Реклама
Реклама
Реклама

Скільки коштує ліцензія на продаж алкоголю в 2019 році?

  1. Які бувають алкогольні ліцензії?
  2. Вартість оптової та роздрібної ліцензії на спиртні напої
  3. Вартість ліцензії на виробництво алкоголю
  4. Де отримати ліцензію?
  5. Можливі причини відмови в отриманні ліцензії
  6. Наскільки вигідний алкогольний бізнес?

Алкогольний напій - це напій, який містить певний відсоток етилового спирту Алкогольний напій - це напій, який містить певний відсоток етилового спирту. Виготовлення та торгівля алкогольними напоями - досить вигідний бізнес.

На продаж спиртних напоїв оптом або в роздріб необхідно отримати дозвіл - ліцензію. Реалізація спиртного населенню контролюється державою. Торгова точка, в якій планується продаж алкоголю, повинна проіснувати не менше року. До приміщення також пред'являються певні вимоги. Магазин обов'язково оснащують касовим апаратом.

Зміст статті

Які бувають алкогольні ліцензії?

Ліцензія на алкоголь - це стандартний документ, що дає право виготовляти і продавати алкогольну продукцію. Ліцензуванню підлягають напої, в яких присутня від 6% етилового спирту (етанолу).

Документ видається на 5 років окремо на реалізацію продукції оптом і на продаж алкоголю в роздріб. Процес оформлення ліцензії на опт і роздріб також різниться. Наявність такого дозволу дозволяє:

  • виготовляти алкогольну продукцію;
  • реалізовувати спиртні напої в межах країни оптом чи вроздріб;
  • експортувати алкоголь за кордон;
  • імпортувати алкогольні напої.

Крім ліцензії на реалізацію алкоголю існують такі види ліцензій:

  • ліцензія на виготовлення, зберігання та постачання етилового спирту і денатурату власного виробництва;
  • ліцензія на виготовлення, зберігання та постачання алкогольної і спиртовмісної харчової продукції власного виготовлення;
  • ліцензія на зберігання етилового спирту і всіх видів харчових спиртних напоїв;
  • ліцензія на закупівлю, зберігання і реалізацію алкоголю;
  • ліцензія на виготовлення, зберігання та постачання (реалізацію) спиртовмісної нехарчової продукції;
  • ліцензія на перевезення етилового спирту і денатурату, а також і нефасованого алкоголю, в якому міститься понад 25% етанолу.

ліцензія на виготовлення, зберігання та постачання етилового спирту і денатурату власного виробництва;   ліцензія на виготовлення, зберігання та постачання алкогольної і спиртовмісної харчової продукції власного виготовлення;   ліцензія на зберігання етилового спирту і всіх видів харчових спиртних напоїв;   ліцензія на закупівлю, зберігання і реалізацію алкоголю;   ліцензія на виготовлення, зберігання та постачання (реалізацію) спиртовмісної нехарчової продукції;   ліцензія на перевезення етилового спирту і денатурату, а також і нефасованого алкоголю, в якому міститься понад 25% етанолу

Вартість оптової та роздрібної ліцензії на спиртні напої

До одержувачу ліцензії на продаж алкоголю пред'являються певні вимоги, затверджені законодавчо. У компанії, яка збирається продавати спиртні напої, повинен бути в наявності статутний капітал певного розміру:

  • при реалізації продукції, що містить до 15% етанолу - 10 000 рублів;
  • при реалізації напоїв, що містять понад 15% етанолу - 300 000 рублів;
  • при реалізації представниками малого бізнесу спиртного, яке відсутнє в реєстрі і містить понад 15% етанолу - 1 мільйон рублів;
  • для оптового продажу - 10 мільйонів рублів.

Магазин або інше торгове приміщення повинно бути понад 50 м2 і оснащуватися усіма видами сигналізації, засобами для гасіння пожежі, охороною і відповідати всім нормам безпеки згідно з положеннями законів, що регламентують продаж алкоголю.

Документація повинна бути оформлена правильно і містити достовірні дані, в тому числі точне юридичне місцезнаходження торгової точки і власника магазину.

При подачі документів для отримання алкогольної ліцензії в обов'язковому порядку потрібно заплатити державне мито. Один рік торгівлі алкоголем з вмістом спирту від 15% обійдеться в 65 000 рублей податку, відповідно ліцензія на 5 років буде коштувати 325 тисяч рублів. Документ можна оформляти щорічно або на період до 5 років. Термін ліцензування вказується в заяві при оформленні права на продаж алкоголю.

Ліцензія на оптову торгівлю - 800 000 рублей.

Мито підлягає сплаті при продовженні терміну дії ліцензії та переоформленні. Якщо в ліцензії було відмовлено, мито поверненню не підлягає. При повторній подачі після відмови необхідно знову заплатити податок в повному обсязі, попередній платіж вважається недійсним. Оскаржити рішення про відмову у ліцензуванні можна тільки через арбітражний суд.

