Реклама
Реклама
Реклама

«Ангстрем-Т»: чи врятує державу «надію російських нанотехнологій»?

Співробітники заводу мікрочіпів в Зеленограді розповіли Business FM про ситуацію на підприємстві. Через багатомільярдних боргів воно може перейти під контроль держави. Керівництво «Ангстрема» звинувачує у всьому санкції, але єдина це причина? Співробітники заводу мікрочіпів в Зеленограді розповіли Business FM про ситуацію на підприємстві

Фото: Антон Новодережкіна / ТАСС

«Проблеми дійсно є», - визнав у розмові з Business FM один із співробітників заводу «Ангстрем-Т». Чоловік представився як Максим. Раніше агентство Reuters повідомило, що підприємство перестало платити по боргах і незабаром може перейти під контроль свого кредитора - Зовнішекономбанку.

Тобто у ВЕБ, якого неодноразово називали «збіговиськом поганих боргів», з'явився ще один поганий борг. На відміну від інших активів, це високотехнологічне підприємство, яке за задумом повинно було принести славу російської наноелектроніки. Без допомоги буде складно, каже Максим:

- Сам завод, я думаю, навряд чи зможе вийти з цієї ситуації. Потрібна допомога саме від держави. Обладнання застаріле. Найголовніша мета - це оновити саме обладнання.

- Це взагалі реальна, посильне завдання?

- Це реально за допомогою держави.

Щоб подивитися на корені бід цього заводу, варто перенестися в благополучні нульові роки. 2007-й. Країна тільки починає вчити незвичне слово «нанотехнології». Але вищі чиновники вже впевнені, що за цим майбутнє. У Зеленограді починають будувати завод з виробництва мікропроцесорів і мікросхем під назвою «Ангстрем-Т».

Гроші на будівництво виділяє державний ВЕБ. Завод, як прийнято в Росії, будують довго, майже десять років. І ось він почав працювати. Але з'ясувалося, що, поки підприємство будували, воно застаріло. Там роблять чіпи в 90-130 нанометрів, а зараз більш затребувані сучасні чіпи в 45-65 нанометрів. В результаті недозавантаження, нестача грошей, неможливість платити по боргах. Може бути, є шанс переобладнати завод?

Завод «Ангстрем-Т» - це проект Леоніда Реймана. Коли будівництво тільки починалося, він працював міністром зв'язку. Зараз він основний власник підприємства. Сам Леонід Дододжоновіч і розповів журналістам, що новим контролюючим акціонером, ймовірно, стане ВЕБ. Завод, за даними системи СПАРК, повинен держбанку близько мільярда доларів. Співробітниця «Ангстрема», яка представилася як Анна, впевнена, що банкрутити підприємство не будуть, це проект державної ваги. Але ось які розмови ходять на заводі:

Сам Леонід Рейман звинувачує у всьому західні санкції. У цьому, звичайно, є значна частка істини. Обмеження забороняють поставляти Росії продукцію подвійного призначення. «Ангстрем-Т» створювався за допомогою американських технологій і купував обладнання та ліцензії у компаній з США. А два роки тому завод потрапив до списку санкцій Вашингтона. Все так ... Але коли завод будують так довго, що він без будь-яких санкцій встигає застаріти, коли будують на державні гроші і держава замість прибутку зазнає збитків ... Це теж нагадує санкції. Тільки проти самих себе.

Додати BFM.ru в ваші джерела новин?

Керівництво «Ангстрема» звинувачує у всьому санкції, але єдина це причина?
Це взагалі реальна, посильне завдання?
Може бути, є шанс переобладнати завод?
Ru в ваші джерела новин?