Реклама
Реклама
Реклама

Ліцензія на алкоголь 2019: ціна, вимоги, документи

  1. Коли потрібна ліцензія
  2. Види і ціна
  3. Вимоги для отримання ліцензії на алкоголь в 2019 році
  4. Необхідні документи для отримання ліцензії
  5. Як отримати ліцензію: порядок оформлення 2019
  6. Можливі причини відмови в отриманні ліцензії
  7. Терміни дії ліцензії на алкоголь
  8. Вигода від алкогольного бізнесу в 2019 році
  9. штрафи

Оборот алкогольної продукції в Російській Федерації - справа законодавчого рівня. Для регулювання його виробництва і обороту ще в 1995 році прийнято, що діє й донині, щоправда, з безліччю поправок і змін.

Для того, щоб всі вимоги, визначені законом, виконувалися належним чином, існує спеціальний контролюючий орган -.

Головне завдання Служби, як і всього Федерального Закону - запобігти поширенню на ринку неякісної алкогольної продукції для того, щоб захистити споживачів від підробок та просто низькоякісного продукту, захистити їх від злочинних збувальників підпільно виготовленої продукції, що містить етиловий спирт.


Перш за все, закон дає чіткий перелік понять і визначень, щоб не виникало різночитань при його тлумаченні:

Поняття Тлумачення Оборот алкогольної продукції Закупівля, постачання (експорт), продаж в роздріб, зберігання, транспортування Коло осіб, що бере участь в обороті продукції Всі види організацій, незалежно від форми власності, які беруть участь у виробництві і обігу етилового спирту, алкогольної і спиртовмісної продукції; ІП, що займаються продажем у роздріб нехарчової продукції, що містить спирт, пива і пивних напоїв, яблучного сидру, медовухи; фізособи, які знаходяться в трудових відносинах з перерахованими суб'єктами госп. діяльності; споживачі Алкогольна продукція Продукція (харчова), яка в кінцевому обсязі готового продукту якої містить більше 0,5% етилового спирту - горілка, вина (виноградні, лікерні, фруктові, ігристе), сидр, пиво,

діяльності;  споживачі Алкогольна продукція Продукція (харчова), яка в кінцевому обсязі готового продукту якої містить більше 0,5% етилового спирту - горілка, вина (виноградні, лікерні, фруктові, ігристе), сидр, пиво,

Коли потрібна ліцензія

Отже, які ж види продукції піддаються державному ліцензуванню? У разі, якщо вміст етилового спирту в продукті не перевищує 15%, ліцензія на таку алкогольну продукцію не потрібно і її можна виробляти і реалізовувати на загальних підставах.

Однак, виробник повинен пам'ятати, що згаданий вище Федеральний Закон ділить продукцію з вмістом спирту, що перевищує 15%, на харчову (напівфабрикати для алкопродукціі - виноматеріал, емульсія, сусло) і нехарчову (парфумерія, лакофарбові речовини), і наказує, що не потребують ліцензування :

  • продаж (роздрібна) спиртовмісної продукції нехарчового призначення;
  • виробництво, закупівля та поширення пива і пивних напоїв;
  • закупівля і транспортування рідин, що містять спирт, який використовується в якості сировини або для технужд, проте річний обсяг не повинен перевищувати 2000 літрів.

Висновок: для здійснення підприємницької діяльності з постачання, виробництва і продажу алкогольної продукції харчового призначення з вмістом спирту понад 15%, необхідно отримання державної ліцензії.

Види і ціна

Продаж спиртовмісної продукції, підвладна ліцензуванню, ділиться на:

  • оптову - при отриманні таких ліцензій висуваються додаткові вимоги щодо наявності складських приміщень достатньої площі та відповідних технічних характеристик;
  • роздрібну - для підприємств громадського харчування, кафе, барів, ресторанів, магазинів.

Найменування ліцензії Вартість, руб Примітка Термін дії Роздрібний продаж алкогольної продукції 65 000 Будь-якого виду 1 рік Оптовий продаж алкогольної продукції власного виробництва, що реалізується самостійно 9 500 000 Етиловий спирт 1 рік 800 000 Вино і винні напої 1 рік 800 000 Інша 1 рік Оптовий продаж продукції , закупленої на стороні 800 000 Будь-якого виду 1 рік

Для малого бізнесу отримання ліцензії на торгівлю алкоголем має занадто високу ціну. Пояснюється така висока планка прагненням держави допустити на ринок тільки тих постачальників, які зможуть забезпечити споживача по-справжньому якісним продуктом.

