Реклама
Реклама
Реклама

Алхімія від Айрат Гаріпова: як бюджет Казані за рік виріс в три рази!

20.04.2012

Допдоходов - НА ДОРОГИ І БАГАТОДІТНИМ СІМ'ЯМ

Вчора на сесії Казгордуми начальник фінансового управління виконкому Айрат Гарипов повідомив народним обранцям, що міська скарбниця за підсумками нинішнього року може поповнитися допдоходов в розмірі понад півмільярда рублів. Такий прогноз головний фінансист міста зробив «з урахуванням підсумків виконання бюджетів за перший квартал поточного року і очікуваної оцінки в цілому за рік».

Відзначимо, що саме по собі розподіл допдоходов в квітні - факт неординарний. Як правило, додатково надійшли кошти діляться або в кінці року або навіть в наступному році.

Отже, згідно з прогнозами Гаріпова додаткові доходи складуть 546 млн. Рублів. Більшу частину, 300 млн. Рублів, було запропоновано направити на поточне утримання доріг, тротуарів, зупинкових майданчиків і внутрішньоквартальних проїздів в літній період. Ще 50 млн. Рублів - на ямковий ремонт. Словом, додаткові 350 млн. Рублів депутати вирішили направити на те, щоб привести в порядок дороги Казані, які в останні дні не кляв тільки ледачий.

Нагадаємо, відповідно до Держстандарту асфальтне покриття треба капітально ремонтувати раз в 6 років. У Казані ж за цей час вдалося оновити тільки п'яту частину дорожньої мережі. Щоб повністю укластися в нормативні терміни, треба щороку виділяти 7,2 млрд. Рублів, але такої можливості немає. Тому доводиться регулярно виділяти кошти на ямковий ремонт. А недавно мер Казані Ільсур Метшин зажадав знайти кошти на ці цілі. Затверджені 50 млн. Рублів - це вдвічі більше від початкового плану.

Крім того, 38 млн. Рублів буде потрібно на проведення топографічної зйомки і підготовку до проведення межування земельних ділянок, які виділяються під житло багатодітним сім'ям. На охорону об'єктів муніципальної скарбниці - 8 млн. Рублів. На переселення громадян з аварійного фонду - ще 38 млн. Рублів. 14 млн. Рублів буде виділено на капремонт дитячих таборів, 80 млн. Рублів - на «зміст структурних підрозділів виконкому». Організаціям, які рятували Казань від весняного затоплення, виділять 3 мільйони рублів. На проведення процедури підготовки торгів по реалізації муніципального майна і земельних ділянок для отримання доходів з неподаткових джерел - 15 млн. Рублів

2011 РІК НА 30% КРАЩЕ, НІЖ 2010

В цілому ж виконання бюджету за минулий рік, судячи з доповіді начальника фінуправління, було досить позитивним.

Гарипов почав з того, що спочатку бюджет міста в доходах і витратах становив 12 млрд. Рублів. Однак він 7 (!) Разів змінювався і в результаті по доходах збільшився в два рази - до 21,7 млрд. Рублів, за видатками майже в три - 32,9 млрд. Рублів. Просто неймовірна фінансова магія, пояснення якої тільки одне - Універсіада - 2013. Під неї, як бачимо, просто на ходу йде виділення грошей з центру ...

Спочатку бюджет Казані планувався бездефіцитним, але за підсумками року все-таки виник розрив в 9,5 млрд. Рублів. Головним чином, за рахунок кредиту, отриманого з бюджету Татарстану на підготовку до Універсіаді (8 млрд. Рублів) і власних допдоходов (1,5 млрд. Рублів).

Як повідомив Гарипов, 2011 рік Казань прожила краще, ніж 2010-й і отримала більше доходів на 30%, або 5 млрд. Рублів. Більше половини доходів (53% або 11,5 млрд. Рублів) доводиться на податкові і неподаткові доходи (це те, що Казань заробила сама). Ще 47,3% (10,3 млрд. Рублів) - фінансова допомога з інших бюджетів.

