Реклама
Реклама
Реклама

Житомир.info | Алчевськ в Житомирській області: жителі райцентру Овруч будуть зимувати без опалення в квартирах

В Овручі (Житомирська область), ліквідуючи центральне опалення, схоже, заодно вирішили одним махом ліквідувати старих, інвалідів і малозабезпечених.

На дворі листопад, але в 500 квартирах Овруча холодно - тепло з котельні в них не надійде ніколи. Влада цього райцентру вирішили відмовитися від руйнівного центрального опалення на користь індивідуального. Але чомусь не подумали, що далеко не кожен овручанін здатний «дістати з кишені» 15 тис. Грн., Щоб обладнати котельню в своїй квартирі. Спроби виправити ситуацію мізерними дотаціями з міської скарбниці, зрозуміло, не вирішили проблему.

«На зиму двом дочкам змогла купити тільки одну пару взуття»

Нещодавно я зустрів в церкві шкільну вчительку мера Овруча Валерія Шваба - Тетяну Сидорівна Старухіну. Вона поскаржилася, що їй доведеться провести зиму в квартирі без опалення: котельні в місті ліквідували, а на встановлення індивідуального опалення грошей немає. Мер, її колишній учень, нічого, крім півтори тисячі матеріальної допомоги, запропонувати не зміг, а перспектив знайти 15 тис. Грн. на установку котла у неї немає.

Про проблеми встановлення індивідуального опалення ZN.UA розповіла мешканка Овруча Наталія Заремба. За її словами, тільки в будинку, де живе вона, таких сімей більше десяти.

У самій Наталії Олександрівни ситуація не набагато краще.

- Опалювальний котел мерія мені надала, - розповідає вона. - Але, крім котла, потрібні ще опалювальні радіатори, труби, та й самі роботи по монтажу опалення коштують недешево. На все потрібно близько 10 тис. Грн. А я навіть кредит не можу взяти: вже виплачую один - брала, щоб прооперувати ноги дочки Віке. Вона у мене не ходить, але є надія, що буде ходити! Харчуємося, як горобці. На зиму двом дочкам змогла купити тільки одну пару взуття - тієї, що ходить в школу. Я не зможу знайти 10-15 тис. Грн., Щоб жити в теплі!

Зараз Наталя Олександрівна звернулася до суду за захистом своїх порушених прав, а також написала лист омбудсмена Валерії Лутковської. Чекає відповіді ...

За інформацією овруцького правозахисника Сергія Корнійчука, близько 500 сімей міста так і живуть в холоді. При цьому близько 300 з них вже змонтували в своїх квартирах опалювальні системи, але газовики не квапляться подати газ. Зверталися овручане зі скаргами в Кабмін, Генеральну прокуратуру, адміністрацію президента, але поки звідти надходять лише повідомлення про те, що скарги отримали. Сергій Федорович також звертає увагу правоохоронних органів на те, що в місті демонтовано десять котелень. Всі металеве з них, включаючи котли і димові труби, зникло в невідомому напрямку. І замість того, щоб стати вирішенням проблеми установки опалення малозабезпеченим, виручка від зданого в лом металу, мабуть, осіла в чиїхось кишенях.

У людей похилого віку Овруча в обмін на котли хочуть забрати квартири

Одні намагаються боротися за право на тепло, інші зрозуміли, що прийшов час вмирати. Готується до смерті і 75-річна Надія Семенівна Кучинська.

Справа в тому, що у неї немає грошей на котел, який разом з проектом і роботами по установці коштує не менше 15 тис. Грн. А кредит їй ніхто не дасть. Значить, прийдешня зима в нетопленій квартирі може стати для неї останньою.

- Я живу одна, - розповідає вона. - Дід мій (чоловік Н.Кучінской. - В.К.) помер два роки тому. Ми разом відпрацювали 26 років в комунальному господарстві міста і заробили цю квартиру. Тепер я на пенсії, отримую цілих 850 грн.! Я підмітала тротуари, крейди і під час чорнобильської аварії. На місто падає радіоактивний пил, а я її замітали, але на більше не запрацювала ... Скажіть, будь ласка, за які гроші мені ставити опалювальний котел?

