Реклама
Реклама
Реклама

"Митниця ДНР": правила, обмеження, поради бувалих

З кінця січня шлях в / із самопроголошеної «ДНР» ускладнився. До цих негараздів проїзду через КПВВ додалися нові - у вигляді проходження так званих митних постів «ДНР». За майже рік існування українських пунктів пропуску більшість вже призвичаїлися до їх правилам. До того ж умови проходження щодо чітко виписані в законі «Тимчасовий порядок контролю за переміщенням через лінію дотику», основні вимоги відображені на інформаційних щитах при в'їзді на КПВВ.

З новими постами самопроголошеної «ДНР» все складніше. Тут поки діє метод проб і помилок: без роз'яснень на самих «митницях», без освітлення в ЗМІ, без інформаційних плакатів.

Проте робота митних постів самопроголошеної «ДНР» регламентується низкою "документів". Але, з одного боку, про їх існування мало хто знає, з іншого - вони змінюються з місяця в місяць, з третьої - не всі вони доступні для ознайомлення.

На сьогоднішній день перелік митних постів самопроголошеної «ДНР» включає 10 постів і 15 пунктів контролю / пропуску. З них автомобільних постів, які доводиться проходити при перетині лінії зіткнення - всього 4: Микитівський пост на напрямку Горлівка - Бахмут (Артемівськ), Оленівської - в напрямку Донецьк - Маріуполь, пост в п. Жовтень - в напрямку Новоазовськ - Маріуполь і останній в напрямку Донецьк - Курахове.

Графік роботи

Що стосується графіка роботи митних постів «ДНР», то в «республіканських» документах вказано лише, що вони здійснюють контроль щодня, без вихідних і святкових днів. Також їх дію залежить від військової ситуації в районі.

Виходячи з практики, зрозуміло, що час роботи прив'язане до графіка українських КПВВ. Так, з 2 березня всі українські контрольні пункти в'їзду / виїзду в зоні АТО перейшли на весняний режим: пропуск громадян здійснюється з 7:00 до 18:30. Відповідно, пости самопроголошеної «ДНР» відкриваються приблизно близько п'яти - шести і працюють «до останнього клієнта», який прибув з підконтрольній території, але не пізніше десятої вечора, так як через годину починає діяти комендантська година. Хто не встиг - залишається на ночівлю в авто під відкритим небом. У таких випадках «мандрівники» зупиняються на найближчому блокпості «ДНР», на якому їх застав комендантську годину: далі просто ніхто не пропустить до 5 години ранку.

Як це відбувається

В Оленівці і Жовтні пункти перевірки розташовані в «вагончиках», на Бахмутському і Курахівській напрямках - в приміщеннях колишніх автозаправок. Тут вносять дані паспортів і документів на автомобіль в комп'ютерну базу: одні фіксують виїжджають із самопроголошеної «ДНР», інші - що в'їжджають. Також документи нібито перевіряють на «благонадійність» осіб, які не числяться вони в "чорних списках».

Обов'язкова процедура - перевірка багажу. При везіння він може бути поверхневим, але частіше за все оглядають ретельно. У виняткових випадках, або при особливому "везіння" можливий і особистий огляд і з усіма супроводжуючими його "принадами".

Через брак комп'ютерів, недосвідченість «митників», «пільгової" черги і детального огляду багажу перевірка на пунктах пропуску «ДНР» з урахуванням черги може зайняти кілька годин (особливо в будні і передсвяткові дні, коли збільшується потік охочих перетнути лінію дотику). При особливому розташуванні зірок, якщо звичайно пощастить, пост можна пройти максимум за півгодини без огляду вантажу. Але такі випадки з урахуванням посилення правил з боку «ДНР» все рідше. Найбільш перевантаженими традиційно залишаються посади «ДНР» в Оленівці і Горлівці.

Слід враховувати, що на пунктах контролю самопроголошеної «ДНР» існує пільгова черга, по якій можуть проїхати транспортні засоби, серед пасажирів яких є інваліди, люди з гострим болем, вагітні жінки та малі діти. Правила для пільговиків теж ніде не прописані, але, як показує досвід найчастіше під пільгову категорію потрапляють інваліди 1 групи, жінки на останніх місяцях вагітності, діти до 2-х років.

інфраструктура

Крім приміщень для «митників», на окремих пунктах є туалети для пасажирів, є сміттєві баки - це стосується в першу чергу пунктів, які знаходяться в колишніх заправках. Бойлерів з питною водою немає. Пунктів обміну валюти немає. У зимовий період поруч були розгорнуті намети так так званого «МНС ДНР», які виконували роль медпункту. Але зараз таких «малих архітектурних форм» не спостерігається.

Інформаційні плакати про діяльність "митних постів" (режим, правила, заборони, телефони гарячих ліній) - відсутні.

