Реклама
Реклама
Реклама

Як займаються бізнесом дочки генерала ФСБ - ВІДОМОСТІ

  1. Як займаються бізнесом дочки генерала ФСБ Двадцятивосьмирічна дизайнер Анастасія Задоріна перервала...
  2. волейбольний девелопмент
  3. ВТБ забрав арену
  4. Готель для ФСБ
  5. безпечний особняк
  6. Полювання з держбанкір
  7. Солодке життя
  8. Яким бізнесом займаються дочки «завгоспа» ФСБ Михайла Шекіна, і хто їм допомагає
  9. Як займаються бізнесом дочки генерала ФСБ
  10. « Газпром »Не виправдав очікувань
  11. волейбольний девелопмент
  12. ВТБ забрав арену
  13. Готель для ФСБ
  14. Як займаються бізнесом дочки генерала ФСБ
  15. « Газпром »Не виправдав очікувань
  16. волейбольний девелопмент
  17. ВТБ забрав арену
  18. Готель для ФСБ
  19. Як займаються бізнесом дочки генерала ФСБ
  20. « Газпром »Не виправдав очікувань
  21. волейбольний девелопмент
  22. ВТБ забрав арену
  23. Готель для ФСБ
  24. безпечний особняк
  25. Полювання з держбанкір
  26. Солодке життя
  27. Яким бізнесом займаються дочки «завгоспа» ФСБ Михайла Шекіна, і хто їм допомагає
  28. Як займаються бізнесом дочки генерала ФСБ
  29. « Газпром »Не виправдав очікувань
  30. волейбольний девелопмент
  31. ВТБ забрав арену
  32. Готель для ФСБ
  33. безпечний особняк
  34. Полювання з держбанкір
  35. Солодке життя
  36. Яким бізнесом займаються дочки «завгоспа» ФСБ Михайла Шекіна, і хто їм допомагає

Як займаються бізнесом дочки генерала ФСБ

Двадцятивосьмирічна дизайнер Анастасія Задоріна перервала 15-річну монополію групи Bosco Михайла Кусніровіч на випуск одягу для російських олімпійців. У лютому вона виграла право одягати російську збірну протягом восьми років і після підписання контракту, можливо, буде платити Олімпійському комітету Росії (ОКР) близько $ 10 млн на рік. Чи знайдуться у дочки керівника служби забезпечення діяльності ФСБ генерал-полковника Михайла Шекіна такі кошти? Як з'ясували «Відомості», Задоріна разом зі своєю старшою сестрою, 35-річною Юлією Тихомирової, вже 10 років займається бізнесом. Серед їх партнерів виявилися учасники списку Forbes і колишні офіцери контррозвідки.

До недавнього часу Задоріна і Тихомирова були відомі лише як постійні учасниці модних шоу і світських подій. Все змінилося в лютому 2017 року, коли компанія «За спорт» Задоріна несподівано стала ліцензіатом ОКР в категорії «одяг». Контракт поки не підписаний, його фінансові умови в ОКР не розкривають. Але Куснирович розповідав «Коммерсанту», що у нього комітет запросив за продовження співпраці 650 млн руб. на рік. Представник комітету відмовився коментувати цю оцінку, заявивши лише, що пропозиція Задоріна виявилося найкращим. Сама Задоріна контракт не коментує. Співпраця з ОКР стане логічним продовженням бізнес-кар'єри молодого дизайнера, яка заробила собі ім'я в індустрії і досвід у виробництві спортивної форми, вважає її знайомий. Правда, судячи з усього, великих грошей модні проекти їй поки не приносять. Виручка основної компанії Задоріна, «За груп», в 2015 р склав 638 000 руб., Збиток - 86 000 руб. (Тут і далі - дані СПАРК). Що займається спортивною формою компанія «Екіпспорт» при виручці за 2013 року в 53,5 млн руб. отримала чистий прибуток в 4 млн руб. Свіжіших даних немає.

Про біографії і кар'єрі сестер Задоріна і Тихомирової найпростіше судити по їх інтерв'ю глянцевим журналам. Сестри неодноразово розповідали, що спочатку тато - більше 10 років прослужив в посольстві СРСР в Берліні і генеральному консульстві Росії в Бонні - був проти їх захоплень і відмовлявся підтримувати хобі дочок. Тихомирова, яку батьки бачили лікарем, вибрала германістику в Боннському університеті. У 22 роки їй довелося стати менеджером в компаніях, що торгували продуктами. Але після того, як її батько став президентом підконтрольного структурам ФСБ волейбольного СК «Динамо» з Москви, Тихомирова стала комерційним директором домашньої арени клубу - Палацу спорту «Динамо» на вул. Лавочкіна.

Задоріна спочатку по волі батьків готувалася до дипломатичної кар'єри: в 2011 році вона закінчила магістратуру МДІМВ за фахом «зовнішня політика і дипломатія в Росії». Але, отримавши диплом, одразу ж виставила колекцію одягу «Москва - Тель-Авів» на конкурс фонду «Російський силует» Тетяни Михалкової. З того часу вона стала постійним учасником модних показів. Її ТОВ «Задоріна груп» продавало вечірні сукні в «Крокус сіті молле» і магазині «Весна» на Арбаті. Виручка фірми в 2012 р склала 7,8 млн руб. при збитку в 18 000 руб., рік по тому - 12 млн руб. при чистого прибутку в 687 000 руб., але в 2014 р компанія була ліквідована.

Виробництвом спортивного одягу Задоріна зайнялася в 2012 р Її ТОВ «Екіпспорт» отримало замовлення на пошиття форми у СК «Динамо» і одного із засновників клубу - підконтрольного ФСБ регіонального товариства «Динамо 24», а також збірних з пляжного і звичайного волейболу. Форму і спецодяг у «Екіпспорта» замовляли « Транснефть », Аеропорт« Внуково »,« Русь-ойл »і ін. Багато замовників і спонсори модних компаній були бізнес-партнерами сім'ї Шекіна в більш масштабних проектах. Так, найвідомішу дизайнерську акцію Задоріна - випуск футболок з патріотичними написами на кшталт «Санкції? Не смішіть мої Іскандери »або« Тополь санкцій не боїться »серед інших спонсорувала якась ПАТ« Концерн «Байкал». У нього був шанс стати наймасштабнішим проектом сім'ї Шекіна.

Головний з постачання

Генерал-полковник ФСБ Михайло Шекіна був призначений керівником 7-й служби ФСБ (служби забезпечення діяльності) в 2007 р Йому підкоряються три управління - фінансово-економічне, матеріально-технічного забезпечення (УМТО) і капітального будівництва. Служба Шекіна закуповує для ФСБ практично всі - від квартир, машин і катерів до одягу, їй також належать медичні установи відомства. У служби є навіть власні митні склади тимчасового зберігання. Саме через ввезення контрабанди на митний склад в / ч 54729 втратив посаду попередник Шекіна - генерал-полковник ФСБ Сергій Шишин. У 2005 р на цей склад надійшло понад 100 вагонів з китайським ширвжитком, оплаченим з рахунків УМТО ФСБ, писав «Коммерсант». За даними видання, кінцевим пунктом вантажу був Черкізовський ринок. Скандал призвів до відставки десятка високопоставлених силовиків, а Шишина довелося перейти в ВТБ старшим віце-президентом. Трохи пізніше Шекіна став президентом волейбольного спортклубу «Динамо». Засновники клубу - регіональна організація «Динамо-24» (ФСБ Росії), московське товариство «Динамо», Національний благодійний фонд, спортклуб «Роснефть» і фонд розвитку «Динамо». Президентом Всеросійської федерації волейболу (ВФВ) з 2004 р працював безпосередній начальник Шекіна - тодішній директор ФСБ генерал армії Микола Патрушев.

Згорнути докладної інформації Читайте повний текст

« Газпром »Не виправдав очікувань

«Я не ворог собі, ніяких коментарів. Проект не відбувся, на цьому закінчимо », - заявив« Відомостям », що мав відношення до створення« Байкалу », який об'єднав дітей високопоставлених силовиків і бізнесменів, які працювали з підрядами" Газпрому ".

Компанія була створена в грудні 2014 р Задоріна отримала в ній 30% і очолила раду директорів. Стільки ж виявилося у Ольги Золотовой. Хто вона - «Відомостям» з'ясувати не вдалося. Але одночасно до ради директорів «Байкалу» увійшов син колишнього начальника Служби безпеки президента Росії, а нині керівника Росгвардіі Віктора Золотова Роман.

Ще 10% компанії отримало подружжя Вікторія і Дмитро Макарови. Макарова - давній партнер Задоріна, до лютого 2017 р їм належало на паритетних умовах 90% компанії «За груп», що випускала одяг, розроблену Задоріна.

Решта 30% акцій «Байкалу» належали іркутським бізнесменам Євгену Євстигнєєву, Сергію РАССОХІН і Яні Богомоловій.

Єдиним активом «Байкалу» стали 90% часткою «Стройгазсервіса» (СГС), створеного в 2009 р Олексієм Снєгірьовим, колишнім начальником по комплектації і логістики «Стройгазмонтаж» ( СГМ ) Аркадія Ротенберга. Перша компанія була субпідрядником другий - одного з найбільших генпідрядників «Газпрому».

СГС поставляв комплектуючі практично на всі великі будівництва газопроводів: Північно-Європейський газопровід (ділянка Грязовець - Виборг), Сахалін - Хабаровськ - Владивосток, «Південний потік», Бованенково і ін. До 2014 року компанія не розкривала свою виручку, тому складно оцінити, наскільки успішним виявився бізнес Снєгірьова.

«Байкалу» СГС дістався через Євстигнєєва, який в 2014 р викупив його у засновника, а потім передав нової компанії.

У 2015 р СГС вирішив перейти з субпідрядників в підрядники «Газпрому». Він подав заявки на три конкурси ТОВ «Газпром видобуток Небраска» з максимальною ціною в 9,4 млрд руб. Але отримати контракти не вдалося. Два конкурсу на 4 млрд руб. виграв «Стройтранснефтегаз» Геннадія Тимченко, а контракт на 4,9 млрд руб. дістався сахалінської компанії «Восток морнефтегаз» Леоніда Лі.

Після цього СГС почав стрімко втрачати ринок - в 2015 році його виручка впала в 40 разів до 8 млн руб., А збиток зріс до 25 млн руб. Влітку 2015 г. «Байкал» продав 90% часткою в СГС. А трохи пізніше Золотова продала частку в «Байкалі».

волейбольний девелопмент

У другій половині 2010-х почалася бурхлива діяльність Івана Тихомирова, ровесника і однофамільця Юлії Тихомирової. У 23 роки він став співзасновником і гендиректором десятка компаній, які зайнялися девелоперськими проектами волейбольного «Динамо». Двоє знайомих сім'ї Шекіна кажуть, що в той час він був чоловіком Тихомирової, яка в родині займалася девелоперськими проектами. У 2007 р вона заснувала власну компанію «Мск лад», яка повинна була зайнятися підготовкою будівельних майданчиків.

Основними партнерами Тихомирова стали 47-річний контррозвідник, полковник ФСБ і колишній гендиректор СК «Динамо» В'ячеслав Ротавчіков і член ради директорів «Трансмашхолдингу» Євген Смирнов (докладніше див. Вріз).

Волейбол і локомотиви

Про один з основних бізнес-партнерів Задоріна і Тихомирової - 79-річному Євгенії Смирнова (на фото) відомо небагато. Перший раз його ім'я згадується в 1997 р Тоді Смирнов працював гендиректором компанії «ТРАНССНАБ», заснованої Желдорбанком, «Росжелдорснаб» Міністерства шляхів сполучення і Transrail Holding, близькою до тодішнього керівника МПС Миколі Аксененко. «ТРАНССНАБ» був посередником при поставках за контрактами МПС рейок і іншого устаткування верхньої будови колій. У 2002 р Смирнов став радником президента «Євразхолдингу» (зараз Evraz) Олександра Абрамова. Він в той час був єдиним виробником рейок в Росії. У 2005 р Смирнов брав участь в угоді з акціями «Трансмашхолдингу», найбільшого російського виробника локомотивів і пасажирських вагонів. Судячи зі звітності компанії, в 2005 р 10% її акцій дісталися ТОВ «Волею спорт-сервіс». Заснували компанію колишній гравець СК «Динамо» Олександр Яременко та колишні гравці клубу «Луч» Станіслав Шевченко і Андрій Сапега. Смирнов був гендиректором «Волею спорт-сервісу» і тому увійшов до ради директорів машинобудівного холдингу, де залишається до сих пір. Сам же «Волею спорт-сервіс» перейшов у власність АТ «Волею спорт», створеного Шевченко і Ладою Сошенковой, міноритарієм фірми «Волейбол південь», підконтрольної дочки Шекіна Юлії Тихомирової. У 2007 р власником 100% «Трансмашхолдингу» стала нідерландська The Breakers Investments BV Її основними власниками вважалися Іскандар Махмудов, Андрій Бокарьов, Максим Ліксутов (зараз заступник мера Москви) і Сергій Глінка. У тому ж 2007 році 25% акцій холдингу за 9,2 млрд руб. придбала РЖД, а в 2010 р ще 25% плюс 1 акція - французький концерн Alstom. У 2005 р Смирнов став також співзасновником і головою правління Інституту проблем природних монополій (ІПЕМ), телефон якого збігався з контактами торгового дому ТМХ (належить «Трансмашхолдингу»). Основними замовниками ІПЕМ стали РЖД і належать їй структури. За їх держзамовленням інститут оцінював ризики і доцільність збільшення кількості вантажних перевізників, прогнозував зміну пасажиропотоків і допомагав з плануванням інвестиційної програми РЖД по оновленню парку рухомого складу. Велика частина цих досліджень так чи інакше була пов'язана з діяльністю «Трансмашхолдингу». З 2016 року портфель держзамовлень ІПЕМ склав 118,5 млн руб. ІПЕМ пов'язаний і з Задоріна. З 2010 р йому належить 18% в Інституті проблем безпеки СНД (ІПБ СНД), найбільшим бенефіціаром якого є дочка генерала. У компанії «Екоресурс», якій належать інші акції інституту, 53% належить Задоріна, 18,5% - Смирнову. Зв'язатися зі Смирновим «Відомостям» не вдалося.

Згорнути докладної інформації Читайте повний текст

Правда, бізнес-активність Тихомирова затухла так само несподівано, як і почалася. У 2012 р він пропав з усіх своїх компаній, його частки перейшли до дочкам Шекіна і колишнім партнерам. Можливо, це пов'язано з розставанням пари, припускають два знайомих сім'ї. Тільки в минулому році Тихомиров зареєструвався як індивідуальний підприємець і відкрив автомийку в Некрасівці. Її співробітник повідомив «Відомостям», що Тихомиров знаходиться за кордоном. Бізнесмен не відповів на передані йому питання «Ведомостей». Не стала відповідати на питання про Тихомирова і Юлія Тихомирова. У яких же проектах встиг взяти участь бізнесмен?

ВТБ забрав арену

На столичній вулиці Василини Кожин неподалік від Парку Перемоги 23 грудня 2015 року було не проштовхнутися. На закладку капсули з посланням нащадкам у фундамент майбутньої міжнародної волейбольної арени на 3500 місць приїхали секретар Ради безпеки Микола Патрушев, президент ВТБ Андрій Костін і його перший заступник Василь Тітов, віце-мер Москви Марат Хуснуллін і президент СК «Динамо» генерал Шекіна. Арена, про будівництво якої урочисто оголосили чиновники, банкіри і генерали, становила малу частину багатофункціонального комплексу (МФК) Match Point, який мав з'явитися на цьому місці. Запланована площа забудови - 202 945 кв. м, а вартість - майже 19 млрд руб. У 28-поверхових будинках розмістяться офіси та квартири.

Насправді комплекс на вул. Василини Кожин - довгобуд. Проект стартував в 2008 р Тоді Москва передала в оренду СК «Динамо» 2,5 га землі під будівництво офісно-спортивного комплексу. Замовником та інвестором будівництва стали ТОВ «Волею гранд» і міжрегіональна спортивна громадська організація (МСОО) «Спортивні ініціативи». Гендиректором першого з них став Тихомиров, а засновниками - Ротавчіков, Смирнов і власник Національного республіканського банку Джулустан Борисов. Другу компанію заснували Тихомиров, Смирнов, Борисов, Всеросійська федерація волейболу (ВФВ) і кілька топ-менеджерів групи «Міель».

Партнери спільно вклали в проект близько 300 млн руб. і залучили кредит ВТБ не менше ніж на 7,6 млрд руб. А після кризи і виникли проблеми з фінансуванням інвестори розсварилися. Структури Смирнова стали судитися зі структурами Ротавчікова і Борисова з приводу розрахунків з підрядниками і інвестицій в будівництво. Тихомиров в 2012 р вважав за краще вийти з проекту, а ще через рік будівництво було заморожено.

