Реклама
Реклама
Реклама

ONUKA - слухати альбом MOZAЇKA

ONUKA.

Фото: прес-служба

Новий альбом ONUKA MOZAЇKA продовжує і розвиває ідеї двох колишніх релізів проекту - дебютного однойменного альбому і 4-трекового VIDLIK EP.

За словами ідеолога ONUKA Нати Жижченко, MOZAЇKA - це історія про низку дивних збігів, збігів обставин і символів ".

MOZAЇKA - цілісне полотно, зібране з сотень дрібних деталей і фрагментів. В якомусь сенсі, це альбом-приквел, що дає повне уявлення про те, як влаштований Всесвіт ONUKA і, разом з тим, що пояснює, чому ця Всесвіт влаштована саме так.

Через MOZAЇKA проходить два основні лейтмотиви. Перший - особиста історія Нати. Її переживання, почуття, спогади. Життєстверджуючий STRUM (спільно з оркестром Наона) - бабусі, ще одного важливого людині в житті Нати.

Пілотний сингл VSESVIT (вийшов восени 2017 року) проливає світло на головні джерела натхнення ONUKA. Для запису цієї композиції Ната і Женя Філатов (саунд-продюсер альбому) запросили в студію Еріка борошні з проекту Deep Forest. Ранні записи культових французів справили враження на Нату. Її любов до world music родом звідти - з курній касетної полки, з 90-х.

Другий, дзеркальний лейтмотив альбому - реакція на навколишні події та явища. Вже не в центрі, але контрапунктом на MOZAЇKA знову виникає тема Чорнобиля. Але якщо пісня 1984 з міні-альбому VIDLIK була пронизливою і трагічною, то інструментальний номер ARKA звучить чарівно, заворожуюче. У ньому захоплення монументальністю "арки" - проекту "Укриття-2" (новий саркофаг для четвертого реактора Чорнобильської АЕС).

GOLOS і GUNS DO NOT SHOOT - потужні електронні бойовики. Карбований маршовий ритм, тривожні, патетичні акорди. Дитячий хор, нарешті. Як тут не згадати Pink Floyd! В окремих моментах ONUKA пробують себе в складному жанрі музичних маніфестів. Теми війни, тоталітарних режимів, агресії, нетерпимості в творчості ONUKA легко римуються з культовими творами XX століття - альбомом (і фільмом The Wall), книгами Оруелла і мелодекламаціями Анни Кларк.

Разом з тим, кожна пісня альбому - незбиране, концептуально завершене послання. Так, в ALL FRIENDS, текст до якого був написаний Натой в день смерті Кузьми, відсилання до віршів Блоку і Кірсанова. Слова приспіву "Ми як криги, Надто кріхкі" тонуть в гуркоті електронних барабанів, зроблених зі звуків ламких крижин.

Останній фрагмент MOZAЇKA - найважливіший. Альбом закриває композиція VATRA.

Історія ONUKA розказана за всіма законами револьверної композиції. Все закінчується тим, з чого насправді все почалося. Це і є MOZAЇKA. Тільки зараз: все склалося.

раніше ONUKA Ната Жижченко розмістила на своїй сторінці в Instagram свою дитячу фотографію .

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram