Реклама
Реклама
Реклама

Апартаменти або квартира: в чому різниця?

Сьогодні апартаменти можна знайти не тільки в люксовому сегменті - пропозицій на ринку з'являється все більше. Апартаменти користуються попитом і стали доступні широкому колу покупців. Однак придбання подібної нерухомості таїть в собі масу особливостей. Сьогодні апартаменти можна знайти не тільки в люксовому сегменті - пропозицій на ринку з'являється все більше

Фото: ІТАР-ТАСС

Перше питання, яке виникає у обивателя - що таке апартаменти? Багато хто не знає, що від квартир їх відрізняє ряд важливих деталей. І якщо раніше апартаментами вважалися великі квартири-студії, то зараз цей вид житла набуває більш точні правові риси, і апартаменти можна знайти і по 30 кв. метрів. По суті, це той же готель, в якому можна купити номер з кухнею, і у вартість якого входить готельна інфраструктура. Тут вже можуть бути місця для відпочинку, фітнес-зали, ресторани і СПА, а також офісні приміщення і конференц-зали, відзначають фахівці компанії «Азбука Житла». Апартаменти - це нежитлові приміщення, теоретично це комерційна нерухомість. Саме тому багато Апарт-комплекси - це переобладнані офісні будівлі. У Москві, в районах, де забудова житлових об'єктів заборонена, цілком законно можна побудувати апартаменти і продавати їх в якості приміщень для проживання. Прописатися в такому місці не вийде, а ось зробити тимчасову реєстрацію можна, і то не скрізь і не завжди. Тобто головна відмінність апартаментів і квартир в Росії - різний юридичний статус.

Втім, власників апартаментів прописка мало цікавить, відзначають аналітики Hospitality Income. Як правило, такі об'єкти купуються як друге або третє житло для заможних людей. Зазвичай дорогі апартаменти набувають співробітники іноземних компаній, топ-менеджери, бізнесмени - для них важливо розташування і готельний сервіс, відзначає керівник відділу консалтингу та аналітики компанії «Азбука Житла» Третьякова Дарина. До того ж статус нежитлового приміщення дозволяє власникам апартаментів реєструвати юридичні особи, що може бути зручним для компанії.

З мінусів можна виділити витрати на експлуатацію та підвищений податок. Сьогодні на апартаменти він в п'ять разів більше, ніж на квартиру, а щомісячні плати за сервіс можуть варіюватися від 15 до 40 тис. На місяць і більше. Зате коштують апартаменти значно дешевше - на 15-20% нижче квартир того ж рівня. Багато в чому це обумовлено відсутністю інфраструктури - девелопер не зобов'язаний будувати поліклініки, дитячі садки і школи, як це робиться у випадку з квартирами. Наприклад, центр Москви відчуває напруженість - школи і садочки переповнені, а кількість апарт-комплексів зростає. До того ж у таких об'єктів можуть бути відсутні паркувальні місця, що також збільшує навантаження на міську інфраструктуру.

Незважаючи на незначні недоліки, апартаменти мають ряд важливих переваг. І тут вже, як то кажуть, справа смаку і пріоритетів: відштовхуватися у виборі потрібно від того, з якою метою купується житло. За оцінками фахівців Hospitality Income Consulting, в найближчі три роки попит на апартаменти буде тільки рости.

Додати BFM.ru в ваші джерела новин?

Ru в ваші джерела новин?