Реклама
Реклама
Реклама

Баухаус, ар-деко і «сталінський ампір» в сучасних новобудовах

Сприймати житлові будинки як промислові, типові об'єкти зовсім не обов'язково. Часто будівельні компанії використовують при проектуванні новобудов відомі напрямки в архітектурі та оформленні, залучаючи для робіт відомих архітекторів.

Баухаус

Навчальний заклад і творче об'єднання, назва якого через деякий час стали приписувати напрямку в архітектурі, - школа будівництва і конструювання Bauhaus (нім. - будинок будівництва) - проіснувала з 1919 по 1933 роки. Вона була утворена в Веймарі в результаті злиття декількох навчальних закладів. Основною концепцією об'єднання було застосування функціоналізму і утилітаризму в архітектурі і, ширше, - в промисловому дизайні. Будинки, над якими працювали представники школи, відрізняються простотою форм, відсутністю декоративних елементів, орнаментів (характерних, наприклад, для модерну).

У різний час зі школою були пов'язані архітектори Вальтер Гропіус (один із засновників школи), Адольф Мейєр, Міс ван дер Рое, а також всесвітньо відомі художники і дизайнери, як правило, дотримуються лівих переконань. З політичних причин школа і була розформована після приходу до влади в Німеччині націонал-соціалістів. Велика кількість представників напрямку іммігрували в Палестину, в Ізраїлі сьогодні сконцентрована найбільша кількість будівель, побудованих в стилі баухаус.

ЖК BauHaus

Скористатися принципами німецького творчого об'єднання вирішили в компанії BauCity. Забудовник зводить в Санкт-Петербурзі житловий комплекс BauHaus. У будівлі поєднується строга закономірність прямих геометричних форм, застосування високоякісних оздоблювальних матеріалів, а також максимально корисне використання внутрішнього простору. Проект бізнес-класу включає дві 25-поверхові башти, що зводяться за монолітною технологією, на останніх поверхах - висота стель до 6 метрів. Зі здачі житлового комплексу намічена на 2018 рік. Скористатися принципами німецького творчого об'єднання вирішили в компанії BauCity

Ар-деко

Ар-деко - зародився на початку ХХ століття у Франції напрямок декоративного мистецтва. Ар-деко став набирати популярність в 1930-х роках, не втрачаючи актуальності до кінця 1940-х. Найбільш затребуваним був в архітектурі. Стилю властиві сміливі геометричні форми, еклектичність, його також асоціюють з розкішшю і дорожнечею. Згодом популярність напряму привела до того, що елементи ар-деко з'явилися в дизайні автомобілів, інтер'єрів, предметів побуту, моді і образотворчому мистецтві. Одним з найвідоміших прикладів стилю вважається оформлення фасаду знаменитого нью-йоркського хмарочоса «Крайслер білдінг».

Вважається, що елементи ар-деко присутні і в архітектурі СРСР 1930-х років. Прикладом можуть послужити перші станції московського метро (наприклад, «Аеропорт»).

ЖК Re: Form

Елементи стилю ар-деко використані в оформленні житлового комплексу Re: Form. Яскравий дизайн будівлі і незвичайні архітектурні форми роблять будинок впізнаваним. При роботі з інтер'єром використані природні камені і дерево. Зручне розташування (поруч станція метро «Преображенська площа», в п'яти кілометрах - площа трьох вокзалів) буде додатковим бонусом для покупців. Веде забудову компанія «Колізей. Інвестиції в нерухомість ».

Інвестиції в нерухомість »

сталінський ампір

Сталінським ампіром часто називають напрямок, характерне для будинків, що зводилися в 30-50-х роках минулого століття. Їм властиве імперську велич: монументальні будови, ліпнина, статуї, високі стелі. Найвідомішими будинками, які можна віднести до цього напрямку, є сім сталінських висоток в Москві. На противагу мінімалістичному Баухаус сталінський ампір, навпаки, поєднує в собі елементи багатьох стилів, помпезність, імперську розкіш. Часто при обробці інтер'єрів використовуються мозаїки, різьблення, статуї.

ЖК «Тріумф-Палас»

Саме таку атмосферу девелопери захотіли надати розкішному «Тріумф-Паласу», який іноді називають восьмий сталінської висоткою. Висота цього палацу - 264,1 м. При оформленні фасадів забудовник намагався використовувати елементи сталінського ампіру, а неоготический силует і обробка жовтою керамічною плиткою надають ще більшу схожість. Імперський розмах відчувається і в розмірах пропонованих квартир: мінімальна площа - 105 кв. м, стелі заввишки від 3,4 до 5 м. Будівництво житлового комплексу вів відомий девелопер «Донстрой».

модерн

Даний архітектурний стиль став популярний в Європі на стику позаминулого і минулого століть. Його представники пішли від класичних архітектурних рішень в сторону застосування декоративних елементів, етнічних мотивів, неоготики. На багатьох будинках з'явилися панно, облицювальна плитка, ковані металоконструкції. Разом з цим, в житлових будинках зростає рівень комфорту, з'являються ліфти, центральне опалення. Характерним прикладом архітектури модерну можна назвати Ейфелеву вежу, також частина Барселони забудована одним з найвідоміших представників цього напряму - Антоніо Гауді.

Відомим прикладом стилю модерн в Москві є так званий Будинок зі звірами (колишній прибутковий будинок при храмі Трійці на Грязех), розташований на Чистопрудному бульварі. Фасади будівлі прикрашають барельєфи фантастичних тварин, рослин і квітів, частина з яких копіюють оформлення пам'ятників давньоруського зодчества. Роботи виконані художньої артіллю «Мурава», архітектор будинку - Лев Кравецкий. Всім відомий і знаменитий особняк Рябушинського, який створив знаменитий Федір Шехтель.

ЖК «Російський модерн»

Безліч дохідних будинків початку ХХ століття в Москві побудовано в стилі модерн. Одним з них є будівля 1892, яке було реконструйовано в житловий комплекс «Російський модерн». Будинок Єрусалимського подвір'я (раніше будинок називалося так) спроектував архітектор Олександр Камінський, уже через кілька років була проведена його перша реконструкція - додали еркери, а також використовували орнамент з рослинами. У 2004 році почалася остання реконструкція, будівля перебудовували з урахуванням збереження всіх оригінальних декоративних елементів. Частина стін зведена заново з монолітного залізобетону. Всередині на сходових прольотах встановили ковані перила. Ціни на пентхауси з шестиметровими стелями захмарні: від 108 млн рублів. Безліч дохідних будинків початку ХХ століття в Москві побудовано в стилі модерн

бруталізм

Бруталізм з'явився у Великобританії в 1950 роках. Критики вважають цей стиль розвитком архітектурного модернізму, тут використовуються нестандартні засоби виразності: у багатьох будівлях зовнішні поверхні виконані з необробленого бетону. Більшість будівель мають незвичайні форми. Як і для Баухаус, для бруталізму характерна функціональність; будівлі, як правило, масивні, відсутні декоративні елементи.

Одним з найвідоміших будівель в стилі брутализм в Москві є знаменитий «Будинок атомників» на Великій Тульській вулиці. Протяжне будова схоже на корабель, в ньому майже тисяча квартир. Будинок архітектора Всеволода Воскресенського призначався для працівників атомної промисловості. Вже з самого початку проект передбачав розміщення підприємств обслуговування, тепер тут банки, кафе, магазини. Всі квартири, за стандартами того часу, просторі, а на двох верхніх поверхах - дворівневі. Балкони, також присутні тільки на верхніх поверхах, огинають суцільними лініями весь будинок.