Реклама
Реклама
Реклама

На Алясці побудують гігантську ГЕС

На Алясці побудують величезну гідроелектростанцію. фото Corbis

У 1995 році Деніел Бід, глава американського Бюро по рекультивації земель, яке відповідає за спорудження ГЕС, заявив, що епоха будівництва гребель в країні закінчилася з причин екологічного характеру. Так дійсно здавалося якийсь час: десятки дамб були зруйновані, щоб реанімувати річкові екосистеми і повернути будинок рибам та іншим представникам флори і фауни. Однак відсутність шкідливих викидів в атмосферу при колосальному обсязі виробленої енергії поступово змушує владу США повертатися до гідроелектростанціям.

Знаковим проектом є планована дамба на одній з небагатьох в країні неосвоєних річок - Сусітне. Аляскинські чиновники, які в цьому місяці відправлять свій план на узгодження в Вашингтон , Мають намір звести об'єкт висотою аж 213 метрів - всього на вісім метрів нижче знаменитої греблі Гувера. Сусітненская ГЕС повинна виробляти 600 МВт, а витрати на проект оцінюються в $ 4,5 млрд.

Критики мегадамби, якими є, як неважко здогадатися, екологи, називають майбутнє будівництво марною тратою грошей. Замість неї вони пропонують владі штату освоїти безгоспну приливну, геотермальну і вітряну енергію. У доповіді про вплив споруди на навколишнє середовище вони стверджують, що в числі постраждалих будуть нерка (риба сімейства лососевих), карибу (північний олень) і грізлі, а також їх міграційні маршрути.

Але головною жертвою стане ендемік Аляски - крихітна землерийка Sorex yukonicus. Це досить рідкісне (не більше чотирьох десятків особин!) Ссавець довжиною 7 см і вагою 1,5 г мешкає в 10 кілометрах вниз за течією від місця передбачуваного будівництва. Якщо захисникам дикої природи все ж вдасться наполягти на своєму, це буде нагадувати сюжет діснеївського мультфільму: крихітна звірятко перешкодила появі промислової махини.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram