Реклама
Реклама
Реклама

Армянськ: кримчани утекло через отруйних викидів, сірчистий ангідрид, Кримський титан, новини Криму, Оглядач 6 вересня

  1. Терміново залишають місто
  2. звинувачують амброзію
  3. нові версії

Жителі кримського Армянська терміново залишають місто. Школярів та вихованців дитсадків вивозять ближче до моря. Дорослі беруть відпустки, відгули, знімають житло подалі.

Правда, окупаційна влада продовжують стверджувати, що нічого страшного не сталося. Завод олігарха Дмитра Фірташа "Кримський титан" обіцяли зупинити на два тижні, проте він продовжує труїти жителів своїми викидами. Детальніше - в матеріалі OBOZREVATEL .

Терміново залишають місто

З Армянська у вівторок, 4 вересня, вивезли тільки школярів, для хлопців з дитсадків не вистачило автобусів. Батьки в соцмережах скаржаться, що деякі садки зібрали малюків для евакуації, але потім відпустили по домівках. Про це повідомляє Катерина Калмикова: "Є номер гарячої лінії Аксьонова? Нас всіх додому відправили з садка. Старших відвезли, а молодших нічим везти", - зазначила вона.

У Криму ретельно уникають називати те, що сталося в Армянську катастрофою, а вивезення дітей - евакуацією. Окупаційна влада наполягають, що нічого страшного не відбувається, просто вирішили зупинити "Кримський титан" на два тижні, на цей же час - відправити всіх дітей в санаторії півострова і оголосити канікули.

Не всі керівники підприємств і фірм готові відпустити своїх співробітників-батьків з малюками в санаторії. "Моїй мамі начальниця крізь зуби відповіла:" Беріть відгули. Магазин все одно буде працювати ", - скаржиться OBOZREVATEL Катерина Слоб. А працівники самого "Титана" анонімно повідомили нам, що їх можуть відпустити тільки за свій рахунок.

А працівники самого Титана анонімно повідомили нам, що їх можуть відпустити тільки за свій рахунок

З Армянська евакуювали понад 3000 дітей

Також евакуювали дітей з двох довколишніх сіл П'ятихатки і Філатовка.

заробляють таксисти

Викиди в Армянську тривають. Люди все також викладають в соцмережі фото кислотної роси, яка спалює листя і рослини, оксиди металів. Всі також скаржаться на те, що пече носоглотку, з'явився кашель, сльозяться очі.

Дитячі майданчики почали обробляти

Ісмаїл Халіков в Facebook

"Не можна на вулицю виходити. Ми сидимо вдома і шукаємо житло подалі в Криму, хочемо швидко виїхати", - розповіла нам мешканка Армянська Вікторія С.

Також в соцмережах з'являються оголошення про те, що жителі Армянська терміново шукають хоч якесь житло в Криму, щоб перечекати катастрофу.

"На нас тепер перевізники заробляють. Спробували замовити таксі, щоб виїхати хоча б до Сімферополя, так там таку ціну заламали, що від цієї ідеї довелося відмовитися", - говорить OBOZREVATEL житель Армянська Микола Свиридов. Він намагається знайти машину по знайомих, щоб вибратися з міста.

звинувачують амброзію

Те ж саме відбувається на материковій частині. Найбільше постраждали села Каланчак і Преображенское. Правда, херсонські чиновники не поспішають з висновками, а приїхали в середу (5 вересня) лікарі з Херсона оглянули жителів Преображенського і заявили, що це алергія на амброзію. "Розумієте, у всього села різко з'явилася алергія на амброзію, просто у всіх жителів", - обурюється в розмові з OBOZREVATEL глава Мірнінского ОТГ Андрій Сучок.

Також чоловік каже, що, незважаючи на обіцянки, "Кримський титан" продовжує працювати. "Ніхто його не зупинив, як його труби диміли, так і димлять і продовжують нас труїти". На самому заводі стверджують, що тільки на зупинку виробництва їм знадобиться цілий тиждень.

На КПП з Кримом прикордонники в масках

нові версії

Офіційно окупаційна влада так і не назвали точної причини катастрофи. У соцмережах обговорюють головну версію - через посуху і відсутність прісної води в Кримському каналі, кислотні відстійники заводу пересохли і отруйна пил піднялася в повітря.

Представники Центру екологічного благополуччя Криму повідомили, що вони дісталися до кислотних накопичувачів заводу "Кримський титан" і зробили заміри. "Коли ми під'їхали зі східного боку, то вітер дув не в нашу сторону і прилади нічого не показували. Однак варто було нашому хіміку проїхати трохи західніше і опинитися під" ударом "вітру, як прилад показав перевищення SO3 (сірчистий ангідрид) вище крайніх значень, піддаються виміру нашим приладом (200мг на куб. м) при допустимій нормі 10 мг на м3, а слизові дихальної системи почали відчувати гострі "алергічні реакції", - повідомили екологи в Facebook.

Однак експерти називають і інші можливі причини. Хімік-еколог громадської організації "Зелений лист" Владислав Балинський вважає, що причина кислотної катастрофи в Армянську криється в технічної аварії на "Кримському титані ".

"Ні випаровування, ні недоочищеними кислотні стоки не можуть створювати таку високу концентрацію. Це газ. Йдеться, швидше за все, про витік концентрованого скрапленого сірчистого або сірчаного ангідриду. Їх зазвичай перевозять в металевих цистернах або зберігають під певним тиском. Під впливом тиску ця речовина стає зрідженим. Під час розгерметизації ємності воно перетворюється в газ і виходить у вигляді випарів. Так що це витік на самому "Кримському титані", це технічна проблема заводу ", - упевнений Балинський.

українські військові висунули свою версію того, що сталося . На їхню думку, витік отруйних речовин стала наслідком стрільб російських військових, під час яких були пошкоджені відстійники відходів хімічного виробництва.

"За інформацією Головного управління розвідки Міністерства оборони України, 13-19 серпня, в ході тренування з прикриття адміністративного кордону з Херсонською областю, підрозділи ЗС РФ проводили стрільби в районах розташування відстійників відходів хімічного виробництва титанового і содового заводів. В результаті влучень снарядів, зазначені об'єкти були пошкоджені, що призвело до істотного погіршення екологічної обстановки на всій півночі окупованого Криму ", - сказав речник Міністерства оборони Олександр Мотузянік.

Ми в Telegram ! Підписуйся! Читай тільки краще!

Про це повідомляє Катерина Калмикова: "Є номер гарячої лінії Аксьонова?