Про те, що котельні закриваються, Надія Семенівна дізналася лише в квітні, після закінчення опалювального сезону. Звідки взяти 2 тис. Дол., Не представляє. Але навіть якщо б вона вирішила накопичити необхідну суму, їй довелося б два роки не їсти, не пити, просто зовсім не жити. Цікавлюся, чи не беруться чи міська влада якось допомогти.

- Я недавно зустріла на вулиці мера міста, - розповідає моя співрозмовниця. - Питаю, за які гроші я буду ставити котел, якщо у мене їх немає. А він мені відповідає: «Ми вам котел поставимо. Але після вашої смерті квартиру ми заберемо ». Я йому кажу: «Все, що я можу залишити своїм дітям і онукам, так цю квартиру. Ви хочете відібрати у мене останнім ?! А мене викинути на поживу воронам і собакам? »Він повернувся і пішов. А тепер ховається від нас, жителів міста, як зозуля від горобців.

Ого! Адже пропозиція обміняти квартиру на опалювальний котел тхне аферою з сильним присмаком цинізму!

Дійсно, людей похилого віку ставлять перед фактом: або віддавайте квартиру, або не доживете до весни ...

Ще одна квартира. Тут живе пенсіонерка Валентина Петрівна Самчук. Нещодавно вона перенесла складну дорогу операцію. До сих пір борги віддає. Де знайти гроші на індивідуальне опалення, не знає. Для неї 15 тис. Грн. - астрономічна сума.

- Коли стане холодно, піду жити в міськраду, - заявляє вона. - Індивідуальне опалення встановити не зможу. Нам, малозабезпеченим, обіцяють дати по півтори тисячі гривень на котли. Це ж насмішка! Котельні попродавали, а куди гроші поділи? Адже можна було б за рахунок цих коштів хоча б частково вирішити проблему! Але, по-моєму, нас, старих, просто списали ...

До слова, загроза аварій, пов'язаних з газом, з переходом Овруча на індивідуальні опалювальні системи зросте багаторазово. Дійсно, у сучасних опалювальних котлів багато ступенів захисту, і загроза аварії зведена до мінімуму. Але не до нуля. І коли було 12 котелень - було 12 ризиків. А 3 тисячі міні-котелень - це 3 тисячі ризиків!

Прокоментувати ситуацію я попросив заступника міського голови Овруча Андрія Гуденко. Ось що він повідомив:

- Овруч опинився в безвихідному становищі. Раніше ми не давали дозволів на відмову від центрального опалення. Люди почали звертатися до судів, вигравати їх і встановлювати індивідуальні котли. В результаті сталася повне розбалансування опалювальних мереж. Ми провели громадські слухання, була затверджена програма переходу Овруча з центрального на індивідуальне опалення. Я можу з упевненістю сказати, що той, хто встановив у себе індивідуальне опалення, повернутися до центрального не захоче.

- Переваги індивідуального опалення очевидні, однак де незаможні візьмуть гроші на нього?

- В даний час ми вивчаємо реальне матеріальне становище малозабезпечених. Міськрадою створено відповідну комісію. І той, хто дійсно потребує допомоги, отримає її.

- Ви маєте на увазі півтори тисячі гривень в якості допомоги? Але ж це не вирішення проблеми!

- Так, це не повне вирішення проблеми, але чим можемо, тим допомагаємо. Депутати облради прийняли рішення виділити з бюджету 100 тис. Грн. для допомоги малозабезпеченим. Але якщо ми не перейдемо на індивідуальне опалення, у нас не буде коштів, щоб подавати воду в місто, щоб підмітати вулиці і так далі. Ось в чому проблема! Кубометр газу для комунальної котельні коштує 4,6 грн., А для населення - одну гривню. Відчуваєте різницю ?! Я визнаю, що є недоробки. Але, може, у когось є діти, онуки ... У нас в місті живуть дві бабусі по вулиці Б.Хмельницького, вони одними з перших встановили котли і тепер не натішаться: «Так це ж краса, ми зі своїм теплом!»

- Згоден, індивідуальне опалення - це комфорт. Але якщо у людини немає для цього грошей? Я так і не почув від вас відповідь на це питання.

- Міськрада надає допомогу в міру своїх можливостей ...