У 2014 р проект з будівництва МФК повністю перейшов до ВТБ. Представник банку не став розповідати про проект, зв'язатися з Борисовим не вдалося.

Якщо з масштабною будівництвом в Москві не склалося, то проекти з будівництва готелів і спорткомплексів в Суздалі, Анапі і Адлері структурам Тихомирова вдалося благополучно довести до кінця. Допомагали їм у цьому УГМК Іскандара Махмудова і його партнерів, «Сибірський діловий союз» (СДС), «Ренова» Віктора Вексельберга і благодійний фонд «Сафмар» Михайла Гуцерієва - причому деякі з них на безоплатній основі.

Так, в курортному селищі Вітязево під Анапою з 2004 р ВФВ будувався спортивно-навчальний оздоровчий центр «Волею град». Сама федерація звела лише дві волейбольні майданчики і готель на 64 номери. У 2009 р федерація поступилася оренду ділянки «Волею граду», в співвласників якого були структури Юлії та Івана Тихомирова. Вони побудували там критий тренувальний зал, чотири котеджі площею 342 кв. м кожен і президентську віллу на 524 кв. м.

Третю чергу спорткомплексу в 2015-2016 рр. профінансував «Сафмар» Гуцерієва. Він перерахував ВФВ пожертви на 100 млн руб. На ці кошти планувалося будівництво двох нових кортів для пляжного волейболу, трибуни на 1500 місць та благоустрій території комплексу. Фонд «Сафмар" не відповів на питання «Ведомостей» про «Волею граді».

Готель для ФСБ

У 2013 р в Адлері був побудований олімпійський об'єкт федерального значення - спортивно-оздоровчий готель Sport Inn на 50 номерів з майданчиками для пляжного волейболу. Під час сочинської Олімпіади Sport Inn, як і кілька інших готелів в Адлері, зайняла під свої потреби ФСБ.

На той момент 51% у володіє готелем фірмі «Старт» належало МСОО «Спортивні ініціативи» Тихомирова. Інше було у СДС. Але гроші на будівництво жертвувала «Ренова», її ж структура - ТОВ ОСЗ - була замовником і забудовником готелю. Це випливає з розглядів, які супроводжували оформлення дозволу на будівництво готелю - його «Спортивні ініціативи» стверджували в Центральному районному суді Сочі заднім числом, в 2016 р Представник «Ренови» не став коментувати цей проект.

В початку 2016 р 51% «Старту» у «Спортивних ініціатив» купила Оксана Симонова - колишній топ-менеджер «Міель» і гендиректор компанії «Мск лад» Юлії Тихомирової. СДС продав 49% ТОВ «Старт» своєму юристу Андрію Зеленкова.

З 2016 року в Суздалі на березі річки Кам'янки УГМК відкрила невеличкий готель «Мідний двір». Як з'ясували «Відомості», в цьому проекті також взяли участь Тихомирова. Готель будувала компанія «Екоресурс-інвест», «дочка» фірми «Екоресурс», заснованої екс-директором Національного благодійного фонду (раніше - Національного військового фонду) Анатолієм Журавльовим. Фонд був створений в 1999 р з ініціативи президента Володимира Путіна для залучення пожертвувань від найбільших російських компаній, на які будувалося житло для військових, писала «Нова газета». Тихомиров в 2010 р викупив 43,5% в «Екоресурс» і разом з Юлією Тихомирової отримав половину в «Екоресурс-інвесті». Другі 50% «Екоресурс-інвесту» дісталися УГМК. У 2015 р УГМК викупила частку Тихомирова і залишилася єдиним власником готелю.

«Екоресурс» у Тихомирова до 2010 р викуп Задоріна. У тому ж році ця компанія придбала 82% в ТОВ «Інститут проблем безпеки СНД» (ІПБ СНД). Задоріна зайняла в ньому посаду замдиректора.

Екс-банкір з накопичувачем

Бізнесу доводиться закуповувати нову касову техніку вдесятеро дорожче собівартості, повідомив на початку березня РБК з посиланням на депутата Держдуми Андрія Лугового. Відбувається це, на думку Лугового, тому, що 8-й центр ФСБ сертифікував єдиний зразок фіскального накопичувача для нових кас, який виробляють тільки афілійовані між собою компанії ЗАТ «Атлас-карт», ТОВ «Рік» і ЗАТ «Безант». Їх бенефіціаром є Володимир Щербаков, цитує Лугового РБК. Йдеться про екс-банкіра Щербакова, компанія якого була разом з Російським клубом економістів Фелікса Шамхалова співзасновником Інституту проблем безпеки СНД, який перейшов в 2010 р у власність молодшої дочки генерал-полковника ФСБ Анастасії Задоріна. Щербаков був співвласником «БВА банку», який втратив в 2014 р ліцензії. Слідство звинуватило Щербакова і топ-менеджерів банку в виведенні грошей за кордон, вважаючи, що з їх допомогою з 2011 по 2014 р за кордон за сумнівними схемами було переведено близько 10 млрд руб. Схеми полягали в наступному, повідомляв «Коммерсант»: близькі до Щербакову і його партнерам компанії закуповували для ФГУП "Гознак" нікелевий порошок і акрилову смолу в Сінгапурі, але спочатку поставляли в країни Євросоюзу, звідки по багаторазово завищеною ціною ввозили в Росію. Щербакова затримати не вдалося.

Згорнути докладної информации Читайте повний текст

безпечний особняк

На початку грудня 2016 року в невеликий особняк на столичному проспекті Миру приїхав заступник секретаря Ради безпеки Рашид Нургалієв. Мета візиту - участь в науково-практичному нараді з нагоди 25-річчя створення СНД. Проводити захід довірили ИПБ СНД.

Що собою являє ИПБ СНД? В інституті три керівника і чотири співробітники. Вони готують наукові доповіді та консультації «з широкого спектру проблем забезпечення безпеки СНД», говориться на сайті інституту. Серед замовників наукових досліджень інституту - аеропорт «Внуково», МЗС і Рада безпеки. За даними ФАС, в 2013 р інститут виконав науково-дослідні роботи на 4,5 млн руб., В 2014 р - на 8,6 млн руб. У 2015 році його виручка склала 9,5 млн руб., Збиток - 252 000 руб.

Основний актив інституту - штаб-квартира в історичному особняку 1901 року побудови на пр-ті Миру. Інститут в 2006 р отримав особняк від уряду Москви в пільгову оренду до 2030 р За даними ФАС, ставка оренди становить 1 руб. за 1 кв. м в рік, т. е. оренда особняка в Москві площею 878,7 кв. м може обійтися в 878,7 руб. на рік. Правда, столичні пільги були видані при колишніх господарях ИПБ СНД. У 2006 р інститут належав Російському клубу економістів, підконтрольному колишньому голові Вищої атестаційної комісії Міносвіти Феліксу Шамхалова.

Ця була не єдина угода Шамхалова з сім'єю Шекіна. У 2007 р Тихомиров викупив у Російського клубу економістів 41% в ТОВ «Коста», який став частиною величезного мисливського господарства сім'ї Шекіна в Ярославській області.

Полювання з держбанкір

У «Кости» в довгострокову оренду 8400 га мисливських угідь, зазначено на сайті адміністрації Ярославської області.

Після 2011 року частка Тихомирова в «Кості» перейшла до Задоріна. А 25% в ТОВ придбала компанія «Муфлон» президента ВТБ Андрія Костіна і його заступника Василя Титова. Ще 16% дісталися Ользі Заостровцева, дочки колишнього заступника директора ФСБ Юрія Заостровцева.

По сусідству з «Костою», в селищі Лось на вул. Мисливської, 9, розташувалося величезне Дослідне лісомисливське господарство ФСБ Росії (109 500 га в оренді до 2061 г.). Воно дісталося структурам Тихомирової і її партнерів. Переклад держвласності відбувався в кілька етапів. Після акціонування в 2010 р ПАТ «Лось» на торгах за 40 млн руб. купила «Королівське полювання» банкіра Петра Авена і власника НЛМК Володимира Лісіна. У 2014 р бізнесмени продали господарство ТОВ «Таелс», серед засновників якого також колись був Авен, але до моменту угоди він продав частку партнерам - Тихомирової і співробітникові ВТБ Сергію Єріна, який консолідував по 47% часткою суспільства. Ще 6% отримала Заостровцева.

З розвідників - в готельєри

Ще один бізнес-партнер Анастасії Задоріна, Марія Романова - дружина колишнього розвідника, екс-радника директора ФГУП «Ростек» Олександра Романова. Разом з Задоріна вона в грудні 2015 р придбала контроль над компанією «Луксуса», російським представництвом відомого еквадорського імпортера троянд. В середині грудня Задоріна продала свою частку в компанії партнерам. Подружжя Романови в реєстрі компаній Чорногорії значаться рівноправними власниками DOO Romanoff, якій належать готелі Azimut і Romanov на березі Адріатичного моря. Раніше співвласницею компанії була Надія Хорева, яку «Коммерсант» називає дружиною колишнього заступника глави департаменту економічної безпеки МВС Андрія Хорева. Кілька років тому і Романов, і Хорев стали фігурантами кримінальних справ. Хорева підозрювали в дачі хабара, обіг зброї, але все кримінальні справи розвалилися. Романова звинуватили в організації комерційного підкупу. За версією слідства, він з подільниками збирав з імпортерів додаткові платежі «за прискорене оформлення». Слідство також виявило, що в 2009 р дружини Хорева і Романова придбали за 6,5 млн євро готель Azimut і чотири земельні ділянки в Чорногорії, писав «Коммерсант». Севський райсуд Брянської області в 2014 р засудив Романова до п'яти років ув'язнення і штрафу в 117 млн ​​руб.

Згорнути докладної информации Читайте повний текст

В результаті Задоріна і структура Тихомирової виявилися основними співвласниками двох баз відпочинку з мисливських угіддях площею 117 900 га. І до речі, власним вертодромом «Лось», що належить ФСБ.

Одночасно Тихомирова інвестувала в фармацевтику. У 2010 році разом з Ротавчіковим вони купили по 20% ТОВ «НПК« Наносистеми »у фармацевтичного холдингу« Фармеко ». Незадовго до цього 24% в останньому купила дочка президента «Транснафти», генерал-майора ФСБ Миколи Токарєва Майя Болотова. У презентації «Наносистеми» розповідається, що її основна мета - розробка та комерціалізація високоефективних препаратів для лікування раку, туберкульозу та інших соціально значущих захворювань.

У 2013 р «Наносистеми» стала однією з десятка компаній, з якої Мінпромторг уклав контракт на доклінічні дослідження водосовместімих нанорозмірних форм рифабутину за федеральною цільовою програмою «Розвиток фармацевтичної і медичної промисловості до 2020 р». На дослідження «Наносистеми» отримала 31 млн руб.

Але з часом «Наносистеми» здала позиції. Виручка компанії знизилася з максимальних 677 млн ​​руб. в 2012 р до 164 млн руб. в 2014 р Більш пізній звітності в СПАРК немає.

Солодке життя

«Занадто крутий для міського кафе», - писав в 2006 р журнал TimeOut про ресторан «Лубенський», який працював в резиденції ФСБ на Малій Луб'янці, 7. Заклад, оформлене в чорно-попелястих тонах, належало компанії «Кворум-інвест» людей , близьких до Національного військового фонду Журавльова - того самого, у кого Тихомиров викупив компанію «Екоресурс». У 2007 р Тихомиров придбав 60% «Кворум-інвесту», ще 10% дісталося Смирнову.

Через рік, коли договір оренди будівлі закінчувався, Тихомиров і його партнери продали «Кворум-інвест». У 2012 р компанія була збанкрутує і ліквідована.

Але Шекіна без ресторанів не залишилися.

У 2013 р «Динамо сервіс» Юлії Тихомирової за 12 млн руб. придбав ресторан Royal Bar на Ленінградському шосе, поруч з відкритим в тому ж 2013 році Палацом спорту «Динамо». Тихомирової дістався комплекс площею 8000 кв. м, в який входять ресторан, літня веранда, власний пляж з басейном, волейбольної і дитячої майданчиками, пристанню для яхт і шатрами, розповідала вона ресурсу Vodabereg.ru.

Своїм рестораном обзавелася і Задоріна. У 2015 році вона разом з відомим адвокатом і ресторатором Олександром Раппопортом відкрила «перший в Росії ресторан панамериканської кухні» «Латинський квартал». Через рік партнери скорегували концепцію закладу, переробивши ресторан в севічерію Latinos. Раппопорт відмовився від коментарів, переадресувавши всі питання Задоріна.

Яким бізнесом займаються дочки «завгоспа» ФСБ Михайла Шекіна, і хто їм допомагає

Катерина Чеснокова / РІА Новини

Дочка генерал-полковника ФСБ Михайла Шекіна, модний дизайнер Анастасія Задоріна, яка виграла конкурс на право одягати національну збірну - часта учасниця модних показів. Але судячи з фінансової звітності її компаній, модний бізнес поки приносить збитки. Серед спонсорів колекції патріотичних футболок Анастасії Задоріна була «Корпорація« Байкал », яка збиралася стати великим підрядником« Газпрому ». Задоріна раніше належало в ній 30%

1/10

ZA Group

Олімпійський комітет ще не підписав контракт про партнерство з Анастасією Задоріна і не розкриває його фінансових умов. Але Михайло Куснирович, одягаються олімпійців 15 років поспіль, розповів, що з нього комітет просив 650 млн руб. на рік

2/10

facebook.com/julia.tikhomirova.3

Старша дочка генерала Шекіна Юлія Тихомирова займалася девелопментом, ресторанним і фармацевтичним бізнесом. Ще у її структури є величезні мисливські угіддя в Ярославській області

3/10

А. Гордєєв / Відомості

Грандіозне будівництво багатофункціонального центру на вулиці Василини Кожин, 13, дев'ять років тому починав волейбольний клуб СК «Динамо», Всеросійська федерація волейболу та Іван Тихомиров, якого називали тоді чоловіком старшої дочки генерала Шекіна, Юлії Тихомирової. Після кризи проект за борги дістався ВТБ. Зараз ну ділянці будується комплекс Match Point

4/10

Спортивно-оздоровчий комплекс «Волею Град»

Благодійний фонд «Сафмар» Михайла Гуцерієва виділив 100 млн руб. на будівництво волейбольних майданчиків в центрі «Волею град» під Анапою, співвласниками якого були структури Івана і Юлії Тихомирова

5/10

«Sport Inn»

ФСБ заплатила 19 млн руб. за проживання своїх співробітників в Адлерському готелі Sport Inn під час Олімпіади. Співвласником готелю в той час була структура Івана Тихомирова. Будівництво готелю Sport Inn, в співвласників якого була структура Івана Тихомирова, фінансував фонд «Ренова» Віктора Вексельберга, випливає з документів суду Сочі

6/10

Е. Розумний / Відомості

Юлія Тихомирова володіє компанією, що управляє комплексом Royal Bar на Ленінградському шосе, в який входять ресторан, власний пляж з басейном, волейбольної і дитячої майданчиками, пристанню для яхт і шатрами

7/10

А. Гордєєв / Відомості

Анастасія Задоріна разом з відомим адвокатом і ресторатором Олександром Раппопортом в 2015 р відкрила ресторан «Латинський квартал», пізніше перейменований в севічерію Latinos

8/10

М. Стулов / Відомості

Головний актив Інституту проблем безпеки СНД (ІПБ СНД), яке підлягає контролю Анастасією Задоріна, - його штаб-квартира в історичному особняку площею понад 800 кв. м на пр-ті Миру, 22. Ця будівля ИПБ СНД отримав від уряду Москви в пільгову оренду. Її ставка, за даними ФАС, становить 1 руб. за 1 кв. м в рік

9/10

Hotel Azimut

Анастасія Задоріна разом з подругою, дружиною колишнього розвідника, екс-радника ФГУП «Ростек» Олександра Романова займалася імпортом троянд з Еквадору. Нещодавно вона продала свою частку в бізнесі партнерам. У Романової крім квіткового бізнесу є два готелі в Чорногорії, на узбережжі Адріатичного моря: Azimut (на фото) і Romanov

10/10

Найпопулярніші галереї

Як займаються бізнесом дочки генерала ФСБ

Двадцятивосьмирічна дизайнер Анастасія Задоріна перервала 15-річну монополію групи Bosco Михайла Кусніровіч на випуск одягу для російських олімпійців. У лютому вона виграла право одягати російську збірну протягом восьми років і після підписання контракту, можливо, буде платити Олімпійському комітету Росії (ОКР) близько $ 10 млн на рік. Чи знайдуться у дочки керівника служби забезпечення діяльності ФСБ генерал-полковника Михайла Шекіна такі кошти? Як з'ясували «Відомості», Задоріна разом зі своєю старшою сестрою, 35-річною Юлією Тихомирової, вже 10 років займається бізнесом. Серед їх партнерів виявилися учасники списку Forbes і колишні офіцери контррозвідки.

