Реклама
Реклама
Реклама

Як заповнити черговість платежу в платіжному дорученні в 2019 році

  1. Чому важлива черговість платежу в платіжному дорученні
  2. Черговість платежів в 2019 році
  3. Заповнення поля 21 в платіжці
  4. Черговість списання пені та штрафів
  5. Черговість платежів при блокуванні розрахункового рахунку
  6. Помилки в черговості платежу

Розглянемо, як заповнюється черговість платежу в платіжному дорученні в 2019 році. Яку черговість вказати для заробітної плати і сплати податків дивіться далі в статті.

Один з основних реквізитів платіжного документа - черговість платежу. Від значення показника залежить послідовність списання коштів з розрахункового рахунку організації. Розберемося, в якому порядку заповнюється черговість платежу в платіжному дорученні в 2019 році - таблиця актуальних показників приведена нижче.

Нижче скачайте таблицю черговості платежів в платіжному дорученні в 2019 році Нижче скачайте таблицю черговості платежів в платіжному дорученні в 2019 році

Зміст статті

Чому важлива черговість платежу в платіжному дорученні

За загальноприйнятому порядку черговість платежу - це значення, яке позначає першочерговість списання коштів. Коли організація надає в банк платіжні доручення, фінансова установа зобов'язана виконати платежі протягом 1 дня (операційного) за днем ​​отримання документів (п. 2 стат. 60 НК). Якщо ж коштів на рахунку клієнта недостатньо, списання виконується за правилами стат. 855 ГК.

Реквізит наводиться в полі «21» (Положення Банку РФ № 383-П від 19.06.12 р). Показник позначається в цифрах і приймає значення від 1 до 5. При цьому найбільш терміновий платіж має черговість 1, найменш - 5. Бухгалтер повинен знати, як правильно заповнити реквізит. При наявності помилок банк може відмовити у виконанні платежу.

Наприклад, при перерахуванні заробітної плати персоналу потрібно вказати код 3, а при сплаті податків, включаючи внески зі страхування і ПДФО, код 5. Детальніше про те, яка буває черговість платежу в платіжному дорученні в 2019 році, розповість таблиця.

Черговість платежів в 2019 році

Потрібно визначити вид перерахування, що б зрозуміти, яка повинна стояти черговість платежу в платіжному дорученні в 2019 році. Таблиця нижче містить класифікацію платежів по чергах:

Номер чергиВид платежів

1 Перерахування аліментів і виплат, які є компенсацією за нанесення шкоди життю та здоров'ю. 2 Виплата авторам за результати інтелектуальної діяльності. Виконавчі документи, які несуть в собі вимоги про виплату зарплатних сум і вихідної допомоги, як трудящим, так і звільненим працівникам підприємства. 3 Вимоги про сплату податків та інших внесків. Заробітна плата працівників, що перераховується за розпорядженням підприємства. 4 Виплати за виконавчими листами, які несуть в собі вимоги, не зазначені в попередніх чергах (1-3). 5 Всі інші платежі, не віднесені до попередніх черг, в тому числі і податки, що перераховуються за розпорядженням власника рахунку.

Заповнення поля 21 в платіжці

Як правильно заповнити чергу в поле 21 платіжки? При внесенні реквізиту потрібно пам'ятати, що значення з номерами від 1 до 3 відображаються за закритими підстав для списання коштів. Номери 4 та 5 мають відкритий перелік. За нормами цивільного законодавства (стат. 855) при достатній наявності коштів на рахунку всі вимоги погашаються в порядку надходження в банк платіжних документів. Якщо грошей на рахунку мало, списання виконується з урахуванням правил черговості.

При заповненні черговості платежу по податках в платіжному дорученні 2019 року потрібно вказувати значення 3 або 5. Якщо установа сумлінно і своєчасно погашає зобов'язання перед державою, при сплаті податків наводиться код 5. Коли у організації числиться недоїмка, а контрольний орган (ИФНС, ФСС, ПФР і т.д.) ставить вимогу на оплату, потрібно ввести код 3.

Аналогічний порядок діє при перерахування страхових внесків та ПДФО податковими агентами. Якщо кошти сплачуються на вимогу податкових органів, вноситься код 3. При самостійному перерахування поточних сум або недоїмки - 5.