У доходах бюджету міста як і раніше пріоритетне місце займають податкові доходи, на які припадає 41,4% всіх надходжень. Левова частка всіх податкових доходів - 89% - припадає на податок на дохід фізичних осіб, земельний податок і єдиний податок на поставлений дохід.

Надходження головного з «великої трійки» податку - на дохід фізичних осіб - збільшилися на 16% і склали 4,9 млрд. Рублів. Цей податок, як відомо, один з ключових індикаторів стану економіки: більше надходжень - економіка розвивається, менше - час бити на сполох.

Другий за обсягом дохідне джерело бюджету міста - земельний податок. Надходження по ньому склали 2,2 млрд. Рублів, що майже на 700 млн. Рублів вище рівня 2010 року. Відзначимо, що цей податок важливий місту тим, що надходить в казну в повному обсязі (для порівняння, ПДФО надходить по нормативу 30%).

Ще 1,2 млрд. Рублів надійшли за сукупним податку (ЕНВД плюс спрощенка і єдиний сільгоспподаток) - зростання в порівнянні з 2010 роком на 9% (100 млн.).

Що стосується витрат, то бюджет як і раніше зберігає соціальну спрямованість і майже половина витрат - 49% або 9,6 млрд. Рублів - припадає на соціально-культурну сферу. Освіта отримало 7,6 млрд. Рублів, охорону здоров'я 1,2 млрд. Рублів, культура 353 млн. Рублів, соціальна політика 255 млн. Фізична культура і спорт 138 млн. Рублів.

Як розповів під час перерви газеті «БІЗНЕС Online» депутат Ильдус Янишев, бюджет все одно оцінюється як напружена.

«В середньому витрати збільшилися на 10 відсотків, - сказав він. - Я чекаю виконання тих обіцянок, які були дані після виборів, про те, що буде більше повноважень у муніципального рівня влади. Особисто я б збільшив фінансування на програму профілактики злочинності в місті, також програму морального виховання школярів і збільшив зарплати працівникам охорони здоров'я та освіти ».

БОРГ Казані ВИРІС В 1,5 РАЗИ

Втім, ложку дьогтю в звіт Гаріпова, в общем-то позитивно-бравурні, додала інформація про боргове навантаження Казані. Згідно з наданими на сесії довідкових матеріалів, сума державного боргу столиці РТ станом на початок 2012 року склала 30,5 млрд. Рублів.

Нагадаємо, що в 2010 році борг Казані становив 19,2 млрд. Рублів. Таким чином, борг за рік збільшився в 1,5 рази.

У структурі державного боргу 83,5% (25,4 млрд. Рублів) займають бюджетні кредити; 11% (3,3 млрд. Рублів) - кредити комерційних банків, 5,6% (1,7 млрд. Рублів) - облігаційні позики. Тобто фактично, треба думати, комерційний борг становить 6 млрд. Рублів, решта - кредити вищестоящих бюджетів під Універсіаду.

У 2011 році крім облігаційних позик містом були залучені кредитні кошти на загальну суму 15,1 млрд. Рублів, з яких 3,8 млрд. Рублів - кредити комерційних банків і 11,3 млрд. Рублів - бюджетні кредити мінфіну РТ. Крім того, був розміщений восьмий облігаційний займ міста на 2 млрд. Рублів строком на 5 років під 8% річних купонних виплат, з яких у 2011 році реалізовано 131 млн. Рублів.

При цьому середня вартість кредитного портфеля Казані в порівнянні з 2011 роком (3,1%) зменшилася та 1 січня 2012 року становила 2,81% річних з урахуванням бюджетних кредитів.

Сума витрат на обслуговування державного боргу міста за 2011 рік склала 755,6 млн. Рублів. За рахунок реструктуризації більш дорогих боргових зобов'язань на дешеві вона була скорочена на 91 млн. Рублів.

