Реклама
Реклама
Реклама

Покарання за несплату аліментів: зразок заяви, адміністративна, цивільна і кримінальна відповідальність

  1. До якої відповідальності можуть притягнути неплатників у 2017 році?
  2. До яких видів відповідальності можуть притягнути неплатника?
  3. Навмисна відмова від сплати аліментів
  4. Коли заборгованість по аліментах можна не погашати?
  5. Які види покарання за несплату аліментів існують сьогодні в Росії?
  6. Як закликати до відповідальності громадянина, який не бажає допомагати своїм нащадкам, через суд?
  7. Заява співробітнику ФССП про стягнення боргу, отримання необхідної довідки і твір фінансових розрахунків
  8. Складання позову з вимогою про погашення заборгованості або заяви про отримання наказу суду
  9. Заява співробітнику ФССП про навмисне ухилення від виплат

Незалежно від того як складаються відносини між подружжям, вони зобов'язані допомагати своїм дітям. Нерідкі ситуації, коли після розірвання шлюбу батьки відмовляються платити аліменти, фактично забуваючи про своїх чад. Слід розуміти, що подібна безвідповідальність може мати вкрай негативні наслідки, так як покарання за несплату аліментів передбачає різні способи впливу, аж до арешту майна , Заборони на виїзд і тюремного терміну.

До якої відповідальності можуть притягнути неплатників у 2017 році?

До якої відповідальності можуть притягнути неплатників у 2017 році

На сьогоднішній день росіян, які відмовляються платити аліменти, можуть залучити до декількох типів відповідальності:

  • Громадянська, що передбачає нарахування пені в сумі 0,5% від величини боргу за один день прострочення. Цей захід використовується в тих ситуаціях, коли прострочення з'явилася з вини боржника. Ключовою умовою для притягнення порушника до цивільної відповідальності є напрямок позову до судових структур.
  • Адміністративна, що припускає накладення штрафних санкцій, неможливість перетинати державний кордон, вилучення та реалізація власності боржника та інші заходи впливу. Рішення про застосування покарань, передбачених цим типом відповідальності, приймається співробітниками ФССП, які і займаються стягненням боргу.
  • Кримінальна, що наступає в тих ситуаціях, коли боржник категорично відмовляється матеріально підтримувати своїх дітей. Прийнято вважати, що загроза судимості стане своєрідним стимулом для виконання зобов'язань щодо усунення заборгованості. Порушника можуть залучити до різних видів робіт тривалістю до 12 місяців, заарештувати на строк до 90 днів або тримати в ув'язненні аж до року.

До яких видів відповідальності можуть притягнути неплатника?

Виникнення боргу відбувається з найрізноманітніших причин. Життєва ситуація часто складається не так як припускають колишнє подружжя. Зрозуміло, втрата джерела заробітку, зміна місця проживання та інші проблеми не стають підставою для ухилення від сплати аліментів. При утворенні боргу порушника чекають вкрай неприємні наслідки, супроводжувані додатковими витратами. Що стосується зобов'язань перед дітьми, то їх, так чи інакше, доведеться виконати.

У сучасній практиці також можна зустріти безліч прикладів, коли у виникненні заборгованості немає провини самого боржника. Тільки ця обставина вважається вагомою причиною для звільнення від відшкодування боргу. Покарання за несплату аліментів, в подібній ситуації, також не передбачається.

Одночасно з цим, налічується маса прикладів, коли батько навмисно уникає оплатиутримання своїм дітям, що робить його злісним порушником і передбачає серйозне покарання.

