Реклама
Реклама
Реклама

Апартаменти визнають житлом. Що зміниться?

Міністерство будівництва та житлово-комунального господарства підготувало законопроект, який прирівнює апартаменти в багатофункціональних будинках до звичайних квартирах. Це дозволить власникам апартаментів отримувати в них реєстрацію і користуватися соціальною інфраструктурою в своєму районі. Міністерство будівництва та житлово-комунального господарства підготувало законопроект, який прирівнює апартаменти в багатофункціональних будинках до звичайних квартирах

Фото: портал Москва 24 / Лідія Широнина

Законопроект, підготовлений Мінбудом, вводить поняття багатофункціонального будівлі, в якому можуть бути розташовані як нежитлові, так і житлові приміщення - апартаменти. Документ визначає, що апартаменти - це «структурно відособлене приміщення в багатофункціональній будівлі, призначене для проживання громадян та задоволення ними побутових та інших потреб, пов'язаних з їх проживанням». До апартаментів в багатофункціональних будинках застосовуються ті ж норми Житлового кодексу, що і до житлових приміщень в багатоквартирних будинках.

Законопроект дозволяє власникам нежитлових приміщень в будинках, введених в експлуатацію до 1 січня 2019 року, перевести ці приміщення в апартаменти до 31 грудня 2021 року. Втім, конкретні рішення щодо конкретних умов і порядку такого перекладу віддаються на розсуд регіональної влади. Законопроект Мінбуду лише вимагає забезпечити «безпеку постійного проживання громадян в таких приміщеннях і безпечну експлуатацію таких приміщень».

Новий закон стане приємним сюрпризом для численних власників апартаментів. Сьогодні частка цього типу нерухомості на ринку новобудов Москви становить 20-25%. Тільки за минулий рік в експлуатацію було введено близько 800 тис. Кв. м апартаментів - в два рази більше, ніж роком раніше.

Тільки за минулий рік в Москві введено близько 800 тис. Кв. м апартаментів - в два рази більше, ніж роком раніше
Тільки за минулий рік в Москві введено близько 800 тис

І забудовнику, і покупцеві цей вид нерухомості обходиться дешевше звичайних квартир за рахунок знижених нормативних вимог - по інсоляції, звукоізоляції, санітарним нормам, а вимоги до соціальної інфраструктури для апартаментів взагалі відсутні.

В результаті вартість 1 кв. м апартаментів виявляється на 30-50% нижче, ніж в нормальних квартирах. В умовах зниження доходів населення це часто виявляється вирішальним фактором для покупців.

В умовах зниження доходів населення це часто виявляється вирішальним фактором для покупців

Фото: YAY / ТАСС

Втім, з апартаментами пов'язаний цілий ряд інших проблем. Зокрема, комунальні та податкові платежі для цього типу нерухомості розраховуються за тарифами, які на 15-20% вище, ніж для звичайних квартир. Але головна біда в тому, що власники апартаментів не можуть отримати постійну реєстрацію і, відповідно, прикріпитися до поліклінік, шкіл, дитячих садків та інших соціальних інфраструктурі.

Розмови про необхідність визнати апартаменти житлом ведуться вже кілька років. Однак всі вони впиралися в невідповідність апартаментів нормам, встановленим для житлових приміщень. Ситуація почала змінюватися лише в цьому році.

У квітні прем'єр-міністр Дмитро Медведєв, звітуючи в Держдумі про роботу кабінету міністрів, закликав активізувати роботу у визначенні статусу апартаментів за допомогою вдосконалення житлового законодавства.

У червні заступник мера Москви з питань містобудівної політики і будівництва Марат Хуснуллін повідомив, що уряд Москви готує поправки в законодавство, що зрівнюють в статусі апартаменти і житло.

Для апартаментів встановлені знижені нормативи по інсоляції, звукоізоляції, санітарними показниками, а вимоги до соціальної інфраструктури відсутні повністю.
Для апартаментів встановлені знижені нормативи по інсоляції, звукоізоляції, санітарними показниками, а вимоги до соціальної інфраструктури відсутні повністю

У вересні Інститут економіки міста направив до Міністерства будівництва і житлово-комунального господарства РФ пропозиції про внесення поправок до Житлового кодексу, які визнають апартаменти одним з типів житлової нерухомості. Власне, ці пропозиції і лягли в основу законопроекту, опублікованого Мінбудом.

Власне, ці пропозиції і лягли в основу законопроекту, опублікованого Мінбудом

Фото: YAY / ТАСС

Головний плюс цього документа - право власників апартаментів на реєстрацію і користування соціальною інфраструктурою за місцем проживання. Втім, деякі обмеження збережуться. Так, за повідомленнями джерел, влада збирається зберегти для апартаментів підвищені ставки податку на майно і тарифів на комунальні послуги. До того ж статус житлових приміщень отримають не всі існуючі апартаменти: такої можливості будуть позбавлені приміщення, що знаходяться по сусідству з діючими виробництвами, особливо шкідливими.

Сусіди мають право відкрити швейний цех, стоматологічний кабінет або ресторан, здавати свої апартаменти в найм кому завгодно і так далі
Сусіди мають право відкрити швейний цех, стоматологічний кабінет або ресторан, здавати свої апартаменти в найм кому завгодно і так далі

У будь-якому випадку покупці апартаментів повинні враховувати ризик, що їх сусіди можуть при бажанні займатися комерційною діяльністю. Наприклад, відкрити швейний цех, стоматологічний кабінет або ресторан, здавати свої апартаменти в найм кому завгодно і так далі, зробивши проживання в апартаментах максимально некомфортним.

Через таких цих обмежень і ризиків ціна апартаментів навіть після вступу в силу нового закону залишиться нижче вартості нормальних квартир. Але, швидше за все, вже не на 50%, а лише на 10-20%.

Для ріелторів і забудовників новий закон може стати серйозним головним болем, оскільки на затоварені ринок московської житлової нерухомості вийде великий обсяг нової пропозиції. Так що зниження цін на столичне житло продовжиться прискореними темпами, особливо в сегменті бюджетного житла.


Рубченко Максим