Реклама
Реклама
Реклама

Топ-7 лопнули кредитних спілок

  1. 1 КС «Україна» (Одеса)
  2. 2 КС «Перше кредитне товариство» (Одеса)
  3. 3 КС «Морське кредитне товариство» (Одеса)
  4. 4 КС «Альянс-Інвест» (Одеса)
  5. 5 КС «Добробуд» (Донецьк)
  6. 6 КС «Християнська злагода» (Львів)
  7. 7 КС «Тринадцята зарплата» (Київ)

Колишній віце-прем'єр-міністр України з гуманітарних питань Микола Жулинський та його дружина Галина ще в 1995 р створили кредитну спілку «Турбота», в який увійшли народні депутати, відомі вчені та представники культурного бомонду України. КС зібрав близько 20 млн грн. депозитів шанованих людей. Левову частку цих грошей «Турбота» інвестувала в землю, яка до 2008 р росла в ціні шаленими темпами. Але потім сталася криза, і земля знецінилася в два рази. КС не зміг розрахуватися з вкладниками і був позбавлений всіх ліцензій.

Всього ж під час кризи 2008-2009 рр. збанкрутувало 20 великих кредитних спілок (КС). Скільки грошей вкладників пропало разом з ними, нікому не було достовірно відомо. Називалися цифри від 500 млн до 4,5 млрд грн. Forbes.ua вдалося роздобути статистику Держфінпослуг про реальні втрати вкладників КС - 2 млрд грн. Для порівняння: весь портфель депозитів 610 українських КС на початок 2012 р склав 2,3 млрд. Грн.

На перевірку більшість банкрутів виявилися елементарними фінансовими пірамідами. Вони залучали гроші населення, обіцяючи надвисоку прибутковість по депозитах, і фінансували проекти своїх засновників.

Разом з кредитними спілками зникло майже 2 млрд грн. вкладів населення

«Цих людей [вкладників] обдурили. Вони, не розібравшись, хто працює, а хто захотів покористуватися їх заощадженнями, віднесли свої гроші, намагаючись отримати максимальний додатковий дохід », - констатує президент Всеукраїнської асоціації кредитних спілок Вікторія Волковська.

Кредитні спілки, задумані як свого роду каси взаємодопомоги, виявилися зручною формою реєстрації невеликих банків. Ліцензія Держфінпослуг відносно недорога. Регулятор, на відміну від банківського, працювати майже не заважає, звітність не дуже громіздка. Так що серед банкрутів є і такі КС, які створювалися для наддорогого кеш-кредитування - типово банківського бізнесу. Близько 2 млн учасників КС взяли кредитів на 4 млрд грн., В середньому близько 2 000 грн. на одного позичальника. Але і ця модель не спрацювала. Коли вибухнула криза, такі союзи звалилися, як карткові будиночки. На відміну від справжніх банків, спілкам ніхто кредити рефінансування не надавав. Багато з організаторів таких фінустанов в результаті опинилися під арештом.

Перебувала під підпискою про невиїзд і голова КС «Турбота» Галина Жулинська, яку підозрювали в розтраті грошей союзу. Ніякої відповідальності вона в результаті не зазнала, чого не можна сказати про деяких її колег - керівників найбільших КС-банкрутів, історії яких відстежив Forbes.ua.

1 КС «Україна» (Одеса)

КС «Україна» (Одеса)

КС «Україна» (Одеса)

Активи на кінець 2008 р - 537,5 млн грн.

Депозити - 162,9 млн грн.

КС «Україна» був створений ще в 1998 р Антоном і Андрієм осики. Союз займався збором депозитів і беззаставних кредитуванням населення, а також кредитуванням бізнесу під заставу. Мав розгалужену мережу відділень в Одесі і області. На початок 2008 року кількість членів КС «Україна» становила близько 18 000. З них вкладники - 13 328.

За твердженням одного з колишніх керівників КС, вклади населення були викрадені. В рамках кримінальної справи всі вкладники КС визнані потерпілими, але гроші їм досі не повернуті. Брати осики зникли в невідомому напрямку.

Брати були також засновниками КС «Лубно», що на Полтавщині. Союз збанкрутував, а його керівництво засуджено до різних термінів ув'язнення. Андрій Осінній, за твердженням одного з вкладників, - кум колишнього прокурора міста Лубни Руслана Білоконя. З тих пір Білоконь перейшов на роботу в Генеральну прокуратуру, де був начальником головного управління з нагляду за додержанням законів спецпідрозділами та іншими органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю і корупцією. А в березні цього року Руслан Білоконь був призначений керівником прокуратури Сумської області.

2 КС «Перше кредитне товариство» (Одеса)

КС «Перше кредитне товариство» (Одеса)

КС «Перше кредитне товариство» (Одеса)

фото Думская.net

Активи на кінець 2008 р - 477,8 млн грн.

Депозити - 409,5 млн грн.

Був створений одеситом Андрієм Азаровим, який під вивіскою КС, по суті, будував роздрібний банк з філіями по всій країні. Кількість працівників цього КС в кращі роки доходило до 1500. Він був представлений в 23 областях і мав 70 філій і 407 віддалених робочих місць по всій країні. Понад 400 000 чоловік були клієнтами організації. З початком кризи у КС виникли проблеми з поверненням депозитів.