В ПОРІВНЯННІ З ІНШИМИ містах-мільйонниках

Депутати Казгордуми вчора також дали задовільну оцінку виконанню програми соціально-економічного розвитку Казані. Голова комітету економічного розвитку Сергій Ватанін докладно розповів про успіхи та невдачі в боротьбі столичної мерії за поліпшення життя казанців. Хоча зазначимо, що його доповідь виглядав дивно після докладного звіту мера Казані в березні за підсумками 2011 року ... Такий собі дежавю від Ватаніна ...

Власне, досягнення Казані все-таки вражають. Столиця Татарстану в лідерах по природному приросту населення серед міст-мільйонників, зазначив Ватанін. За підсумками року кількість народжених перевищила число померлих на 4,5 тис. Осіб. Кожен четвертий казанець так чи інакше займається фізкультурою і спортом, а середня тривалість життя досягла 73 років.

Завдяки капітального ремонту в минулому році дах і батареї, труби та фасади, проводку і під'їзди капітально ремонтували в 261 будинку за 1,2 млрд. Рублів - життя покращилося майже у 74 тисяч казанців. Замінено 283 ліфта в 79 будинках. Весь житловий фонд забезпечений приладами обліку.

185 тис. Осіб - третина працездатного населення Казані - зайнята в малому бізнесі, річний оборот малих підприємств склав 350 млрд. Рублів. На малих і середніх підприємствах виробляється більше третини валового територіального продукту Казані.

З мінусів Ватанін зазначив деяке зростання ... підліткової злочинності. А також провал індикаторів за рівнем життя населення. Недостатньо виріс середньодушовий дохід - з 29,7 тис. Рублів до 30,9 (замість 33) тис. Рублів на людину. Знизилися реальні грошові доходи - хоча середня зарплата і виросла до 22,6 тис. Рублів.

З 71 індикатора виконано 59 - значить, ще є куди прагнути. «Ми з вами, кожен на своєму місці, повинні зробити все для того, щоб Казані і надалі залишалася зростаючим містом - містом, в якому хочеться жити», - уклав Ватанін.

На думку мера Казані Ільсур Метшін, в порівнянні з іншими містами-мільйонниками столиця республіки за багатьма параметрами виглядає гідно. «Серйозним питанням залишається зростання заробітної плати, який поки відсуває Казань в хвіст цього переліку - і нам треба ставити собі більш амбітні цілі», - визнав проблему градоначальник.

«Серйозним питанням залишається зростання заробітної плати, який поки відсуває Казань в хвіст цього переліку - і нам треба ставити собі більш амбітні цілі», - визнав проблему градоначальник

Додаткові доходи пропонується направити на утримання доріг, тротуарів, зупинкових майданчиків, внутрішньоквартальних проїздів - 300 млн. Рублів, на ямковий ремонт доріг - 50 млн. Рублів

Метшин ДОРУЧИВ ЗАЙНЯТИСЯ садами

Депутат від КПРФ Ильгизар Валєєв звернув увагу мера на проблему садівників - в програмі, на його думку, необхідно передбачити питання підтримки садівництва. У Казані 179 садівничих товариств - і вони в цілому мають ті ж проблеми, що і російське садівництво в цілому. Це проблеми доріг, енерго- і водопостачання, питання межування, забудови і т.д. «Економічна криза показала значимість садівництва в Росії, - заявив Валєєв. - Це продовольча безпека країни, і натуральні продукти харчування, і зниження вартості продовольства в країні, і зайнятість, і питання виховання ... »

Мер Казані дав доручення подивитися, чи є у депутатів повноваження включити в міські програми питання підтримки садівництва. «Це дуже актуально - дійсно, ми, особливо середнє покоління, не кажучи вже про пенсіонерів, на садових сотках не одне покоління виросло, - віддався спогадам градоначальник. - У століття технократії все більшого значення буде грати можливість виїзду сім'ями на дачні ділянки - тут маса плюсів, від виховання до економіки, і особливо - для незахищених верств населення ».