До недавнього часу Задоріна і Тихомирова були відомі лише як постійні учасниці модних шоу і світських подій. Все змінилося в лютому 2017 року, коли компанія «За спорт» Задоріна несподівано стала ліцензіатом ОКР в категорії «одяг». Контракт поки не підписаний, його фінансові умови в ОКР не розкривають. Але Куснирович розповідав «Коммерсанту», що у нього комітет запросив за продовження співпраці 650 млн руб. на рік. Представник комітету відмовився коментувати цю оцінку, заявивши лише, що пропозиція Задоріна виявилося найкращим. Сама Задоріна контракт не коментує. Співпраця з ОКР стане логічним продовженням бізнес-кар'єри молодого дизайнера, яка заробила собі ім'я в індустрії і досвід у виробництві спортивної форми, вважає її знайомий. Правда, судячи з усього, великих грошей модні проекти їй поки не приносять. Виручка основної компанії Задоріна, «За груп», в 2015 р склав 638 000 руб., Збиток - 86 000 руб. (Тут і далі - дані СПАРК). Що займається спортивною формою компанія «Екіпспорт» при виручці за 2013 року в 53,5 млн руб. отримала чистий прибуток в 4 млн руб. Свіжіших даних немає.

Про біографії і кар'єрі сестер Задоріна і Тихомирової найпростіше судити по їх інтерв'ю глянцевим журналам. Сестри неодноразово розповідали, що спочатку тато - більше 10 років прослужив в посольстві СРСР в Берліні і генеральному консульстві Росії в Бонні - був проти їх захоплень і відмовлявся підтримувати хобі дочок. Тихомирова, яку батьки бачили лікарем, вибрала германістику в Боннському університеті. У 22 роки їй довелося стати менеджером в компаніях, що торгували продуктами. Але після того, як її батько став президентом підконтрольного структурам ФСБ волейбольного СК «Динамо» з Москви, Тихомирова стала комерційним директором домашньої арени клубу - Палацу спорту «Динамо» на вул. Лавочкіна.

Задоріна спочатку по волі батьків готувалася до дипломатичної кар'єри: в 2011 році вона закінчила магістратуру МДІМВ за фахом «зовнішня політика і дипломатія в Росії». Але, отримавши диплом, одразу ж виставила колекцію одягу «Москва - Тель-Авів» на конкурс фонду «Російський силует» Тетяни Михалкової. З того часу вона стала постійним учасником модних показів. Її ТОВ «Задоріна груп» продавало вечірні сукні в «Крокус сіті молле» і магазині «Весна» на Арбаті. Виручка фірми в 2012 р склала 7,8 млн руб. при збитку в 18 000 руб., рік по тому - 12 млн руб. при чистого прибутку в 687 000 руб., але в 2014 р компанія була ліквідована.

Виробництвом спортивного одягу Задоріна зайнялася в 2012 р Її ТОВ «Екіпспорт» отримало замовлення на пошиття форми у СК «Динамо» і одного із засновників клубу - підконтрольного ФСБ регіонального товариства «Динамо 24», а також збірних з пляжного і звичайного волейболу. Форму і спецодяг у «Екіпспорта» замовляли « Транснефть », Аеропорт« Внуково »,« Русь-ойл »і ін. Багато замовників і спонсори модних компаній були бізнес-партнерами сім'ї Шекіна в більш масштабних проектах. Так, найвідомішу дизайнерську акцію Задоріна - випуск футболок з патріотичними написами на кшталт «Санкції? Не смішіть мої Іскандери »або« Тополь санкцій не боїться »серед інших спонсорувала якась ПАТ« Концерн «Байкал». У нього був шанс стати наймасштабнішим проектом сім'ї Шекіна.

Головний з постачання

Генерал-полковник ФСБ Михайло Шекіна був призначений керівником 7-й служби ФСБ (служби забезпечення діяльності) в 2007 р Йому підкоряються три управління - фінансово-економічне, матеріально-технічного забезпечення (УМТО) і капітального будівництва. Служба Шекіна закуповує для ФСБ практично всі - від квартир, машин і катерів до одягу, їй також належать медичні установи відомства. У служби є навіть власні митні склади тимчасового зберігання. Саме через ввезення контрабанди на митний склад в / ч 54729 втратив посаду попередник Шекіна - генерал-полковник ФСБ Сергій Шишин. У 2005 р на цей склад надійшло понад 100 вагонів з китайським ширвжитком, оплаченим з рахунків УМТО ФСБ, писав «Коммерсант». За даними видання, кінцевим пунктом вантажу був Черкізовський ринок. Скандал призвів до відставки десятка високопоставлених силовиків, а Шишина довелося перейти в ВТБ старшим віце-президентом. Трохи пізніше Шекіна став президентом волейбольного спортклубу «Динамо». Засновники клубу - регіональна організація «Динамо-24» (ФСБ Росії), московське товариство «Динамо», Національний благодійний фонд, спортклуб «Роснефть» і фонд розвитку «Динамо». Президентом Всеросійської федерації волейболу (ВФВ) з 2004 р працював безпосередній начальник Шекіна - тодішній директор ФСБ генерал армії Микола Патрушев.

Згорнути Читайте повний текст

« Газпром »Не виправдав очікувань

«Я не ворог собі, ніяких коментарів. Проект не відбувся, на цьому закінчимо », - заявив« Відомостям », що мав відношення до створення« Байкалу », який об'єднав дітей високопоставлених силовиків і бізнесменів, які працювали з підрядами" Газпрому ".

Компанія була створена в грудні 2014 р Задоріна отримала в ній 30% і очолила раду директорів. Стільки ж виявилося у Ольги Золотовой. Хто вона - «Відомостям» з'ясувати не вдалося. Але одночасно до ради директорів «Байкалу» увійшов син колишнього начальника Служби безпеки президента Росії, а нині керівника Росгвардіі Віктора Золотова Роман.

Ще 10% компанії отримало подружжя Вікторія і Дмитро Макарови. Макарова - давній партнер Задоріна, до лютого 2017 р їм належало на паритетних умовах 90% компанії «За груп», що випускала одяг, розроблену Задоріна.

Решта 30% акцій «Байкалу» належали іркутським бізнесменам Євгену Євстигнєєву, Сергію РАССОХІН і Яні Богомоловій.

Єдиним активом «Байкалу» стали 90% часткою «Стройгазсервіса» (СГС), створеного в 2009 р Олексієм Снєгірьовим, колишнім начальником по комплектації і логістики «Стройгазмонтаж» ( СГМ ) Аркадія Ротенберга. Перша компанія була субпідрядником другий - одного з найбільших генпідрядників «Газпрому».

СГС поставляв комплектуючі практично на всі великі будівництва газопроводів: Північно-Європейський газопровід (ділянка Грязовець - Виборг), Сахалін - Хабаровськ - Владивосток, «Південний потік», Бованенково і ін. До 2014 року компанія не розкривала свою виручку, тому складно оцінити, наскільки успішним виявився бізнес Снєгірьова.

«Байкалу» СГС дістався через Євстигнєєва, який в 2014 р викупив його у засновника, а потім передав нової компанії.

У 2015 р СГС вирішив перейти з субпідрядників в підрядники «Газпрому». Він подав заявки на три конкурси ТОВ «Газпром видобуток Небраска» з максимальною ціною в 9,4 млрд руб. Але отримати контракти не вдалося. Два конкурсу на 4 млрд руб. виграв «Стройтранснефтегаз» Геннадія Тимченко, а контракт на 4,9 млрд руб. дістався сахалінської компанії «Восток морнефтегаз» Леоніда Лі.

Після цього СГС почав стрімко втрачати ринок - в 2015 році його виручка впала в 40 разів до 8 млн руб., А збиток зріс до 25 млн руб. Влітку 2015 г. «Байкал» продав 90% часткою в СГС. А трохи пізніше Золотова продала частку в «Байкалі».

волейбольний девелопмент

У другій половині 2010-х почалася бурхлива діяльність Івана Тихомирова, ровесника і однофамільця Юлії Тихомирової. У 23 роки він став співзасновником і гендиректором десятка компаній, які зайнялися девелоперськими проектами волейбольного «Динамо». Двоє знайомих сім'ї Шекіна кажуть, що в той час він був чоловіком Тихомирової, яка в родині займалася девелоперськими проектами. У 2007 р вона заснувала власну компанію «Мск лад», яка повинна була зайнятися підготовкою будівельних майданчиків.

Основними партнерами Тихомирова стали 47-річний контррозвідник, полковник ФСБ і колишній гендиректор СК «Динамо» В'ячеслав Ротавчіков і член ради директорів «Трансмашхолдингу» Євген Смирнов (докладніше див. Вріз).

Волейбол і локомотиви

Про один з основних бізнес-партнерів Задоріна і Тихомирової - 79-річному Євгенії Смирнова (на фото) відомо небагато. Перший раз його ім'я згадується в 1997 р Тоді Смирнов працював гендиректором компанії «ТРАНССНАБ», заснованої Желдорбанком, «Росжелдорснаб» Міністерства шляхів сполучення і Transrail Holding, близькою до тодішнього керівника МПС Миколі Аксененко. «ТРАНССНАБ» був посередником при поставках за контрактами МПС рейок і іншого устаткування верхньої будови колій. У 2002 р Смирнов став радником президента «Євразхолдингу» (зараз Evraz) Олександра Абрамова. Він в той час був єдиним виробником рейок в Росії. У 2005 р Смирнов брав участь в угоді з акціями «Трансмашхолдингу», найбільшого російського виробника локомотивів і пасажирських вагонів. Судячи зі звітності компанії, в 2005 р 10% її акцій дісталися ТОВ «Волею спорт-сервіс». Заснували компанію колишній гравець СК «Динамо» Олександр Яременко та колишні гравці клубу «Луч» Станіслав Шевченко і Андрій Сапега. Смирнов був гендиректором «Волею спорт-сервісу» і тому увійшов до ради директорів машинобудівного холдингу, де залишається до сих пір. Сам же «Волею спорт-сервіс» перейшов у власність АТ «Волею спорт», створеного Шевченко і Ладою Сошенковой, міноритарієм фірми «Волейбол південь», підконтрольної дочки Шекіна Юлії Тихомирової. У 2007 р власником 100% «Трансмашхолдингу» стала нідерландська The Breakers Investments BV Її основними власниками вважалися Іскандар Махмудов, Андрій Бокарьов, Максим Ліксутов (зараз заступник мера Москви) і Сергій Глінка. У тому ж 2007 році 25% акцій холдингу за 9,2 млрд руб. придбала РЖД, а в 2010 р ще 25% плюс 1 акція - французький концерн Alstom. У 2005 р Смирнов став також співзасновником і головою правління Інституту проблем природних монополій (ІПЕМ), телефон якого збігався з контактами торгового дому ТМХ (належить «Трансмашхолдингу»). Основними замовниками ІПЕМ стали РЖД і належать їй структури. За їх держзамовленням інститут оцінював ризики і доцільність збільшення кількості вантажних перевізників, прогнозував зміну пасажиропотоків і допомагав з плануванням інвестиційної програми РЖД по оновленню парку рухомого складу. Велика частина цих досліджень так чи інакше була пов'язана з діяльністю «Трансмашхолдингу». З 2016 року портфель держзамовлень ІПЕМ склав 118,5 млн руб. ІПЕМ пов'язаний і з Задоріна. З 2010 р йому належить 18% в Інституті проблем безпеки СНД (ІПБ СНД), найбільшим бенефіціаром якого є дочка генерала. У компанії «Екоресурс», якій належать інші акції інституту, 53% належить Задоріна, 18,5% - Смирнову. Зв'язатися зі Смирновим «Відомостям» не вдалося.

Згорнути Читайте повний текст

Правда, бізнес-активність Тихомирова затухла так само несподівано, як і почалася. У 2012 р він пропав з усіх своїх компаній, його частки перейшли до дочкам Шекіна і колишнім партнерам. Можливо, це пов'язано з розставанням пари, припускають два знайомих сім'ї. Тільки в минулому році Тихомиров зареєструвався як індивідуальний підприємець і відкрив автомийку в Некрасівці. Її співробітник повідомив «Відомостям», що Тихомиров знаходиться за кордоном. Бізнесмен не відповів на передані йому питання «Ведомостей». Не стала відповідати на питання про Тихомирова і Юлія Тихомирова. У яких же проектах встиг взяти участь бізнесмен?

ВТБ забрав арену

На столичній вулиці Василини Кожин неподалік від Парку Перемоги 23 грудня 2015 року було не проштовхнутися. На закладку капсули з посланням нащадкам у фундамент майбутньої міжнародної волейбольної арени на 3500 місць приїхали секретар Ради безпеки Микола Патрушев, президент ВТБ Андрій Костін і його перший заступник Василь Тітов, віце-мер Москви Марат Хуснуллін і президент СК «Динамо» генерал Шекіна. Арена, про будівництво якої урочисто оголосили чиновники, банкіри і генерали, становила малу частину багатофункціонального комплексу (МФК) Match Point, який мав з'явитися на цьому місці. Запланована площа забудови - 202 945 кв. м, а вартість - майже 19 млрд руб. У 28-поверхових будинках розмістяться офіси та квартири.

Насправді комплекс на вул. Василини Кожин - довгобуд. Проект стартував в 2008 р Тоді Москва передала в оренду СК «Динамо» 2,5 га землі під будівництво офісно-спортивного комплексу. Замовником та інвестором будівництва стали ТОВ «Волею гранд» і міжрегіональна спортивна громадська організація (МСОО) «Спортивні ініціативи». Гендиректором першого з них став Тихомиров, а засновниками - Ротавчіков, Смирнов і власник Національного республіканського банку Джулустан Борисов. Другу компанію заснували Тихомиров, Смирнов, Борисов, Всеросійська федерація волейболу (ВФВ) і кілька топ-менеджерів групи «Міель».

Партнери спільно вклали в проект близько 300 млн руб. і залучили кредит ВТБ не менше ніж на 7,6 млрд руб. А після кризи і виникли проблеми з фінансуванням інвестори розсварилися. Структури Смирнова стали судитися зі структурами Ротавчікова і Борисова з приводу розрахунків з підрядниками і інвестицій в будівництво. Тихомиров в 2012 р вважав за краще вийти з проекту, а ще через рік будівництво було заморожено.

У 2014 р проект з будівництва МФК повністю перейшов до ВТБ. Представник банку не став розповідати про проект, зв'язатися з Борисовим не вдалося.

Якщо з масштабною будівництвом в Москві не склалося, то проекти з будівництва готелів і спорткомплексів в Суздалі, Анапі і Адлері структурам Тихомирова вдалося благополучно довести до кінця. Допомагали їм у цьому УГМК Іскандара Махмудова і його партнерів, «Сибірський діловий союз» (СДС), «Ренова» Віктора Вексельберга і благодійний фонд «Сафмар» Михайла Гуцерієва - причому деякі з них на безоплатній основі.

Так, в курортному селищі Вітязево під Анапою з 2004 р ВФВ будувався спортивно-навчальний оздоровчий центр «Волею град». Сама федерація звела лише дві волейбольні майданчики і готель на 64 номери. У 2009 р федерація поступилася оренду ділянки «Волею граду», в співвласників якого були структури Юлії та Івана Тихомирова. Вони побудували там критий тренувальний зал, чотири котеджі площею 342 кв. м кожен і президентську віллу на 524 кв. м.

Третю чергу спорткомплексу в 2015-2016 рр. профінансував «Сафмар» Гуцерієва. Він перерахував ВФВ пожертви на 100 млн руб. На ці кошти планувалося будівництво двох нових кортів для пляжного волейболу, трибуни на 1500 місць та благоустрій території комплексу. Фонд «Сафмар" не відповів на питання «Ведомостей» про «Волею граді».

Готель для ФСБ

У 2013 р в Адлері був побудований олімпійський об'єкт федерального значення - спортивно-оздоровчий готель Sport Inn на 50 номерів з майданчиками для пляжного волейболу. Під час сочинської Олімпіади Sport Inn, як і кілька інших готелів в Адлері, зайняла під свої потреби ФСБ.

