Реклама
Реклама
Реклама

Приймання і відвантаження товарів за кількістю та якістю: порядок переміщення товарів на складі. Акт здачі-приймання товару.

  1. Правила приймання товару за кількістю та якістю
  2. Переміщення товару: приймання та відвантаження
  3. Акт приймання товару
  4. Автоматизація процесів переміщення товару на складі

Будь-яке переміщення товарів, продуктів, виробів супроводжується оформленням різних обов'язкових документів. Переміщення товарів може бути при закупівлі товарів, продуктів, виробів, при продажу, а також внутрі фірмове переміщення в рамках однієї торгової (роздрібної чи оптової) фірми зі складу на склад, або з однієї торгової точки в іншу. Будь-яке переміщення товару має відповідати певним правилам.

зміст:

1. Правила приймання товару за кількістю та якістю
2. Переміщення товару: приймання та відвантаження
3. Акт приймання товару
4. Автоматизація процесів переміщення товару на складі

Автоматизація процесів переміщення товару на складі

Правила приймання товару за кількістю та якістю

Переміщення товару, зокрема, його приймання від постачальника, перевірка відповідності товару певним якостям, складування товару, внутрі фірмове переміщення і подальша відвантаження товару, продаж - це складові елементи бізнес-процесів, пов'язаних із закупівлею та продажем товарів, продуктів харчування, якихось виробів .Читайте також: Чи можна вести складський облік в Excel?

У числі нормативно-правових документів, які регламентують торгівлю, в тому числі, переміщення товарів, їх приймання, є дві інструкції:

  1. Інструкція про порядок приймання виробничих товарів і товарів народного споживання за кількістю № 6 або як її працівники торгівлі частіше називають просто «Інструкція номер 6», інструкція для приймання товару за кількістю або інструкція для приймання за кількістю.
  2. Інструкція про те ж саме, тобто, про порядок приймання, але вже за якістю № 7. Її також часто називають по номеру - «Інструкція № 7».

Якщо говорити спрощено, то в першій інструкції сказано про те, як приймати товар і перевіряти його кількісні характеристики: щоб поставили і привезли рівно стільки, скільки замовляли. А в другій інструкції дуже докладно говориться про те, як приймати товар і перевіряти його якість, щоб воно було таким, якої якості товар був заборонений.

Обидві інструкції - № 6 і № 7 - діючі. Але до них застосовуються певні рекомендації. Зокрема, в правових системах, наприклад, в системі «Консультант Плюс» зазначено, що обидві ці інструкції застосовуються лише тоді, коли їх застосування обумовлено договором між постачальником і покупцем.

Справа в тому що інструкції з приймання товарів за кількістю та якістю були особливо актуальні для всіх учасників торгівлі кілька десятків років тому: інструкції були розроблені, прийняті і затверджені в 1965 і 1966 роках. Ці інструкції були актуальні для радянської торгівлі, коли будь-який, навіть незначний вплив було дуже жорстко регламентовано без можливості приймати управлінські рішення в залежності від ситуації.

Зараз ці інструкції, точніше, деякі норми, зазначені в них, можуть до сих пір застосовуватися. Але це, як уже говорилося все, робиться тільки за умови надання необхідності їх застосування в договорах. У будь-якому випадку, можливість і доцільність застосування цих інструкцій залежить від кожної конкретної ситуації і в сучасних умовах організації торгівлі застосовуються не часто.

Читайте також: Автоматизація управління закупівлями і прогнозування продажів в магазині

Переміщення товару: приймання та відвантаження

В умовах сучасної торгівлі, як і в цілому в економічній діяльності, головним нормативно-правовим документом є Цивільний кодекс РФ.

А головним документом, яким керуються постачальники і покупці в своїх відносинах, пов'язаних з купівлею, продажем, постачанням, прийманням, розвантаженням і всього іншого, що стосується товару і його переміщення, є укладений між ними договір.

А головним документом, яким керуються постачальники і покупці в своїх відносинах, пов'язаних з купівлею, продажем, постачанням, прийманням, розвантаженням і всього іншого, що стосується товару і його переміщення, є укладений між ними договір

У договорі між постачальником і покупцем вказується все, що стосується кожної конкретної поставки, а саме:

  1. Найменування товару, що поставляється.
  2. Кількість товару.
  3. Його якісні характеристики, в тому числі і перш за все, термін зберігання, умови зберігання.
    Читайте також: Як вести облік роздрібних продажів, якщо торгова крапка не автоматизована
  4. Терміни та схема оплати за товар.
  5. Термін постачання.
  6. Місце поставки - куди поставляється, за якою адресою. Якщо контрагенти - великі організації з декількома складами, то в договорі може бути вказана адреса конкретного складу.
  7. Умови і схема претензійної роботи. В цьому розділі договору вказується, що робити в тому випадку, якщо фактична поставка не відповідає тому, що прописано в договорі. А саме: які можуть виникнути питання і претензії (за кількістю, за якістю), як, в які терміни і в яких інстанціях їх потрібно буде вирішувати.