У 2010 р Держфінпослуг ввела в союз тимчасову адміністрацію. Керівництво КС оскаржило дії регулятора в суді. Конфлікт між чиновниками і кредітчикамі закінчився в 2011 р арештом голови Держфінпослуг Василя Волги.

У вересні цього року він був засуджений до 5 років позбавлення волі за вимагання хабара в розмірі $ 500 000 у керівника «Першого кредитного товариства» Андрія Азарова за дострокове виведення з союзу тимчасової адміністрації. КС так і не зміг розрахуватися з вкладниками.

3 КС «Морське кредитне товариство» (Одеса)

КС «Морське кредитне товариство» (Одеса)

КС «Морське кредитне товариство» (Одеса)

Активи на кінець 2008 р - 163,8 млн грн.

Депозити - 131,9 млн грн.

Засновник цього КС Михайло Білогородскій, колишній директор одеського представництва лопнула трастової компанії «Еллайс». Він у 2001 р заснував КС «Морське кредитне товариство». КС діяв за стандартною схемою - залучав депозити фізосіб і кредитував інсайдерів КС. Його клієнтами були понад 4 000 осіб.

На початку цього року перший заступник голови комітету Верховної ради з питань національної безпеки і оборони Сергій Гриневецький звернувся в Генпрокуратуру з проханням захистити вкладників «Морського кредитного товариства», які три роки не можуть отримати свої гроші. Але прокуратура не виявила ознак доведення КС до банкрутства або фіктивного банкрутства. За твердженням керівництва організації, в її крах винна криза.

Змінено 2 вересня 2014. У текст внесено правку на підставі довідки про несудимість, наданої Михайлом Білогородскім редакції.

4 КС «Альянс-Інвест» (Одеса)

КС «Альянс-Інвест» (Одеса)

КС «Альянс-Інвест» (Одеса)

Активи на кінець 2008 р - 152,6 млн грн.

Депозити - 137,2 млн грн.

Союз в 2007-2008 рр. агресивно залучав депозити фізосіб, обіцяючи за вкладами 24% річних. За результатами 2008 р КС «Альянс-Інвест» заробив 296 000 грн. чистого прибутку. Кредитний портфель союзу на 1 січня 2009 р склав 97,5 млн. Грн. Очолював союз Сергій Кононов, який керував також будівельною компанією «Альянс» та громадською організацією «Трудовий фронт».

24 грудня 2009 р госпсуд Одеської області оголосив КС «Альянс-Інвест» банкрутом і ввів мораторій на задоволення вимог кредиторів. «Альянс» теж збанкрутував, залишившись одним з найбільших «авторів» одеського недобудови.

5 КС «Добробуд» (Донецьк)

КС «Добробуд» (Донецьк)

КС «Добробуд» (Донецьк)

Активи на кінець 2008 р - 131,6 млн грн.

Депозити - 116,8 млн грн.

За деякими даними, союз був створений за сприяння співробітників донецької міліції. У 2002 р почав активно залучати вклади населення. Ставки по депозитах досягали 26% річних. Таким чином вдалося залучити 4400 вкладників. Кредитував КС в основному інсайдерів. 1 жовтня 2009 р фактом незаконного заволодіння коштами вкладників «Добробуду» було порушено кримінальну справу. У січні 2010 р заарештували главу союзу Сергія Гончарова і його помічницю Антоніну Душину. На майно обвинувачених та членів їх сімей - 42 об'єкти нерухомості і 12 автомобілів - було накладено арешт.

6 КС «Християнська злагода» (Львів)

КС «Християнська злагода» (Львів)

КС «Християнська злагода» (Львів)

Активи на кінець 2008 р - 125,8 млн грн.

Депозити - 110,9 млн грн.

КС був заснований в 2007 році і мав відділення в більшості областей Західної України. «Християнська злагода» привертала депозити під 24% річних і видавала кредити без застави під 30% річних. «Ми, на відміну від іноземних банків, створили союз не заради отримання прибутку, а щоб захистити кошти галичан і дати їм можливість розвивати свій бізнес», - сказала в одному з інтерв'ю глава КС Тетяна Сусуловская.

В кінці 2008 р союз припинив повертати депозити. До міліції надійшли заяви від 500 вкладників КС. Сусуловскую заарештували в березні 2009 р у Львові за підозрою в розкраданні майна КС і згодом засудили на 12 років.

7 КС «Тринадцята зарплата» (Київ)

КС «Тринадцята зарплата» (Київ)

КС «Тринадцята зарплата» (Київ)

Активи на кінець 2008 р - 123,2 млн грн.

Депозити - 50,5 млн грн.

Близький соратник екс-мера Києва Леоніда Черновецького пастор Сандей Аделаджа одного разу заявив: «Хто проти Kings Capital - той проти мене!» Класична фінансова піраміда Kings Capital звалилася ще в 2008 р У ході слідства з'ясувалося, що куплена на гроші ошуканих вкладників піраміди земля знаходиться на балансі КС «Тринадцята зарплата».

Саме через цей КС була легалізована левова частка грошей піраміди. В кінці 2009 р у союзу почалися проблеми і з поверненням своїх вкладів, які він привертав під 30% річних. Союз збанкрутував. Вкладники Kings Capital і КС «Тринадцята зарплата» так і не отримали свої депозити.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.