Реклама
Реклама
Реклама

Аліменти на утримання матері дитини до 3 років: розмір аліментів на дружину до 3-х років

  1. Чи може дружина (колишня дружина) претендувати на аліменти?
  2. Як оформити аліменти на матір малюка?
  3. Висновок аліментного угоди
  4. Подача позовної заяви
  5. Як скласти позовну заяву?
  6. Збір і підготовка пакету документів
  7. Як визначається розмір аліментних виплат на матір малюка?
  8. Чи можна змінити розмір аліментів, що виплачуються матері дитини?
  9. Протягом якого часу виплачуються аліменти на матір дитини?

Незалежно від того, як складаються взаємовідносини між подружжям, вони не повинні забувати про ту відповідальність, яку несуть один перед одним. В даному випадку, мова йде не тільки про фінансову складову, але і про мораль і захисту інтересів. Коли в родині народжується маля, список обов'язків розширюється. Чоловік стає єдиним працюючим членом сім'ї, так як мати тимчасово втрачає можливість ходити на роботу, і змушена сидіти вдома з маленькою дитиною.

Чоловік стає єдиним працюючим членом сім'ї, так як мати тимчасово втрачає можливість ходити на роботу, і змушена сидіти вдома з маленькою дитиною

На жаль, в перші кілька років після народження малюка, багато сімей розпадаються. Чоловіки звинувачують дружин у відсутності уваги, і в пошуках кращого життя кидають сім'ю. Зрозуміло, в цьому випадку у чоловіка з'являється нове фінансове зобов'язання, що представляє собою виплату аліментів колишній дружині. Мало хто знає, що при наявності певних обставин зміст має виплачуватися не тільки на дітей, а й на їх мати.

Зокрема, колишній чоловік повинен виплачувати аліменти на утримання матері дитини до 3 років. Подібна вимога обумовлена ​​тим, що до зазначеного віку мати не може вийти на роботу, так як всі її час присвячено малюкові. Як тільки дитина досягне 3-річного віку, жінка може влаштувати його в дитячий сад, а сама приступити до роботи. Інакше кажучи, в той час поки жінка сидить вдома з дитиною, у неї немає постійного доходу, а значить, немає можливості забезпечувати себе і малюка.

Чи може дружина (колишня дружина) претендувати на аліменти?

Чи може дружина (колишня дружина) претендувати на аліменти

Відповідно до Сімейного кодексу, колишній чоловік зобов'язаний матеріально підтримувати не тільки своїх дітей, які не досягли повнолітнього віку, але і їх матір, за умови, що вона:

  • Виношує дитя;
  • Виховує малюка, який досяг 3-річного віку;
  • Доглядає за неповнолітньою дитиною, які мають інвалідність 2 або 3 групи, а також дитиною-інвалідом 1 групи будь-якого віку.

Ще однією обов'язковою умовою є непрацездатність жінки, яка обумовить необхідність фінансової підтримки. Що стосується сімейного статусу, то він ніякого значення не має. Інакше кажучи, право на аліменти є як у колишніх, так і у нинішніх дружин. Якщо дотримані всі умови, перераховані вище, то жінка має законне право отримувати аліменти на дитину і на себе.

Як оформити аліменти на матір малюка?

Як оформити аліменти на матір малюка

По суті, процедура оформлення аліментів на вагітну дружину або колишню дружину, яка виховує дитину у віці до 3 років, нічим не відрізняється від оформлення інших видів аліментів, маючи на увазі 2 способи вирішення питання:

Висновок аліментного угоди

Першим варіантом оформлення є підписання угоди про аліменти. Даний документ передбачає обов'язкову письмову форму і потребує нотаріального посвідчення. Якщо на договорі відсутній підпис і печатка нотаріуса, то така угода не може вважатися юридично значущим. Інакше кажучи, тільки угода, завірена нотаріально, може стати підставою для примусового стягнення аліментів у випадках, коли їх добровільна виплата припиняється.

При оформленні угоди рекомендується приділити особливу увагу коректності персональних даних, контактів сторін, реквізитів для оплати і суми аліментів. Бувають виняткові випадки, коли сторони домовляються про передачу грошей особисто або через поштове відділення. Такі нюанси слід обов'язково відобразити в договорі.