На той момент 51% у володіє готелем фірмі «Старт» належало МСОО «Спортивні ініціативи» Тихомирова. Інше було у СДС. Але гроші на будівництво жертвувала «Ренова», її ж структура - ТОВ ОСЗ - була замовником і забудовником готелю. Це випливає з розглядів, які супроводжували оформлення дозволу на будівництво готелю - його «Спортивні ініціативи» стверджували в Центральному районному суді Сочі заднім числом, в 2016 р Представник «Ренови» не став коментувати цей проект.

В початку 2016 р 51% «Старту» у «Спортивних ініціатив» купила Оксана Симонова - колишній топ-менеджер «Міель» і гендиректор компанії «Мск лад» Юлії Тихомирової. СДС продав 49% ТОВ «Старт» своєму юристу Андрію Зеленкова.

З 2016 року в Суздалі на березі річки Кам'янки УГМК відкрила невеличкий готель «Мідний двір». Як з'ясували «Відомості», в цьому проекті також взяли участь Тихомирова. Готель будувала компанія «Екоресурс-інвест», «дочка» фірми «Екоресурс», заснованої екс-директором Національного благодійного фонду (раніше - Національного військового фонду) Анатолієм Журавльовим. Фонд був створений в 1999 р з ініціативи президента Володимира Путіна для залучення пожертвувань від найбільших російських компаній, на які будувалося житло для військових, писала «Нова газета». Тихомиров в 2010 р викупив 43,5% в «Екоресурс» і разом з Юлією Тихомирової отримав половину в «Екоресурс-інвесті». Другі 50% «Екоресурс-інвесту» дісталися УГМК. У 2015 р УГМК викупила частку Тихомирова і залишилася єдиним власником готелю.

Як займаються бізнесом дочки генерала ФСБ

Двадцятивосьмирічна дизайнер Анастасія Задоріна перервала 15-річну монополію групи Bosco Михайла Кусніровіч на випуск одягу для російських олімпійців. У лютому вона виграла право одягати російську збірну протягом восьми років і після підписання контракту, можливо, буде платити Олімпійському комітету Росії (ОКР) близько $ 10 млн на рік. Чи знайдуться у дочки керівника служби забезпечення діяльності ФСБ генерал-полковника Михайла Шекіна такі кошти? Як з'ясували «Відомості», Задоріна разом зі своєю старшою сестрою, 35-річною Юлією Тихомирової, вже 10 років займається бізнесом. Серед їх партнерів виявилися учасники списку Forbes і колишні офіцери контррозвідки.

До недавнього часу Задоріна і Тихомирова були відомі лише як постійні учасниці модних шоу і світських подій. Все змінилося в лютому 2017 року, коли компанія «За спорт» Задоріна несподівано стала ліцензіатом ОКР в категорії «одяг». Контракт поки не підписаний, його фінансові умови в ОКР не розкривають. Але Куснирович розповідав «Коммерсанту», що у нього комітет запросив за продовження співпраці 650 млн руб. на рік. Представник комітету відмовився коментувати цю оцінку, заявивши лише, що пропозиція Задоріна виявилося найкращим. Сама Задоріна контракт не коментує. Співпраця з ОКР стане логічним продовженням бізнес-кар'єри молодого дизайнера, яка заробила собі ім'я в індустрії і досвід у виробництві спортивної форми, вважає її знайомий. Правда, судячи з усього, великих грошей модні проекти їй поки не приносять. Виручка основної компанії Задоріна, «За груп», в 2015 р склав 638 000 руб., Збиток - 86 000 руб. (Тут і далі - дані СПАРК). Що займається спортивною формою компанія «Екіпспорт» при виручці за 2013 року в 53,5 млн руб. отримала чистий прибуток в 4 млн руб. Свіжіших даних немає.

Про біографії і кар'єрі сестер Задоріна і Тихомирової найпростіше судити по їх інтерв'ю глянцевим журналам. Сестри неодноразово розповідали, що спочатку тато - більше 10 років прослужив в посольстві СРСР в Берліні і генеральному консульстві Росії в Бонні - був проти їх захоплень і відмовлявся підтримувати хобі дочок. Тихомирова, яку батьки бачили лікарем, вибрала германістику в Боннському університеті. У 22 роки їй довелося стати менеджером в компаніях, що торгували продуктами. Але після того, як її батько став президентом підконтрольного структурам ФСБ волейбольного СК «Динамо» з Москви, Тихомирова стала комерційним директором домашньої арени клубу - Палацу спорту «Динамо» на вул. Лавочкіна.

Задоріна спочатку по волі батьків готувалася до дипломатичної кар'єри: в 2011 році вона закінчила магістратуру МДІМВ за фахом «зовнішня політика і дипломатія в Росії». Але, отримавши диплом, одразу ж виставила колекцію одягу «Москва - Тель-Авів» на конкурс фонду «Російський силует» Тетяни Михалкової. З того часу вона стала постійним учасником модних показів. Її ТОВ «Задоріна груп» продавало вечірні сукні в «Крокус сіті молле» і магазині «Весна» на Арбаті. Виручка фірми в 2012 р склала 7,8 млн руб. при збитку в 18 000 руб., рік по тому - 12 млн руб. при чистого прибутку в 687 000 руб., але в 2014 р компанія була ліквідована.

Виробництвом спортивного одягу Задоріна зайнялася в 2012 р Її ТОВ «Екіпспорт» отримало замовлення на пошиття форми у СК «Динамо» і одного із засновників клубу - підконтрольного ФСБ регіонального товариства «Динамо 24», а також збірних з пляжного і звичайного волейболу. Форму і спецодяг у «Екіпспорта» замовляли « Транснефть », Аеропорт« Внуково »,« Русь-ойл »і ін. Багато замовників і спонсори модних компаній були бізнес-партнерами сім'ї Шекіна в більш масштабних проектах. Так, найвідомішу дизайнерську акцію Задоріна - випуск футболок з патріотичними написами на кшталт «Санкції? Не смішіть мої Іскандери »або« Тополь санкцій не боїться »серед інших спонсорувала якась ПАТ« Концерн «Байкал». У нього був шанс стати наймасштабнішим проектом сім'ї Шекіна.

Головний з постачання

Генерал-полковник ФСБ Михайло Шекіна був призначений керівником 7-й служби ФСБ (служби забезпечення діяльності) в 2007 р Йому підкоряються три управління - фінансово-економічне, матеріально-технічного забезпечення (УМТО) і капітального будівництва. Служба Шекіна закуповує для ФСБ практично всі - від квартир, машин і катерів до одягу, їй також належать медичні установи відомства. У служби є навіть власні митні склади тимчасового зберігання. Саме через ввезення контрабанди на митний склад в / ч 54729 втратив посаду попередник Шекіна - генерал-полковник ФСБ Сергій Шишин. У 2005 р на цей склад надійшло понад 100 вагонів з китайським ширвжитком, оплаченим з рахунків УМТО ФСБ, писав «Коммерсант». За даними видання, кінцевим пунктом вантажу був Черкізовський ринок. Скандал призвів до відставки десятка високопоставлених силовиків, а Шишина довелося перейти в ВТБ старшим віце-президентом. Трохи пізніше Шекіна став президентом волейбольного спортклубу «Динамо». Засновники клубу - регіональна організація «Динамо-24» (ФСБ Росії), московське товариство «Динамо», Національний благодійний фонд, спортклуб «Роснефть» і фонд розвитку «Динамо». Президентом Всеросійської федерації волейболу (ВФВ) з 2004 р працював безпосередній начальник Шекіна - тодішній директор ФСБ генерал армії Микола Патрушев.

Згорнути Читайте повний текст

« Газпром »Не виправдав очікувань

«Я не ворог собі, ніяких коментарів. Проект не відбувся, на цьому закінчимо », - заявив« Відомостям », що мав відношення до створення« Байкалу », який об'єднав дітей високопоставлених силовиків і бізнесменів, які працювали з підрядами" Газпрому ".

Компанія була створена в грудні 2014 р Задоріна отримала в ній 30% і очолила раду директорів. Стільки ж виявилося у Ольги Золотовой. Хто вона - «Відомостям» з'ясувати не вдалося. Але одночасно до ради директорів «Байкалу» увійшов син колишнього начальника Служби безпеки президента Росії, а нині керівника Росгвардіі Віктора Золотова Роман.

Ще 10% компанії отримало подружжя Вікторія і Дмитро Макарови. Макарова - давній партнер Задоріна, до лютого 2017 р їм належало на паритетних умовах 90% компанії «За груп», що випускала одяг, розроблену Задоріна.

Решта 30% акцій «Байкалу» належали іркутським бізнесменам Євгену Євстигнєєву, Сергію РАССОХІН і Яні Богомоловій.

Єдиним активом «Байкалу» стали 90% часткою «Стройгазсервіса» (СГС), створеного в 2009 р Олексієм Снєгірьовим, колишнім начальником по комплектації і логістики «Стройгазмонтаж» ( СГМ ) Аркадія Ротенберга. Перша компанія була субпідрядником другий - одного з найбільших генпідрядників «Газпрому».

СГС поставляв комплектуючі практично на всі великі будівництва газопроводів: Північно-Європейський газопровід (ділянка Грязовець - Виборг), Сахалін - Хабаровськ - Владивосток, «Південний потік», Бованенково і ін. До 2014 року компанія не розкривала свою виручку, тому складно оцінити, наскільки успішним виявився бізнес Снєгірьова.

«Байкалу» СГС дістався через Євстигнєєва, який в 2014 р викупив його у засновника, а потім передав нової компанії.

У 2015 р СГС вирішив перейти з субпідрядників в підрядники «Газпрому». Він подав заявки на три конкурси ТОВ «Газпром видобуток Небраска» з максимальною ціною в 9,4 млрд руб. Але отримати контракти не вдалося. Два конкурсу на 4 млрд руб. виграв «Стройтранснефтегаз» Геннадія Тимченко, а контракт на 4,9 млрд руб. дістався сахалінської компанії «Восток морнефтегаз» Леоніда Лі.

Після цього СГС почав стрімко втрачати ринок - в 2015 році його виручка впала в 40 разів до 8 млн руб., А збиток зріс до 25 млн руб. Влітку 2015 г. «Байкал» продав 90% часткою в СГС. А трохи пізніше Золотова продала частку в «Байкалі».

волейбольний девелопмент

У другій половині 2010-х почалася бурхлива діяльність Івана Тихомирова, ровесника і однофамільця Юлії Тихомирової. У 23 роки він став співзасновником і гендиректором десятка компаній, які зайнялися девелоперськими проектами волейбольного «Динамо». Двоє знайомих сім'ї Шекіна кажуть, що в той час він був чоловіком Тихомирової, яка в родині займалася девелоперськими проектами. У 2007 р вона заснувала власну компанію «Мск лад», яка повинна була зайнятися підготовкою будівельних майданчиків.

Основними партнерами Тихомирова стали 47-річний контррозвідник, полковник ФСБ і колишній гендиректор СК «Динамо» В'ячеслав Ротавчіков і член ради директорів «Трансмашхолдингу» Євген Смирнов (докладніше див. Вріз).

Волейбол і локомотиви

Про один з основних бізнес-партнерів Задоріна і Тихомирової - 79-річному Євгенії Смирнова (на фото) відомо небагато. Перший раз його ім'я згадується в 1997 р Тоді Смирнов працював гендиректором компанії «ТРАНССНАБ», заснованої Желдорбанком, «Росжелдорснаб» Міністерства шляхів сполучення і Transrail Holding, близькою до тодішнього керівника МПС Миколі Аксененко. «ТРАНССНАБ» був посередником при поставках за контрактами МПС рейок і іншого устаткування верхньої будови колій. У 2002 р Смирнов став радником президента «Євразхолдингу» (зараз Evraz) Олександра Абрамова. Він в той час був єдиним виробником рейок в Росії. У 2005 р Смирнов брав участь в угоді з акціями «Трансмашхолдингу», найбільшого російського виробника локомотивів і пасажирських вагонів. Судячи зі звітності компанії, в 2005 р 10% її акцій дісталися ТОВ «Волею спорт-сервіс». Заснували компанію колишній гравець СК «Динамо» Олександр Яременко та колишні гравці клубу «Луч» Станіслав Шевченко і Андрій Сапега. Смирнов був гендиректором «Волею спорт-сервісу» і тому увійшов до ради директорів машинобудівного холдингу, де залишається до сих пір. Сам же «Волею спорт-сервіс» перейшов у власність АТ «Волею спорт», створеного Шевченко і Ладою Сошенковой, міноритарієм фірми «Волейбол південь», підконтрольної дочки Шекіна Юлії Тихомирової. У 2007 р власником 100% «Трансмашхолдингу» стала нідерландська The Breakers Investments BV Її основними власниками вважалися Іскандар Махмудов, Андрій Бокарьов, Максим Ліксутов (зараз заступник мера Москви) і Сергій Глінка. У тому ж 2007 році 25% акцій холдингу за 9,2 млрд руб. придбала РЖД, а в 2010 р ще 25% плюс 1 акція - французький концерн Alstom. У 2005 р Смирнов став також співзасновником і головою правління Інституту проблем природних монополій (ІПЕМ), телефон якого збігався з контактами торгового дому ТМХ (належить «Трансмашхолдингу»). Основними замовниками ІПЕМ стали РЖД і належать їй структури. За їх держзамовленням інститут оцінював ризики і доцільність збільшення кількості вантажних перевізників, прогнозував зміну пасажиропотоків і допомагав з плануванням інвестиційної програми РЖД по оновленню парку рухомого складу. Велика частина цих досліджень так чи інакше була пов'язана з діяльністю «Трансмашхолдингу». З 2016 року портфель держзамовлень ІПЕМ склав 118,5 млн руб. ІПЕМ пов'язаний і з Задоріна. З 2010 р йому належить 18% в Інституті проблем безпеки СНД (ІПБ СНД), найбільшим бенефіціаром якого є дочка генерала. У компанії «Екоресурс», якій належать інші акції інституту, 53% належить Задоріна, 18,5% - Смирнову. Зв'язатися зі Смирновим «Відомостям» не вдалося.

Згорнути Читайте повний текст

Правда, бізнес-активність Тихомирова затухла так само несподівано, як і почалася. У 2012 р він пропав з усіх своїх компаній, його частки перейшли до дочкам Шекіна і колишнім партнерам. Можливо, це пов'язано з розставанням пари, припускають два знайомих сім'ї. Тільки в минулому році Тихомиров зареєструвався як індивідуальний підприємець і відкрив автомийку в Некрасівці. Її співробітник повідомив «Відомостям», що Тихомиров знаходиться за кордоном. Бізнесмен не відповів на передані йому питання «Ведомостей». Не стала відповідати на питання про Тихомирова і Юлія Тихомирова. У яких же проектах встиг взяти участь бізнесмен?

ВТБ забрав арену

На столичній вулиці Василини Кожин неподалік від Парку Перемоги 23 грудня 2015 року було не проштовхнутися. На закладку капсули з посланням нащадкам у фундамент майбутньої міжнародної волейбольної арени на 3500 місць приїхали секретар Ради безпеки Микола Патрушев, президент ВТБ Андрій Костін і його перший заступник Василь Тітов, віце-мер Москви Марат Хуснуллін і президент СК «Динамо» генерал Шекіна. Арена, про будівництво якої урочисто оголосили чиновники, банкіри і генерали, становила малу частину багатофункціонального комплексу (МФК) Match Point, який мав з'явитися на цьому місці. Запланована площа забудови - 202 945 кв. м, а вартість - майже 19 млрд руб. У 28-поверхових будинках розмістяться офіси та квартири.

Насправді комплекс на вул. Василини Кожин - довгобуд. Проект стартував в 2008 р Тоді Москва передала в оренду СК «Динамо» 2,5 га землі під будівництво офісно-спортивного комплексу. Замовником та інвестором будівництва стали ТОВ «Волею гранд» і міжрегіональна спортивна громадська організація (МСОО) «Спортивні ініціативи». Гендиректором першого з них став Тихомиров, а засновниками - Ротавчіков, Смирнов і власник Національного республіканського банку Джулустан Борисов. Другу компанію заснували Тихомиров, Смирнов, Борисов, Всеросійська федерація волейболу (ВФВ) і кілька топ-менеджерів групи «Міель».

Партнери спільно вклали в проект близько 300 млн руб. і залучили кредит ВТБ не менше ніж на 7,6 млрд руб. А після кризи і виникли проблеми з фінансуванням інвестори розсварилися. Структури Смирнова стали судитися зі структурами Ротавчікова і Борисова з приводу розрахунків з підрядниками і інвестицій в будівництво. Тихомиров в 2012 р вважав за краще вийти з проекту, а ще через рік будівництво було заморожено.

У 2014 р проект з будівництва МФК повністю перейшов до ВТБ. Представник банку не став розповідати про проект, зв'язатися з Борисовим не вдалося.

