Реклама
Реклама
Реклама

Як стягнути аліменти з іноземного громадянина

  1. Правила регулювання відносин зі сплати аліментів іноземцем
  2. Визначення спільного місця проживання при стягненні аліментів з іноземця
  3. Особливості стягнення аліментів з іноземного громадянина
  4. Подача позову про стягнення аліментів з іноземного громадянина
  5. Особливості розгляду справи про аліменти з іноземного громадянина
  6. Легалізація рішення про аліменти з іноземного громадянина

У Сімейному кодексі Російської Федерації встановлено, що батьки зобов'язуються утримувати своїх дітей, навіть в разі розлучення і роздільного проживання колишнього подружжя. Однак, якщо один з батьків проживає в іншій країні і має іноземне громадянство, то процедура виплати аліментів на утримання дитини дещо ускладнюється.

У випадках, коли один з батьків покинув сім'ю, виїхавши за кордон, але його син або дочка проживають в РФ з дружиною / чоловіком, то правовідносини між батьками і дітьми все одно визначаються саме за російським законодавством, яке визначає як стягнути аліменти з іноземного громадянина.

Правила регулювання відносин зі сплати аліментів іноземцем

Утримання аліментів з іноземних громадян зазвичай проводиться на підставі ст. 163 СК РФ. Раніше, ще до прийняття сімейного кодексу , Питання із взаємин між дітьми і батьками іноземцями не були врегульовані на законодавчому рівні в Росії. І, якщо виникала необхідність стягувати аліменти з іноземця, то суди завжди застосовували національне законодавство тієї країни, де проживав залишив сім'ю батько.

У СК РФ тепер закріплено правило: при наявності іноземця в правовідносинах дітей і батьків необхідно застосовувати принцип територіальної ознаки проживання батьків і громадянства дитини. Отже, при визначенні обов'язків щодо утримання дітей, необхідно враховувати територію проживання сторін, якщо діти і батьки проживають в одній країні. Тобто, якщо батько-іноземець (або обоє батьків) проживає в Росії, то їх правовідносини з дітьми повинні вирішуватися відповідно до сімейним законодавством РФ, не враховуючи іноземну громадянську приналежність.

Крім того, якщо батьки (батько) не мають російського громадянства, але проживають в Російській Федерації, то по СК РФ регулюються також наступні правовідносини:

  • по вихованню дитини;
  • щодо захисту його прав і обов'язків;
  • повернення дитини, якщо він знаходиться у інших осіб;
  • участі у вихованні дитини, якщо батько проживає окремо;
  • участі в питаннях освіти своєї дитини і ін.

При наявності підстав, іноземних громадян також можуть позбавляти або обмежувати в правах на дитину. При необхідності стягнути аліменти з іноземців застосовуються ст. 80-86 , 99-105 СК РФ. Даний принцип введений для того, щоб не виникало розбіжностей на міждержавному рівні, в результаті для стягнення аліментів з іноземного громадянина застосовується законодавство тієї країни, де проживає дитина разом з батьками. Такий підхід не повинен порушувати права платника і інтереси одержувача аліментів, а також мати прозорий підхід до визначення розміру аліментів з урахуванням доходів батька.

Визначення спільного місця проживання при стягненні аліментів з іноземця

у статті № 163 СК РФ передбачено таке поняття, як «спільне місце проживання» дитини і батьків. З аналізу інших положень Сімейного Кодексу можна зробити висновок, що досить проживання дітей та батьків-іноземця в одній державі, а проживання за однією адресою - це необов'язкова умова. Навіть якщо тільки дитина проживає в Росії, то позивач може звертатися як суд країни проживання батьків, щодо якої виникли аліментні зобов'язання, так і в суди російської юрисдикції і вимагати стягнути аліменти з іноземного громадянина за російськими законами.

ТО є якщо батько (мати) проживають з дитиною в різних країнах, то їх правовідносини можуть регулюватися по законодавству країни громадянства дитини. Якщо дитина має російське громадянство, то значення не має, проживає чи батько-іноземець на території РФ чи ні.

Наприклад, якщо дитина-громадянин Росії проживає в Російській Федерації з матір'ю (теж громадянкою РФ), а батько-іноземець живе в іншій країні, то процедура стягнення аліментів та визначення їх розміру визначається судом на території РФ на підставі СК РФ.

Якщо ж, навпаки, дитина має іноземне громадянство, а мати проживає окремо від сина чи дочки в Росії, суд, при розгляді питання щодо сплати аліментів з матері-іноземця або інших питань, повинен керуватися законодавчими актами іноземної держави, громадянином якої є син або дочка .

Особливості стягнення аліментів з іноземного громадянина

На іноземного громадянина можна накласти аліментні зобов'язання в тому ж порядку, що і на громадян РФ. Однак, тут діє єдине обмеження - аліменти можуть стягуватися тільки у фіксованій грошовій сумі, так як зазвичай іноземні громадяни отримують зарплату в іноземній валюті.

При визначенні розміру аліментів суд враховує всі обставини в комплексі, головне, щоб розмір відрахувань визначався з урахуванням потреб дитини (дітей). Другий батько, який не проживає з дитиною, повинен брати участь у витратах на своїх дітей навіть після того як покинув сім'ю. Така участь має бути пропорційно його доходам і доходам батька, який живе з дитиною.

Якщо мова йде про аліментних зобов'язаннях повнолітніх дітей по відношенню до своїх непрацездатним батькам або інших членів сім'ї, то тут теж до уваги береться спільне місце проживання платника та одержувача аліментів. Якщо ж вони проживають в різних країнах, то правовідносини по аліментних зобов'язань визначаються за законодавством тієї країни, громадянином якої є претендент на аліменти.

Подача позову про стягнення аліментів з іноземного громадянина

Позивач повинен подавати позовну заяву на аліменти, дотримуючись законодавства держави, де проживає дитина. Подавати позов можна як за місцем проживання відповідача, так і за місцем проживання позивача. До заяви на стягнення аліментів з іноземного громадянина необхідно докласти наступний пакет документів:

  • свідоцтво про народження дитини (копія);
  • свідоцтво про шлюб (Або про розірвання шлюбу, якщо батьки в розлученні);
  • довідка з місця роботи громадянина-іноземця, який повинен сплачувати аліменти дитині або іншій особі. У довідці має бути зазначено: розмір зарплати, відсутність або наявність будь-яких інших обмежень за виконавчими документами;
  • довідка з житлових органів про місце проживання дитини c зазначенням того, що дитина знаходиться на утриманні позивача;
  • копія позовної заяви для відповідача.

Особливості розгляду справи про аліменти з іноземного громадянина

У разі, якщо платник аліментів має бути іноземець, а дитина є громадянином іншої країни, може виникнути ситуація, коли застосування законодавства країни, громадянином якої є дитина, не відповідає інтересам дитини. Таке трапляється, якщо дитина проживає в країні, рівень життя в якій набагато вище, ніж в країні, де проживає батько.

Може вийти так, що при визначенні розміру аліментів з іноземного громадянина буде братися скоєно різний рівень оцінки матеріальної забезпеченості, що, природно, не буде вигідно для дитини. Для таких випадків в статті 163 СК РФ встановлено можливість врегулювати дану колізію через суд. Так, позивач може просити в своїй позовній заяві про те, щоб до відносин по аліментних зобов'язань застосовувалося законодавство країни, де постійно проживає дитина.

Однак враховуйте, що суд має право розглядати позов по законодавству держави, де проживає дитина тільки в тому випадку, якщо позивач вказав про це в своїй позовній вимозі. Якщо така вимога не згадано, то суд не має права за власною ініціативою вирішувати дане питання.

Важливо: в ст.163 вказується саме позивач, відповідач же не може висувати такі вимоги. Також майте на увазі, що застосування законодавства тієї країни, де проживає дитина для стягнення аліментів, - це право суду, а не обов'язок.

Суддя також повинен враховувати інтереси дитини. Якщо буде встановлено, що застосування законодавчих норм країни постійного місця проживання дитини - недоцільно, суд буде враховувати норми законів країни, громадянином якої є дитина.

Легалізація рішення про аліменти з іноземного громадянина

Незважаючи на відносно просту процедуру подання та розгляду позову, легалізація даного рішення може ускладнитися з огляду на те, що виконати рішення суду на території іншої держави не так просто.

Виконання рішення російського суду про стягнення аліментів буде залежати від того, чи є міжнародна угода про правову співпрацю між РФ і країною, де проживає відповідач.

Найпростіше впровадити рішення російського суду буде з країнами СНД. Крім країн СНД, у Російської Федерації є укладені міжнародні договори про допомогу у кримінальних, цивільних та сімейних справах з Китаєм, Грецією, Італією, Єгиптом, Іспанією, Кіпром, Індією, Польщею та деякими іншими країнами. Але така угода є далеко не з усіма країнами. Тому, при подачі позову про стягнення аліментів на іноземного громадянина , Який не проживає на території Росії, налаштуйтеся на те, що вас чекає тривала й непроста процедура.

Якщо ж батько дитини має громадянство тієї країни, з якої міжнародний договір укладений, то в судові органи цієї країни спрямовується спеціальне клопотання з російського суду про необхідність стягнути аліменти. Однак, якщо батько чи мати є іноземним громадянами, але проживають в Росії, то процедура буде набагато простіше, адже тоді немає необхідності звертатися до інших країн з проханням про легалізацію рішення в стягненні аліментів з іноземця.