Подача позовної заяви

Життя таке, що після розлучення між подружжям не завжди складаються хороші взаємини, а в деяких випадках люблячий батько перетворюється в зовсім чужу людину, яка воліє не думати про те, що у нього є неповнолітні діти, які потребують уваги і турботи. А про те, щоб платити аліменти на утримання матері дитини до 3 років, на його думку, не може бути й мови. У подібній ситуації жінкам доводиться звертатися до суду.

Для отримання грошових коштів через суд, матері потрібно подати відповідний позов, приклавши до нього папери, здатні підтвердити право позивачки на отримання грошового утримання від чоловіка . Що стосується вибору судової інстанції, то документи подаються в мировий суд, розташований за місцем проживання однієї з сторін.

Вивчивши обставини справи, суд винесе рішення, що містить розмір аліментів і порядок їх виплати. Важливо взяти до уваги той факт, що після звернення до суду аліменти будуть виплачуватися тільки в грошовому еквіваленті. Дата нарахування аліментів відповідає даті подання позовної заяви.

Ще один важливий нюанс, який заслуговує на окрему увагу, полягає в тому, що після винесення акта правосуддя, позивачці доведеться почекати деякий час, перш ніж аліменти почнуть надходити.

Це обумовлено тим, що для виконання рішення відповідний документ буде направлений в організацію, де працює платник або в ФССП. Другий варіант застосовується в тих випадках, коли немає точної інформації про зайнятість відповідача, і аліменти будуть стягуватися в примусовому порядку.

Як скласти позовну заяву?

Як скласти позовну заяву

Як вже говорилося раніше, якщо колишній чоловік відмовляється добровільно платити аліменти на утримання матері дитини до 3 років, жінці доводиться відстоювати свої права в судовому порядку. Хоча така позовна заява не має суворої форми, воно повинно бути складено відповідно до певних вимог.

Зокрема, мова йде про відсутність помилок, неточностей і недостовірної інформації. У тексті можна використовувати емоційні вирази і тим більше грубості. Що стосується змісту, то автору потрібно подбати про надання такої інформації:

  • Назва судової інстанції і самого документа;
  • Персональні дані позивача і його контакти;
  • Відомості про відповідача, включаючи адресу, телефон та місце роботи;
  • Детальний опис причин подання позову;
  • Законодавче обґрунтування;
  • Вимоги позивача;
  • Список додатків;
  • Дата подачі позову і особистий підпис заявника.

Збір і підготовка пакету документів

Готуючись через суд стягнути аліменти з колишнього чоловіка, жінка не повинна забувати про те, що їй доведеться довести суду, що вона не може забезпечувати себе самостійно через вагітність або догляду за маленькою дитиною. Єдиний спосіб зробити це - пред'явити офіційні документи. З цієї причини слід гранично уважно поставитися до етапу збору і підготовці пакету паперів.

Стандартний перелік включає:

  • Документ, що підтверджує сімейний статус позивачки та її зв'язок з відповідачем;
  • Довідка з медичного закладу, що підтверджує факт вагітності або документ про народження малюка;
  • Довідка з організації, в якій працює позивачка, про декретну відпустку або відпустці по догляду за малюком;
  • Довідка про доходи;
  • Копії паспортів обох учасників розгляду;
  • Підтвердження проживання дитини з матір'ю;
  • Підтвердження доходів відповідача.

При підготовці документів експерти настійно рекомендую відразу зробити копії всіх документів. Це дозволить уникнути непотрібних втрат часу при подачі позову. Слід також взяти до уваги той факт, що в залежності від індивідуальних обставин справи список паперів може доповнюватися або піддаватися незначним коррективам.

Як визначається розмір аліментних виплат на матір малюка?

Як визначається розмір аліментних виплат на матір малюка

Якщо вивчити ситуацію щодо нарахування аліментів на непрацездатну матір малюка, або вагітну дружину, можна відзначити, що порядок цієї процедури залишився незмінні. Перш за все, важливо розуміти, що даний вид аліментів нараховується тільки в твердій сумі, що виплачується щомісяця. Залежно від ситуації, величина виплат може встановлюватися:

  • Подружжям (при оформленні аліментного угоди);
  • Судовою інстанцією (після розгляду позову і наявних документів).

