Реклама
Реклама
Реклама

НІЕк - ОЦІНКА АКЦІЙ. Незалежна оцінка вартості акцій

  1. Перелік необхідних документів та інформації для визначення вартості та термінів роботи у напрямку -...
  2. Мінімальні терміни роботи з незалежної оцінки вартістю не котируються акцій:
  3. Мінімальна вартість роботи з незалежної оцінки вартості котируються акцій:
  4. Мінімальні терміни роботи з незалежної оцінки вартості котируються акцій:

Перелік необхідних документів та інформації для визначення вартості та термінів роботи у напрямку - незалежна оцінка вартості акцій:

    1 1.Ціль оцінки (для чого потрібен Звіт про оцінку).

    2 2.Предполагаемая дата оцінки (дата визначення вартості).

    3 3.Кількість акцій, розмір пакета.

    4 4.Полное найменування підприємства, акції якого необхідно оцінити.

    5 5.Сведенія про участь держави чи інших державних, регіональних, муніципальних утворень і установ в підприємстві, акції якого необхідно оцінити.

    6 6.Бухгалтерскій баланс (форма 1) підприємства, акції якого необхідно оцінити, на останню звітну дату, а також за останній рік.

    7 7.Отчет про прибутки і збитки (форма 2) підприємства, акції якого необхідно оцінити, на останню звітну дату, а також за останній рік.


Мінімальна вартість роботи з незалежної оцінки вартістю не котируються акцій:

    Акції підприємства дрібного бізнесу - від 15 000 рублів Акції підприємства дрібного бізнесу - від 15 000 рублів

    Акції підприємства малого бізнесу - від 50 000 рублів Акції підприємства малого бізнесу - від 50 000 рублів

    Акції підприємства середнього бізнесу - від 150 000 рублів Акції підприємства середнього бізнесу - від 150 000 рублів

    Акції підприємства великого бізнесу - від 250 000 рублів Акції підприємства великого бізнесу - від 250 000 рублів

    Акції підприємства великого бізнесу - від 500 000 рублів Акції підприємства великого бізнесу - від 500 000 рублів

Мінімальні терміни роботи з незалежної оцінки вартістю не котируються акцій:

    Від 10 до 30 робочих днів Від 10 до 30 робочих днів.

Мінімальна вартість роботи з незалежної оцінки вартості котируються акцій:

    Від 20 000 рублів, з ПДВ Від 20 000 рублів, з ПДВ


Мінімальні терміни роботи з незалежної оцінки вартості котируються акцій:

    Від 5 до 20 робочих днів Від 5 до 20 робочих днів.