Тим бізнесменам, для яких сума державного мита за оптову торгівлю ще занадто висока, слід почати з роздрібної торгівлі та ліцензії за 65 000 рублей.

Вимоги для отримання ліцензії на алкоголь в 2019 році

як свідчить

Мінімальна сума статутного капіталу для роздрібної торгівлі - 10 000 рублів (в Москві - 1 000 000 рублів), для оптової - підприємцям з об'ємом статутного капіталу не менше 10 000 000 рублів.

Важливо наявність приміщення відповідно до вимог МНС, санепідемстанції та інших вимог, зазначених в регіональних указах.

Для кафе, в якому планується продавати алкоголь, ці вимоги такі:

  1. Площа приміщення - не менше 50 м2.
  2. Як роз'яснює Росалкогольрегулювання в своєму Листі № 8977 / 03-04 від 30.04.2013, відповідаючи на запитання й відповіді, алкоголь може реалізовуватися лише в стаціонарних об'єктах торгівлі, тобто обладнаних спеціально для цих цілей, пов'язаних із землею фундаментом.
  3. Наявність інженерних комунікацій обов'язково - водопостачання, водовідведення, електропостачання, опалення.
  4. Встановлено мінімальну відстань від місця роздрібного продажу алкопродукціі до спортивних, освітніх і медичних установ - 100 метрів.

Про порядок отримання ліцензії на алкоголь дізнайтеся з відео.

Необхідні документи для отримання ліцензії

Копії, завірені нотаріусом.

Пакет статутних документів:

  1. Рішення про створення Засновника (для 1 учасника) або Договір про створення і Протокол зборів Засновників (для 2 і більше учасників) /
  2. Остання редакція Статуту /
  3. Державна реєстрація (свідоцтво видається ЕГРЮЛ) /
  4. постановка на облік в податковій (ІПН) /
  5. документ, що підтверджує право власності на будівлю або його частину, де буде проводитися оборот алкогольної продукції /
  6. санепідемзаключеніе Служби з нагляду прав споживачів.


Прошиті, пронумеровані та завірені печаткою претендента копії:

    • план приміщення (видається в проектно-інвентаризаційному бюро (екс-БТІ);

план приміщення (видається в проектно-інвентаризаційному бюро (екс-БТІ);

  • договір оренди / суборенди об'єкта (бар, магазин, ресторан, кафе).
  • договір із спеціалізованою організацією на монтаж пожежної сигналізації або акт обстеження існуючої пожежної сигналізації, з додатком актів прийому-передачі та ліцензії організації, яка виконувала роботи по її монтажу;
  • договір про техобслуговування пожежної сигналізації з ліцензією обслуговуючої організації;
  • реєстрація контрольно-касової машини (картка);
  • в разі оплати статутного капіталу грошовими коштами додається підтверджує довідка з банку.

Документи в оригіналі:

  • підтвердження відповідності приміщення нормам пожежної безпеки (Федеральна протипожежна служба);
  • довідка, що підтверджує відсутність у претендента ліцензії заборгованості по сплаті податків і зборів (довідка має обмежений термін дії).

Як отримати ліцензію: порядок оформлення 2019

2018 рік став багато в чому революційним для підприємців, пов'язаних з торгівлею і виробництвом спиртного. У тому числі зазнали змін і вимоги до кандидата на отримання ліцензії вимоги.

Сьогодні її видачу здійснює Федеральна служба.

Для спрощення нелегкої долі підприємців на ринок вийшли недержавні компанії-посередники, які отримали ліцензійні сертифікати на здійснення послуг з отримання ліцензій на торгівлю алкоголем для фізичних і юридичних осіб. Вони сприяють своїм клієнтам, консультують їх, подовжують діючі і отримують для них нові ліцензії.

Подача заяви для отримання права здійснювати роздрібну торгівлю алкоголем здійснюється в департамент розвитку підприємництва та торгівлі за місцем реєстрації суб'єкта господарської діяльності. Сама ж ліцензія видається строго «Росалкогольрегулюванням».

Між подачею заяви і отриманням ліцензії повинно пройти не більше 30 календарних днів.