Правила поведінки

Правила знову-таки ніде не обумовлені, але базові положення зрозумілі з досвіду:

  • під'їжджати до пункту перевірки в порядку черги;
  • в темний час доби відключити зовнішнє освітлення автомобіля (дальній або ближнє світло), залишивши габаритні вогні. Включити сигнал аварійної зупинки і освітлення салону;
  • після зупинки в зоні огляду заглушити двигун. Не виходячи з транспортного засобу, передати перевіряючому документи на автомобіль, паспорта водія і всіх пасажирів;
  • за вказівкою перевіряючого вийти з автомобіля і надати його до огляду. Під час огляду водієві і пасажирам не допускати різких рухів, тримати руки на увазі;
  • на вимогу пред'явити для огляду багаж і особисті речі;
  • не розмовляти по мобільному телефону;
  • заборонено проводити фото- і відеозйомку;
  • не користуватися відеореєстратором (його взагалі краще зняти заздалегідь);
  • вимкнути або максимально приглушити музику в салоні авто;
  • перетинати пости тільки в тверезому вигляді;
  • спокійно реагувати на вимоги перевіряючих.

товарні обмеження

У «ДНР» під час перевезення товарів передбачені "мито" та "митний збір" (є і акцизний збір, але він стосується комплексного ввезення тютюнових та алкогольних товарів, ГСМ і нафтопродуктів). Пересічним громадянам потрібно мати на увазі, що при ввезенні / вивезенні від "митних платежів" самопроголошеної «ДНР» звільняються:

  • товари, сумарна вартість яких не перевищує 1000 євро або загальна вага яких не перевищує 50 кг;
  • спиртні напої в кількості 1 л, вино - 2 л, пиво - 5 л, тютюнові вироби - 200 цигарок (або 200 г цих виробів), які ввозяться / вивозяться в особистому багажі громадянами;
  • товари, тимчасово ввезені / вивозяться під зобов'язання про їх зворотне вивезення / ввезення;
  • музичні інструменти за наявності одного з документів: фабричний паспорт, торгова квитанція, чек, ярлик на інструменті т. д., виготовлені після 1950 року;
  • автомобілі, мотоцикли, велосипеди та інші транспортні засоби, що не мають значної історичної цінності. Під «значною історичною цінністю транспортних засобів» розуміють приналежність їх видатним особам, політичним діячам, ексклюзивні моделі, які не були в серійному виробництві або випущені у малій кількості;
  • ювелірні вироби особистого користування;
  • твори сучасного мистецтва, предмети народних художніх промислів, сувеніри, придбані в торговельній мережі;
  • живопис, пластика малих форм, авторська графіка, гобелени, вироби декоративно-прикладного мистецтва (з кераміки, фарфору, фаянсу, скла, дерева, металу, текстилю та інших матеріалів), створені після 1950 року;
  • вітчизняні та зарубіжні предмети побуту масового і серійного виробництва, створені після 1950 року;
  • твори друку, видані після 1945 року;
  • сучасні предмети релігійного призначення різної конфесійної приналежності;
  • особисті нагороди у разі переїзду громадян на постійне місце проживання в інші держави при наявності відповідних посвідчень.

Ясна річ, через пункти «ДНР» офіційно заборонено провезення наркотичних речовин, отрут, зброї, боєприпасів тощо. В «республіканських» нормативах не сказано, але з особистого досвіду все розуміють про обмеження, пов'язані з українською символікою (прапори, сувенірна продукція, навіть одночасний провезення фарби жовтого і блакитного кольорів та ін.). Незважаючи на відсутність в переліку, останнім часом проїжджаючі скаржаться, що «митники» пильно відносяться до провезення ліків з контрольованої території. Але якщо обсяги не перевищують можливості розв'язання для провезення через українські КПВВ (п'яти упаковок кожного найменування на одну особу) і є чеки, то переконати «смотрящих» вдається.

Якщо вантаж перевищує 50 кг і оцінюється понад 1000 євро, то на «митниці ДНР» він вважається вже не особистим багажем, а товаром, який перевозиться для продажу. В такому випадку з приватників стягується "мито" в розмірі 10% від загальної вартості вантажу. У таких випадках також при собі краще мати чеки про покупку, інакше «митники» будуть встановлювати вартість самостійно, і вона навряд чи буде на вашу користь.

До відома автомобілістів

При перетині митниці «ДНР» легковим автомобілем необхідно мати водійські права, техпаспорт і дозвільні документи на користування авто, якщо ви керуєте їм, наприклад, за дорученням. Єдиний збір на легкове авто не стягується (на відміну від переміщення автобусів від 10 і більше посадочних місць, великих вантажівок і ін.).

Враження очевидців (авторський текст збережений)

- Хочу висловити своє обурення хамському поведінки військових ДНР на митниці в Нікітовці. Ми простояли 4 години митниці, і за цей час не сдівінулісь з місця ні на метр. Зате сусідня черга з «розумників» і пільговиків мчала повз нас із завидною швидкістю. Коли люди з нашого ряду не витримали і кілька людей вирушили до військового з питанням, коли ж прийде і наша черга проїхати, то військовий в грубій формі нам сказав - ЯКЩО БУДЕТЕ БАГАТО Піз ... .ТЬ, ТО ЗАРАЗ ми розберемося ВАШУ МАШИНУ ДО болтики І ЗНАЙДЕМО В НІЙ НАРКОТИКИ! І ЗБРОЯ! І НАВІТЬ ЗАРАЗ ВІН МОЖЕ СКАЗАТИ НОМЕР пістолета, ЯКИЙ ВІН ЗНАЙДЕ В обшивці НАШОЇ МАШИНИ. ТАК ЩО ЗАКРИЙТЕ РОТИ І ЙДІТЬ В СВОЇ МАШИНИ ....