«ВОДОКАНАЛУ» розширив інвестпрограми

Серед бюджетно-земельних питань депутати розглянули інвестиційну програму «Водоканалу» - тепер вона продовжена до 2013 року. Як повідомив голова комітету ЖКГ виконкому Казані Іскандер Гиниятуллин, в 2012 році в розвиток систем водопостачання та каналізації буде вкладено понад 680 млн. Рублів. У 2013-му сума інвестицій перевищить 879 млн. Рублів. Виконання програми збільшить потужності з очищення питної води на 8%, а каналізаційних систем - на 10%.

Програма передбачає реконструкцію водоочисних споруд Волзького водозабору, будівництво нових і реконструкцію діючих водопровідних вузлів і каналізаційно-насосних станцій, будівництво і реконструкцію мереж - в тому числі в казанських селищах і житлових масивах.

«ДОСИТЬ ПОЛОСКАТИ ВИПАДОК У« Далекому »!

Досить несподівано депутати пом'янули і дикою випадок в ОП «Далекий». Перед депутатами звітував начальник начальник казанського лінійного управління внутрішніх справ на транспорті Наіль Салехом. Злочинів на транспорті у ввіреному йому регіоні в 2011 році зафіксовано помітно менше - зниження на 43%. Правда, знизилася і розкриття - з 77 до 44%.

Мабуть, це зниження і викликало питання голови всеросійського громадського руху «Проти злочинності та беззаконня» Дмитра Бердникова про те, чи не ускладнилася робота поліцейських після випадку в ОП «Далекий»?

Тут Салехова буквально прорвало - він закликав припинити «полоскати» цей випадок, маючи на увазі, мабуть, ту негативну інформаційну кампанію, яка обрушилася на поліцію. І розповів, що буквально днями поліцейських буквально шантажували затримані ними хулігани, розбили турнікети на казанському вокзалі. Вони погрожували, що почнуть битися головою об стіну, - а потім будуть дружно стверджувати, що їх побили в поліції. Мало того, їм навіть вдалося зателефонувати в «швидку» - по телефону вони заявили про побиття і попросили допомоги ... Правда, скандал закінчився, ледь затриманим показали на встановлені у відділенні відеокамери.

ВАТ «МОСКОВСЬКА» приватизують В ІНТЕРЕСАХ ІНВЕСТОРА

В інтересах розвитку історичного центру депутати внесли зміни в план приватизації власності казанської скарбниці. На торги вже в цьому році планується виставити додатково 13 об'єктів нерухомості - в тому числі 7 будинків в історичному центрі Казані. У їх число потрапили і історичні пам'ятники - наприклад, будинок друку на вул. Баумана, 19 або комплекс будівель Адміралтейської контори архітектора Кафтирева, що на вул. Карла Маркса, 17.

Буде приватизовано також ВАТ «Московська» - як з'ясувалося, у неназваного з трибуни Казгордуми інвестора виник інтерес до цього акціонерному товариству. При статутному капіталі в 57 млн. Рублів компанія має на балансі кілька будівель в історичному центрі столиці. Правда, продавати це ВАТ, 100% акцій якого належать столичній скарбниці, влада збирається в 2013 році.

Крім того, в приватизаційний план додатково будуть включені МУПи "Казліфтсервіс", "Медснаб" і служба технагляду за реалізацією міських програм по утриманню житлово-комунального господарства та зовнішнього благоустрою - їх планується продати в кінці поточного року.

Крім того, депутати змінили порядок оплати за купується у казанської скарбниці майно. Якщо раніше щасливий переможець аукціону міг заплатити за який-небудь об'єкт протягом трьох місяців, то тепер це необхідно зробити протягом десяти днів. Мета змін - прискорення процедури реєстрації нерухомості в світлі величезного обсягу реставраційних робіт на продаваних об'єктах.

