Реклама
Реклама
Реклама

Розрахунок неустойки за несплату аліментів

  1. Порядок стягнення аліментів
  2. Особливості стягнення аліментів

У статті 115 російського Сімейного Кодексу детально описані дії, які повинні здійснювати громадяни для стягнення заборгованості по аліментних платежах. Зокрема, там розкрита вся інформація про відповідальність боржників, які не виконують вимоги закону.

Порядок стягнення аліментів

У статті 115 російського Сімейного Кодексу детально описані дії, які повинні здійснювати громадяни для стягнення заборгованості по аліментних платежах

Часто можна почути сьогодні по телебаченню, що в Росії багато батьків, які не виконують свої зобов'язання по вихованню та забезпеченню дітей, які не виплачують аліменти і не виявляють належної турботи про них. Так які ж дії необхідно зробити для відновлення справедливості в даному питанні?

У разі утворення заборгованості по аліментах необхідно діяти наступним чином:

  • спочатку можна самостійно розрахувати розмір штрафних сум наступним чином: 0,5% від місячного заробітку (ставка неустойки в місяць) * кількість календарних днів несплати = сума неустойки за несплату аліментів ;
  • подаємо позовну заяву в суд встановленої форми із зазначенням статей закону Сімейного Кодексу, за якими збираємося стягувати суми аліментів , А також залучати до відповідальності;
  • вказуємо в документі, що відповідно до статті 333 російського Цивільного Кодексу державне мито позивачі по стягненню аліментів не платять - це діюча в даний час пільга;
  • письмово повідомляємо в заяві розмір аліментів і термін, з якого вони повинні були виплачуватися, а також розмір розрахованої неустойки цифрами і прописом;
  • вказуємо, що всі витрати по сплаті державного мита та витрати за судові витрати несе Відповідач;
  • прикладаємо копії документів, що підтверджують всі відомості позовної заяви ;
  • ставимо дату і підпис.

Після здійснення всіх перерахованих вище дій залишиться тільки прийти в суд і відстояти своє право на виплату неустойки за несплату аліментів і сум основного боргу.

Особливості стягнення аліментів

розрахунок неустойки по аліментах також здійснюється при зверненні до судовим приставам . Пристави, в свою чергу, повинні не тільки визначити величину боргу, але і винести відповідну постанову. Крім неустойки позивач вправі стягнути і так звані завдані збитки в розмірі, приблизно рівному встановленої величиною інфляції в поточному році.

Для розрахунку збитків необхідно знати показник індексу споживчих цін.

Розрахунок неустойки необхідно проводити заздалегідь, до того, поки дитині не виповниться вісімнадцять років. Після настання повноліття дитина може подати позовну заяву самостійно і висудіть всю величину боргу повністю, так як аліменти - це посібник на виховання та забезпечення дітей, а не їх батьків.

У разі, коли дитині не виповнилося 14 років, позовну заяву складається за місцем проживання исца, пізніше, після 14 років в заяві вказують адресу проживання дитини.

Слід відзначити той факт, що стягнення боргу можливо, лише при підтвердженні провини відповідача. Якщо ж аліменти утримувалися з заробітної плати даного співробітника, але не виплачувалися, то і відповідальності він нести не буде.

Для правильного розрахунку неустойки по аліментах слід звернутися за допомогою до кваліфікованого юриста з досвідом роботи або адвокату. Вони допоможуть скласти позовну заяву з урахуванням всіх нюансів в області права і виграти справу.

Так які ж дії необхідно зробити для відновлення справедливості в даному питанні?