Оскаржити рішення про відмову у ліцензуванні можна тільки через арбітражний суд

Ліцензія на роздрібну торгівлю алкоголем

Вартість ліцензії на виробництво алкоголю

При подачі документів в орган на виготовлення спиртних напоїв також в обов'язковому порядку сплачується державне мито. Податок сплачується за такою ж процедурою, як і при реалізації спиртного. Розмір мита залежить від виду алкогольної продукції:

  • на вино і інший подібний алкоголь - 800 000 рублів;
  • на горілку і коньяк - 9,5 мільйона рублів.

Де отримати ліцензію?

В ліцензування немає необхідності при продажу напоїв, в яких вміст етилу не перевищує 6%. Документ видається безпосередньо Федеральною службою з регулювання алкогольного ринку та іншими ліцензують органами місцевої державної влади. Період прийняття рішення по ліцензуванню становить 30 днів, при потребі більш ретельного вивчення автентичності документів та інформації в них, процес ліцензування може затягнутися ще на 30 днів. При видачі ліцензії видається наказ про видачу або продовження документа.

За отриманням ліцензії можна звернутися до посередників - недержавним ліцензує компаніям або центрам сертифікації. Така компанія повинна мати дозвіл на даний спектр послуг.

Переваги посередників - можливість отримати консультацію по правилам оформлення алкогольної ліцензії. Багато фірм допоможуть оцінити відповідність приміщення регламентованих стандартів, допоможуть підготувати всі документи. В цьому випадку процес ліцензування значно затягується, але при правильному оформленні паперів, дотриманні вимог і сплаті мита в повному обсязі результат буде сприятливим. Кваліфіковані фахівці допоможуть уникнути помилок, і претенденту на отримання ліцензії не доведеться платити податок двічі.
Переваги посередників - можливість отримати консультацію по правилам оформлення алкогольної ліцензії

Можливі причини відмови в отриманні ліцензії

Відмовити в отриманні алкогольної ліцензії орган, що ліцензує може при наявності порушень в оформленні паперів або невідповідність технічного стану та благоустрою торгової точки вимогам закону.

Щоб виключити подібну ситуацію, рекомендується ретельно вивчити законодавство з ліцензування алкоголю і перевірити відповідність документів, приміщення, капіталу прийнятим нормам.

Відмова можна отримати і в випадках, коли мито не оплачена або оплачена частково. Дана ситуація не підлягає оскарженню в суді. Претендент може оскаржити рішення про невидачу ліцензії у всіх інших випадках через арбітражний суд, тільки якщо порушення були несуттєвими і виправлені в найкоротші терміни. Як альтернативу можна отримати відшкодування мита через арбітраж при повторній подачі документів.

Наскільки вигідний алкогольний бізнес?

При відкритті власної торгової точки найбільша трудність виникає з формуванням капіталу згідно з нормами законодавства. За торгівлю міцними напоями потрібно викласти досить велику суму, що часом не по кишені дрібним підприємцям. Навіть якщо планується реалізація спиртного через інтернет-магазин, знадобиться покупка або оренда приміщення під склад і роздрібний магазин. Підприємець повинен зареєструвати свою фірму, перед ліцензуванням вона повинна успішно проіснувати відповідно до виду діяльності рік і більше.

У магазині встановлюється касовий апарат і ведеться документація суворої звітності відповідно до закону. У торговій точці необхідно дотримуватися санітарно-гігієнічні норми і правила зберігання алкоголю. Продаж спиртного з будь-якими порушеннями чревата адміністративної та кримінальної відповідальністю. При торгівлі в інтернет-магазині необхідно відкрито надати інформацію про ліцензування.

Продаж спиртних напоїв вигідна, коли власник торгової точки укладає контракти на оптову поставку алкоголю перевірених виробників. При цьому слід враховувати: конкуренція в даній галузі висока. Перевага завжди буде у великих супермаркетів і фірмових алкогольних магазинів. Отримує вигоду той, кому вдасться підібрати оптимальний ходової асортимент алкогольних напоїв за конкурентними цінами, особливо якщо є доставка продукції і розсилка алкоголю за передплатою. Найбільш вигідно доставляти замовлений алкоголь власними силами, але тільки при регулярних замовленнях в межах одного міста.
Продаж спиртних напоїв вигідна, коли власник торгової точки укладає контракти на оптову поставку алкоголю перевірених виробників
У будь-якому випадку, рекомендується прорахувати всі ризики і витрати на оформлення діяльності. Відкриття роздрібного магазину або бару обійдеться як мінімум в 3,5-4 мільйона рублів, а при відкритті онлайн-магазину процедура оформлення може коштувати претенденту в півтора-два рази дорожче.

Які бувають алкогольні ліцензії?
Де отримати ліцензію?
Наскільки вигідний алкогольний бізнес?