Можливі причини відмови в отриманні ліцензії

Може трапитися так: зібрано величезний пакет документів, частина з них завірена нотаріально (що теж коштує грошей!), Нарешті знайдені кошти на держмито для отримання жаданої ліцензії. Здавалося б, справа за малим: поклади все це на стіл чиновнику і чекай встановленого законом терміну, щоб почати отримувати нечуваний прибуток.

А на ділі виходить трохи інакше - все так, але до моменту отримання ліцензії.

В отриманні ліцензії часто відмовляють і ось чому. На розгляд подаються прострочені статутні документи, помилково оформлені, зазначені фіктивно або зовсім не вказані дані про претендента, вимоги про статутний капітал і його оплаті ігноруються заявником, приміщення непридатне до експлуатації, заборгованості по податках не погашено. Все б нічого, можна повторно подати документи.

Але! Ні державне мито, ні пакет документів, в разі відмови ніхто не поверне. Тому слід поставитися до їх подачі максимально серйозно і відповідально.

Терміни дії ліцензії на алкоголь

Отримати ліцензію на продаж алкоголю (оптову або роздрібну) доведеться не один раз. Якщо планується подальша реалізації продукції, то ліцензію з усім пакетом документів доведеться оформляти один раз на рік, або ж оформити її відразу на 5 років зі сплатою відповідного держмита.

Вигода від алкогольного бізнесу в 2019 році

Одним з найприбутковіших видів підприємницької діяльності, що відрізняється високою рентабельністю, завжди вважалася роздрібна торгівля алкогольною продукцією.

Незважаючи на високі витрати при підготовці документації, доведення приміщення до відповідності технічним вимогам, всі вони з лишком окупляться вже в перші кілька місяців роботи торгової точки Незважаючи на високі витрати при підготовці документації, доведення приміщення до відповідності технічним вимогам, всі вони з лишком окупляться вже в перші кілька місяців роботи торгової точки. Для досягнення більш високих показників в отриманні прибутку слід дотримуватися кількох основних умов, щоб бізнес став вигідний вже з перших днів своєї роботи.

Оскільки для торгівлі алкопродукціей в роздріб потрібно торгова площа квадратурою не менше 50 м2, краще, якщо на такій великій площі будуть продаватися не тільки алкогольні напої, а й продукти харчування, кулінарія, бакалія, тютюнові вироби.

Практика показує, що «алкогольні бутики», де ведеться торгівля виключно спиртними напоями, ще не дуже популярні на території РФ.

Важливо врахувати, що відсоток найбільш затребуваних напоїв: горілки, коньяку, пива і віскі повинен становити 70% від загальної частки продукції спиртного. Однак напередодні новорічних або жіночих свят, коли попит на вина і шампанське різко зростає, запас їх повинен бути достатнім, щоб забезпечити покупця повною мірою, а торгову точку хорошою виручкою.

Приклад нарахування відпускних в 2019 році   дивіться на нашому сайті Приклад нарахування відпускних в 2019 році дивіться на нашому сайті.

Коди бюджетної класифікації у статті . Що це таке, навіщо вони потрібні і які зміни в КБК в 2019 році.

Як закрити ІП з боргами перед ПФР тут .

штрафи

І без того чималу ступінь відповідальності перед споживачем помітно посилив прийнятий в грудні 2013 року.

Відповідно до його статтями, недбайливому підприємцю належить виплатити штраф у розмірі до 15 000 рублів, а організації - до 300 000 рублів. Крім сплати штрафу, контролюючий орган повинен конфіскувати всю алкогольну продукцію, реалізовану без ліцензії.

У разі невідповідності об'єкта ліцензійним вимогам, навіть при наявності ліцензії, торгівля в магазині або робота кафе або бару буде припинена на термін до 3 місяців.

Реалізація товару з фіктивними акцизними марками карається штрафом до 300 000 рублів і повною конфіскацією всієї партії продукту. Причому, неведення не звільнить від відповідальності і прикритися тим, що алкоголь в такому вигляді був отриманий від постачальника не вдасться.

Ну а найгучнішою «новинкою» 2018 року для тих, хто займається роздрібним продажем алкоголю, стало впровадження з 1 січня Єдиної державної автоматизованої інформаційної системи.

Що ж наказує законодавство? З 1.01.2016г. всі, хто виробляє, продає алкоголь оптом і в роздріб, повинні підключитися до

Що ж наказує законодавство?