але є і пропозиції, порівнянні за вартістю з квартирами комфорт-класу в новобудові на околиці Москви. Ольга Тихонова, керівник офісу «На Фрунзе», компанії «МІЕЛЬ-мережу офісів нерухомості» пояснює, що на ціноутворення для лофт-апартаментів впливає безліч факторів, відповідно цілком можна побачити у продажу пропозицію сильно відрізняється, наприклад, від вартості звичайних квартир в тому ж районі:

- Даний клас нерухомості, як і будь-який інший, сильно залежить за ціною від локації, тому, наприклад, вартість об'єктів в р-ні «Червоного Жовтня» буде на порядок вище інших.

У ряду об'єктів, за її словами, зовсім невелика площа, що важливо. Деякі забудовники хочуть створити щось доступне для молодих просунутих городян, при цьому обмежених в засобах. Забудовники намагаються грати на достоїнствах об'єктів, уникаючи вказувати на їх недоліки, наприклад, високу вартість володіння.
У ряду об'єктів, за її словами, зовсім невелика площа, що важливо

Для прикладу можна взяти об'єкт , Вартістю менше 6 млн рублів, але знаходиться практично на Садовому кільці. Для проекту ЖК «Резиденції композиторів» це абсолютно нормальна ціна, коментує Володимир Богданюк, керівник департаменту проектів клмпаніі Est-a-Tet. Площа маленька - 36,6 кв. м, об'єкт знаходиться на другому поверсі - для ціни понижуючий фактор. Варто також відзначити, додає експерт, що проект розташований не в пішої доступності від метро, ​​і дістатися до нього можна тільки по набережній. Крім того, здача ряду корпусів об'єкта ще не проводилася.

Подібний приклад можна знайти і в районі станції метро «Ризька»: в житловому комплексі LoftGarden продається студія без оздоблення площею 31 кв. м за 6 млн рублів. Сім'я менеджерів середньої ланки, де подружжя працює в процвітаючій компанії, цілком може взяти іпотеку під цю пропозицію.

Через що ж городянам доводиться стикатися з труднощами, які є у нежитлової нерухомості?
Невже не можна будувати будинки з повноцінними квартирами, а за бажанням покупців робити в них декорації в стилі лофт?
Хто купує лофти?