Реклама
Реклама
Реклама

Менталітет американців і росіян

Процес глобалізації торкнувся всіх країн на Планеті і складно знайти місце, де б люди відрізнялися так істотно в способі життя, як це було ще пару десятків років назад Процес глобалізації торкнувся всіх країн на Планеті і складно знайти місце, де б люди відрізнялися так істотно в способі життя, як це було ще пару десятків років назад.

Зараз, виїжджаючи з рідної країни за кордон, мало кого дивує схема метро, ​​супермаркети смообслужіванія, апарати для покупки квитків в метро тощо. Життя в усьому світі підпорядкована одним і тим же процесам.

Всі люди, незалежно живуть вони в Росії або США, по суті, мають одні і ті ж фундаментальні цінності і принципи: так само шукають любов, хочуть бути молодими, здоровими і красивими, успішними, піклуються про своїх дітей, прагнуть до мрії. Людям властиво відчувати щастя, печаль, радість, гнів та ін. Природа людини одна.

У той же самий час, соціальні умови і культура накладає відбиток на спосіб мислення людей. В цьому і проявляється різниця менталітетів, яка може породжувати нерозуміння у взаєминах з людьми, що живуть в інших країнах. Особливо важливо розуміти менталітет іноземного чоловіка або дружини, щоб взаємини приносили радість і гармонію.

У цій статті ми розповімо, як розрізняються менталітет російських людей і американців . Таким чином, що для одних є нормою життя, закладеної з дитинства, то у інших викликає подив і навіть роздратування. У цій статті ми розповімо, як розрізняються менталітет російських людей і   американців

Тож почнемо:

- Дотримання закону. Американці з народження живуть за принципом: "Перед законом усі рівні і за порушення закону будь готовий до серйозних наслідків". У США виконання законів осуществялется неухильно і однаково стосується кожного, незалежно від його статусу. Тому, американці в основному, законослухняні навіть в дрібницях. Наслідки за порушення закону значно серйозніше, ніж переваги, отримані в результаті його порушення. Тому, жителі США вважають за краще жити за правилами, встановленими державою для запобігання ризику бути викритими в незаконних діях.

Для російської людини жити за правилами найчастіше здається "нудним". Обмеження і установка меж викликає внутрішній протест у російської душі, яка звикла до розмаху і свободи. Низький рівень довіри російських громадян до системи державного устрою породжує бажання людей обійти закон з метою захисту власних інтересів. Російські люди відомі своєю кмітливістю і творчим підходом до вирішення різних питань. Їм складно зрозуміти, чому потрібно діяти строго за планом, коли можливо знайти інші варіанти !?

- Ввічливість і посмішки. Американське суспільство вчить дітей змалку поважати чужу територію, недоторканність і право людини бути відмінним по зовнішності, мови, релігії і світогляду. Виявляти явне здивування, зневага і інші емоції по відношенню до інших людей - є ознакою поганого тону. Американці розуміють, що будь-які питання легше вирішуються, якщо люди позитивно налаштовані по відношенню один до одного. Тому, «чергові посмішки» і попереджувальний тон прийняті як загальновизнана норма поведінки вихованої людини. Американці намагаються "тримати обличчя" навіть при виникненні конфліктних ситуаціях і не підвищують тон при розмові з опонентами.

Експресивність мови, підвищення тону розмови, відсутність посмішки і доброзичливого виразу обличчя сприймається американцями як щось насторожує і агресивне. Для російських людей посмішка завжди пов'язана з виразом щирої радості. Російська людина часто не згоден посміхатися лише "з ввічливості". У розмові з малознайомими людьми російські люди можуть бути дуже експресивними, і це сприймається нормально на відміну від американців, для яких розмова на підвищених тонах вважається неприйнятним.

- Конфіденційність. Ставлення до особистому житті. Американці дуже дбайливо ставляться до свого особистого життя і не люблять поширюватися про особисті речі, особливо при спілкуванні з малознайомими людьми. Занадто особистими і інтимними питаннями для американців вважаються питання: "А Ви заміжня? (В шлюбі?) "," У Вас є дівчина (хлопець)? "" Яка марка автомобіля у Вас? "," Де Ви живете? "," Скільки Ви заробляєте? "," Чи вірите Ви в Бога? "," Ким ви працюєте?"

Непристойними вважаються питання і зауваження з приводу зовнішніх даних, манері одягатися, віком і т.д. Американці в меншій мірі приділяють увагу зовнішньому вигляду, одягу і т.д. так як вважають, що "зміст важливіше форми", тому часто виглядають неохайно, що у російської людини викликає нерозуміння. Зовнішній вигляд з точки зору російської людини - це відображення його особистості і самоповаги. Російська класична література прищеплює нам думку про те, що "в людині все повинно бути прекрасно"!

