Реклама
Реклама
Реклама

Як потрапити на альтернативну службу в Білорусі?

КудаПоступать.бел Архів (2016р.) КудаПоступать

З 1 липня 2016 року в Білорусі набуває чинності закон "Про альтернативну службу". Цій темі була присвячена онлайн-конференція, що відбулася 21 червня на сайтах Белта і Міністерства праці та соціального захисту. На запитання читачів відповідали заступник міністра праці і соціального захисту Ігор Старовойтов і Ольга Ліхтарович, начальник відділу правових питань соціального захисту юридичного управління Міністерства праці та соціального захисту.

Який строк альтернативної служби?

Термін альтернативної служби для тих, у кого немає вищої освіти, становить 36 місяців, для фахівців з вищою освітою - 24 місяці.

Хто має право стати альтернативників?

Ігор Старовойтов:

- Людина повинна не тільки заявити про своє бажання проходити альтернативну службу замість військової, але і належним чином обґрунтувати своє клопотання. Закон не передбачає автоматичного визнання права на заміну військової служби альтернативною.

У заяві призовника повинні бути викладені причини, що спонукали просити про заміну. До документа додається автобіографія, а також інші матеріали, які можуть підтвердити релігійні переконання. На альтернативну службу не направляються громадяни, звільнені відповідно до законодавства від призову на строкову військову службу, службу в резерві або мають право на відстрочку.

На альтернативну службу не направляються громадяни, звільнені відповідно до законодавства від призову на строкову військову службу, службу в резерві або мають право на відстрочку

Де можна буде пройти альтернативну службу?

У медустановах і організаціях соціальної сфери, житлово-комунального, сільського та лісового господарства, а також в організаціях, що займаються благоустроєм територій, будівництвом і ремонтом доріг і залізничних колій.

Чи можна буде змінити рішення і замінити альтернативну службу знову на строкову, військову?

Відповідно до закону "Про альтернативну службу" альтернативник для подальшого проходження служби має право попросити про переведення в іншу організацію, але замінити альтернативну службу знову військової під час її проходження вже буде неможливо.

Ігор Старовойтов:

- Законом надано право громадянам, щодо яких прийнято рішення про заміну військової служби на альтернативну, до дня вибуття до місця проходження альтернативної служби зголоситися пройти військову службу. Тоді вони призиваються на строкову військову службу на загальних підставах і не можуть бути повторно направлені для проходження альтернативної служби. У період проходження альтернативної служби переклад на строкову службу законом не передбачений.

У період проходження альтернативної служби переклад на строкову службу законом не передбачений

Гарантії і пільги для альтернативників

  • Призовники будуть проходити альтернативну службу тільки на території Білорусі.
  • Звільненим з альтернативної служби гарантується надання першого робочого місця.
  • За альтернативників зберігається право вступу на роботу до колишнього наймача на рівноцінну посаду протягом трьох місяців після звільнення зі служби, а в разі захворювання в період проходження - протягом трьох місяців з дня відновлення працездатності або встановлення інвалідності.
  • Термін альтернативної служби буде зараховуватися до стажу роботи.
  • Прийнятим на колишнє місце роботи виплатять одноразову матеріальну допомогу в розмірі не менше однієї мінімальної заробітної плати.
  • На час служби надається відстрочка по кредиту (в тому числі пільговим) на будівництво (реконструкцію) або придбання житла. На інші кредити ця пільга не поширюється.
  • Альтернативники також звільняються від плати за послуги ЖКГ.
  • За ними буде збережена чергу на житло за місцем проживання та за місцем роботи (служби) протягом усього часу проходження альтернативної служби та одного року після її закінчення.
  • Після звільнення минулий альтернативну службу зможе продовжити навчання в установі освіти, в якому навчався до призову.

Які обмеження повинні будуть дотримуватися альтернативщики?

Ігор Старовойтов:

- До ухилення від проходження альтернативної служби відноситься неявка без поважних причин до місця проходження альтернативної служби, в тому числі при перекладі в іншу організацію або прибуття з відпустки, на термін понад три доби, але не більше місяця, або ухилення від проходження альтернативної служби на той самий строк шляхом підроблення документів чи іншого обману. За це передбачено покарання у вигляді арешту. Якщо період здійснення таких порушень перевищив місяць, то передбачається відповідальність у вигляді обмеження волі на строк до п'яти років або позбавлення волі на той самий строк.

  • Альтернативники не мають право брати участь у страйках, займатися підприємництвом.
  • У разі недотримання встановлених законом обмежень молода людина може отримати зауваження або догану.
  • Якщо альтернативник отримає три догани і не погасить їх в установленому порядку, його можуть заарештувати.

Який строк альтернативної служби?
Хто має право стати альтернативників?
Де можна буде пройти альтернативну службу?
Чи можна буде змінити рішення і замінити альтернативну службу знову на строкову, військову?
Які обмеження повинні будуть дотримуватися альтернативщики?