Якщо з масштабною будівництвом в Москві не склалося, то проекти з будівництва готелів і спорткомплексів в Суздалі, Анапі і Адлері структурам Тихомирова вдалося благополучно довести до кінця. Допомагали їм у цьому УГМК Іскандара Махмудова і його партнерів, «Сибірський діловий союз» (СДС), «Ренова» Віктора Вексельберга і благодійний фонд «Сафмар» Михайла Гуцерієва - причому деякі з них на безоплатній основі.

Так, в курортному селищі Вітязево під Анапою з 2004 р ВФВ будувався спортивно-навчальний оздоровчий центр «Волею град». Сама федерація звела лише дві волейбольні майданчики і готель на 64 номери. У 2009 р федерація поступилася оренду ділянки «Волею граду», в співвласників якого були структури Юлії та Івана Тихомирова. Вони побудували там критий тренувальний зал, чотири котеджі площею 342 кв. м кожен і президентську віллу на 524 кв. м.

Третю чергу спорткомплексу в 2015-2016 рр. профінансував «Сафмар» Гуцерієва. Він перерахував ВФВ пожертви на 100 млн руб. На ці кошти планувалося будівництво двох нових кортів для пляжного волейболу, трибуни на 1500 місць та благоустрій території комплексу. Фонд «Сафмар" не відповів на питання «Ведомостей» про «Волею граді».

Готель для ФСБ

У 2013 р в Адлері був побудований олімпійський об'єкт федерального значення - спортивно-оздоровчий готель Sport Inn на 50 номерів з майданчиками для пляжного волейболу. Під час сочинської Олімпіади Sport Inn, як і кілька інших готелів в Адлері, зайняла під свої потреби ФСБ.

На той момент 51% у володіє готелем фірмі «Старт» належало МСОО «Спортивні ініціативи» Тихомирова. Інше було у СДС. Але гроші на будівництво жертвувала «Ренова», її ж структура - ТОВ ОСЗ - була замовником і забудовником готелю. Це випливає з розглядів, які супроводжували оформлення дозволу на будівництво готелю - його «Спортивні ініціативи» стверджували в Центральному районному суді Сочі заднім числом, в 2016 р Представник «Ренови» не став коментувати цей проект.

В початку 2016 р 51% «Старту» у «Спортивних ініціатив» купила Оксана Симонова - колишній топ-менеджер «Міель» і гендиректор компанії «Мск лад» Юлії Тихомирової. СДС продав 49% ТОВ «Старт» своєму юристу Андрію Зеленкова.

З 2016 року в Суздалі на березі річки Кам'янки УГМК відкрила невеличкий готель «Мідний двір». Як з'ясували «Відомості», в цьому проекті також взяли участь Тихомирова. Готель будувала компанія «Екоресурс-інвест», «дочка» фірми «Екоресурс», заснованої екс-директором Національного благодійного фонду (раніше - Національного військового фонду) Анатолієм Журавльовим. Фонд був створений в 1999 р з ініціативи президента Володимира Путіна для залучення пожертвувань від найбільших російських компаній, на які будувалося житло для військових, писала «Нова газета». Тихомиров в 2010 р викупив 43,5% в «Екоресурс» і разом з Юлією Тихомирової отримав половину в «Екоресурс-інвесті». Другі 50% «Екоресурс-інвесту» дісталися УГМК. У 2015 р УГМК викупила частку Тихомирова і залишилася єдиним власником готелю.

Як займаються бізнесом дочки генерала ФСБ

Двадцятивосьмирічна дизайнер Анастасія Задоріна перервала 15-річну монополію групи Bosco Михайла Кусніровіч на випуск одягу для російських олімпійців. У лютому вона виграла право одягати російську збірну протягом восьми років і після підписання контракту, можливо, буде платити Олімпійському комітету Росії (ОКР) близько $ 10 млн на рік. Чи знайдуться у дочки керівника служби забезпечення діяльності ФСБ генерал-полковника Михайла Шекіна такі кошти? Як з'ясували «Відомості», Задоріна разом зі своєю старшою сестрою, 35-річною Юлією Тихомирової, вже 10 років займається бізнесом. Серед їх партнерів виявилися учасники списку Forbes і колишні офіцери контррозвідки.

До недавнього часу Задоріна і Тихомирова були відомі лише як постійні учасниці модних шоу і світських подій. Все змінилося в лютому 2017 р, коли компанія «За спорт» Задоріна несподівано стала ліцензіатом ОКР в категорії «одяг». Контракт поки не підписаний, його фінансові умови в ОКР не розкривають. Але Куснирович розповідав «Коммерсанту», що у нього комітет запросив за продовження співпраці 650 млн руб. на рік. Представник комітету відмовився коментувати цю оцінку, заявивши лише, що пропозиція Задоріна виявилося найкращим. Сама Задоріна контракт не коментує. Співпраця з ОКР стане логічним продовженням бізнес-кар'єри молодого дизайнера, яка заробила собі ім'я в індустрії і досвід у виробництві спортивної форми, вважає її знайомий. Правда, судячи з усього, великих грошей модні проекти їй поки не приносять. Виручка основної компанії Задоріна, «За груп», в 2015 р склав 638 000 руб., Збиток - 86 000 руб. (Тут і далі - дані СПАРК). Що займається спортивною формою компанія «Екіпспорт» при виручці за 2013 року в 53,5 млн руб. отримала чистий прибуток в 4 млн руб. Свіжіших даних немає.

Про біографії і кар'єрі сестер Задоріна і Тихомирової найпростіше судити по їх інтерв'ю глянцевим журналам. Сестри неодноразово розповідали, що спочатку тато - більше 10 років прослужив в посольстві СРСР в Берліні і генеральному консульстві Росії в Бонні - був проти їх захоплень і відмовлявся підтримувати хобі дочок. Тихомирова, яку батьки бачили лікарем, вибрала германістику в Боннському університеті. У 22 роки їй довелося стати менеджером в компаніях, що торгували продуктами. Але після того, як її батько став президентом підконтрольного структурам ФСБ волейбольного СК «Динамо» з Москви, Тихомирова стала комерційним директором домашньої арени клубу - Палацу спорту «Динамо» на вул. Лавочкіна.

Задоріна спочатку по волі батьків готувалася до дипломатичної кар'єри: в 2011 році вона закінчила магістратуру МДІМВ за фахом «зовнішня політика і дипломатія в Росії». Але, отримавши диплом, одразу ж виставила колекцію одягу «Москва - Тель-Авів» на конкурс фонду «Російський силует» Тетяни Михалкової. З того часу вона стала постійним учасником модних показів. Її ТОВ «Задоріна груп» продавало вечірні сукні в «Крокус сіті молле» і магазині «Весна» на Арбаті. Виручка фірми в 2012 р склала 7,8 млн руб. при збитку в 18 000 руб., рік по тому - 12 млн руб. при чистого прибутку в 687 000 руб., але в 2014 р компанія була ліквідована.

Виробництвом спортивного одягу Задоріна зайнялася в 2012 р Її ТОВ «Екіпспорт» отримало замовлення на пошиття форми у СК «Динамо» і одного із засновників клубу - підконтрольного ФСБ регіонального товариства «Динамо 24», а також збірних з пляжного і звичайного волейболу. Форму і спецодяг у «Екіпспорта» замовляли « Транснефть », Аеропорт« Внуково »,« Русь-ойл »і ін. Багато замовників і спонсори модних компаній були бізнес-партнерами сім'ї Шекіна в більш масштабних проектах. Так, найвідомішу дизайнерську акцію Задоріна - випуск футболок з патріотичними написами на кшталт «Санкції? Не смішіть мої Іскандери »або« Тополь санкцій не боїться »серед інших спонсорувала якась ПАТ« Концерн «Байкал». У нього був шанс стати наймасштабнішим проектом сім'ї Шекіна.

Головний з постачання

Генерал-полковник ФСБ Михайло Шекіна був призначений керівником 7-й служби ФСБ (служби забезпечення діяльності) в 2007 р Йому підкоряються три управління - фінансово-економічне, матеріально-технічного забезпечення (УМТО) і капітального будівництва. Служба Шекіна закуповує для ФСБ практично всі - від квартир, машин і катерів до одягу, їй також належать медичні установи відомства. У служби є навіть власні митні склади тимчасового зберігання. Саме через ввезення контрабанди на митний склад в / ч 54729 втратив посаду попередник Шекіна - генерал-полковник ФСБ Сергій Шишин. У 2005 р на цей склад надійшло понад 100 вагонів з китайським ширвжитком, оплаченим з рахунків УМТО ФСБ, писав «Коммерсант». За даними видання, кінцевим пунктом вантажу був Черкізовський ринок. Скандал призвів до відставки десятка високопоставлених силовиків, а Шишина довелося перейти в ВТБ старшим віце-президентом. Трохи пізніше Шекіна став президентом волейбольного спортклубу «Динамо». Засновники клубу - регіональна організація «Динамо-24» (ФСБ Росії), московське товариство «Динамо», Національний благодійний фонд, спортклуб «Роснефть» і фонд розвитку «Динамо». Президентом Всеросійської федерації волейболу (ВФВ) з 2004 р працював безпосередній начальник Шекіна - тодішній директор ФСБ генерал армії Микола Патрушев.

Згорнути Читайте повний текст

« Газпром »Не виправдав очікувань

«Я не ворог собі, ніяких коментарів. Проект не відбувся, на цьому закінчимо », - заявив« Відомостям », що мав відношення до створення« Байкалу », який об'єднав дітей високопоставлених силовиків і бізнесменів, які працювали з підрядами" Газпрому ".

Компанія була створена в грудні 2014 р Задоріна отримала в ній 30% і очолила раду директорів. Стільки ж виявилося у Ольги Золотовой. Хто вона - «Відомостям» з'ясувати не вдалося. Але одночасно до ради директорів «Байкалу» увійшов син колишнього начальника Служби безпеки президента Росії, а нині керівника Росгвардіі Віктора Золотова Роман.

Ще 10% компанії отримало подружжя Вікторія і Дмитро Макарови. Макарова - давній партнер Задоріна, до лютого 2017 р їм належало на паритетних умовах 90% компанії «За груп», що випускала одяг, розроблену Задоріна.

Решта 30% акцій «Байкалу» належали іркутським бізнесменам Євгену Євстигнєєву, Сергію РАССОХІН і Яні Богомоловій.

Єдиним активом «Байкалу» стали 90% часткою «Стройгазсервіса» (СГС), створеного в 2009 р Олексієм Снєгірьовим, колишнім начальником по комплектації і логістики «Стройгазмонтаж» ( СГМ ) Аркадія Ротенберга. Перша компанія була субпідрядником другий - одного з найбільших генпідрядників «Газпрому».

СГС поставляв комплектуючі практично на всі великі будівництва газопроводів: Північно-Європейський газопровід (ділянка Грязовець - Виборг), Сахалін - Хабаровськ - Владивосток, «Південний потік», Бованенково і ін. До 2014 року компанія не розкривала свою виручку, тому складно оцінити, наскільки успішним виявився бізнес Снєгірьова.

«Байкалу» СГС дістався через Євстигнєєва, який в 2014 р викупив його у засновника, а потім передав нової компанії.

У 2015 р СГС вирішив перейти з субпідрядників в підрядники «Газпрому». Він подав заявки на три конкурси ТОВ «Газпром видобуток Небраска» з максимальною ціною в 9,4 млрд руб. Але отримати контракти не вдалося. Два конкурсу на 4 млрд руб. виграв «Стройтранснефтегаз» Геннадія Тимченко, а контракт на 4,9 млрд руб. дістався сахалінської компанії «Восток морнефтегаз» Леоніда Лі.

Після цього СГС почав стрімко втрачати ринок - в 2015 році його виручка впала в 40 разів до 8 млн руб., А збиток зріс до 25 млн руб. Влітку 2015 г. «Байкал» продав 90% часткою в СГС. А трохи пізніше Золотова продала частку в «Байкалі».

волейбольний девелопмент

У другій половині 2010-х почалася бурхлива діяльність Івана Тихомирова, ровесника і однофамільця Юлії Тихомирової. У 23 роки він став співзасновником і гендиректором десятка компаній, які зайнялися девелоперськими проектами волейбольного «Динамо». Двоє знайомих сім'ї Шекіна кажуть, що в той час він був чоловіком Тихомирової, яка в родині займалася девелоперськими проектами. У 2007 р вона заснувала власну компанію «Мск лад», яка повинна була зайнятися підготовкою будівельних майданчиків.

Основними партнерами Тихомирова стали 47-річний контррозвідник, полковник ФСБ і колишній гендиректор СК «Динамо» В'ячеслав Ротавчіков і член ради директорів «Трансмашхолдингу» Євген Смирнов (докладніше див. Вріз).

Волейбол і локомотиви

Про один з основних бізнес-партнерів Задоріна і Тихомирової - 79-річному Євгенії Смирнова (на фото) відомо небагато. Перший раз його ім'я згадується в 1997 р Тоді Смирнов працював гендиректором компанії «ТРАНССНАБ», заснованої Желдорбанком, «Росжелдорснаб» Міністерства шляхів сполучення і Transrail Holding, близькою до тодішнього керівника МПС Миколі Аксененко. «ТРАНССНАБ» був посередником при поставках за контрактами МПС рейок і іншого устаткування верхньої будови колій. У 2002 р Смирнов став радником президента «Євразхолдингу» (зараз Evraz) Олександра Абрамова. Він в той час був єдиним виробником рейок в Росії. У 2005 р Смирнов брав участь в угоді з акціями «Трансмашхолдингу», найбільшого російського виробника локомотивів і пасажирських вагонів. Судячи зі звітності компанії, в 2005 р 10% її акцій дісталися ТОВ «Волею спорт-сервіс». Заснували компанію колишній гравець СК «Динамо» Олександр Яременко та колишні гравці клубу «Луч» Станіслав Шевченко і Андрій Сапега. Смирнов був гендиректором «Волею спорт-сервісу» і тому увійшов до ради директорів машинобудівного холдингу, де залишається до сих пір. Сам же «Волею спорт-сервіс» перейшов у власність АТ «Волею спорт», створеного Шевченко і Ладою Сошенковой, міноритарієм фірми «Волейбол південь», підконтрольної дочки Шекіна Юлії Тихомирової. У 2007 р власником 100% «Трансмашхолдингу» стала нідерландська The Breakers Investments BV Її основними власниками вважалися Іскандар Махмудов, Андрій Бокарьов, Максим Ліксутов (зараз заступник мера Москви) і Сергій Глінка. У тому ж 2007 році 25% акцій холдингу за 9,2 млрд руб. придбала РЖД, а в 2010 р ще 25% плюс 1 акція - французький концерн Alstom. У 2005 р Смирнов став також співзасновником і головою правління Інституту проблем природних монополій (ІПЕМ), телефон якого збігався з контактами торгового дому ТМХ (належить «Трансмашхолдингу»). Основними замовниками ІПЕМ стали РЖД і належать їй структури. За їх держзамовленням інститут оцінював ризики і доцільність збільшення кількості вантажних перевізників, прогнозував зміну пасажиропотоків і допомагав з плануванням інвестиційної програми РЖД по оновленню парку рухомого складу. Велика частина цих досліджень так чи інакше була пов'язана з діяльністю «Трансмашхолдингу». З 2016 року портфель держзамовлень ІПЕМ склав 118,5 млн руб. ІПЕМ пов'язаний і з Задоріна. З 2010 р йому належить 18% в Інституті проблем безпеки СНД (ІПБ СНД), найбільшим бенефіціаром якого є дочка генерала. У компанії «Екоресурс», якій належать інші акції інституту, 53% належить Задоріна, 18,5% - Смирнову. Зв'язатися зі Смирновим «Відомостям» не вдалося.

Згорнути Читайте повний текст

Правда, бізнес-активність Тихомирова затухла так само несподівано, як і почалася. У 2012 р він пропав з усіх своїх компаній, його частки перейшли до дочкам Шекіна і колишнім партнерам. Можливо, це пов'язано з розставанням пари, припускають два знайомих сім'ї. Тільки в минулому році Тихомиров зареєструвався як індивідуальний підприємець і відкрив автомийку в Некрасівці. Її співробітник повідомив «Відомостям», що Тихомиров знаходиться за кордоном. Бізнесмен не відповів на передані йому питання «Ведомостей». Не стала відповідати на питання про Тихомирова і Юлія Тихомирова. У яких же проектах встиг взяти участь бізнесмен?

