Реклама
Реклама
Реклама

Олександр Карлін стурбований майбутнім підвищенням МРОТ до прожиткового мінімуму і чекає допомоги Москви

Динаміка зростання МРОТ в Алтайському краї за останні роки

Очікуване рішення Держдуми про встановлення мінімального розміру оплати праці в Росії на рівні прожиткового мінімуму обіцяє серйозні проблеми бюджету Алтайського краю. Витратні статті головного фінансового документа вже розписані, і без федеральної допомоги виконати нову норму законодавства буде досить складно. Про проблеми та шляхи їх вирішення на «Медіалогія» розповів губернатор Алтайського краю Олександр Карлін, його слова наводяться на сайті уряду регіону.

Олександр Карлін не сумнівається в тому, що МРОТ і прожитковий мінімум будуть зрівняні вже найближчим часом. Однак це рішення, яке в масовій свідомості сприймається позитивно, серйозно збільшить навантаження на крайовий бюджет - такі приклади вже бували раніше, при тому що зростання було менш істотним. У краї, за оцінкою фахівців, потрібно буде підвищити зарплату 64 037 працівникам. Причому згідно з офіційними даними, зарплату доведеться піднімати відразу на 1 тисячу рублів і більше. «Виникає дві проблеми. Ми працюємо по «дорожнім картам», які затверджені, ніхто їх не збирається скасовувати. І, звичайно, ми повинні будемо забезпечити виконання рішення законодавця », - підкреслив Олександр Карлін. Сьогодні Міністерство фінансів регіону проводить необхідні підрахунки.

Інша несподівано виникла стаття витрат - виконання Постанова я Конституційного суду Росії про те, що районний коефіцієнт до заробітної плати, застосовуваний в місцевостях з особливими кліматичними умовами, потрібно нараховувати понад МРОТ, а не використовувати як спосіб доведення до цієї мінімальної планки, що практикувалося в краї раніше.

Динаміка прожиткового мінімуму в Алтайському краї

Глава регіону розповів, що федеральний уряд повинен розуміти складність поставлених перед регіоном завдань. «Ми вже направили додаткові кошти муніципалітетам. І продовжимо це робити. Але і нам необхідна підтримка. Ми направимо на виконання законодавства весь закладений в бюджеті резерв, але і перед федеральними відомствами ставимо питання про стан бюджетної сфери. Сподіваємося, що федеральна влада почують нас. Упевнений, що уряд розуміє весь обсяг фінансових наслідків, які спричинить за собою прийняття рішення, і попрацює над джерелами по наповненню бюджетів відповідними ресурсами. У нас руки не опускаються. Сигналу лиха не подав, спокійно працюємо і ведемо діалог з федеральним центром, заснований на наших розрахунках », - зазначив губернатор.

Як повідомляли федеральні ЗМІ, Володимир Путін на початку січня заявив, що з 1 травня 2018 МРОТ буде доведений до рівня прожиткового мінімуму. «Скільки себе пам'ятаю, завжди говорили про необхідність зрівняти МРОТ і прожитковий мінімум », - цитують Володимира Путіна« Ведомости ». Проблема завжди була в нестачі бюджетних коштів, пояснив президент: рішення торкнеться 4 млн осіб, і не тільки тих, хто отримує мінімальну оплату праці, а й одержувачів допомог по вагітності та пологах, а також тимчасової непрацездатності. Те, що 4 млн осіб отримують зарплати нижче прожиткового мінімуму, - несправедливо і викривляє ринок праці, зазначив Путін.

За задумом федерального уряду, тепер МРОТ завжди буде встановлюватися в розмірі федерального прожиткового мінімуму за II квартал року. При цьому, згідно з постановою уряду Алтайського краю від 8 вересня 2017 року, прожитковий мінімум для працездатного населення в Алтайському краї на II квартал 2017 року становив 10 002 рубля. Чинний федеральний прожитковий мінімум - 11 163 рубля.

Офіційно затверджений МРОТ в Алтайському краї з літа 2016 року до початку 2018 року дорівнював 7800 рублів (для бюджетників) або 9400 рублів (для співробітників позабюджетних організацій). З початку 2018 МРОТ бюджетників збільшено до 9489 рублів. Фактично зарплата працівника, що видається на руки, може бути нижче МРОТ регіону, так як МРОТ вважають з нарахованої зарплати, тобто до утримання ПДФО.

Підвищення мінімального розміру оплати праці з 1 травня зажадає додатково майже 40 млрд рублів із коштів бюджетів усіх рівнів, підрахував федеральний Мінпраці. Найбільше витрат понесуть регіональні і муніципальні бюджети - майже 32 млрд рублів, з коштів федерального бюджету буде потрібно 7,5 млрд рублів. Витрати для бізнесу оцінюються в 22,7 млрд рублів, повідомляє РБК.

Фото: trudinspection.ru, assessor.ru