Навмисна відмова від сплати аліментів

Навмисна відмова від сплати аліментів

Якщо батько навмисно не бажає допомагати своїм неповнолітнім нащадкам, регулярно виплачуючи кошти на їх утримання, то це прийнято вважати злісним ухиленням від виконання зобов'язань. Виділяють кілька ознак виникнення заборгованості, що свідчать про те, що особа є злісним неплатником:

  • Надання завідомо неправдивої інформації про фактичну величиною доходів;
  • Переїзд в інший населений пункт або держава з метою ухилитися від непотрібних витрат;
  • Небажання влаштовуватися на роботу через спеціальні центри;
  • Аліменти не виплачуються понад 120 днів;
  • Ігноруються попередження співробітників ФССП про початок кримінального діловодства;
  • Є велика заборгованість по аліментах;
  • Громадянин знаходиться в розшуку через невиплату змісту.

Слід розуміти, що навіть якщо всі дії громадянина вказують на те, що він навмисно відмовляється допомагати своєму неповнолітньому дитині, класифікувати їх як злочин можуть тільки судові інстанції. Змусити боржника виконати свої зобов'язання необхідно виключно законним шляхом. Загрози, скандали та інші дії, не приведуть ні до чого хорошого.

Єдина можливість досягти мети - подача позовної заяви в суд і дотримання порядку, передбаченого чинним законодавством.

Коли заборгованість по аліментах можна не погашати?

Коли заборгованість по аліментах можна не погашати

Вище вже згадувалося про те, що запобіжний захід, застосовувана щодо неплатника, багато в чому залежить від того, чи винен сам порушник у виникненні боргу. Відповідно до чинних законодавчих актів особа звільняється від відшкодування заборгованості і не притягується до відповідальності виключно в тих ситуаціях, коли у формуванні боргу немає його провини.

В даному випадку мається на увазі форс-мажор. Його не можна передбачити або запобігти - знаходження на території, де сталася техногенна катастрофа, потоп, цунамі, виверження вулкана і інші явища, не підвладні людині. Другим фактором, наявність якого звільняє порушника від сплати боргу, є вина сторонніх осіб.

Якщо одержувачу аліментів грошові кошти не перераховувалися з вини службовця банківської організації або бухгалтера компанії, або не проводилося відкриття виконавчого провадження через некомпетентність співробітника ФССП або судового працівника, то до відповідальності притягається особа, винна в формуванні заборгованості, а не сам боржник.

Важливо знати, що складна життєва ситуація, а також інші обставини, не є причиною для можливості не погашати заборгованість.

Зокрема, мова йде про:

  • Отримання інвалідності;
  • Втрата працездатності, незалежно від планованого періоду;
  • Досягнення пенсійного віку;
  • Банкрутство компанії;
  • Необхідність виплати кредиту;
  • Зобов'язання цивільно-правового характеру, включаючи утримання, що виплачується батькам, відшкодування психологічного шкоди та інше.

Зміна сімейного статусу або погіршення фінансової стабільності, що вплинуло на здатність твори регулярних виплат, дозволяє особі подати позов з метою змінити форму платежів або зменшити їх величину.

Що стосується повного звільнення від погашення боргу і внесення аліментів надалі, то цього добитися не вдасться.

Які види покарання за несплату аліментів існують сьогодні в Росії?

Які види покарання за несплату аліментів існують сьогодні в Росії

При формуванні заборгованості по аліментах, до винної сторони можуть бути застосовані різні варіанти покарання:

1. Неустойка за прострочення і виконавчий збір. Крім погашення основного боргу порушнику доведеться сплатити 7% від суми заборгованості в касу ФССП, в якості виконавчого збору, і ще 0,5% неустойки одержувачу за кожен день прострочення.

2. Накладення арешту на рухоме і нерухоме майно. Примусове вилучення коштів проводиться шляхом арешту і подальшої реалізації майна боржника. Цей захід використовується в тих ситуаціях, коли платник не має ніякого джерела доходу.

3. Накладення арешту на розрахункові рахунки. З метою погашення розрахункові рахунки порушника, відкриті в банках, можуть бути арештовані, незалежно від встановленого виду валюти і засобів, наявних на рахунку. Як тільки необхідна сума буде списана, арешт знімуть.