ВТБ забрав арену

На столичній вулиці Василини Кожин неподалік від Парку Перемоги 23 грудня 2015 року було не проштовхнутися. На закладку капсули з посланням нащадкам у фундамент майбутньої міжнародної волейбольної арени на 3500 місць приїхали секретар Ради безпеки Микола Патрушев, президент ВТБ Андрій Костін і його перший заступник Василь Тітов, віце-мер Москви Марат Хуснуллін і президент СК «Динамо» генерал Шекіна. Арена, про будівництво якої урочисто оголосили чиновники, банкіри і генерали, становила малу частину багатофункціонального комплексу (МФК) Match Point, який мав з'явитися на цьому місці. Запланована площа забудови - 202 945 кв. м, а вартість - майже 19 млрд руб. У 28-поверхових будинках розмістяться офіси та квартири.

Насправді комплекс на вул. Василини Кожин - довгобуд. Проект стартував в 2008 р Тоді Москва передала в оренду СК «Динамо» 2,5 га землі під будівництво офісно-спортивного комплексу. Замовником та інвестором будівництва стали ТОВ «Волею гранд» і міжрегіональна спортивна громадська організація (МСОО) «Спортивні ініціативи». Гендиректором першого з них став Тихомиров, а засновниками - Ротавчіков, Смирнов і власник Національного республіканського банку Джулустан Борисов. Другу компанію заснували Тихомиров, Смирнов, Борисов, Всеросійська федерація волейболу (ВФВ) і кілька топ-менеджерів групи «Міель».

Партнери спільно вклали в проект близько 300 млн руб. і залучили кредит ВТБ не менше ніж на 7,6 млрд руб. А після кризи і виникли проблеми з фінансуванням інвестори розсварилися. Структури Смирнова стали судитися зі структурами Ротавчікова і Борисова з приводу розрахунків з підрядниками і інвестицій в будівництво. Тихомиров в 2012 р вважав за краще вийти з проекту, а ще через рік будівництво було заморожено.

У 2014 р проект з будівництва МФК повністю перейшов до ВТБ. Представник банку не став розповідати про проект, зв'язатися з Борисовим не вдалося.

Якщо з масштабною будівництвом в Москві не склалося, то проекти з будівництва готелів і спорткомплексів в Суздалі, Анапі і Адлері структурам Тихомирова вдалося благополучно довести до кінця. Допомагали їм у цьому УГМК Іскандара Махмудова і його партнерів, «Сибірський діловий союз» (СДС), «Ренова» Віктора Вексельберга і благодійний фонд «Сафмар» Михайла Гуцерієва - причому деякі з них на безоплатній основі.

Так, в курортному селищі Вітязево під Анапою з 2004 р ВФВ будувався спортивно-навчальний оздоровчий центр «Волею град». Сама федерація звела лише дві волейбольні майданчики і готель на 64 номери. У 2009 р федерація поступилася оренду ділянки «Волею граду», в співвласників якого були структури Юлії та Івана Тихомирова. Вони побудували там критий тренувальний зал, чотири котеджі площею 342 кв. м кожен і президентську віллу на 524 кв. м.

Третю чергу спорткомплексу в 2015-2016 рр. профінансував «Сафмар» Гуцерієва. Він перерахував ВФВ пожертви на 100 млн руб. На ці кошти планувалося будівництво двох нових кортів для пляжного волейболу, трибуни на 1500 місць та благоустрій території комплексу. Фонд «Сафмар" не відповів на питання «Ведомостей» про «Волею граді».

Готель для ФСБ

У 2013 р в Адлері був побудований олімпійський об'єкт федерального значення - спортивно-оздоровчий готель Sport Inn на 50 номерів з майданчиками для пляжного волейболу. Під час сочинської Олімпіади Sport Inn, як і кілька інших готелів в Адлері, зайняла під свої потреби ФСБ.

На той момент 51% у володіє готелем фірмі «Старт» належало МСОО «Спортивні ініціативи» Тихомирова. Інше було у СДС. Але гроші на будівництво жертвувала «Ренова», її ж структура - ТОВ ОСЗ - була замовником і забудовником готелю. Це випливає з розглядів, які супроводжували оформлення дозволу на будівництво готелю - його «Спортивні ініціативи» стверджували в Центральному районному суді Сочі заднім числом, в 2016 р Представник «Ренови» не став коментувати цей проект.

В початку 2016 р 51% «Старту» у «Спортивних ініціатив» купила Оксана Симонова - колишній топ-менеджер «Міель» і гендиректор компанії «Мск лад» Юлії Тихомирової. СДС продав 49% ТОВ «Старт» своєму юристу Андрію Зеленкова.

З 2016 року в Суздалі на березі річки Кам'янки УГМК відкрила невеличкий готель «Мідний двір». Як з'ясували «Відомості», в цьому проекті також взяли участь Тихомирова. Готель будувала компанія «Екоресурс-інвест», «дочка» фірми «Екоресурс», заснованої екс-директором Національного благодійного фонду (раніше - Національного військового фонду) Анатолієм Журавльовим. Фонд був створений в 1999 р з ініціативи президента Володимира Путіна для залучення пожертвувань від найбільших російських компаній, на які будувалося житло для військових, писала «Нова газета». Тихомиров в 2010 р викупив 43,5% в «Екоресурс» і разом з Юлією Тихомирової отримав половину в «Екоресурс-інвесті». Другі 50% «Екоресурс-інвесту» дісталися УГМК. У 2015 р УГМК викупила частку Тихомирова і залишилася єдиним власником готелю.

«Екоресурс» у Тихомирова до 2010 р викуп Задоріна. У тому ж році ця компанія придбала 82% в ТОВ «Інститут проблем безпеки СНД» (ІПБ СНД). Задоріна зайняла в ньому посаду замдиректора.

Екс-банкір з накопичувачем

Бізнесу доводиться закуповувати нову касову техніку вдесятеро дорожче собівартості, повідомив на початку березня РБК з посиланням на депутата Держдуми Андрія Лугового. Відбувається це, на думку Лугового, тому, що 8-й центр ФСБ сертифікував єдиний зразок фіскального накопичувача для нових кас, який виробляють тільки афілійовані між собою компанії ЗАТ «Атлас-карт», ТОВ «Рік» і ЗАТ «Безант». Їх бенефіціаром є Володимир Щербаков, цитує Лугового РБК. Йдеться про екс-банкіра Щербакова, компанія якого була разом з Російським клубом економістів Фелікса Шамхалова співзасновником Інституту проблем безпеки СНД, який перейшов в 2010 р у власність молодшої дочки генерал-полковника ФСБ Анастасії Задоріна. Щербаков був співвласником «БВА банку», який втратив в 2014 р ліцензії. Слідство звинуватило Щербакова і топ-менеджерів банку в виведенні грошей за кордон, вважаючи, що з їх допомогою з 2011 по 2014 р за кордон за сумнівними схемами було переведено близько 10 млрд руб. Схеми полягали в наступному, повідомляв «Коммерсант»: близькі до Щербакову і його партнерам компанії закуповували для ФГУП "Гознак" нікелевий порошок і акрилову смолу в Сінгапурі, але спочатку поставляли в країни Євросоюзу, звідки по багаторазово завищеною ціною ввозили в Росію. Щербакова затримати не вдалося.

Згорнути Читайте повний текст

безпечний особняк

На початку грудня 2016 року в невеликий особняк на столичному проспекті Миру приїхав заступник секретаря Ради безпеки Рашид Нургалієв. Мета візиту - участь в науково-практичному нараді з нагоди 25-річчя створення СНД. Проводити захід довірили ИПБ СНД.

Що собою являє ИПБ СНД? В інституті три керівника і чотири співробітники. Вони готують наукові доповіді та консультації «з широкого спектру проблем забезпечення безпеки СНД», говориться на сайті інституту. Серед замовників наукових досліджень інституту - аеропорт «Внуково», МЗС і Рада безпеки. За даними ФАС, в 2013 р інститут виконав науково-дослідні роботи на 4,5 млн руб., В 2014 р - на 8,6 млн руб. У 2015 році його виручка склала 9,5 млн руб., Збиток - 252 000 руб.

Основний актив інституту - штаб-квартира в історичному особняку 1901 року побудови на пр-ті Миру. Інститут в 2006 р отримав особняк від уряду Москви в пільгову оренду до 2030 р За даними ФАС, ставка оренди становить 1 руб. за 1 кв. м в рік, т. е. оренда особняка в Москві площею 878,7 кв. м може обійтися в 878,7 руб. на рік. Правда, столичні пільги були видані при колишніх господарях ИПБ СНД. У 2006 р інститут належав Російському клубу економістів, підконтрольному колишньому голові Вищої атестаційної комісії Міносвіти Феліксу Шамхалова.

Ця була не єдина угода Шамхалова з сім'єю Шекіна. У 2007 р Тихомиров викупив у Російського клубу економістів 41% в ТОВ «Коста», який став частиною величезного мисливського господарства сім'ї Шекіна в Ярославській області.

Полювання з держбанкір

У «Кости» в довгострокову оренду 8400 га мисливських угідь, зазначено на сайті адміністрації Ярославської області.

Після 2011 року частка Тихомирова в «Кості» перейшла до Задоріна. А 25% в ТОВ придбала компанія «Муфлон» президента ВТБ Андрія Костіна і його заступника Василя Титова. Ще 16% дісталися Ользі Заостровцева, дочки колишнього заступника директора ФСБ Юрія Заостровцева.

По сусідству з «Костою», в селищі Лось на вул. Мисливської, 9, розташувалося величезне Дослідне лісомисливське господарство ФСБ Росії (109 500 га в оренді до 2061 г.). Воно дісталося структурам Тихомирової і її партнерів. Переклад держвласності відбувався в кілька етапів. Після акціонування в 2010 р ПАТ «Лось» на торгах за 40 млн руб. купила «Королівське полювання» банкіра Петра Авена і власника НЛМК Володимира Лісіна. У 2014 р бізнесмени продали господарство ТОВ «Таелс», серед засновників якого також колись був Авен, але до моменту угоди він продав частку партнерам - Тихомирової і співробітникові ВТБ Сергію Єріна, який консолідував по 47% часткою суспільства. Ще 6% отримала Заостровцева.

З розвідників - в готельєри

Ще один бізнес-партнер Анастасії Задоріна, Марія Романова - дружина колишнього розвідника, екс-радника директора ФГУП «Ростек» Олександра Романова. Разом з Задоріна вона в грудні 2015 р придбала контроль над компанією «Луксуса», російським представництвом відомого еквадорського імпортера троянд. В середині грудня Задоріна продала свою частку в компанії партнерам. Подружжя Романови в реєстрі компаній Чорногорії значаться рівноправними власниками DOO Romanoff, якій належать готелі Azimut і Romanov на березі Адріатичного моря. Раніше співвласницею компанії була Надія Хорева, яку «Коммерсант» називає дружиною колишнього заступника глави департаменту економічної безпеки МВС Андрія Хорева. Кілька років тому і Романов, і Хорев стали фігурантами кримінальних справ. Хорева підозрювали в дачі хабара, обіг зброї, але все кримінальні справи розвалилися. Романова звинуватили в організації комерційного підкупу. За версією слідства, він з подільниками збирав з імпортерів додаткові платежі «за прискорене оформлення». Слідство також виявило, що в 2009 р дружини Хорева і Романова придбали за 6,5 млн євро готель Azimut і чотири земельні ділянки в Чорногорії, писав «Коммерсант». Севський райсуд Брянської області в 2014 р засудив Романова до п'яти років ув'язнення і штрафу в 117 млн ​​руб.

Згорнути Читайте повний текст

В результаті Задоріна і структура Тихомирової виявилися основними співвласниками двох баз відпочинку з мисливських угіддях площею 117 900 га. І до речі, власним вертодромом «Лось», що належить ФСБ.

Одночасно Тихомирова інвестувала в фармацевтику. У 2010 році разом з Ротавчіковим вони купили по 20% ТОВ «НПК« Наносистеми »у фармацевтичного холдингу« Фармеко ». Незадовго до цього 24% в останньому купила дочка президента «Транснафти», генерал-майора ФСБ Миколи Токарєва Майя Болотова. У презентації «Наносистеми» розповідається, що її основна мета - розробка та комерціалізація високоефективних препаратів для лікування раку, туберкульозу та інших соціально значущих захворювань.

У 2013 р «Наносистеми» стала однією з десятка компаній, з якої Мінпромторг уклав контракт на доклінічні дослідження водосовместімих нанорозмірних форм рифабутину за федеральною цільовою програмою «Розвиток фармацевтичної і медичної промисловості до 2020 р». На дослідження «Наносистеми» отримала 31 млн руб.

Але з часом «Наносистеми» здала позиції. Виручка компанії знизилася з максимальних 677 млн ​​руб. в 2012 р до 164 млн руб. в 2014 р Більш пізній звітності в СПАРК немає.

Солодке життя

«Занадто крутий для міського кафе», - писав в 2006 р журнал TimeOut про ресторан «Лубенський», який працював в резиденції ФСБ на Малій Луб'янці, 7. Заклад, оформлене в чорно-попелястих тонах, належало компанії «Кворум-інвест» людей , близьких до Національного військового фонду Журавльова - того самого, у кого Тихомиров викупив компанію «Екоресурс». У 2007 р Тихомиров придбав 60% «Кворум-інвесту», ще 10% дісталося Смирнову.

Через рік, коли договір оренди будівлі закінчувався, Тихомиров і його партнери продали «Кворум-інвест». У 2012 р компанія була збанкрутує і ліквідована.

Але Шекіна без ресторанів не залишилися.

У 2013 р «Динамо сервіс» Юлії Тихомирової за 12 млн руб. придбав ресторан Royal Bar на Ленінградському шосе, поруч з відкритим в тому ж 2013 році Палацом спорту «Динамо». Тихомирової дістався комплекс площею 8000 кв. м, в який входять ресторан, літня веранда, власний пляж з басейном, волейбольної і дитячої майданчиками, пристанню для яхт і шатрами, розповідала вона ресурсу Vodabereg.ru.

Своїм рестораном обзавелася і Задоріна. У 2015 році вона разом з відомим адвокатом і ресторатором Олександром Раппопортом відкрила «перший в Росії ресторан панамериканської кухні» «Латинський квартал». Через рік партнери скорегували концепцію закладу, переробивши ресторан в севічерію Latinos. Раппопорт відмовився від коментарів, переадресувавши всі питання Задоріна.

Яким бізнесом займаються дочки «завгоспа» ФСБ Михайла Шекіна, і хто їм допомагає

Катерина Чеснокова / РІА Новини

Дочка генерал-полковника ФСБ Михайла Шекіна, модний дизайнер Анастасія Задоріна, яка виграла конкурс на право одягати національну збірну - часта учасниця модних показів. Але судячи з фінансової звітності її компаній, модний бізнес поки приносить збитки. Серед спонсорів колекції патріотичних футболок Анастасії Задоріна була «Корпорація« Байкал », яка збиралася стати великим підрядником« Газпрому ». Задоріна раніше належало в ній 30%

1/10

ZA Group

Олімпійський комітет ще не підписав контракт про партнерство з Анастасією Задоріна і не розкриває його фінансових умов. Але Михайло Куснирович, одягаються олімпійців 15 років поспіль, розповів, що з нього комітет просив 650 млн руб. на рік

2/10

facebook.com/julia.tikhomirova.3

Старша дочка генерала Шекіна Юлія Тихомирова займалася девелопментом, ресторанним і фармацевтичним бізнесом. Ще у її структури є величезні мисливські угіддя в Ярославській області

3/10

А. Гордєєв / Відомості

Грандіозне будівництво багатофункціонального центру на вулиці Василини Кожин, 13, дев'ять років тому починав волейбольний клуб СК «Динамо», Всеросійська федерація волейболу та Іван Тихомиров, якого називали тоді чоловіком старшої дочки генерала Шекіна, Юлії Тихомирової. Після кризи проект за борги дістався ВТБ. Зараз ну ділянці будується комплекс Match Point

4/10

Спортивно-оздоровчий комплекс «Волею Град»

Благодійний фонд «Сафмар» Михайла Гуцерієва виділив 100 млн руб. на будівництво волейбольних майданчиків в центрі «Волею град» під Анапою, співвласниками якого були структури Івана і Юлії Тихомирова

5/10

«Sport Inn»

ФСБ заплатила 19 млн руб. за проживання своїх співробітників в Адлерському готелі Sport Inn під час Олімпіади. Співвласником готелю в той час була структура Івана Тихомирова. Будівництво готелю Sport Inn, в співвласників якого була структура Івана Тихомирова, фінансував фонд «Ренова» Віктора Вексельберга, випливає з документів суду Сочі

6/10

Е. Розумний / Відомості

Юлія Тихомирова володіє компанією, що управляє комплексом Royal Bar на Ленінградському шосе, в який входять ресторан, власний пляж з басейном, волейбольної і дитячої майданчиками, пристанню для яхт і шатрами

7/10

А. Гордєєв / Відомості

Анастасія Задоріна разом з відомим адвокатом і ресторатором Олександром Раппопортом в 2015 р відкрила ресторан «Латинський квартал», пізніше перейменований в севічерію Latinos

8/10

М. Стулов / Відомості

Головний актив Інституту проблем безпеки СНД (ІПБ СНД), яке підлягає контролю Анастасією Задоріна, - його штаб-квартира в історичному особняку площею понад 800 кв. м на пр-ті Миру, 22. Ця будівля ИПБ СНД отримав від уряду Москви в пільгову оренду. Її ставка, за даними ФАС, становить 1 руб. за 1 кв. м в рік

9/10

Hotel Azimut

Анастасія Задоріна разом з подругою, дружиною колишнього розвідника, екс-радника ФГУП «Ростек» Олександра Романова займалася імпортом троянд з Еквадору. Нещодавно вона продала свою частку в бізнесі партнерам. У Романової крім квіткового бізнесу є два готелі в Чорногорії, на узбережжі Адріатичного моря: Azimut (на фото) і Romanov

10/10

Найпопулярніші галереї

Як займаються бізнесом дочки генерала ФСБ

Двадцятивосьмирічна дизайнер Анастасія Задоріна перервала 15-річну монополію групи Bosco Михайла Кусніровіч на випуск одягу для російських олімпійців. У лютому вона виграла право одягати російську збірну протягом восьми років і після підписання контракту, можливо, буде платити Олімпійському комітету Росії (ОКР) близько $ 10 млн на рік. Чи знайдуться у дочки керівника служби забезпечення діяльності ФСБ генерал-полковника Михайла Шекіна такі кошти? Як з'ясували «Відомості», Задоріна разом зі своєю старшою сестрою, 35-річною Юлією Тихомирової, вже 10 років займається бізнесом. Серед їх партнерів виявилися учасники списку Forbes і колишні офіцери контррозвідки.