Американці досить товариські і легко йдуть на контакт з малознайомими людьми і люблять заводити розмови на тему спорту, політики, бізнесу, економіки.

Для російської людини, навпаки, розмова по душам дуже важливий і практично необхідний. Поділитися секретами особистого життя або сімейними перепиттями з малознайомою людиною є цілком звичайною справою. Російські люди щиро вникають в проблему опонента і щиро співпереживають цього. Як правило, нешкідливий питання про сімейний статус швидше за все нікого не образить.

- Ставлення до часу. Що стосується домовленостей, зустрічей в призначений час, як правило, американці пунктуальні і ставляться до цього дуже серйозно. Ритм життя в американських мегаполісах, таких як Нью-Йорк, Бостон, Чикаго задають діловий тон. Люди зайняті і розписують свої справи по годинах, американці це розуміють і поважають час один одного. Тому, непунктуальність і необов'язковість в питаннях бізнесу сприймається дуже негативно і позначається на діловій репутації людини.

Що стосується письмових угод, контрактів тощо - це фундамент, якого, американці чітко дотримуються і не допускають, коли люди порушують свої домовленості. Саме з цієї причини в США так поширені судові позови.

Російські ж люди досить лояльно ставляться до змін домовленостей і зустрічей в останній момент. Часто домовленості можуть змінюватися в процесі. Багато бізнес процеси в Росії спираються на довіру, ніж на юридичні контракти. Пунктуальність і чітке дотримання термінів часто не входить в пріоритетність завдань російської людини. В цьому є суттєва різниця в менталітеті двох народів, що може викликати непорозуміння.

- Ставлення до навколишнього середовища. Американці приділяють особливу увагу охороні навколишнього середовища, і кожна людина розуміє свою персональну відповідальність за дбайливе ставлення до природних ресурсів, і грамотну утилізацію відходів. Практично кожен американець спокійно ставиться до сортування сміття у себе вдома, кожен знає, куди можна повернути утилізовані батарейки. Таке скрупульозне ставлення до навколишнього середовища американців пояснюється ще й тим, що вони ретельно стежать за своїм здоров'ям і ставляться з особливою уважністю до всього, що може згубно позначитися на їх фізичному здоров'ї. Починаючи з дитячого садка, дітей навчають бережного ставлення до природних ресурсів, зокрема до питної води, показуючи на прикладі посушливі райони Африки. Пояснюють важливість грамотної утилізації хімічних, технічних об'єктів, які можуть виділяти токсичні або радіоактивного речовини. У Росії не настільки поширена культура утилізації відходів. На думку росіян, існують більш важливі завдання, необхідні для вирішення, ніж переробка сміття та утилізація відходів. У свідомості росіян це питання не є пріоритетним в списку важливих завдань. Тому виникають суттєві відмінності відношенню до цього питання у американців і росіян.

- Ставлення до грошей, багатства. В даному питанні американці і росіяни сушественно різняться. США, особливо Нью-Йорк, відомі своєю кількістю мільярдерів, які проживають там. Примітна особливість американців в тому, що вони вважають за краще не афішувати своє багатство, не виділятися. Ця особливість пояснюється вихованням, культурою і сягає корінням у часи англійських, європейських колонізаторів аристократів, які зайняли американський континент за часів відкриття Нового Світу. Тримачі так званих "старих грошей" дотримуються стилю поведінки, що склалися століттями в їх сім'ях. Також в США дуже багато вихідців емігрантів з країн третього світу, які заробили свої статки в Америці, завдяки своїм унікальним ідеям, інтелектуальними здібностями, так звані "нові гроші". Оскільки новоспечені мільярдери самі колись вийшли з бідних сімей, то вони не "випинають" своє багатство напоказ, а навпаки, намагаються всіляко зрівняти себе з рядовими професіоналами, і підкреслити свою приналежність до людей звичайного соціального статусу. Більш того, дуже багаті люди в США підходять до витрат вельми дбайливо. Це пов'язано з тим, що американці часто керуються принципом: "Гроші - це благословення згори, тому витрачати їх потрібно розумно. Гроші люблять тишу ".

У Росії ж, навпаки, люди мають гроші, люблять показати свій соціальний статус. Російським людям властиво проявляти щедрість і витрачати гроші широко, з розмахом, іноді навіть не думаючи «про завтра». Такий підхід, в основному, негласно вітаються, і схвалюється суспільством.