4. Накладення штрафних санкцій. Якщо виявиться факт приховування реального заробітку, спрямований на уникнення оплатиутримання, порушника чекає чималий штраф, який дорівнює 100 МРОТ.

5. Позбавлення батьківства. Цей захід не є рідкістю. Вона використовується в тому випадку, коли особа навмисно уникає виплату аліментів, відмовляючись фінансово допомагати своїм нащадкам, які не досягли 18-річного віку.

6. Позбавлення права водіння авто. Даний вид покарання за несплату аліментів ввели на початку 2016 року. Воно застосовується до осіб, борг яких перевищує 10 тис. Руб. Після прийняття рішення приставом, боржник зобов'язаний здати йому водійські права. Посвідчення можна повернути лише після повноцінного погашення заборгованості та наявності на руках квитанції, фіскального чека або іншого підтвердження. Цей захід не може використовуватися в тих ситуаціях, коли величина заборгованості не досягла 10 тис. Руб., Платник має інвалідність або містить утриманця, недієздатного за станом здоров'я, або якщо керування автомобілем є єдиним джерелом доходу.

Причиною для вилучення водійських прав може стати:

  • Документ, що підтверджує покладання зобов'язань зі сплати змісту на вказаного громадянина;
  • Період добровільного виконання зазначених зобов'язань минув;
  • Документ, що підтверджує, що зобов'язання були виконані;
  • Заява, подана одержувачем аліментів.

7. Заборона на перетин кордонів Федерації, а також накладення певних обмежень на пересування по території держави. При застосуванні цього заходу інформація про боржника направляється в усі державні структури, інстанції, що займаються питаннями видачі віз і міграції, та інші уповноважені органи.

8. Залучення до примусових робіт, а також робіт виправного характеру. У деяких випадках боржника залучають до зазначених видів робіт. Термін покарання може становити до 1 року.

9. Арешт. При виявленні ознак кримінального злочину боржника можуть заарештувати. Термін перебування під арештом може становити до 90 днів.

10. Для злісних неплатників законом допускається покарання у вигляді тюремного ув'язнення тривалістю до 12 місяців.

Важливо розуміти, що в тій чи іншій ситуації, до боржника допускається застосування відразу кілька методів впливу. Нерідкі ситуації, коли покарання за несплату аліментів є поєднанням пенею, штрафу за умисне приховування доходів і арешт розрахункових рахунків.

Що стосується позбавлення можливості самостійно керувати автомобілем, то дана міра вже не раз доводила свою ефективність. Це обумовлено тим, що люди, які звикли регулярно пересуватися на власному автомобілі, просто не можуть відмовитися від комфорту і пересісти на громадський транспорт або таксі. З огляду на той факт, що для повернення водійського посвідчення їм потрібно погасити борг, дана проблема вирішується досить оперативно.

Як закликати до відповідальності громадянина, який не бажає допомагати своїм нащадкам, через суд?

Як закликати до відповідальності громадянина, який не бажає допомагати своїм нащадкам, через суд

Чинне законодавство передбачає певний алгоритм дій, спрямованих на залучення до відповідальності осіб, які відмовляються виплачувати аліменти.

Він складається з наступних етапів:

