Реклама
Реклама
Реклама

Хочу відмовитися від аліментів

У моєї дочки в свідоцтві про народження вписаний батько, який, крім як на папері, в нашому житті більше жодним чином не фігурує У моєї дочки в свідоцтві про народження вписаний батько, який, крім як на папері, в нашому житті більше жодним чином не фігурує. Я збираюся поїхати з дитиною в Німеччину на постійне місце проживання. У найближчому майбутньому там вийду заміж. Не хочеться, щоб біологічний батько пред'являв пізніше претензії і заважав нам. Хочу відмовитися від аліментів, що виплачуються державою, і хочу, щоб у свідоцтві про народження не було його прізвища. Підкажіть, будь ласка, як це можна зробити в короткий термін.
З повагою, Олена.
На ваше запитання ми попросили відповісти віце-міністра юстиції Гедрюса Мозурайтіса.
"Відповідно до ст.3.149 Цивільного кодексу (ЦК) дані матері або батька у свідоцтві про народження дитини дозволено опротестовувати тільки в судовому порядку. Оскаржити батьківство, якщо дитина народилася у батьків, які перебувають у шлюбі, або по закінченні не більше трьохсот днів після розірвання шлюбу, можна тільки, довівши, що особа не може бути батьком дитини. Оскаржити материнство або батьківство, визнане заявою про визнання батьківства, можна тільки довівши, що мати або батько дитини не є її біологічними батьками (ст.3.150 ГК).
Відповідно до ст.3.151 ГК пред'явити позов про оспорювання батьківства (материнства) можуть такі особи:
- особа, в акті записи про народження дитини записане як мати або батько;
- особа, в акті записи про народження дитини незаписані як мати або батько, проте вважає себе матір'ю або батьком дитини;
- батьки або опікуни неповнолітнього чоловіка, записаного як батько;
- дитина, яка досягла повноліття, або неповнолітній, який став повністю дієздатним.
Слід мати на увазі, що для звернення до суду з позовом про оскарження батьківства (материнства) встановлений термін давності позову в один рік. Початком цього терміну вважається день, коли позивач дізнався про оспорюваних даних, записаних в запису про народження дитини, або з'ясувалися обставини, що дають підставу стверджувати, що дані не відповідають дійсності (ст.3.152 ГК).
Звертаємо увагу, що згідно з ст.3.180 ГК, якщо батьки (батько або мати) ухиляються від своїх обов'язків по вихованню, зловживають батьківської владою, жорстоко поводяться з дітьми, надають згубний вплив на дітей своєю аморальною поведінкою або не піклуються про дітей, суд може прийняти рішення про тимчасове або безстрокове обмеження прав батьків (матері або батька). Рішення про тимчасове або безстрокове обмеження прав батьків (матері або батька) суд приймає, з огляду на конкретні обставини, через які просять обмежити владу батьків. Безстрокове обмеження прав батьків може застосовуватися в тому випадку, якщо суд прийме рішення, що батьки (мати або батько) завдають особливої ​​шкоди розвитку дитини або зовсім про нього не дбають, причому ніщо не свідчить про те, що ситуація може змінитися. Позов про тимчасове або безстрокове обмеження прав батьків може подати один з батьків, близькі родичі дитини, державна служба по захисту прав дитини, прокурор або опікун дитини (ст.3.182 ГК).
Не слід забувати, що відповідно до ст.12, 178 Цивільно-процесуального кодексу кожна сторона зобов'язана надати суду докази тих обставин, які є підставою для їх вимог або відповідей, за винятком випадків, коли підставою вважаються обставини, які не потребують доказів. Таким чином, якщо ви вирішите звернутися до суду, вам доведеться зібрати всі необхідні докази ".


Журналіст Йоланта Довляшевіч