Андрій Гуденко в ході інтерв'ю анітрохи не кривив душею - місто опинилося в безвихідній ситуації: ті, у кого були гроші на індивідуальні котли, свого часу хаотично встановлювали їх, що розбалансувало системи газо- і теплопостачання багатоповерхових будинків. Міська влада пішли у них на поводу, ліквідувавши центральне опалення взагалі, а малозабезпечених - інвалідів та одиноких людей похилого віку - просто «злили».

Про відключення овручанам централізованого опалення

Ще 16 серпня 2012 року в програмі ТСН журналісти телеканалу «1 + 1» торкнулися проблеми, пов'язану з примусовим відключенням від тепломереж жителів міста Овруча та підготовкою до опалювального сезону на Житомирщині. Прокоментував ситуацію начальник головного управління житлово-комунального господарства та енергозбереження облдержадміністрації Геннадій Забродський.

«Згідно зі статтею 30 Закону України" Про місцеві органах самоврядування "Овруцький міська рада наділений власними (самоврядними) повноваженнями щодо управління об'єктами житлово-комунального господарства, забезпечення їх належного утримання та ефективної експлуатації, необхідного рівня та якості послуг населенню ...

В м Овручі прийнята програма сприяння впровадженню індивідуального опалення в житлових будинках і об'єктах соціально-культурної сфери на 2009-2012 роки, яка затверджена рішенням Овруцького міської ради №7 від 22 січня 2009 року. Програмою передбачено перехід на автономне опалення споживачів бюджетної сфери та на індивідуальне опалення жителів багатоповерхових житлових будинків. Зазначену роботу планується завершити до початку опалювального сезону 2012-2013 років ...

З 3556 квартир існуючого житлового фонду міста, опалення яких здійснювалося централізовано, станом на 1 серпня 2012 року залишилось перевести на індивідуальне опалення 538 приміщень, що складає 15%, з яких квартиронаймачі 258 квартир - боржники за спожиті послуги з теплопостачання ...

Соціально незахищеним верствам населення Овруцьким міською радою надається матеріальна допомога для переведення приміщень на індивідуальне опалення ...

Разом з тим зазначаємо, що для завершення переведення житла на індивідуальне опалення в цьому році обласною радою виділено Овруцької райдержадміністрації матеріальна допомога в сумі 100 тис. Грн. ».

Інформація про обмін квартир на установку індивідуального опалення є необґрунтованою, переконаний керівник профільного управління.

Втім, люди похилого віку, яким пропонували таку угоду, на неї так і не зважилися.

Стариков просто «злили» ...

А що прокуратура? Овруцький міжрайонний прокурор намагався опротестувати програму переходу на індивідуальне опалення як незаконну і виграв кілька судів.

Але Вищий адміністративний суд звів його зусилля нанівець. В судовому вердикті стверджується, що жителям Овруча не нав'язують установку індивідуальних опалювальних систем, оскільки з поданих документів не випливає, що центральне опалення в місті ліквідується. Але ж фактично воно саме ліквідовано, і у овручан залишається тільки такий вибір: знаходити гроші на індивідуальне опалення або замерзати.

Вирішувалася проблема на обласному рівні? Виділили Овручу 100 тис. Грн. з обласного бюджету, та й все.

Чи намагалися її вирішувати глобально? Посмію заявити - ні! У місті, розташованому в глибокому Поліссі, сам Бог велів переходити з газу, який став зашморгом на шиї держави, на місцеві види палива: торф і відходи деревини. Про це багато говорять, але ...

У районі працюють кілька підприємств з виробництва паливних гранул (пеллет). При цьому, що цікаво, практично вся їх продукція йде в країни ЄС.

... Але ж багато старі овручане ризикують не дожити до весни - можуть замерзнути у власних квартирах. На чиїй це совісті?

Віктор Конєв, "Дзеркало тижня"

Скажіть, будь ласка, за які гроші мені ставити опалювальний котел?
Ви хочете відібрати у мене останнім ?
А мене викинути на поживу воронам і собакам?
Котельні попродавали, а куди гроші поділи?
Переваги індивідуального опалення очевидні, однак де незаможні візьмуть гроші на нього?
Ви маєте на увазі півтори тисячі гривень в якості допомоги?
Відчуваєте різницю ?
Але якщо у людини немає для цього грошей?
А що прокуратура?
Вирішувалася проблема на обласному рівні?