Реклама
Реклама
Реклама

Як подати на аліменти перебуваючи в шлюбі і проживаючи разом

  1. Подати на аліменти в шлюбі - який закон допоможе
  2. Угода про аліменти
  3. документи
  4. Особливості розгляду справи
  5. терміни

Чи можна подати на аліменти перебуваючи в шлюбі - нагальне питання для сучасної сім'ї, в якій не завжди кожен батько сумлінно виконує батьківські права. У даній статті ми розберемося, як подати на аліменти перебуваючи в шлюбі, які для цього знадобляться документи, куди звертатися і інші нюанси.

Подати на аліменти в шлюбі - який закон допоможе

Законодавство РФ не передбачає необхідність розривати шлюб, щоб ініціювати аліментні виплати щодо неповнолітньої дитини. Грунтуючись на 80 статті Сімейного кодексу РФ, батьки зобов'язані забезпечувати своїх дітей, поки вони не досягнуть повноліття.

Щоб законодавчо оформити аліменти не обов'язково відразу звертатися до суду. Батьки можуть укласти угоду про аліменти, яке буде спрощеним аналогом виконавчого листа.

Чи можна подати на аліменти перебуваючи в шлюбі - нагальне питання для сучасної сім'ї, в якій не завжди кожен батько сумлінно виконує батьківські права Угода про аліменти

Дана угода може бути оформлено, коли мати і батько дитини зуміли без участі судового пристава домовитися про всі сторони виплати аліментів. Щоб цей документ мав юридичну силу, його обов'язково повинен запевнити нотаріус. Положення, які прописані в угоді про аліменти, не повинні обмежувати права дитини. Нотаріус повинен упевнитися, що матеріальне забезпечення неповнолітньої дитини, передбачене в угоді, буде не гірше, ніж рішення суду у справі про аліменти.

Якщо папір не була завірена нотаріусом, у разі порушення відповідачем терміну сплати допомоги або недотримання суми, договір не зможе стати виконавчим документом.

Чому важливо запевнити договір у нотаріуса:

  • Посвідчену згоду про аліменти допоможе стягнути аліменти з зобов'язаного особи в виконавчих органах.
  • Посвідчену згоду можна доповнювати або змінювати його положення в залежності від ситуації. Для цього необхідно звернутися в суд.
  • За допомогою договору можна стягнути прострочені аліменти на строк до трьох років. Документ буде свідченням того, що позивач звертався за стягненням прострочених виплат до відповідача, але той ухилявся від виплат.

Подати на аліменти в шлюбі через суд актуально, коли оформити угоду не вдається. Для цього подружжю не обов'язково розлучатися. Підготовка позовної заяви буде стандартною, за винятком необхідності підтвердити ухилення одного з подружжя від матеріального забезпечення дитини. Для цього завдання передбачається можливість показань свідків.

Обсяг аліментів у шлюбі предусматрвіается такий же, як і в разі розлучення батьків дитини. Виплати можуть бути назаначени в твердій сумі або на підставі доходу відповідача. Подати на аліменти у твердій сумі необхідно, якщо відповідач має мінливий дохід або приховує свою реальну прибуток.

завантажити Угода про сплату аліментів у твердій сумі на утримання дитини - Формат * doc; Розмір 43кб

документи

Незалежно від того, готуєте ви позовну заяву або папір про видачу судового наказу, пакет документів буде наступним:

  • Посвідчення особи заявника;
  • Довідки про прибуток позивача і відповідача;
  • Свідоцтво про шлюб;
  • Свідоцтва про народження дітей.

В рамках позовного провадження знадобиться підтвердити суму, необхідну на утримання дитини. Якщо мова йде про допомогу на вагітну дружину, до списку документів знадобиться додати довідку з лікарні, яка підтверджує факт вагітності і термін.

При подачі на аліменти до суду потрібно вказати наступні дані: При подачі на аліменти до суду потрібно вказати наступні дані:

  • ПІБ відповідача та позивача;
  • Прописка учасників дебати;
  • Інформація про судовий пристава;
  • Викласти вимога до відповідача;
  • Вказати суму передбачуваних виплат.

Подають на аліменти в баку в адміністрацію мирового суду. Позивач може вибрати, де буде проходити розгляд справи - за місцем власної прописки або відповідача. При подачі паперів на аліменти - зробіть три копії всіх документів. Одна копії якого надсилаються в судовий пристав, друга залишається відповідачу. Подальший механізм розгляду справи буде залежати від типу справи - позовне провадження або судовий наказ.

Якщо один з подружжя вирішив подати на аліменти, і при цьому у чоловіка і дружини в цій справі є розбіжності - потрібно готувати позовну заяву. Аналогічним чином йдуть справи і коли сплата аліментів потрібна не тільки на маленьку дитину, а й дружину.

Далі ви можете скачати форму позовної заяви: http://sovetnik.consultant.ru/files/20150716iskaliment.doc

Особливості розгляду справи

Подати на аліменти без розлучення можна не побоюючись, що в подальшому подружжю доведеться розлучитися. Розгляд справи буде проходити без додаткових вимог щодо статусу подружжя. На засіданні повинні будуть присутні обоє з подружжя, але якщо один відповідач не з'явиться до суду - справа розглянуть без нього.

В результаті засідання позивач отримає судовий наказ чи виконавчий лист, в залежності від поданих до суду документів. Стягненням аліментів у шлюбі займеться служба судових приставів.

терміни

Стягнути аліменти можна в будь-який момент, поки діти не стали повнолітніми. Цей процес не має позовної давності, на відміну від можливості отримувати заборгованість по аліментах. Вимагати прострочені виплати можна тільки за три роки з моменту першої несплати.

У даній статті ми розібралися, чи можна подати на аліменти перебуваючи в шлюбі. Аналогічний пакет документів і дій відбувається і при стягненні допомоги на дітей після розлучення батьків.