Реклама
Реклама
Реклама

Екс-керівнику харківської будфірми загрожує 12 років в'язниці

13-го жовтня на сайті обласної прокуратури з'явилася новина про подачу обвинувального акта на адресу колишнього керівника будівельної компанії. Відповідно до нього, за словами глави Харківської прокуратури №2 Олександра Васильовича Фільчакова , Обвинуваченому інкримінують одразу три серйозних порушення закону: зловживання становищем, шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах, і підроблення документів. Якщо суд визнає колишнього керівника компанії винним, то він може опинитися у в'язниці строком на 12 років.

Якщо суд визнає колишнього керівника компанії винним, то він може опинитися у в'язниці строком на 12 років

Ми спочатку розповімо всю офіційну інформацію, надану прокуратурою, а також Олександром Фільчаковим, а потім, грунтуючись на невеликій журналістському розслідуванні, висловимо припущення щодо імені головного фігуранта кримінальної справи.

Ми спочатку розповімо всю офіційну інформацію, надану прокуратурою, а також Олександром Фільчаковим, а потім, грунтуючись на невеликій журналістському розслідуванні, висловимо припущення щодо імені головного фігуранта кримінальної справи

У чому звинувачують колишнього главу харківської будівельної компанії?

За даними керівника Харківської місцевої прокуратури №2, Олександра Фільчакова , В обвинувальному акті, який вже знаходиться в Київській районному суді нашого міста, фігурують три статті Кримінального кодексу, а саме:

  • ст. 364, частина друга: зловживання службовим становищем;
  • ст. 190, частина четверта: шахрайство в особливо великих розмірах;
  • ст. 358, частина перша: підробка документів.

Максимальне покарання за цими статтями передбачає ув'язнення строком до 12 років з обов'язковою конфіскацією майна.

Тепер власне про суть розслідування, проведеного харківськими прокурорами.

Будівельна фірма обвинуваченого близько 10 років тому, а саме в 2006-2008 роках займалася зведенням багатоповерхового будинку в одному з районів Першої столиці. На 2-му поверсі були заплановані об'єкти торгово-побутового призначення, загальною площею близько 500 метрів квадратних. Харківський житель, який став одним з інвесторів цього будівництва, і виступаючий в справі як потерпілий, вклав в будівництво понад 3 млн. Гривень. Але протягом тривалого періоду часу вже після здачі житлового будинку, інвестор ці комерційні площі у власність не отримав.

Підозрюваний, офіційно вийшов з числа керівників фірми-забудовника в 2010 році, але продовжував її контролювати, за допомогою фіктивної підміни інвестора спробував привласнити собі цю нерухомість в багатоповерховому будинку. Так, в 2014-му році обвинувачений, повністю усвідомлюючи, що по відношенню до будівельної компанії ініційована процедура банкрутства, підробив документи, де замість реального інвестора будівництва (потерпілої сторони) вказав іншу особу, тим самим незаконно переоформивши право власності.

Як стверджує прокурор Олександр Фільчаков, з метою забезпечення кримінального діловодства за рішенням суду об'єкти нерухомості підозрюваного на суму приблизно в 20 мільйонів гривень заарештовані.

Хто ж обвинувачений?

З метою дотримання таємниці слідства, конкретні імена обвинувачених і потерпілих, назва компанії і житлового комплексу в новинному повідомленні обласної прокуратури не вказані. Але в цілому, наданої інформації про зведення багатоповерхівки в кінці «нульових» років, відомостей про початок процедури банкрутства будівельної фірми і офіційний вихід підозрюваного зі складу керівників цілком достатньо, щоб додати конкретики.

Ми зіставили запропоновані відомості і припускаємо, що багатоповерховим будинком в одному з районів Першої столиці з нежитловими площами на 2-му поверсі, що зводиться з 2006 по 2008 рік, є ЖК «Парус», за адресою вул. Академіка Барабашова, 36а.

Забудовником в даному випадку був ТОВ «Моноліт» будівельний альянс ». Саме проти цієї фірми було порушено справу про банкрутство (є різні відомості про дати - в 2012 або 2013 році).

Ця компанія була заснована навесні 2003 року. За роки діяльності вона взяла участь в будівництві більш ніж 10 об'єктів житлового будівництва. До складу альянсу входило кілька підприємств, в тому числі і займаються виробництвом бетонних конструкцій і сумішей, асфальту, цегли і т.д. До кризи 2008 року її справи йшли досить успішно, але після - деякі її об'єкти перетворилися в «довгобуди». Яскравий тому приклад, який офіційно так і не зданий в експлуатацію - ЖК «Перемога», за адресою пр. Перемоги, 61-А. Здача цього об'єкта житлового будівництва вже прострочено на 9 років.

Колишнім же керівником, який контролює діяльність «Моноліту», а значить і обвинуваченим, ймовірно, є Анатолій Перадзе. Він в одному зі своїх недавніх коментарів для преси, щодо «довгобуду» на Олексіївці, сказав, що вже втомився ходити на допити у кримінальних справах, відкритим за заявами ініціативної групи. Прямо ці діловодства з пред'явленим обвинуваченням, начебто не пов'язані, але все подробиці стануть вже відомі в ході судового розгляду.

Ми плануємо уважно стежити за його ходом, адже воно особливо цікаво як інвесторам ЖК «Перемога», давно мріють про новосілля, так і громадськості, для якої навряд чи було секретом те, що будівельний ринок сповнений підводних каменів і випадків грубого порушення законів.

Коментарі

У чому звинувачують колишнього главу харківської будівельної компанії?
Хто ж обвинувачений?