- грубіяни на блок постах.Да в суботу хто стояв на Оленівці в Донецьк обратно.В 15: 00.Віделі як люди з ополченцями ругалісь.Своіх пропускают.А ви стійте

- Вчора їхали з Маріуполя, стояли далеко від днровского поста, чоловік поліз у багажник за печивом. Так цей мчить прям з поста і кричить чоловіку, чуєш ти дебіл, якого х ... ти відкриваєш багажник, і ще в догонку одні матюки. Вобщем ставлення до народу як до бидла.

- У неділю на так званій "Оленівської митниці" під час огляду боєць прідолбался чому у нас немає чека на м'ясо ввозиться з України. Культурно пояснили що на ринках чеки не дають. Не знаючи до чого прідолбаться почав нести таку пургу, що нібито ми його веземо на продаж щоб отруїти жителів славної республіки. Це нонес. Було, було, але такого ще не було. Моразм міцнішає. І кому скаржитися. Чи не кому.

Згідно так званому «Тимчасового положення про митній системі ДНР», іноземним громадянам (такими вважаються всі, хто не має прописки в «ДНР») дозволяється ввезення транспортних засобів для власних потреб терміном до одного року.

Грошові кошти

Фізособи (кожну особу, незалежно від віку) за раз можуть вільно ввезти в самопроголошену «ДНР» готівкову валюту (а також дорожні чеки і цінні папери) в сумі, що не перевищує в еквіваленті 3000 доларів США та 10000 гривень. Якщо сума більша, то кошти потрібно декларувати на митниці (подається письмова декларація на всю суму ввезеної готівкової валюти, а також дорожніх чеків, цінних паперів).

Що стосується вивезення грошових коштів, то з самопроголошеної «ДНР» не можна просто так вивозити іноземну валюту, що перевищує в еквіваленті 3000 доларів США, якщо гривню, то не більше 10000 (з розрахунку на кожну фізичну особу, незалежно від віку). За винятком випадків, коли ці кошти були раніше ввезені і задекларовані.

санкції

За порушення митних правил самопроголошеної «ДНР» передбачені, перш за все, штрафи і конфіскація. Наведемо перелік основних можливих порушень і відповідальності:

1) порушення режиму і правил поведінки на митниці, в тому числі перетин «кордону» без дозволу митного органу. Покарання: накладення адміністративного штрафу:

- на фізичних осіб від 100 до 200 грн;

- на юридичних осіб від 1000 до 3000 грн;

2) переміщення предметів, документів та ін. З приховуванням від митного контролю (наприклад, з використанням тайників, підроблених документів). покарання:

- конфіскація таких предметів, документів, самих схованок;

- або накладення штрафу на громадян у розмірі від 10 до 15% вартості, з конфіскацією згаданих предметів, а на юридичних і фізичних осіб-підприємців - від 50 до 100% вартості цих предметів з їх конфіскацією або без такої.

3) перевезення товарів, транспортних засобів саме комерційного призначення, ввезених »поза« митниці »або з приховуванням від митного контролю.

Покарання: штраф в розмірі 100% вартості цих товарів, транспортних засобів або їх конфіскація.

4) дії, спрямовані на звільнення від сплати митних платежів або зменшення їх розміру.

Покарання: штраф в розмірі 300% несплаченої суми митних платежів.

До відповідальності за порушення митних правил самопроголошеної «ДНР» можуть бути залучені громадяни, які досягли 16-річного віку. По кожному випадку повинен бути складений протокол.

Якщо людина відмовляється виконувати вимоги «митників» або чинить опір, до нього може бути застосовано фізичну силу, спецзасоби (наручники, гумові кийки, сльозоточиві речовини, засоби для примусової зупинки транспортних засобів та ін.), А також "адміністративне затримання".

"Адміністративне затримання" може здійснюватися на строк до 3 годин для з'ясування обставин порушення. Передбачено й більш суворі терміни (до 3 діб з повідомленням про це протягом 24 годин «прокурору ДНР» і до 10 діб з санкції «прокурора ДНР»), які застосовуються, якщо:

  • особа намагалася провезти заборонені предмети шляхом приховування їх у своєму тілі;
  • особа чинить опір посадовим особам митного органу «ДНР» в проведенні ними особистого огляду;
  • особа намагається втекти з місця скоєння правопорушення;
  • особа перешкоджає встановленню його особистості.

Теоретично рішення про адміністративне затримання може бути оскаржене.

За матеріалами Лариси Лісняк для 112