Реклама
Реклама
Реклама

Чому вугільна галузь Ростовської області занепала

«Закон Мерфі» від Михайла Гуцерієва. Чому борги із зарплати шахтарям виплачуються з бюджету області через «Регіональну корпорацію розвитку»

«Закон Мерфі» від Михайла Гуцерієва. Чому борги із зарплати шахтарям виплачуються з бюджету області через «Регіональну корпорацію розвитку»

Фото з сайту Yuga.ru

Вугільна галузь Ростовської області традиційно є експортно-орієнтованою. Оскільки тут видобувається антрацит, який в країнах колишнього СРСР мало використовується. Цілком зрозуміло, що влада області розраховують на збільшення видобутку і поповнення регіонального бюджету за рахунок експорту. Коли кілька років тому в область прийшла група Михайла Гуцерієва, яка придбала компанію «Російське вугілля», то плани розвитку малювалися грандіозні. Після зустрічі Михайла Гуцерієва і глави регіону Василя Голубєва прес-служба губернатора повідомляла, що програма розвитку компанії до 2015 року передбачає збільшення видобутку вугілля вдвічі, інвестиції в розмірі 9,5 мільярда рублів, зростання обсягу прохідницьких робіт з 6 км. до 24 км. на рік. Всього до 2015 року на модернізацію донських шахт, пообіцяв Михайло Гуцерієв, буде направлено 9,5 млрд рублів, у тому числі понад 1 млрд рублів - в поточному році.

Декларувалося і намір нового власника підвищувати зарплати гірникам.

«Для залучення фахівців на підприємства нової компанії вже прийняті рішення про збільшення діючих сьогодні на шахах« Русского вугілля »тарифних ставок і окладів. За рік їх зростання складе в середньому близько 22%. У гірників очисного забою і прохідників, наприклад, середньомісячна зарплата становитиме 34-35 тисяч рублів », - цитувало в липні 2011 року плани нового власника ростовське видання« Діловий квартал ».

Однак на практиці все склалося по-іншому. Лише через рік прибуткові шахти ( «Обухівської», «Дальню», №410 і збагачувальну фабрику в Ростовській області ДТЕК ) Група Гуцерієва продала українському олігарху Рінату Ахметову, який контролює видобуток антрацитів у себе на батьківщині і був зацікавлений в цій покупці оскільки «низькосірчистої обухівський вугілля відповідає європейським екологічним вимогам і приблизно половина сировини, що видобувається йшла на експорт ». А збиткові підприємства були продані вугільної компанії «Кінгкоул». Її очолював Володимир Пожидаєв, який раніше працював, як повідомляє ІА «Росбалт» в структурах Гуцерієва.

Під керівництвом Пожидаєва шахти протягом декількох років були доведені до повного занепаду. Шахтарям багато місяців не виплачували зарплату. Почалися страйки, ситуація в моногородах загострилася. «Бізнесмен просто працював на те, щоб поживитися», - говорив тоді представник гірників Валерій Дьяконов.

З серпня 2016 року Володимира Пожидаєв поміщений під варту, повідомляє видання 161.ru

За даними сайту «Блокнот шахти» «Він звинувачується в скоєнні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 145.1 КК РФ (невиплата заробітної плати), ч. 2 ст. 201 КК РФ (зловживання повноваженнями). За версією слідства, Пожидаєв, обіймаючи вказану посаду, в період з 10 квітня 2015 року по 10 березня 2016 року, в порушення чинного законодавства не виплатив заробітну плату 156 працівникам Гуковского філії ТОВ «КІНГКОУЛ» на загальну суму понад 17 мільйонів рублів, при цьому в вказаний період на рахунках організації були кошти, достатні для погашення заборгованості, однак, вони були витрачені на інші цілі ».

На даний момент шахти очолює арбітражний керуючий, борги із зарплати гірникам виплачуються з бюджету області через «Регіональну корпорацію розвитку», а головним кредитором «Кінгкоула» є «Зростання банк», повідомляє видання «Великий Ростов» . цей банк сам знаходиться в процесі санації. Санує його «БІН банк» з фінансової групи Гуцерієва. Збіг?

