Реклама
Реклама
Реклама

WikiZero - Актау (порт)

Wikipedia

open wikipedia design.

Порт «Актау» - каспійський порт в однойменному казахстанському місті. Офіційна назва керуючої компанії - Товариство з обмеженою відповідальністю «Національна Компанія" Актаускій Морський Торговий Порт "». 100% акцій порту знаходяться в довірчому управлінні Казахстанських залізниць .

Колишній статус "морського порту міжнародного значення" було надано йому Постановою уряду Республіки Казахстан від 31 липня 2003 року № 768. 3 вересня 2018 вийшла постанова уряду РК № 544 про перейменування АТ "Національна компанія" Актаускій міжнародний морський торговельний порт "в АТ" Національна компанія "Актаускій морський торговельний порт" [3] . У пояснювальній записці до проекту постанови зазначається, що позбавлення його міжнародного статусу дозволить зняти обмеження на приватизацію порту [4] .

Розташований на північно-східному березі Каспійського моря . Порт - державне підприємство, має важливе міжнародне значення в системі далеких вантажоперевезень. Поступив морським шляхом з Заходу вантаж відправляється залізницею і автотранспортом по Казахстану , в Сибір і в країни далекого Сходу .

Морські шляхи з актаускій бухти ведуть на Захід в порти Азербайджану ( Баку , Алят ) І на південь в Іран ( Бендер-Ензелі ). Поромна переправа через Каспійське море «Актау-порт - Алят »Є частиною міжнародного транспортного проекту« Шовковий шлях »( Китай - Казахстан - Азербайджан - Грузія - Туреччина - Європа ), Прокладеного на південь від території Росії з метою скорочення шляху в Євросоюз [5] . З республіки через порт вивозиться сировина, в основному нафту , Також зерно, різні обладнання і товари. Потужність порту становить 3,2 млн тонн суховантажів і 12,5 млн тонн сирої нафти на рік.

При написанні цієї статті використовувався матеріал з видання « Казахстан. Національна енциклопедія »(1998-2007), наданого редакцією «Қазақ енціклопедіяси» за ліцензією Creative Commons BY-SA 3.0 Unported .


This page is based on a Wikipedia article written by contributors ( read / edit ).
Text is available under the CC BY-SA 4.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.