Реклама
Реклама
Реклама

Індексація аліментів у твердій грошовій сумі в 2017 році: розрахунок по прожитковому мінімуму?

  1. Який закон про індексацію аліментів був прийнятий в 2017 році?
  2. Як будуть взаємодіяти пристави і роботодавці?
  3. Як буде проводитися індексація аліментів?

Короткий зміст:

Короткий зміст:

Правова інструкція 9111.ru розповість, як буде відбуватися індексація аліментів у 2017 році після внесення змін до Сімейного кодексу РФ і Федеральний закон «Про виконавче провадження».

Який закон про індексацію аліментів був прийнятий в 2017 році?

Аліменти індексуються відповідно до ст. 117 СК РФ. Норми цієї статті покладають на організацію, де працює боржник, обов'язок індексувати аліментні платежі у твердій грошовій сумі. Це обов'язок не тільки роботодавців, але й інших осіб, які виплачують боржникові періодичні платежі (пенсію, стипендію та ін.).

До змін, внесених Законом від 14.11.2017 N 321-ФЗ, індексація проводилася після того, як стягувач направляв в організацію оригінал виконавчого документа для утримання аліментів в сумі не більше 25 000 рублів. Після змін, які набули чинності 25 листопада 2017 року, індексація аліментів у твердій грошовій сумі повинна буде проводитися також після направлення в організацію копії виконавчого документа судовим приставом в зв'язку з закінченням виконавчого провадження.

Зазначеним законом також доповнено перелік підстав, за наявності яких провадження припиняється (див. Ч. 2 ст. 43 Закону «Про виконавче провадження»). Тепер в нього включені ті ж підстави, при наявності яких припиняється виплата аліментів (ч. 2 ст. 120 СК РФ):

  • повноліття дитини або придбання ним повної дієздатності;
  • усиновлення дитини;
  • смерть дитини або аліментообязанного особи.

Після припинення виконавчого провадження борг, що утворився до настання перерахованих обставин, буде стягнуто в рамках іншого виконавчого провадження, яке порушується одночасно з припиненням на підставі постанови про розрахунок і стягнення заборгованості по аліментах.

Відповідальність за несплату аліментів: що загрожує боржникам?

Як будуть взаємодіяти пристави і роботодавці?

Закон про індексацію аліментів 2017 року не впливатиме на механізм взаємодії роботодавців і приставів залишиться колишнім. Але оскільки роботодавцю ставиться в обов'язок індексувати аліменти при отриманні копії виконавчого документа, пристави стануть контролювати не тільки утримання аліментів, а й виконання обов'язку зі індексації.

Згідно ст. 12 Закону «Про судових приставів» та п. 16 ч. 1 ст. 64 Закону «Про виконавче провадження» пристави вправі самостійно або на підставі письмової заяви стягувача перевіряти правильність дій роботодавця щодо утримання та перерахування коштів за виконавчими документами. Невиконання вимог пристава загрожує роботодавцю залученням до адміністративної відповідальності за ч. 1 ст. 17.4 КоАП РФ. Злісне невиконання вимог або перешкоджання виконанню судового акта тягне за собою відповідальність за ст. 315 КК РФ. Заява про проведення перевірки щодо роботодавця може бути подано стягувачем в підрозділ судових приставів, в якому велося (ведеться) виконавче провадження, або в підрозділ за місцем знаходження організації.

5 способів законно не платити аліменти

Як буде проводитися індексація аліментів?

Індексація аліментів у твердій грошовій сумі в 2017 році, розрахунок якої здійснює організація, заснована на ст. 117 СК РФ, ст. 102 Закону «Про виконавче провадження» п. 5.2 «Методичних рекомендацій щодо порядку виконання вимог виконавчих документів про стягнення аліментів». Розмір проіндексованих аліментів повинен бути пропорційний зростаючої величиною прожиткового мінімуму в конкретному регіоні РФ. Якщо в суб'єкті, де проживає одержувач аліментів, прожитковий мінімум не затверджений, розмір аліментів співвідноситься з загальноросійським прожитковим мінімумом, величину якого визначає Уряд РФ. Прожитковий мінімум в суб'єктах РФ встановлюється щоквартально в порядку, встановленому законами суб'єктів РФ.

При індексації аліментів спочатку визначають, чи змінилася величина прожиткового мінімуму за місцем проживання одержувача аліментів з дати його останнього збільшення. Потім, якій кількості величин прожиткового мінімуму кратний розмір аліментів, що стягуються у твердій грошовій сумі. Вийшло кратне число множиться на величину прожиткового мінімуму на момент розрахунку. При зниженні величини прожиткового мінімуму індексація не проводиться.

Який закон про індексацію аліментів був прийнятий в 2017 році?
Як будуть взаємодіяти пристави і роботодавці?
Як буде проводитися індексація аліментів?
Який закон про індексацію аліментів був прийнятий в 2017 році?
Відповідальність за несплату аліментів: що загрожує боржникам?
Як будуть взаємодіяти пристави і роботодавці?