До недавнього часу Задоріна і Тихомирова були відомі лише як постійні учасниці модних шоу і світських подій. Все змінилося в лютому 2017 року, коли компанія «За спорт» Задоріна несподівано стала ліцензіатом ОКР в категорії «одяг». Контракт поки не підписаний, його фінансові умови в ОКР не розкривають. Але Куснирович розповідав «Коммерсанту», що у нього комітет запросив за продовження співпраці 650 млн руб. на рік. Представник комітету відмовився коментувати цю оцінку, заявивши лише, що пропозиція Задоріна виявилося найкращим. Сама Задоріна контракт не коментує. Співпраця з ОКР стане логічним продовженням бізнес-кар'єри молодого дизайнера, яка заробила собі ім'я в індустрії і досвід у виробництві спортивної форми, вважає її знайомий. Правда, судячи з усього, великих грошей модні проекти їй поки не приносять. Виручка основної компанії Задоріна, «За груп», в 2015 р склав 638 000 руб., Збиток - 86 000 руб. (Тут і далі - дані СПАРК). Що займається спортивною формою компанія «Екіпспорт» при виручці за 2013 року в 53,5 млн руб. отримала чистий прибуток в 4 млн руб. Свіжіших даних немає.

Про біографії і кар'єрі сестер Задоріна і Тихомирової найпростіше судити по їх інтерв'ю глянцевим журналам. Сестри неодноразово розповідали, що спочатку тато - більше 10 років прослужив в посольстві СРСР в Берліні і генеральному консульстві Росії в Бонні - був проти їх захоплень і відмовлявся підтримувати хобі дочок. Тихомирова, яку батьки бачили лікарем, вибрала германістику в Боннському університеті. У 22 роки їй довелося стати менеджером в компаніях, що торгували продуктами. Але після того, як її батько став президентом підконтрольного структурам ФСБ волейбольного СК «Динамо» з Москви, Тихомирова стала комерційним директором домашньої арени клубу - Палацу спорту «Динамо» на вул. Лавочкіна.

Задоріна спочатку по волі батьків готувалася до дипломатичної кар'єри: в 2011 році вона закінчила магістратуру МДІМВ за фахом «зовнішня політика і дипломатія в Росії». Але, отримавши диплом, одразу ж виставила колекцію одягу «Москва - Тель-Авів» на конкурс фонду «Російський силует» Тетяни Михалкової. З того часу вона стала постійним учасником модних показів. Її ТОВ «Задоріна груп» продавало вечірні сукні в «Крокус сіті молле» і магазині «Весна» на Арбаті. Виручка фірми в 2012 р склала 7,8 млн руб. при збитку в 18 000 руб., рік по тому - 12 млн руб. при чистого прибутку в 687 000 руб., але в 2014 р компанія була ліквідована.

Виробництвом спортивного одягу Задоріна зайнялася в 2012 р Її ТОВ «Екіпспорт» отримало замовлення на пошиття форми у СК «Динамо» і одного із засновників клубу - підконтрольного ФСБ регіонального товариства «Динамо 24», а також збірних з пляжного і звичайного волейболу. Форму і спецодяг у «Екіпспорта» замовляли « Транснефть », Аеропорт« Внуково »,« Русь-ойл »і ін. Багато замовників і спонсори модних компаній були бізнес-партнерами сім'ї Шекіна в більш масштабних проектах. Так, найвідомішу дизайнерську акцію Задоріна - випуск футболок з патріотичними написами на кшталт «Санкції? Не смішіть мої Іскандери »або« Тополь санкцій не боїться »серед інших спонсорувала якась ПАТ« Концерн «Байкал». У нього був шанс стати наймасштабнішим проектом сім'ї Шекіна.

Головний з постачання

Генерал-полковник ФСБ Михайло Шекіна був призначений керівником 7-й служби ФСБ (служби забезпечення діяльності) в 2007 р Йому підкоряються три управління - фінансово-економічне, матеріально-технічного забезпечення (УМТО) і капітального будівництва. Служба Шекіна закуповує для ФСБ практично всі - від квартир, машин і катерів до одягу, їй також належать медичні установи відомства. У служби є навіть власні митні склади тимчасового зберігання. Саме через ввезення контрабанди на митний склад в / ч 54729 втратив посаду попередник Шекіна - генерал-полковник ФСБ Сергій Шишин. У 2005 р на цей склад надійшло понад 100 вагонів з китайським ширвжитком, оплаченим з рахунків УМТО ФСБ, писав «Коммерсант». За даними видання, кінцевим пунктом вантажу був Черкізовський ринок. Скандал призвів до відставки десятка високопоставлених силовиків, а Шишина довелося перейти в ВТБ старшим віце-президентом. Трохи пізніше Шекіна став президентом волейбольного спортклубу «Динамо». Засновники клубу - регіональна організація «Динамо-24» (ФСБ Росії), московське товариство «Динамо», Національний благодійний фонд, спортклуб «Роснефть» і фонд розвитку «Динамо». Президентом Всеросійської федерації волейболу (ВФВ) з 2004 р працював безпосередній начальник Шекіна - тодішній директор ФСБ генерал армії Микола Патрушев.

Згорнути Читайте повний текст

« Газпром »Не виправдав очікувань

«Я не ворог собі, ніяких коментарів. Проект не відбувся, на цьому закінчимо », - заявив« Відомостям », що мав відношення до створення« Байкалу », який об'єднав дітей високопоставлених силовиків і бізнесменів, які працювали з підрядами" Газпрому ".

Компанія була створена в грудні 2014 р Задоріна отримала в ній 30% і очолила раду директорів. Стільки ж виявилося у Ольги Золотовой. Хто вона - «Відомостям» з'ясувати не вдалося. Але одночасно до ради директорів «Байкалу» увійшов син колишнього начальника Служби безпеки президента Росії, а нині керівника Росгвардіі Віктора Золотова Роман.

Ще 10% компанії отримало подружжя Вікторія і Дмитро Макарови. Макарова - давній партнер Задоріна, до лютого 2017 р їм належало на паритетних умовах 90% компанії «За груп», що випускала одяг, розроблену Задоріна.

Решта 30% акцій «Байкалу» належали іркутським бізнесменам Євгену Євстигнєєву, Сергію РАССОХІН і Яні Богомоловій.

Єдиним активом «Байкалу» стали 90% часткою «Стройгазсервіса» (СГС), створеного в 2009 р Олексієм Снєгірьовим, колишнім начальником по комплектації і логістики «Стройгазмонтаж» ( СГМ ) Аркадія Ротенберга. Перша компанія була субпідрядником другий - одного з найбільших генпідрядників «Газпрому».

СГС поставляв комплектуючі практично на всі великі будівництва газопроводів: Північно-Європейський газопровід (ділянка Грязовець - Виборг), Сахалін - Хабаровськ - Владивосток, «Південний потік», Бованенково і ін. До 2014 року компанія не розкривала свою виручку, тому складно оцінити, наскільки успішним виявився бізнес Снєгірьова.

«Байкалу» СГС дістався через Євстигнєєва, який в 2014 р викупив його у засновника, а потім передав нової компанії.

У 2015 р СГС вирішив перейти з субпідрядників в підрядники «Газпрому». Він подав заявки на три конкурси ТОВ «Газпром видобуток Небраска» з максимальною ціною в 9,4 млрд руб. Але отримати контракти не вдалося. Два конкурсу на 4 млрд руб. виграв «Стройтранснефтегаз» Геннадія Тимченко, а контракт на 4,9 млрд руб. дістався сахалінської компанії «Восток морнефтегаз» Леоніда Лі.

Після цього СГС почав стрімко втрачати ринок - в 2015 році його виручка впала в 40 разів до 8 млн руб., А збиток зріс до 25 млн руб. Влітку 2015 г. «Байкал» продав 90% часткою в СГС. А трохи пізніше Золотова продала частку в «Байкалі».

волейбольний девелопмент

У другій половині 2010-х почалася бурхлива діяльність Івана Тихомирова, ровесника і однофамільця Юлії Тихомирової. У 23 роки він став співзасновником і гендиректором десятка компаній, які зайнялися девелоперськими проектами волейбольного «Динамо». Двоє знайомих сім'ї Шекіна кажуть, що в той час він був чоловіком Тихомирової, яка в родині займалася девелоперськими проектами. У 2007 р вона заснувала власну компанію «Мск лад», яка повинна була зайнятися підготовкою будівельних майданчиків.

Основними партнерами Тихомирова стали 47-річний контррозвідник, полковник ФСБ і колишній гендиректор СК «Динамо» В'ячеслав Ротавчіков і член ради директорів «Трансмашхолдингу» Євген Смирнов (докладніше див. Вріз).

Волейбол і локомотиви

Про один з основних бізнес-партнерів Задоріна і Тихомирової - 79-річному Євгенії Смирнова (на фото) відомо небагато. Перший раз його ім'я згадується в 1997 р Тоді Смирнов працював гендиректором компанії «ТРАНССНАБ», заснованої Желдорбанком, «Росжелдорснаб» Міністерства шляхів сполучення і Transrail Holding, близькою до тодішнього керівника МПС Миколі Аксененко. «ТРАНССНАБ» був посередником при поставках за контрактами МПС рейок і іншого устаткування верхньої будови колій. У 2002 р Смирнов став радником президента «Євразхолдингу» (зараз Evraz) Олександра Абрамова. Він в той час був єдиним виробником рейок в Росії. У 2005 р Смирнов брав участь в угоді з акціями «Трансмашхолдингу», найбільшого російського виробника локомотивів і пасажирських вагонів. Судячи зі звітності компанії, в 2005 р 10% її акцій дісталися ТОВ «Волею спорт-сервіс». Заснували компанію колишній гравець СК «Динамо» Олександр Яременко та колишні гравці клубу «Луч» Станіслав Шевченко і Андрій Сапега. Смирнов був гендиректором «Волею спорт-сервісу» і тому увійшов до ради директорів машинобудівного холдингу, де залишається до сих пір. Сам же «Волею спорт-сервіс» перейшов у власність АТ «Волею спорт», створеного Шевченко і Ладою Сошенковой, міноритарієм фірми «Волейбол південь», підконтрольної дочки Шекіна Юлії Тихомирової. У 2007 р власником 100% «Трансмашхолдингу» стала нідерландська The Breakers Investments BV Її основними власниками вважалися Іскандар Махмудов, Андрій Бокарьов, Максим Ліксутов (зараз заступник мера Москви) і Сергій Глінка. У тому ж 2007 році 25% акцій холдингу за 9,2 млрд руб. придбала РЖД, а в 2010 р ще 25% плюс 1 акція - французький концерн Alstom. У 2005 р Смирнов став також співзасновником і головою правління Інституту проблем природних монополій (ІПЕМ), телефон якого збігався з контактами торгового дому ТМХ (належить «Трансмашхолдингу»). Основними замовниками ІПЕМ стали РЖД і належать їй структури. За їх держзамовленням інститут оцінював ризики і доцільність збільшення кількості вантажних перевізників, прогнозував зміну пасажиропотоків і допомагав з плануванням інвестиційної програми РЖД по оновленню парку рухомого складу. Велика частина цих досліджень так чи інакше була пов'язана з діяльністю «Трансмашхолдингу». З 2016 року портфель держзамовлень ІПЕМ склав 118,5 млн руб. ІПЕМ пов'язаний і з Задоріна. З 2010 р йому належить 18% в Інституті проблем безпеки СНД (ІПБ СНД), найбільшим бенефіціаром якого є дочка генерала. У компанії «Екоресурс», якій належать інші акції інституту, 53% належить Задоріна, 18,5% - Смирнову. Зв'язатися зі Смирновим «Відомостям» не вдалося.

Згорнути Читайте повний текст

Правда, бізнес-активність Тихомирова затухла так само несподівано, як і почалася. У 2012 р він пропав з усіх своїх компаній, його частки перейшли до дочкам Шекіна і колишнім партнерам. Можливо, це пов'язано з розставанням пари, припускають два знайомих сім'ї. Тільки в минулому році Тихомиров зареєструвався як індивідуальний підприємець і відкрив автомийку в Некрасівці. Її співробітник повідомив «Відомостям», що Тихомиров знаходиться за кордоном. Бізнесмен не відповів на передані йому питання «Ведомостей». Не стала відповідати на питання про Тихомирова і Юлія Тихомирова. У яких же проектах встиг взяти участь бізнесмен?

ВТБ забрав арену

На столичній вулиці Василини Кожин неподалік від Парку Перемоги 23 грудня 2015 року було не проштовхнутися. На закладку капсули з посланням нащадкам у фундамент майбутньої міжнародної волейбольної арени на 3500 місць приїхали секретар Ради безпеки Микола Патрушев, президент ВТБ Андрій Костін і його перший заступник Василь Тітов, віце-мер Москви Марат Хуснуллін і президент СК «Динамо» генерал Шекіна. Арена, про будівництво якої урочисто оголосили чиновники, банкіри і генерали, становила малу частину багатофункціонального комплексу (МФК) Match Point, який мав з'явитися на цьому місці. Запланована площа забудови - 202 945 кв. м, а вартість - майже 19 млрд руб. У 28-поверхових будинках розмістяться офіси та квартири.

Насправді комплекс на вул. Василини Кожин - довгобуд. Проект стартував в 2008 р Тоді Москва передала в оренду СК «Динамо» 2,5 га землі під будівництво офісно-спортивного комплексу. Замовником та інвестором будівництва стали ТОВ «Волею гранд» і міжрегіональна спортивна громадська організація (МСОО) «Спортивні ініціативи». Гендиректором першого з них став Тихомиров, а засновниками - Ротавчіков, Смирнов і власник Національного республіканського банку Джулустан Борисов. Другу компанію заснували Тихомиров, Смирнов, Борисов, Всеросійська федерація волейболу (ВФВ) і кілька топ-менеджерів групи «Міель».

Партнери спільно вклали в проект близько 300 млн руб. і залучили кредит ВТБ не менше ніж на 7,6 млрд руб. А після кризи і виникли проблеми з фінансуванням інвестори розсварилися. Структури Смирнова стали судитися зі структурами Ротавчікова і Борисова з приводу розрахунків з підрядниками і інвестицій в будівництво. Тихомиров в 2012 р вважав за краще вийти з проекту, а ще через рік будівництво було заморожено.

У 2014 р проект з будівництва МФК повністю перейшов до ВТБ. Представник банку не став розповідати про проект, зв'язатися з Борисовим не вдалося.

Якщо з масштабною будівництвом в Москві не склалося, то проекти з будівництва готелів і спорткомплексів в Суздалі, Анапі і Адлері структурам Тихомирова вдалося благополучно довести до кінця. Допомагали їм у цьому УГМК Іскандара Махмудова і його партнерів, «Сибірський діловий союз» (СДС), «Ренова» Віктора Вексельберга і благодійний фонд «Сафмар» Михайла Гуцерієва - причому деякі з них на безоплатній основі.

