Реклама
Реклама
Реклама

Бій з тінню Медведєва за пост № 1

Володимир Путін призначив полковника Антропова шефом петербурзького слідства. Указ зупинив чехарду, розпочату Дмитром Медведєвим. А ми підкажемо бізнесу, що не вибачатися перед боксером. Володимир Путін призначив полковника Антропова шефом петербурзького слідства

з сайту univermvd.ru

Указ № 59 ще не опублікований на сайті президента, але до обіду 9 лютого його вже обговорили всі силовики Петербурга і області, які приймають рішення. Бізнес теж не відставав у пересиланні по мессенджерам посилання на «Фонтанку» . Ми згадаємо єралаш навколо цього крісла, що почався 10 років тому при зустрічі Дмитра Медведєва зі своїм однокурсником. Додамо в ці хитросплетіння трохи боксу. Адже ми дізналися коронний удар Олега Антропова.

Нового начальника Головного слідчого управління ГУ МВС по Петербургу і Ленобласті в квітні буде 45 років. Він народився в Архангельській губернії, почав працювати слідчим у Виборзькому районі міста, потім став заступником начальника цього підрозділу, потім начальником Слідчого управління Красногвардійського району, а потім був вічним першим заступником керівника ГСУ.

Після появи Дмитра Медведєва на посту президента РФ, в липні 2008 року, начальником ГУ МВС по ЦФО став петербуржець Валерій Кожокар , Який займав посаду заступника начальника Калінінського РУВД по слідству. Все просто - Дмитро Медведєв вчився з ним на одному курсі юрфаку ЛДУ і дипломи в 1987 році вони отримували теж разом. У червні 2011-го Кожокар, вже в званні генерал-лейтенанта , Очолив Слідчий департамент МВС. Не минуло й місяця, як начальник петербурзького слідства генерал-майор Олександр Романов був призначений заступником Кожокаря . На його місце встала Марина Матвєєва .

Мало хто сьогодні пам'ятає, що колись Олег Антропов прийшов в кабінет Красногвардійського слідства (з якого Матвєєва пішла на начальника слідства Центрального району). Тому коли першим заступником Матвєєвої в ГСУ став Антропов - це було логічно. Так, і з Кожокар у Антропова було все зрозуміло - вони ж очолювали слідчі управління сусідніх Калінінського і Виборзького РУВС відповідно.

Вибудувана при Медведєві-президенті вертикаль протрималася рівно його термін. У 2012 році Кожокар, дослужившись до заступника міністра МВС, подав рапорт про відставку . На наступний рік Олександр Романов змушений був повернутися до Петербурга начальником слідства ГУ МВС по СЗФО. Наскільки нудною і невдячною була ця робота, можна почитати в сповіді Олександра Володимировича. Окружний главк скоро наказав довго жити, і Романов скромно пішов в повпредство федеральним інспектором по Калінінграда.

У 2015 році закінчилася чотирирічна епоха Марини Матвєєвої в ГСУ ГУ МВС, а Олександр Романов повернувся в петербурзьке слідство. І ніхто не очікував черговий американської гірки в його кар'єрі. У грудні 2016- го генерал очолив Слідчий департамент МВС.

Весь 2017 рік у начальники ГСУ ГУ МВС пророкували полковника Дмитра Какошіна . Він працював з Романовим, разом їхав з ним в Москву, повертався в Петербург і непомітно чекав свого часу на посаді заступника начальника ГСУ. Так що шанси Олега Антропова оцінювалися як вічно замісні.

Так зійшлися інтереси двох товаришів - начальника ГУ МВС Сергія Умнова і Олександра Романова. У кожного був свій резон. Тільки у Романова він звався Какошін, а у Умнова - Антропов. Будемо вважати, що вони домовилися.

- Олег у нас накачаний, спортивний, оперативникам легко з ним буде працювати. Він не стане нарізати зайві завдання. Людина чітких рішень, - пояснила «Фонтанці» його колишня начальниця, незрівнянна Марина Матвєєва.

- Мінуси?

- Молодий, тому не надто роздумливий. Але це швидко проходить з віком.

Напевно, впливовим і діловим треба знати, що в неділю Антропову краще не дзвонити. Він гуляє з дочками, набирається повітря. У суботу вранці теж не турбуйте. Олег в боксерському клубі, а потім тільки йде в кабінет на Ліговський, 145. «Фонтанка» повідомляє і про його уподобання, зовні не впливають на процес.

Антропов шанувальник знаменитої радянської, ми б сказали «динамівської», школи боксу. А це перш за все - човниковий крок, свого роду маятник. Їм противника раздергівают легкими ударами, вичікуючи, коли той на тебе кинеться. З елементів йому більше подобається правий аперкот. Якщо ти наносиш впевнений прямий, а боксер згортається, пропускає руку через своє плече і виринає тобі під підборіддя, то справа - погань.

Антропов, дійсно, не політик. Він не любить міркувань про те, хто з ким пов'язаний, хто кого криє. Це не його спорт. Тому від міркувань, мовляв, за цією фірмою стоїть депутат такий-то, його коробить.

Кажуть, часом він жартує: «Образити боксера будь-хто може». Витримує паузу і додає: «Вибачитися не кожен встигає».

Тепер в 36 районах і ГСУ Петербурга і Ленобласті під ним приблизно 1350 слідчих. В середньому у них у виробництві 10 - 12 тисяч кримінальних справ. Загалом, масштаб події зрозумілий.

Євген Вишенков, Олександр Єрмаков, "Фонтанка.ру"

Мінуси?