Реклама
Реклама
Реклама

Мангістауська поліція шукає вандалів, розмалювали пам'ятник Тарасу Шевченку

В останні році в Актау випадки вандалізму над пам'ятниками фіксуються один за одним.

Як повідомили в прес-службі ДВД Мангістауської області, співробітники правопорядку займаються пошуком зловмисників, забруднили своїми «геніальними написами» монумент Тарасу Шевченку, розташований в сквері між п'ятим і четвертим мікрорайоном. Однак окремої відеокамери для спостереження за пам'ятником, немає, що ускладнює пошуки, пише Tumba.kz .

Поруч з пам'ятником є камера, управління якою здійснюється вручну з пункту відеоспостереження за містом. Найчастіше вона «дивиться» на перехрестя і автодорогу. Зараз співробітники правопорядку перевіряють записи, зроблені камерою. Можливо, що один з актів вандалізму був зафіксований, повідомили в ДВД.

Пам'ятник великому українському кобзареві був відкритий в 1982 році. Авторами монумента стали українські скульптори Макар Вронський і Віктор Сухенко, архітектор Євген Федоров, він же лауреат Державної премії СРСР за архітектуру р Шевченка. За спорудження пам'ятника його автори були удостоєні Державної премії України імені Т.Г.Шевченка. Пам'ятник вагою більше п'яти тонн відлили з бронзи в Києві і по залізниці доставили на Мангишлак. На відкритті пам'ятника був присутній Міністр Средьмаша Юхим Славський, автори проекту - скульптори та архітектори, а також гості з Москви, Ленінграда, Києва і Алмати.

В останні році в Актау випадки вандалізму над пам'ятниками фіксуються один за одним. Найбільше від рук хуліганів страждають пам'ятні комплекси Вічний вогонь і Тарас Шевченко. Блюзнірські написи з'являються там із завидною періодичністю. Після скандалу, що вибухнув через псування пам'ятних барельєфів вартістю 62 млн тенге, біля Вічного вогню встановили дві додаткові відеокамери.

Варто зазначити, що з 1963 по 13 вересня 1991 року м Актау називався Шевченко, в честь українського поета Тараса Шевченка, який перебував в середині XIX століття на засланні в Казахстані.