Такі принципові відмінності російського і американського народу знову ж ідуть корянмі в древню історію і особливості культури. На Росію величезний вплив справила азіатсько-східна культура. Близьке сусідство з Середньою Азією пояснює любов російської людини до роскощі і щедрому відношенню до грошей.

Але ж часто саме нерозуміння в питаннях грошей народжує образи і розбіжності між подружжям.

- Неупередженість поглядів американців часто викликає подив і шок у російських людей, вихованих в традиційних цінностях. Дествітельно, відмінності американського і російського менталітету в вопріятія соціальних явищ має колосальну різницю. Наприклад, американці дуже лояльно виховують дітей, часто дозволяючи дітям сидіти на підлозі, в громадських місцях, "ходити без шапки" взимку, експериментувати зі своєю зовнішністю і т.д. Американці пояснюють таку ліберальність тим, що дитина повинна сама, на своєму особистому досвіді зрозуміти "що таке добре і що таке погано" і зробити свій вибір, правильний для нього.

В даний час, американське суспільство складно чимось здивувати, наприклад, одностатевими стосунками, національними або релігійними віруваннями, нетиповою зовнішністю і т.д. Висловлюючи свою толерантність і прийняття даних особливостей, незвичайності тієї чи іншої людини, американці показують своє милосердя і прийняття права кожної людини вибирати свій шлях у житті. Треба визнати, що частина американського суспільства все ж заперечує "нормальність" деяких явищ, однак політика політкоректності в США не дозволяє людям виявляти відкриту неприязнь до деяких соціальних явищ. Американцям з дитинства нав'язується думка про те, що ніяково сказане слово може образити або образити кого-небудь. Образа може мати наслідки згідно із законом. Оскільки США спочатку задекларували свою країну, як вільну країну, відкриту для людей всіх національностей, релігій, вірувань і т.д.

Російському людині складно прийняти багато принципів життя американців у зв'язку з тим, що в Росії дуже сильні фундаментальні православні цінності. Давня традиційна культура з її принципами і канонами переходить з покоління в покоління. Російська людина з дитинства вбирає принципи "що таке добре, а що таке погано" з класичної літератури, яка є невід'ємною і важливою частиною життя російського суспільства.

Можна з упевненістю сказати, що як російські, так і американці, прагнуть розвивати цінність поваги і свободи в суспільстві. Однак підходи у двох країн принципово

різні.

- Благодійність і пожертвування. У США дуже распространних таке соціальне явище, як благодійний збір коштів. Причому необов'язково цим займаються спеціалізовані фонди. Благодійні кампанії можуть создавть на базі місцевих громадських, релігійних організацій, загальноосвітніх шкіл. Навіть приватні особи можуть створювати кампанії в підтримку кого-небудь або чого-небудь, збираючи спонсорську допомогу для цих цілей. Дивно, але американські громадяни довіряють і активно підтримують такі заходи. Американці активно жертвують регулярно на постійно основі частину свого доходу на різні потреби. Це може бути і медична допомога, і підтримка бездомних тварин, збори на розвиток потреб шкіл і дитячих садів, релігійних організацій по всьому світу.

Серед американців дуже поширена практика віддачі десятої частини своїх доходів на потреби церкви. Церковні пожертованія зменшують оподатковуваний податком частину доходів. Активне заняття благодійною діяльністю можна виділити як одну з основних особливостей менталітету американців. Високий рівень довіри до державної системи, фінансовій системі, пояснює широку залученість американців в цей процес на відміну від російських громадян.

Благодійні фонди в Росії часто викликають недовіру з боку росіян і люди звикли надавати адресну допомогу там, де вони на 100% впевнені, що дана допомога піде за призначенням. Православна ж традиції не наставівает на щомісячному жертвування 10% доходів на утримання церкви, оскільки Російська православна церква знаходиться під опікою держави, і ця практика не дуже-то прижилася в Росії, на відміну від США, де релігійні організації знаходяться на повному самозабезпеченні.

Стаття написана на основі спостереження автора і може відрізнятися від думки інших людей. Метою написання даної статті є допомога новим інтернаціональним сім'ям розуміти, приймати і поважати погляди партнера. Автор шанобливо ставиться як до російського, так і американського народу.

Занадто особистими і інтимними питаннями для американців вважаються питання: "А Ви заміжня?
В шлюбі?
У Вас є дівчина (хлопець)?
Яка марка автомобіля у Вас?
Де Ви живете?
Скільки Ви заробляєте?
Чи вірите Ви в Бога?
Ким ви працюєте?