  • Подача позовної заяви, в тексті якого відбивається вимога про стягнення заборгованості. Як тільки судові інстанції задовольнять позов, співробітникам ФССП буде направлений документ, необхідний для виконання наступних дій.
  • Отримавши дану папір, судові пристави відкривають виконавче провадження. Максимальний термін, передбачений для даної процедури, становить 10 днів. Далі, співробітники ФССП зобов'язані зробити все можливе, щоб виконати рішення, прийняте судом, і стягнути суму боргу.
  • У судовій практиці налічується маса прикладів, коли дії приставів закінчуються безрезультатно. У зазначеній ситуації винуватця можуть притягнути до відповідальності, передбаченої чинним законодавством. Порушнику направляються 2 попередження. Якщо ні на одне з них не надійде відповіді, працівники служби судових приставів приступають до збору інформації, що стосується суми заборгованості, періоді несплати аліментів, способах і величиною доходу неплатника, а також причини утворення боргу. Отримавши необхідні відомості, пристави ініціюють початок кримінального діловодства.
  • Коли ніяких дій, перерахованих вище, не робиться, постраждала сторона має право направити заяву в ФССП, вимагаючи притягнути до відповідальності боржника. Якщо це не принесе бажаного результату, у стягувача буде законна підстава для відправки ще однієї скарги, але вже вищому керівництву.

Розглянемо деякі особливості процедури притягнення неплатника до відповідальності і паперах, які можуть знадобитися особі, який виступає в ролі стягувача.

Заява співробітнику ФССП про стягнення боргу, отримання необхідної довідки і твір фінансових розрахунків

Заява співробітнику ФССП про стягнення боргу, отримання необхідної довідки і твір фінансових розрахунків

Якщо аліментних виплат не проводилося довгий час, то величина боргу може досягти воістину колосальних розмірів. Для визначення точної величини боргу необхідно провести коректний розрахунок.

Твір зазначеного фінансового розрахунку - обов'язок судового пристава. Якщо співробітник ФССП не бажає розраховувати заборгованість, що накопичилася за власною ініціативою, одержувач аліментів має право скласти папір з проханням провести зазначений розрахунок. Даний документ не має строгого зразка і може заповнюватися у вільній формі. Щоб заяву прийняли до розгляду, в ньому слід вказати нижчеперелічених інформацію:

  • Назва документу;
  • Назва структури, в яку подається папір;
  • Інформація про співробітника ФССП, провідному справу;
  • Персональні відомості і контакти заявника;
  • Індивідуальна інформація про другому учаснику діловодства;
  • Відомості про рішення суду і відкриття виконавчого провадження;
  • Час вироблених виплат і їх розмір;
  • Прохання про розрахунок боргу;
  • Особистий підпис автора документа і час написання заяви.

Після розгляду заяви, співробітник ФССП виробляє повний розрахунок фактичної заборгованості та видає стягувачу довідку, в змісті якої вказуються такі дані:

  • Відомості про величину і датах вироблених виплат;
  • Величина заборгованості.

Довідка, отримана від працівника ФССП, може доповнити доказову базу при складанні позову про стягнення боргу від турботливого батька.

Складання позову з вимогою про погашення заборгованості або заяви про отримання наказу суду

Складання позову з вимогою про погашення заборгованості або заяви про отримання наказу суду

Після отримання довідки від представника ФССП, ініціатор процедури може приступити до складання та подання відповідної позовної заяви. Перш за все, позивачеві слід подати заяву, що стосується видання наказу судовою інстанцією на стягнення коштів. До змісту даного документа пред'являються кілька вимог, відображених в законі. Зокрема, слід звернути особливу увагу на наявність наступних пунктів:

  • Назва судової структури, куди направляється документ;
  • Індивідуальні дані, що є прописка і контакти автора заяви;
  • Персональні відомості, місце знаходження, сфера зайнятості і координати винного;
  • Опис суті проблеми із зазначенням невиконаних зобов'язань, умов виплати змісту і інших нюансів;
  • Вимоги заявника стягнути невиплачені кошти;
  • Законодавче обґрунтування;
  • Підтвердження факту порушення і зазначеної суми;
  • Перелік документів, що додаються;
  • Час складання паперу і особистий підпис її автора.

Готовий документ слід направляти до мирового суду, розташований в населеному пункті, де проживає позивач. Беручи до уваги індивідуальні обставини і власні переваги, він може самостійно подати заяву, або оформити довіреність на представлення інтересів, і довірити цю роботу третій особі. Важливо врахувати, що довіреність вимагає обов'язкового нотаріального посвідчення.