Іншими словами, плани інвестицій у вугільну галузь Ростовської області були згорнуті. Замість цього привабливі активи, як писали ЗМІ , Були продані українському олігарху Ахметову, а збиткові шахти - доведені до банкрутства і запустіння Володимиром Пожидаєва. Причому зроблено це було, як вважають експерти, без дотримання елементарних норм безпеки. Ростовські журналісти, обговорюючи цю тему, вважають, що зараз вода із закритих шахт практично не відкачується. Побоюються, що по підземним проходах вода може пробитися в інші шахти вугільного басейну, аж до українських. У перспективі це може призвести до позову з боку України про відшкодування шкоди. Крім того, неминучі обвали грунту і утворення великих воронок, що також завдасть шкоди екології регіону.

Але найголовніше, що напризволяще виявилися кинуті шахтарі. Це жителі мономіст, у яких немає інших альтернатив для заробітку, щоб прогодувати свої сім'ї. Соціальна напруженість зростає, люди починають переїжджати в інші міста. Зусиллями місцевої влади вдається виплачувати гірникам частину боргів. Але область не має коштів для вирішення всього комплексу проблем, які залишилися після банкрутства і закриття шахт. Як повідомляє видання « великий Ростов »Дійшло до того, що в листопаді 2016 року

губернатор Василь Голубєв попросив Дмитра Медведєва «виділити з резервного фонду уряду РФ 300 млн рублів на погашення боргів із зарплати Гуковскім шахтарям».

За процедурою шахти будуть виставлені на торги. Однак бажаючих придбати закриті збиткові шахти ще треба пошукати, і вони важкої гирею повиснуть на бюджеті області.

На сьогоднішній день докоряти можна тільки Пожидаєва. Він уже заарештований, але це не вирішує проблеми з шахтами. Група Гуцерієва юридично відношення до події не має, так як офіційно продала шахти компанії Володимира Пожидаєва. Те, що головним кредитором «Кінгкоул» виявився «Зростання банк», теж формально нічого не вирішує. Арбітражний керуючий розпоряджається тим майном, яке йому дісталося і не має коштів, щоб вирішити проблеми з безпекою шахт і погашенням боргів із зарплати. В остаточному підсумку, всі борги, збитки і проблеми, які тягне за собою неправильне закриття шахт, дістануться регіону. І це замість обіцяного групою Михайла Гуцерієва свого часу подвоєння видобутку і зростання експортних доходів?

Тим часом, на думку експертів галузі, існували альтернативні можливості. Можна було закрити шахти за технологією і виплатити борги по зарплатах, щоб не створювати цілий клубок нерозв'язних проблем. Також була можливість просто законсервувати шахти, дочекатися поки світові ціни на вугілля знову виростуть і відновити видобуток. Консервація шахт не вимагає таких великих вкладень і цілком була посильна для групи Гуцерієва.

Однак, як вважають експерти, був обраний найгірший варіант для шахтарів. Як по славнозвісному «Закону Мерфі» - з усіх альтернатив була реалізована найгірша? Складно поки сказати, які кроки зробить керівництво регіону в ситуації, що створилася, так як завдання перед ним стоїть, м'яко кажучи, нетривіальна. Що ж стосується відомого бізнесмена Михайла Гуцерієва, то перспективи соціального вибуху і екологічної катастрофи в моногородах Ростовської області замість обіцяного їм розвитку вугільної галузі регіону, як вважають експерти, може не кращим чином позначитися на його іміджі. Як відомо «закон Мерфі» має тенденцію повторюватися.

Огляд «Цілком таємно»


Збіг?
І це замість обіцяного групою Михайла Гуцерієва свого часу подвоєння видобутку і зростання експортних доходів?
Як по славнозвісному «Закону Мерфі» - з усіх альтернатив була реалізована найгірша?