Так, в курортному селищі Вітязево під Анапою з 2004 р ВФВ будувався спортивно-навчальний оздоровчий центр «Волею град». Сама федерація звела лише дві волейбольні майданчики і готель на 64 номери. У 2009 р федерація поступилася оренду ділянки «Волею граду», в співвласників якого були структури Юлії та Івана Тихомирова. Вони побудували там критий тренувальний зал, чотири котеджі площею 342 кв. м кожен і президентську віллу на 524 кв. м.

Третю чергу спорткомплексу в 2015-2016 рр. профінансував «Сафмар» Гуцерієва. Він перерахував ВФВ пожертви на 100 млн руб. На ці кошти планувалося будівництво двох нових кортів для пляжного волейболу, трибуни на 1500 місць та благоустрій території комплексу. Фонд «Сафмар" не відповів на питання «Ведомостей» про «Волею граді».

Готель для ФСБ

У 2013 р в Адлері був побудований олімпійський об'єкт федерального значення - спортивно-оздоровчий готель Sport Inn на 50 номерів з майданчиками для пляжного волейболу. Під час сочинської Олімпіади Sport Inn, як і кілька інших готелів в Адлері, зайняла під свої потреби ФСБ.

На той момент 51% у володіє готелем фірмі «Старт» належало МСОО «Спортивні ініціативи» Тихомирова. Інше було у СДС. Але гроші на будівництво жертвувала «Ренова», її ж структура - ТОВ ОСЗ - була замовником і забудовником готелю. Це випливає з розглядів, які супроводжували оформлення дозволу на будівництво готелю - його «Спортивні ініціативи» стверджували в Центральному районному суді Сочі заднім числом, в 2016 р Представник «Ренови» не став коментувати цей проект.

В початку 2016 р 51% «Старту» у «Спортивних ініціатив» купила Оксана Симонова - колишній топ-менеджер «Міель» і гендиректор компанії «Мск лад» Юлії Тихомирової. СДС продав 49% ТОВ «Старт» своєму юристу Андрію Зеленкова.

З 2016 року в Суздалі на березі річки Кам'янки УГМК відкрила невеличкий готель «Мідний двір». Як з'ясували «Відомості», в цьому проекті також взяли участь Тихомирова. Готель будувала компанія «Екоресурс-інвест», «дочка» фірми «Екоресурс», заснованої екс-директором Національного благодійного фонду (раніше - Національного військового фонду) Анатолієм Журавльовим. Фонд був створений в 1999 р з ініціативи президента Володимира Путіна для залучення пожертвувань від найбільших російських компаній, на які будувалося житло для військових, писала «Нова газета». Тихомиров в 2010 р викупив 43,5% в «Екоресурс» і разом з Юлією Тихомирової отримав половину в «Екоресурс-інвесті». Другі 50% «Екоресурс-інвесту» дісталися УГМК. У 2015 р УГМК викупила частку Тихомирова і залишилася єдиним власником готелю.

«Екоресурс» у Тихомирова до 2010 р викупила Задоріна. У тому ж році ця компанія придбала 82% в ТОВ «Інститут проблем безпеки СНД» (ІПБ СНД). Задоріна зайняла в ньому посаду замдиректора.

Екс-банкір з накопичувачем

Бізнесу доводиться закуповувати нову касову техніку вдесятеро дорожче собівартості, повідомив на початку березня РБК з посиланням на депутата Держдуми Андрія Лугового. Відбувається це, на думку Лугового, тому, що 8-й центр ФСБ сертифікував єдиний зразок фіскального накопичувача для нових кас, який виробляють тільки афілійовані між собою компанії ЗАТ «Атлас-карт», ТОВ «Рік» і ЗАТ «Безант». Їх бенефіціаром є Володимир Щербаков, цитує Лугового РБК. Йдеться про екс-банкіра Щербакова, компанія якого була разом з Російським клубом економістів Фелікса Шамхалова співзасновником Інституту проблем безпеки СНД, який перейшов в 2010 р у власність молодшої дочки генерал-полковника ФСБ Анастасії Задоріна. Щербаков був співвласником «БВА банку», який втратив в 2014 р ліцензії. Слідство звинуватило Щербакова і топ-менеджерів банку в виведенні грошей за кордон, вважаючи, що з їх допомогою з 2011 по 2014 р за кордон за сумнівними схемами було переведено близько 10 млрд руб. Схеми полягали в наступному, повідомляв «Коммерсант»: близькі до Щербакову і його партнерам компанії закуповували для ФГУП "Гознак" нікелевий порошок і акрилову смолу в Сінгапурі, але спочатку поставляли в країни Євросоюзу, звідки по багаторазово завищеною ціною ввозили в Росію. Щербакова затримати не вдалося.

Згорнути Читайте повний текст

безпечний особняк

На початку грудня 2016 року в невеликий особняк на столичному проспекті Миру приїхав заступник секретаря Ради безпеки Рашид Нургалієв. Мета візиту - участь в науково-практичному нараді з нагоди 25-річчя створення СНД. Проводити захід довірили ИПБ СНД.

Що собою являє ИПБ СНД? В інституті три керівника і чотири співробітники. Вони готують наукові доповіді та консультації «з широкого спектру проблем забезпечення безпеки СНД», говориться на сайті інституту. Серед замовників наукових досліджень інституту - аеропорт «Внуково», МЗС і Рада безпеки. За даними ФАС, в 2013 р інститут виконав науково-дослідні роботи на 4,5 млн руб., В 2014 р - на 8,6 млн руб. У 2015 році його виручка склала 9,5 млн руб., Збиток - 252 000 руб.

Основний актив інституту - штаб-квартира в історичному особняку 1901 року побудови на пр-ті Миру. Інститут в 2006 р отримав особняк від уряду Москви в пільгову оренду до 2030 р За даними ФАС, ставка оренди становить 1 руб. за 1 кв. м в рік, т. е. оренда особняка в Москві площею 878,7 кв. м може обійтися в 878,7 руб. на рік. Правда, столичні пільги були видані при колишніх господарях ИПБ СНД. У 2006 р інститут належав Російському клубу економістів, підконтрольному колишньому голові Вищої атестаційної комісії Міносвіти Феліксу Шамхалова.

Ця була не єдина угода Шамхалова з сім'єю Шекіна. У 2007 р Тихомиров викупив у Російського клубу економістів 41% в ТОВ «Коста», який став частиною величезного мисливського господарства сім'ї Шекіна в Ярославській області.

Полювання з держбанкір

У «Кости» в довгострокову оренду 8400 га мисливських угідь, зазначено на сайті адміністрації Ярославської області.

Після 2011 року частка Тихомирова в «Кості» перейшла до Задоріна. А 25% в ТОВ придбала компанія «Муфлон» президента ВТБ Андрія Костіна і його заступника Василя Титова. Ще 16% дісталися Ользі Заостровцева, дочки колишнього заступника директора ФСБ Юрія Заостровцева.

По сусідству з «Костою», в селищі Лось на вул. Мисливської, 9, розташувалося величезне Дослідне лісомисливське господарство ФСБ Росії (109 500 га в оренді до 2061 г.). Воно дісталося структурам Тихомирової і її партнерів. Переклад держвласності відбувався в кілька етапів. Після акціонування в 2010 р ПАТ «Лось» на торгах за 40 млн руб. купила «Королівське полювання» банкіра Петра Авена і власника НЛМК Володимира Лісіна. У 2014 р бізнесмени продали господарство ТОВ «Таелс», серед засновників якого також колись був Авен, але до моменту угоди він продав частку партнерам - Тихомирової і співробітникові ВТБ Сергію Єріна, який консолідував по 47% часткою суспільства. Ще 6% отримала Заостровцева.

З розвідників - в готельєри

Ще один бізнес-партнер Анастасії Задоріна, Марія Романова - дружина колишнього розвідника, екс-радника директора ФГУП «Ростек» Олександра Романова. Разом з Задоріна вона в грудні 2015 р придбала контроль над компанією «Луксуса», російським представництвом відомого еквадорського імпортера троянд. В середині грудня Задоріна продала свою частку в компанії партнерам. Подружжя Романови в реєстрі компаній Чорногорії значаться рівноправними власниками DOO Romanoff, якій належать готелі Azimut і Romanov на березі Адріатичного моря. Раніше співвласницею компанії була Надія Хорева, яку «Коммерсант» називає дружиною колишнього заступника глави департаменту економічної безпеки МВС Андрія Хорева. Кілька років тому і Романов, і Хорев стали фігурантами кримінальних справ. Хорева підозрювали в дачі хабара, обіг зброї, але все кримінальні справи розвалилися. Романова звинуватили в організації комерційного підкупу. За версією слідства, він з подільниками збирав з імпортерів додаткові платежі «за прискорене оформлення». Слідство також виявило, що в 2009 р дружини Хорева і Романова придбали за 6,5 млн євро готель Azimut і чотири земельні ділянки в Чорногорії, писав «Коммерсант». Севський райсуд Брянської області в 2014 р засудив Романова до п'яти років ув'язнення і штрафу в 117 млн ​​руб.

Згорнути Читайте повний текст

В результаті Задоріна і структура Тихомирової виявилися основними співвласниками двох баз відпочинку з мисливських угіддях площею 117 900 га. І до речі, власним вертодромом «Лось», що належить ФСБ.

Одночасно Тихомирова інвестувала в фармацевтику. У 2010 році разом з Ротавчіковим вони купили по 20% ТОВ «НПК« Наносистеми »у фармацевтичного холдингу« Фармеко ». Незадовго до цього 24% в останньому купила дочка президента «Транснафти», генерал-майора ФСБ Миколи Токарєва Майя Болотова. У презентації «Наносистеми» розповідається, що її основна мета - розробка та комерціалізація високоефективних препаратів для лікування раку, туберкульозу та інших соціально значущих захворювань.

У 2013 р «Наносистеми» стала однією з десятка компаній, з якої Мінпромторг уклав контракт на доклінічні дослідження водосовместімих нанорозмірних форм рифабутину за федеральною цільовою програмою «Розвиток фармацевтичної і медичної промисловості до 2020 р». На дослідження «Наносистеми» отримала 31 млн руб.

Але з часом «Наносистеми» здала позиції. Виручка компанії знизилася з максимальних 677 млн ​​руб. в 2012 р до 164 млн руб. в 2014 р Більш пізній звітності в СПАРК немає.

Солодке життя

«Занадто крутий для міського кафе», - писав в 2006 р журнал TimeOut про ресторан «Лубенський», який працював в резиденції ФСБ на Малій Луб'янці, 7. Заклад, оформлене в чорно-попелястих тонах, належало компанії «Кворум-інвест» людей , близьких до Національного військового фонду Журавльова - того самого, у кого Тихомиров викупив компанію «Екоресурс». У 2007 р Тихомиров придбав 60% «Кворум-інвесту», ще 10% дісталося Смирнову.

Через рік, коли договір оренди будівлі закінчувався, Тихомиров і його партнери продали «Кворум-інвест». У 2012 р компанія була збанкрутує і ліквідована.

Але Шекіна без ресторанів не залишилися.

У 2013 р «Динамо сервіс» Юлії Тихомирової за 12 млн руб. придбав ресторан Royal Bar на Ленінградському шосе, поруч з відкритим в тому ж 2013 році Палацом спорту «Динамо». Тихомирової дістався комплекс площею 8000 кв. м, в який входять ресторан, літня веранда, власний пляж з басейном, волейбольної і дитячої майданчиками, пристанню для яхт і шатрами, розповідала вона ресурсу Vodabereg.ru.

Своїм рестораном обзавелася і Задоріна. У 2015 році вона разом з відомим адвокатом і ресторатором Олександром Раппопортом відкрила «перший в Росії ресторан панамериканської кухні» «Латинський квартал». Через рік партнери скорегували концепцію закладу, переробивши ресторан в севічерію Latinos. Раппопорт відмовився від коментарів, переадресувавши всі питання Задоріна.

Яким бізнесом займаються дочки «завгоспа» ФСБ Михайла Шекіна, і хто їм допомагає

Катерина Чеснокова / РІА Новини

Дочка генерал-полковника ФСБ Михайла Шекіна, модний дизайнер Анастасія Задоріна, яка виграла конкурс на право одягати національну збірну - часта учасниця модних показів. Але судячи з фінансової звітності її компаній, модний бізнес поки приносить збитки. Серед спонсорів колекції патріотичних футболок Анастасії Задоріна була «Корпорація« Байкал », яка збиралася стати великим підрядником« Газпрому ». Задоріна раніше належало в ній 30%

1/10

ZA Group

Олімпійський комітет ще не підписав контракт про партнерство з Анастасією Задоріна і не розкриває його фінансових умов. Але Михайло Куснирович, одягаються олімпійців 15 років поспіль, розповів, що з нього комітет просив 650 млн руб. на рік

2/10

facebook.com/julia.tikhomirova.3

Старша дочка генерала Шекіна Юлія Тихомирова займалася девелопментом, ресторанним і фармацевтичним бізнесом. Ще у її структури є величезні мисливські угіддя в Ярославській області

3/10

А. Гордєєв / Відомості

Грандіозне будівництво багатофункціонального центру на вулиці Василини Кожин, 13, дев'ять років тому починав волейбольний клуб СК «Динамо», Всеросійська федерація волейболу та Іван Тихомиров, якого називали тоді чоловіком старшої дочки генерала Шекіна, Юлії Тихомирової. Після кризи проект за борги дістався ВТБ. Зараз ну ділянці будується комплекс Match Point

4/10

Спортивно-оздоровчий комплекс «Волею Град»

Благодійний фонд «Сафмар» Михайла Гуцерієва виділив 100 млн руб. на будівництво волейбольних майданчиків в центрі «Волею град» під Анапою, співвласниками якого були структури Івана і Юлії Тихомирова

5/10

«Sport Inn»

ФСБ заплатила 19 млн руб. за проживання своїх співробітників в Адлерському готелі Sport Inn під час Олімпіади. Співвласником готелю в той час була структура Івана Тихомирова. Будівництво готелю Sport Inn, в співвласників якого була структура Івана Тихомирова, фінансував фонд «Ренова» Віктора Вексельберга, випливає з документів суду Сочі

6/10

Е. Розумний / Відомості

Юлія Тихомирова володіє компанією, що управляє комплексом Royal Bar на Ленінградському шосе, в який входять ресторан, власний пляж з басейном, волейбольної і дитячої майданчиками, пристанню для яхт і шатрами

7/10

А. Гордєєв / Відомості

Анастасія Задоріна разом з відомим адвокатом і ресторатором Олександром Раппопортом в 2015 р відкрила ресторан «Латинський квартал», пізніше перейменований в севічерію Latinos

8/10

М. Стулов / Відомості

Головний актив Інституту проблем безпеки СНД (ІПБ СНД), яке підлягає контролю Анастасією Задоріна, - його штаб-квартира в історичному особняку площею понад 800 кв. м на пр-ті Миру, 22. Ця будівля ИПБ СНД отримав від уряду Москви в пільгову оренду. Її ставка, за даними ФАС, становить 1 руб. за 1 кв. м в рік

9/10

Hotel Azimut

Анастасія Задоріна разом з подругою, дружиною колишнього розвідника, екс-радника ФГУП «Ростек» Олександра Романова займалася імпортом троянд з Еквадору. Нещодавно вона продала свою частку в бізнесі партнерам. У Романової крім квіткового бізнесу є два готелі в Чорногорії, на узбережжі Адріатичного моря: Azimut (на фото) і Romanov

10/10

Найпопулярніші галереї

Чи знайдуться у дочки керівника служби забезпечення діяльності ФСБ генерал-полковника Михайла Шекіна такі кошти?
Так, найвідомішу дизайнерську акцію Задоріна - випуск футболок з патріотичними написами на кшталт «Санкції?
У яких же проектах встиг взяти участь бізнесмен?
Що собою являє ИПБ СНД?
Чи знайдуться у дочки керівника служби забезпечення діяльності ФСБ генерал-полковника Михайла Шекіна такі кошти?
Так, найвідомішу дизайнерську акцію Задоріна - випуск футболок з патріотичними написами на кшталт «Санкції?
У яких же проектах встиг взяти участь бізнесмен?
Чи знайдуться у дочки керівника служби забезпечення діяльності ФСБ генерал-полковника Михайла Шекіна такі кошти?
Так, найвідомішу дизайнерську акцію Задоріна - випуск футболок з патріотичними написами на кшталт «Санкції?
У яких же проектах встиг взяти участь бізнесмен?