Як показує практика, втручання досвідченого юриста є своєрідною гарантією того, що справа вирішиться на користь заявника. Що стосується боржника, то його зобов'яжуть погасити заборгованість і визначать покарання за несплату аліментів в відповідно до виявлених порушень.

На розгляд документа відводиться 5 днів шляхом проведення закритого засідання, що не потребує довгих розглядів і присутності сторін або їх представників. Після закінчення засідання стягувач і відповідач отримують на руки наказ, спарювання якого може бути вироблено в 10-денний термін. Якщо жодна із сторін не висловила претензій, наказ передається в ФССП для виконання.

Якщо відповідач не згоден з наказом і оскаржує його в означений законом період часу, то папір можуть скасувати. У подібній ситуації позивач буде змушений знову звертатися до мирового суду, але потрібно буде подавати позовну заяву, складену за всіма правилами Цивільно-процесуального кодексу.

Заява співробітнику ФССП про навмисне ухилення від виплат

Заява співробітнику ФССП про навмисне ухилення від виплат

Коли боржник навмисно уникає виконання зобов'язань перед неповнолітніми дітьми, або, інакше кажучи, є злісним неплатником, то до нього можуть застосувати досить суворе покарання за несплату аліментів. Порушника не тільки змусять погасити всю заборгованість, а й порушать кримінальну діловодство.

До компетенції співробітника ФССП, що займається справою про стягнення коштів, входить відкриття кримінальної діловодства. Корисно знати, що бездіяльність пристава є вагомою підставою для того, щоб ініціатором процедури став сам стягувач, що має законне право на складання відповідної заяви.

Даній документ не має строгого бланках и может буті сформованому у вільній форме. Щоб заява була прийнята до розгляду, в ньому слід визначити такі пункти:

  • Назва структури, куди подається папір;
  • Персональні дані, відомості про місце знаходження та контакти заявника;
  • Назва документу;
  • Індивідуальні відомості про боржника, включаючи інформацію про прописку і контактний телефон;
  • Інформація про документ, що підтверджує умови здійснення виплат і їх суму;
  • Форма і величина виплат;
  • Час і величина фактично вироблених виплат;
  • Поточний борг;
  • Вимоги заявника;
  • Дата складання документа і особистий підпис автора.

Зазначена заява є причиною для початку кримінального діловодства працівником ФССП. Єдиним і обов'язковою умовою є наявність законного обґрунтування, підтвердженого не тільки словами заявника, а й офіційними документами. Далі справа передається до судових інстанцій.

Якщо у вас ще залишилися питання, що стосуються того, які види покарання за несплату аліментів застосовуються сьогодні в Росії, ви завжди можете задати їх нашому юристу. Для спілкування з експертом вам не потрібно відволікатися від важливих справ, їхати на інший кінець міста і взагалі виходити з дому.

Досить заповнити просту форму запиту, розміщену на сайті, або просто подзвонити по телефону. Досвідчені юристи, що володіють великими теоретичними знаннями і багаторічним практичним досвідом, готові надати кваліфіковану допомогу в будь-який час дня і ночі.

Зразки заяв про розрахунок і стягнення аліментів

Кримінальна відповідальність за несплату аліментів

До якої відповідальності можуть притягнути неплатників у 2017 році?
До яких видів відповідальності можуть притягнути неплатника?
Які види покарання за несплату аліментів існують сьогодні в Росії?
Як закликати до відповідальності громадянина, який не бажає допомагати своїм нащадкам, через суд?
До якої відповідальності можуть притягнути неплатників у 2017 році?
До яких видів відповідальності можуть притягнути неплатника?
Коли заборгованість по аліментах можна не погашати?
Які види покарання за несплату аліментів існують сьогодні в Росії?
Як закликати до відповідальності громадянина, який не бажає допомагати своїм нащадкам, через суд?