З огляду на, що ніяких бюджетних коштів на цю приватизацію не потрібно, депутати схвалили зміни прогнозного плану приватизації в перспективі до 2013 року одноголосно.

Казгордуми ВІДКЛАЛА ПИТАННЯ ПРО БУДІВНИЦТВО НА НОКСІНСКОМ УЗВОЗІ

Одностайності не вийшло, коли мова зайшла про перезонування земельних ділянок під будівництво. Переклад ділянок під будівництво житла по соціпотекі на вулицях Максимова, Айдарова і Вахитова суперечок не викликав. А ось проти виділення десятків гектарів під рекультивацію самосировской звалища протест заявив прокурор Казані Ильдус нафік. «Тут є прямим порушенням закону - забороняється зберігання відходів в межах населених пунктів», - пояснив прокурор. Правда, чиновники вирішили справу по-своєму: досить просто вивести ці землі зі складу Казані ... «Але від цього ж не змінюється суть питання!» - обурився нафік. Проте, рішення виділити ТОВ «ПЖКХ» без малого півмільйона квадратних метрів земель було прийнято: мовляв, куди без звалища щось, пан прокурор?

З урахуванням зауважень прокурора компанії «Баско» узгодили переклад земель в Старому Аракчіно - тут більше ста ділянок будуть переведені з рекреаційно-ландшафтної зони в зону змішаної среднеетажние забудови, а також під індивідуальне житлове будівництво.

Викликав невелику дискусію і питання про Ноксінском спуску - тут ТОВ «РК« Молодіжний » намітило будівництво багатоповерхових будинків. На сторону захисників Ноксінского лісу встала і прокуратура, яка винесла негативний висновок на це перезонування. Як пояснив кореспонденту «БІЗНЕС Online» прокурор Казані нафік, по-перше, на цій території все-таки знаходиться ліс, хоча він і не має статусу міського лісу. До слова, члени ініціативної групи організували пікет навпроти казанської ратуші - і вимагали дати їм слово на сесії. Але депутати прислухалися до думки прокуратури - і доручили виконкому усунути всі порушення, знявши питання з порядку денного XIII сесії Казгордуми.

Казгордуми ПОДАРУВАЛА Хімград ПОДАТКОВІ ПІЛЬГИ

Викликало протести прокурора і рішення депутатів надати пільги з податку на землю «хімічному» інноваційного бізнесу. Запропоновані зміни в рішення про земельний податок надають преференції компаніям, які реалізують інвестпроекти з виробництва гумових та пластмасових виробів на території технополісів і уклали договори про реалізацію нвестпроекта. Ставка податку для таких компаній буде знижена до 0,03% від кадастрової вартості землі.

При цьому бюджет втратить близько 2 млн. Рублів - правда, депутати очікують від цих преференцій адекватної віддачі у вигляді інших податків.

Альо решение Було предложено з хитрою застереження - Такі пільги может отріматі только компанія, яка НЕ ​​веде Іншої ДІЯЛЬНОСТІ, що не пов'язаної з реалізацією інвестпроектів. «У разі прийняття такого рішення воно може бути розцінено, як спроба створити пільгові умови для одного господарюючого суб'єкта, - заявив прокурор Казані Ильдус нафік. - При наявності такого застереження рішення буде незаконним ».

На думку прокурора подібне рішення може оскаржити і управління федеральної антимонопольної служби - як обмежує конкуренцію, і тоді бюджет може зазнати серйозних збитків.

Проте, депутати визнали своє рішення досить проробленим і заснованим на чинному законодавстві - і прийняли його. Тим більше що розширення категорії одержувачів пільг означає серйозні податкові втрати.

Судячи з усього, податкові пільги на 2 млн. Рублів Казгордуми подарувала одному з резидентів технополісу «Хімград».

Проте, рішення виділити ТОВ «ПЖКХ» без малого півмільйона квадратних метрів земель було прийнято: мовляв, куди без звалища щось, пан прокурор?