Що стосується держмита, черговість платежу в платіжному дорученні в 2019 році за держмито має значення 5. Це пов'язано з тим, що сплата мита практично завжди виконується до того, як буде надана держпослуг. Тобто, після підтвердження добровільного перерахування коштів.

Зверніть увагу! Значення черзі 5 є найбільш поширеним для організацій. Цей код вказується при перерахуванні постачальникам і підрядникам коштів за товари, роботи або послуги. Також даний показник вноситься при поточній сплаті податкових зобов'язань, включаючи держмито, недоїмку, ПДФО, внески і т.д. При одночасному надходженні в банк декількох документів з кодом 5 в поле «21», списання здійснюється в календарному порядку.

Черговість платежу в платіжному дорученні в 2019 році по заробітній платі вказується з кодом 3. Це ж значення використовується для сплати допомоги на випадок хвороби та декретних. Отже, для будь-яких перерахувань співробітникам в рамках трудових договорів призначається значення 3.

Коли розподіляється прибуток між співвласниками бізнесу, використовується останній варіант черговості 5 (для дивідендів). Якщо ж у організації є борги перед персоналом по зарплаті, вихідній допомозі, і зобов'язання погашаються згідно з виконавчими листами, потрібно вказати код 2. А при перерахуванні аліментів згідно виконавчим листом - 1.

Черговість списання пені та штрафів

На нормативному рівні чергу списання затверджена в стат. 755 ГК. Якщо уважно вивчити цю статтю, можна помітити, що там згадуються податки, але нічого не сказано про штрафи і пені за ним. З цієї причини виникала плутанина, яке значення реквізиту використовувати.

Корективи вніс Верховний суд РФ. У своєму Визначенні № 307-КГ16-960 від 21.03.16 р ВС вказав, що при виборі коду черговості потрібно враховувати, списуються кошти добровільно або примусово. Якщо організація самостійно здійснює платіж на оплату пені або штрафу, потрібно вносити значення 5. Коли сума сплачується на вимогу податкових органів, вказується 3.

зразок:

Завантажити зразок заповнення платіжного доручення Завантажити зразок заповнення платіжного доручення

Черговість платежів при блокуванні розрахункового рахунку

Для блокування розрахункового рахунку контрольний орган надсилає в банк рішення про призупинення операцій. Такий документ повинен виконуватися негайно. Арешт рахунку означає зупинення виконання будь-яких видаткових операцій.

Оскільки організація зобов'язана в будь-якому випадку продовжувати перераховувати податки, збори та інші фіскальні платежі, законодавство передбачає ряд винятків. У разі арешту банківського рахунку призупинення не поширюється на наступні види списань:

  • На примусову оплату вимог ИФНС про стягнення податків, зборів, внесків - в платіжці наводиться код черзі 3.
  • На добровільне перерахування поточних податкових зобов'язань, включаючи внески зі страхування, ПДФО, податки (підсумкові і авансові), а також штрафні санкції та пені - в платіжці вказується код черзі 5.

Таким чином, навіть при блокуванні рахунків допускається виконання поточних зобов'язань перед бюджетом та позабюджетними фондами. Якщо в банк приходить документ про погашення недоїмки, банк списує кошти автоматом. Коли організації потрібно добровільно перерахувати податки, платіжні документи складаються в загальному порядку.

Помилки в черговості платежу

Вказівка ​​в поле «21» некоректного значення реквізиту не може бути для банку підставою у відмові виконання документа. На це неодноразово вказував Мінфін в листах (№ 05-07-06 / 64623 від 04.10.17 р, № 02-03-11 / 1603 від 20.01.14 р). Причина в тому, що Положення про порядок безготівкових переказів не містить нормативного заборони на списання коштів при наявності помилок в черговості (№ 383-П від 19.06.12 р).

Банки не мають права повертати клієнтам платіжні документи з помилками в поле 21. Більш того, в такій ситуації фінансові установи не уповноважені просити платника уточнювати платіж. Банківські службовці самостійно приймають рішення про проведення засобів згідно законодавчо затвердженої черговості.

Отже, вносити виправлення клієнт може на свій розсуд. Якщо у організації виникають суперечки з даного питання, чиновники рекомендують звернутися за роз'ясненнями до Банку Росії. Але виконати платіжний документ фінансова установа має в будь-якому випадку, без будь-яких зволікань.