Акт приймання товару

Здійснюючи приймання товару, відповідальна особа покупця (співробітник складу, сам підприємець) повинен перевірити поставку і звірити її фактичні характеристики з договірними, тобто, з тим, що підприємець замовляв, перевірити і прийняти товар за кількістю і якістю, підписати акт приймання-передачі товару :

  • По-перше, підприємець перераховує кількість товару в штуках і одиницях, в упаковках, в пляшках, літрах і т. Д. В залежності від того, про яку постачання йдеться.
  • По-друге, підприємець проводить перевірку поставленого товару за якістю. Тому що, прийнявши від постачальника неякісний товар, підприємець ризикує цей неякісний товар продати далі покупцям і тим самим завдати шкоди як споживачеві, так і собі у вигляді штрафних та інших санкцій за продаж неякісного товару.

Якщо є неточності в кількості або в якості, акт приймання-передачі товару зазвичай не підписується.

Читайте також: Як правильно розрахувати товарні запаси і не допустити дефіциту і затоварення

Перевіривши товар і переконавшись в тому, що він відповідає замовленням за кількістю і якістю, підприємець підписує акт прийому-передачі товару. Це документ може називатися й інакше: акт приймання товару, акт здачі приймання, але перша назва - акт прийому-передачі товару - понад коректне.

Акт підписують дві сторони: представник постачальника і представник покупця. Це можуть бути і працівники організацій, складу, керівники організацій, а також самі підприємці.

Якщо щось в постачанні не відповідає замовленням, підприємець або відмовляється приймати цей товар та не підписує відповідний акт, або сторони підписую акт про розбіжності. У ньому вказується, чого саме не вистачає в фактичних поставок і з якої причини.

Надалі прийнятий покупцем товар оприбутковується на склад, звідки йде в торговий зал і відпускається покупцям, тобто, реалізується, продається. Або цей товар може рухатися далі: з одного складу на інший, з одного магазину торгової мережі в інший і так далі, тобто, подальший рух товару обумовлено умовами даного конкретного бізнесу.

Читайте також: Встановлення цін в магазині: програма для автоматизації ціноутворення

Автоматизація процесів переміщення товару на складі

У сучасній торгівлі список товарів навіть в невеликому магазинчику налічує десятки і сотні найменувань, десятки постачальників. У більшої торгівлі від декількох магазинів у одного підприємця і до великих мережевих гравців рітейлу кількість найменувань і постачальників буде обчислюватися вже тисячами і десятками тисяч.

Тому процеси приймання, відпустки, іншого переміщення товару повинні бути автоматизовані. Це можна зробити в найпростішому випадку за допомогою програми Excel. Але набагато краще скористатися спеціальними програмними продуктами, які автоматизують всю роботу на складі, вони призначені для цього.

Сьогодні існує безліч програм для автоматизації складського обліку, для автоматизації руху, переміщення товарів, їх закупівлі, продажу і т. Д. Однією з таких програм є онлайн сервіс «бизнес.Ру» , Яка за своїм функціоналом і що надаються, є однією з найактуальніших і підходять для автоматизації всіх складських процесів.

Онлайн сервіс «бизнес.Ру» представляє наступний інструментарій для ведення повноцінного складського обліку:

  1. Робота з усіма документами для організації роботи складу.
  2. Автоматизація процесів інвентаризації, оприбуткування товарів та їх списання зі складу, в тому числі, в продаж (відвантаження товару) або на інший склад при внутрішньому переміщенні.
  3. Друк 50 актуальних бланків первинних документів.
  4. Можливість формувати в документах власні поля і статуси.
  5. Робота з залишками в режимі реального часу. Це особливо актуально з метою прискорення бізнес-процесів і їх оптимізації, зокрема, при внутрішньому переміщенні.
    Підприємець, який володіє, наприклад, мережею магазинів, в режимі реального часу бачить, що прямо зараз відбувається на всіх його складах. Відповідно, в будь-який момент часу він може прийняти найбільш ефективне в даному конкретному випадку управлінське рішення, наприклад, перемістити якусь партію товару з одного магазину до іншого, де це товар закінчується.
  6. Створення внутрішніх замовлень для внутрішніх переміщень товару.
  7. Автоматичне створення документа з цього внутрішнього замовлення на внутрішнє переміщення.
    Цей первинний документ можна заповнити і роздрукувати за різними цінами -по цінами закупівлі та за цінами продажу.
  8. Коли прийшов товар від постачальника, внутрішнє переміщення можна здійснити одним кліком, що не формуючи ще один, наступний ( «зайвий») документ, не перебиваючи з документа в документ дані, а просто відправивши товар далі.
  9. Управління цінами, настройка прайс-листів.
  10. Робота з модифікаціями, варіантами товарів.
  11. Робота з характеристиками і аналогами товарів.
  12. Облік товарів за серійними номерами.
  13. Облік власного виробництва.
  14. Адресне зберігання.
  15. Друк цінників і етикеток.

Ще однією важливою перевагою онлайн сервісу «бизнес.Ру» є те, що це хмарний сервіс. Це означає, що керівництво всіма бізнес-процесами, в тому числі, складським управлінням, можна здійснювати з будь-якої точки: з офісу, з дому і т. Д.

Читайте також: Автоматизація управління товарними запасами в магазині