Реклама
Реклама
Реклама

Під загрозою зриву реалізація масштабного проекту в Актау

Каспійський енергетичний хаб може в результаті залишитися тільки на папері.

На межі краху опинився амбітний проект в Актау. На цей раз мова йде про Каспійському енергетичному хабі - найбільшому центрі технологічного обслуговування і підготовки кадрів для нафтогазової галузі і новий сучасний порт. І все це тепер ризикує залишитися тільки на папері. За чотири роки на території, виділеної під хаб, так і не з'явилося жодного інституту або лабораторії. А землю ось уже два роки не можуть поділити забудовники і влади, передає телеканал «КТК» .

Актау давно має «славу» кузні масштабних, але не дуже вдалих проектів. Те місто новий планують будувати, не гірше ніж Дубай, то курортний рай а-ля Туреччина, то замахнулися на випуск планшетів. Ось тільки жодну з цих задумів не реалізували. Тепер на межі провалу чергової грандіозний план.

«Ми щодня стикаємося зі свавіллям і некомпетентністю на регіональному рівні, з боку представників акіматів районів, областей і міста. Всі наші ініціативи, всі наші напрацювання донині знаходяться на зародковому рівні », - розповів гендиректор ТОВ« Каспійський центр розвитку »Руслан Кешубаєв.

На цей раз на морському березі захотіли побудувати Каспійський енергетичний хаб. Цей центр повинен був обслуговувати і готувати кадри для нафтогазової галузі. На величезній території планували розмістити інститути міжнародного рівня, лабораторії і навіть новий морський порт. Проект був презентований ще в 2010. А кілька років тому місцева влада вирішила землю забрати. При цьому про компенсацію мова навіть не йде. А між тим ділянки оцінюються в 50 мільярдів тенге.

«Землі вилучаються на користь держави з метою розвитку нового міста, за проектом« Актау-Сіті ». У зв'язку з вищевикладеним, відповідно до процедури і законодавчим нормам, акимат області повинен був вийти з пропозицією до ТОВ «Каспійський центр розвитку» про надання компенсації або альтернативного рішення », - додав Руслан Кешубаєв.

Виявилося, вже після того як проект енергетичного центру презентували, змінився генеральний план самого Актау. Тепер, згідно з ним, тут будуть будувати не інститути, а житлові будинки. Власники землі готові заради такої справи навіть нею поділитися. Але домовитися з чиновниками, які вирішили вилучити всі ділянки, не виходить.

«Неодноразово зверталися і до акімату області, і до акімату міста про добровільне, незважаючи на наші неймовірні витрати і втрату прибутку, про добровільну передачу частини земельних ділянок на користь держави. Так як ми розуміємо необхідність в розвитку міста. Місцева влада коментувати свою позицію поки відмовилися. Посилаються на черговий судовий процес, який і повинен вирішити спір. До слова, за два роки судів пройшло кілька. І все на користь акіматів. Зараз же компанія відправила листи до Генеральної прокуратури з проханням, нарешті, втрутитися і розібратися в ситуації », - уточнив глава ТОО« Каспійський центр розвитку ».