Реклама
Реклама
Реклама

"Харківська підземка просто кишить таємницями!"

  1. АВТОР:
  2. Орфографічна помилка в тексті:

3 серпня 2008, 16:46 Переглядів:

Харківська підземка, фото А.Пайсова.

Від ядерного вибуху в нашому метро не сховаєшся, але від потопу - запросто.

Хоча харківська підземка відносно молода, їй всього 33 роки, загадок вона таїть предостатньо. Велика їх частина - спадщина радянської епохи. Тоді метрополітен був не тільки засобом пересування, а й об'єктом цивільної оборони. З цієї причини всі працівники підземки досі підписують документ про нерозголошення інформації і на контакт з пресою йдуть вкрай неохоче. Один з них - машиніст, який пропрацював в метро вже чверть століття, погодився відкрити нам завісу. Щоб ця відвертість не коштувала йому роботи, ми змінили його ім'я.

Метрополітен - це як підводний човен, вважає Олександр. У харківській підземці є все, щоб вижити в екстремальних умовах: підстанції, туалети, які можуть прийняти відразу до 40 відвідувачів, кімнати відпочинку і навіть продуктові склади, які зараз, правда, порожні. Під час існування Союзу в цих сховищах було повно всілякої живності, рахунок йшов на тонни, але де сьогодні радянські тушонка і шоколад, працівникам метро невідомо.

МІСТО. Хоча підземку і будували за часів холодної війни як об'єкт цивільної оборони, уберегти пасажирів, якби раптом насправді ядерний вибух, вона навряд чи зможе, впевнений Олександр: "Навіть якщо перекрити всі входи, метро продовжує дихати - повітря зовні надходить".

Крім сталевих і бетонних перекриттів, які закриють входи і виходи в підземку в разі небезпеки, майже на кожному перегоні, над яким є водойми, встановлені термоворота. Зокрема, вони є на станції "Київської" і "Академіка Барабашова". А на станції "Центральний ринок" термоворота встановлені навіть з двох сторін. Якщо, не дай Бог, піде вода, ворота закриються автоматично, хоча керувати рухом дверей можна і вручну. Вага термоворот в середньому від 40 до 100 тонн - їх створювали з розрахунку на максимальний напір води, щоб не знесло.

НА ШВИДКОСТІ. Хоча у всіх радянських містах метро будували як стратегічні об'єкти, різниця між ними все-таки існує. Наприклад, московська підземка глибша, ніж київська і, вже тим більше, харківська. Вся справа в коштах - чим глибше копають метро, ​​тим воно дорожче. Діаметр тунелю харківської підземки вже, ніж московської. По рейках московського метро, ​​наприклад, пройде будь-який потяг, а харківський і київський тунелі створювали, виходячи з розмірів спеціальних вагонів для підземки.

Зате в чому харківське метро дасть фору столичним, так це в швидкості. Середня швидкість руху поїздів під Харковом досягає 60 км на годину, але на деяких відрізках шляху складу розганяється до 80 км на годину, тоді як в Києві - максимум 50 км на годину.

А ще в харківській підземці немає занедбаних магістралей, як в київській. Зате є такі, що з'єднують між собою гілки, і навіть виходять на поверхню. "Побудували, скажімо, в Митищах вагон для харківського метро, ​​який потрапить під землю цілком. Вагон приїде до Харкова залізницею, і вже в місті по спеціальній гілці потрапляє в Московське депо. А звідти його можна переслати на будь-яку лінію метро. Наприклад, з Холодногірсько-заводській лінії склади переганяють на Олексіївську в районі станції метро "Проспект Гагаріна", - розповів Олександр.

ВХІД ВИХІД. У метро можна потрапити не тільки через вертушку. Прямий вхід в підземку існує з Головного управління метрополітену, що на Центральному ринку, і в будівлі облдержадміністрації - тунель веде на станцію "Пушкінську". Хід рили для того, щоб партійні лідери в разі війни могли сховатися під землею. А ось аварійних виходів на поверхню з харківського метро немає. Зате з тунелю можна вибратися через вентиляційну шахту, і цей шлях добре відомий харківським і приїжджим графітчиків, які вже не раз, таємно проникнувши в підземку, розмальовували вагони балончиками з фарбою. А, наприклад, польські графітчики якось не лише пробралися в метро через вентиляційні отвори і розмальовували вагони метро (та так, що довелося весь склад відправити на генеральну мийку), але і зняли документальний фільм про своїх "арт-гастролях" підземкою колишнього Союзу.

ВОДЯТЬСЯ МИШІ І пугач
Водиться в харківській підземці і живність, причому часом - небезпечна. Серйозна проблема вагонів метро - звичайні блохи. Стрибаючи з бомжів, кровопивці мешкають в диванах і запросто скачуть по підлозі. "Чоловікам ще нічого, вони в брюках завжди ходять. А ось жінки-прибиральниці, щоб захиститися від паразитів, спеціально надягають штани", - розповів нам машиніст Степан.

Крім бліх, в підземці живуть миші. Провіантом гризунів з надлишком забезпечують неохайні харків'яни, які залишають в вагонах і на платформі булочки, чіпси і горішки. Причому миші настільки адаптувалися в підземці, відзначають машиністи, що не тікають і спокійно їдять, навіть якщо бачать, що рухається склад. "Сидить між рейками і гризе, причому навіть голови не підніме", - розповів Олександр. Завсідники кількох станцій метро - горобці - потрапляють під землю через вентиляційну шахту або коли вагон коштує на вулиці. Буває, що машиністам трапляється побачити в тунелях метро і зовсім екзотичних птахів. "Якось між" Заводом Малишева "і" Московським проспектом "побачив пугача. Мабуть, у вентиляційну трубу залетів, що в парку Артема. Склад йшов швидко, не менше 60 км на годину, а птах летіла прямо перед склом машиніста. Я тоді зрозумів, з якою швидкістю літає пугач ", - згадує Олександр.

ДВІ ТОННИ СМІТТЯ В ДЕНЬ
До речі, під землею генеральне прибирання влаштовують не тільки для пасажирських складів. Поливомийні поїзд - залізнична цистерна з соплами по всьому корпусу - ходить по рейках підземки ночами. Хоча запас води у нього немаленький, генеральне прибирання відразу цілого тунелю виключена, миють ділянки по черзі. "Якось помили перегін від" Радянської "до" Гагаріна ". І коли йшли перші поїзди, вологість в тунелі була така, що лобове скло і дзеркала зовні запітніли. Довелося зупиняти склад і протирати лобове скло ганчіркою", - згадує Олександр.

Щоночі станції теж прибирають, коли йде останній пасажир. Величезний агрегат, схожий на пилосос, йде по станції і щітками чистить підлогу, а прибиральниці збирають пакети і пляшки. Після харків'ян щодня з метро вивозять дві тонни сміття, в свята - і того більше, розповів "Сегодня" прес-секретар підземки Олег Перегон. Сміття - взагалі велика проблема для метро. Буває, що через нього двері в вагон не зачиняються. А кілька тижнів тому в "гребінець" ескалатора на станції "Пушкінській" впала 5-копійчана монета і зупинила рух ескалатора. Довелося закрити станцію на час.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "" Харківська підземка просто кишить таємницями! "". інші Новини Харкова дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Якушко Оксана

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.