Коли питання про аліменти вирішується подружжям самостійно, то будь-які обмеження по сумі відсутні. Подружжя має право встановлювати суму виходячи з особистих мотивів.

Що стосується другого варіанту, що передбачає участь судової інстанції, то аліменти на утримання матері дитини до 3 років нараховуються виходячи з індивідуальних потреб кожної зі сторін, їх фінансової забезпеченості, сімейного стану та інших факторів. Крім усього іншого, суд приймає до уваги величину прожиткового мінімуму .

Примітно, що використання для розрахунку такого показника як прожитковий мінімум, абсолютно не означає, що сума аліментів буде дорівнює саме йому. Залежно від індивідуальних чинників, підсумкова величина може складати лише 50% від прожиткового мінімуму або перевищувати його в кілька разів.

Чи можна змінити розмір аліментів, що виплачуються матері дитини?

Чи можна змінити розмір аліментів, що виплачуються матері дитини

З огляду на той факт, що ціни на продукти і послуги підвищуються з кожним днем, а багато людей постійно знаходяться в пошуку більш високооплачуваної роботи, доходи платників аліментів та витрати їх одержувачів часто змінюються. На щастя, закон дозволяє змінити величину аліментів незалежно від способу їх первісного нарахування.

У разі, коли розмір змісту визначався подружжям самостійно, для зміни суми їм досить внести відповідні корективи в угоду і знову запевнити документ у нотаріуса. Якщо знехтувати нотаріальним завірення, угода не матиме юридичної значимості і перетвориться в щось значить папірець.

Що стосується нарахування аліментів на підставі судового рішення, то одержувач змісту має право направити позовну заяву про зміну суми, підкріпивши свої вимоги документами, що вказують на вимушене збільшення витрат. Одночасно з цим, бувають ситуації, коли ініціатором процесу стає сам відповідач. Найчастіше це трапляється через втрату працездатності в результаті хвороби, народження дитини в новій сім'ї і настанні інших обставин. Подаючи позов, відповідач зобов'язаний обгрунтувати його документально.

Протягом якого часу виплачуються аліменти на матір дитини?

Протягом якого часу виплачуються аліменти на матір дитини

Виплачуючи аліменти на утримання матері дитини до 3 років або колишній дружині, яка виношує дитину, чоловіки часто задаються питанням: як довго триватимуть подібні витрати. Аналогічним питанням цікавляться і одержувачі коштів. Насправді, виплата аліментів на матір обмежена всього двома обставинами:

  • Закінчення терміну вагітності;
  • Народження малюка і досягнення нею 3-річного віку.

Коли малюк подорослішає, і мати зможе знову вийти на роботу, батько має право припинити виплату аліментів. Проте в житті налічується маса прикладів, коли чоловік продовжує надавати фінансову допомогу колишній дружині, навіть коли зобов'язання будуть виконані.

Зрозуміло, є і певні винятки. Зокрема, мова йде про ситуації, коли дитина вже досяг встановленого віку, але батько зобов'язаний продовжувати виплату аліментів на матір.

Це передбачено при наявності однієї з обставин:

  • Інвалідність 2 або 3 групи - аліменти виплачуються до досягнення нею повноліття;
  • Інвалідність 1 групи - аліменти виплачуються протягом життя дитини.

Стягнення аліментів на утримання дружини

Чи може дружина (колишня дружина) претендувати на аліменти?
Як оформити аліменти на матір малюка?
Чи можна змінити розмір аліментів, що виплачуються матері дитини?
Протягом якого часу виплачуються аліменти на матір дитини?
Чи може дружина (колишня дружина) претендувати на аліменти?
Як оформити аліменти на матір малюка?
Як скласти позовну заяву?
Як визначається розмір аліментних виплат на матір малюка?
Чи можна змінити розмір аліментів, що виплачуються матері дитини?
Протягом якого часу виплачуються аліменти на матір дитини?