Реклама
Реклама
Реклама

NEWSru.com :: Помер письменник Василь Аксьонов

Знаменитий російський письменник Василь Аксьонов помер після тривалої хвороби на 77-му році життя. Про це повідомив "Інтерфаксу" в понеділок джерело в медичних колах Москви
15 січня 2008 року Аксьонов був госпіталізований в 23-у московську лікарню після нападу інсульту, який наздогнав його за кермом автомашини. Через добу після госпіталізації Аксьонов був переведений в НДІ швидкої допомоги імені Скліфосовського
Відомий прозаїк, автор більш ніж 20 романів, "стиляга" і "антипорадник" Василь Павлович Аксьонов - один з найяскравіших представників покоління "шістдесятників" у вітчизняній літературі

Знаменитий російський письменник Василь Аксьонов помер після тривалої хвороби на 77-му році життя. Про це повідомив "Інтерфаксу" в понеділок джерело в медичних колах Москви, а незабаром це підтвердила агентству ІТАР-ТАРС вдова письменника.

У вівторок, як очікується, стане відомо, коли і де буде похований Василь Аксьонов - організацією похорону будуть займатися родичі письменника.

15 січня 2008 року Аксьонов був госпіталізований в 23-у московську лікарню після нападу інсульту , Який наздогнав його за кермом автомашини. Через добу після госпіталізації Аксьонов був переведений в НДІ швидкої допомоги імені Скліфосовського, де йому була проведена операція з видалення тромбу сонної артерії. Стан після інсульту і операції оцінювалося лікарями як "украй важкий".

За словами одного з його лікуючих лікарів, в кінці лютого цього року Аксьонову була зроблена операція у зв'язку з ускладненнями в черевній порожнині. Він розповів, що 25 лютого письменник був переведений з НДІ нейрохірургії ім. Бурденко в НДІ швидкої допомоги імені Скліфосовського в зв'язку з тим, що у нього "виникли непередбачені ускладнення хірургічного характеру в черевній порожнині".

У березні письменника знову перевели в НДІ нейрохірургії імені Бурденка, де його лікуванням займалися кращі фахівці з нейрореабілітації, але потім через різке погіршення здоров'я він потрапив в реанімацію .

Відомий прозаїк, автор більш ніж 20 романів, "стиляга" і "антипорадник" Василь Павлович Аксьонов - один з найяскравіших представників покоління "шістдесятників" у вітчизняній літературі.

Він народився в Казані в сім'ї партійного діяча 20 серпня 1932 року. Батьки майбутнього письменника були репресовані. Кілька років Аксьонов прожив з засланої після табору матір'ю в Магадані. У 1956 році він закінчив Ленінградський медичний інститут. У 1956-1960 роках працював лікарем на Крайній Півночі, в Карелії, в Ленінградському морському торговому порту, в туберкульозній лікарні в Москві.

Як письменник Аксьонов став відомим в 1960-х роках, після публікації в журналі "Юність" повісті "Колеги" і ряду інших повістей і оповідань. Головний успіх приніс Аксьонову роман "Зоряний квиток", який вийшов в тій же "Юності" в 1961 році. Його героями стали молоді люди з покоління "фестивалю молоді і студентів", яке в комсомольської друку отримало кличку "стиляги".

Після закінчення "відлиги", в 1970-х роках його твори перестають публікуватися в Радянському Союзі. Підвищений інтерес КДБ до літературної творчості, зіткнення з радянською цензурою і критикою привели Аксьонова до тривалому на десять років вимушеного мовчання. Однак письменник продовжував працювати. У 1975 був написаний автобіографічний роман "Опік", а в 1979 році - гостра антиутопія "Острів Крим", заборонені до публікації цензурою.

У 1979 році Василь Аксьонов став одним з організаторів і авторів бесцензурного літературного альманаху "Метрополь", виданого в США. У грудні 1979 року заявив про вихід з Союзу письменників СРСР. Після різких виступів у пресі на адресу письменника в липні 1980 року, вимушений "рятувати" свої романи, Аксьонов виїхав в США, де дізнався про позбавлення його і його дружини радянського громадянства.

У 1980 році він почав викладати російську літературу в університеті Дж. Мейсона у Вашингтоні. З кінця 1980-х книги Аксьонова знову видаються на батьківщині, а починаючи з 1990-х років він часто й подовгу буває в Росії. У США він жив до 2004 року, потім по черзі живе у Франції і в Росії. У 1992 році Аксьонов завершив роботу над 3-томним романом "Московська сага" про три покоління московських інтелігентів XX століття. У 2004 році став лауреатом "Російського Букера" за книгу "Вольтер'янці і вольтер'янки". Його остання книга "Зіниця ока" (2005) носить характер особистого щоденника.

У США Василю Аксьонову присвоєно почесне звання Doctor of Humane Letters. Він є членом Пен-клубу і Американської авторської ліги. У 2005 році Василь Аксьонов був удостоєний Ордена літератури і мистецтва, однією з вищих нагород сучасної Франції.