Акція - дає власнику право на участь в управлінні підприємством, на отримання частини прибутку підприємства, а також на частину майна підприємства. Весь статутний капітал підприємства, якщо це акціонерне товариство, ділиться на акції. Номінальна вартість всіх акцій дорівнює розміру статутного капіталу підприємства. Кількість акцій і відповідно їх номінальна вартість встановлюються при їх випуску (емісії). Вартість статутного капіталу ділиться на кількість акцій, звідси виходить номінальна вартість однієї акції. Підприємство випускає акції називається емітентом.
Кількість акцій показує яка частка в підприємстві припадає на їх власника. Кількість акцій, більше однієї називається пакетом. Акції випускаються при установі підприємства, при реорганізації підприємства або для залучення грошей. Акції мають необмежений термін, вони існують, поки існує акціонерне товариство.
Згідно з листом Мінфіну РФ від 17.09.1992 N 05-01-04 (ред. Від 19.10.1992), в Додатку 5, сказано, що акція повинна мати такі реквізити:
«1) фірмове найменування акціонерного товариства;
2) його місцезнаходження;
3) найменування цінного паперу - «акція»;
4) порядковий номер;
5) дата випуску;
6) вид акції (проста чи привілейована);
7) номінальна вартість;
8) ім'я власника;
9) розмір статутного фонду акціонерного товариства на день випуску акцій;
10) кількість акцій, що випускаються;
11) термін виплати дивідендів;
12) підпис голови правління акціонерного товариства »
Реквізити акції є важливим моментом, тому що в Цивільному кодексі зазначено, що:
«Стаття 144. Вимоги до цінного паперу. 2.Відсутність обов'язкових реквізитів цінного паперу або невідповідність цінного паперу встановленій для неї формі тягне її нікчемність. »
Акції можуть бути в документарній (паперової, готівкової) і бездокументарній (безготівкова) формах. Бездокументарна форма - це відповідний запис в реєстрі акціонерного товариства. При документарній формі, часто виписують сертифікат, в якому вказується хто і якою кількістю акцій володіє. Сертифікати позбавляють від необхідності оперувати великою кількістю паперів. Як правило, акціонер отримує один сертифікат на весь пакет акцій.
Акції поділяються на розміщення і оголошені. Розміщеними вважаються, вже придбані акції. Оголошеними є акції, які ще не придбано, а «оголошені» до розміщення, тобто готові до продажу.
Акції поділяються на звичайні і привілейовані. Відповідно до Цивільного кодексу, номінальна вартість розміщених привілейованих акцій не повинна перевищувати чверті від статутного капіталу товариства. Володар звичайних акцій має повні права по відношенню до акціонерного товариства. Привілейовані акція не дають права на участь в управлінні акціонерним товариством, але дають право на гарантований розмір дивіденду (доходу) на ці акції.
Дивіденд - це дохід по акції, який може отримати акціонер від акціонерного товариства. Яка виплачується частина прибутку ділять на кількість акцій в статутному капіталі, таким чином виходить дивіденд на одну акцію. Товариство з обмеженою відповідальністю на свій розсуд вирішує питання про виплату дивідендів, закон не зобов'язує суспільство виплачувати їх. Дивіденд може виплачуватися грошима або іншим майном, наприклад власними акціями акціонерного товариства.
Акції можуть бути іменними та на пред'явника. Згідно з чинним законодавством "все акції суспільства є іменними». Це означає, що власник акцій повинен бути внесений до реєстру акціонерного товариства і його дані повинні бути відомі. В акції на пред'явника немає даних власника акцій і записів в реєстрах, ходіння таких акцій ніяк не фіксується. Власником акцій (сертифіката) є особа, фізично яка пред'явила цей цінний папір. За чинним законодавством, випуск акцій на пред'явника в Росії неможливий. Цим, як правило, займаються офшори, щоб приховати імена справжніх власників акціонерних товариств.
Кожне акціонерне товариство зобов'язане вести реєстр акціонерів - своїх власників. Для спрощення цієї процедури, особливо, якщо суспільство має дуже багато акціонерів створені спеціальні компанії - Реєстратори або Реєстроутримувачі.
Всі операції в реєстрі виробляються реєстратором на підставі письмового розпорядження власника. Власник акцій може отримати виписку з реєстру акціонерів - письмовий документ, що підтверджує наявність акцій на вказаний момент часу. Однак виписка не є цінним папером. Реєстри різних акціонерних товариств можуть перебувати у різних реєстраторів і в різних містах. Тому крім реєстраторів є ще й Депозитарії.
Основна відмінність депозитарію від реєстратора в тому, що сам депозитарій не веде реєстр акціонерів, він реєструється у реєстраторів, в кожному реєстрі, як Номінальний Власник акцій. Власник передає свої акції депозитарію в номінальне тримання, тобто без переходу права власності на них. Депозитарій має право давати доручення реєстратору тільки з письмового розпорядження власника акцій. Таким чином, через депозитарій, можна працювати з різними реєстраторами, незалежно від того, де і який реєстратор веде реєстр акціонерного товариства.
Існують відкриті і закриті акціонерні товариства. У закритих суспільствах ходіння (купівля - продаж) акцій має обмеження. У відкритих суспільствах обмеження на ходіння акцій відсутні, тому придбати і продати їх може будь-хто, в рамках чинного законодавства.
Як правило, відкрите акціонування використовують для того, щоб зібрати якомога більше грошей під якесь підприємство. Воно спрямоване на залучення якомога більшої кількості покупців акцій - інвесторів.
Щоб швидко залучити кошти, компанії звертаються на фондові біржі. Фондові біржі спеціалізуються на торгівлі акціями та іншими цінними паперами. Вони уособлюють собою «вільний фондовий ринок», де в одному місці зібрана велика кількість продавців - акціонерних товариств і покупців - інвесторів. Якщо підприємство відповідає суворим біржовим вимогам, то його акції допускаються до торгів на біржі (лістинг), для вільного ходіння і котирування. Котирування - реєстрація вартості (курсу) акцій (котирування), по вчиненим операціях, на определённоё час.
Коли акціонерне товариство звертається на фондову біржу перший раз для розміщення своїх акцій - це називається IPO ((Initial Public Offering) - первинне публічне розміщення). Багато великі російські підприємства провели первинне публічне розміщення (IPO) своїх акцій на фондових ринках в Росії і за кордоном.
Для проведення IPO за кордоном використовуються депозитарні розписки. Акції національних компаній торгуються тільки на ринках країни походження підприємства. Акція підприємства весь час знаходиться в країні походження. Для торгівлі ними в іншій країні, ці акції вилучаються з обігу, і спеціальний депозитарний банк випускає депозитарну розписку. Ця розписка підтверджує право власності на акції в іншій країні. У США це - ADR (American Depository Receipt) Американські Депозитарні Розписки (АДР). У ряді інших країн це - GDR (Global Depository Receipt) Глобальні Депозитарні Розписки (ГДР). За допомогою GDR розміщуються папери одночасно в декількох країнах. Депозитарні розписки є документом, що дає інвесторам можливість володіти акціями іноземних компаній.
Одним з мотивів розміщення акцій на фондовому ринку служить бажання власників бізнесу - акціонерів постійно тримати на контролі ринкову вартість свого бізнесу. Для цього на фондовій біржі розміщують невеликий пакет акцій. Це дозволяє з одного боку, повністю контролювати бізнес, з іншого боку, мати визнаний «індикатор» ринкової вартості бізнесу. Наявність такого індикатора необхідно з різних причин, але перш за все для спрощеного та швидкого доступу до кредитних грошових ресурсів. Акції котируються на біржі і тому їх ринкова вартість завжди відома. До того ж ринкові котирування на біржі завжди вважалися «реальної» вартістю і визнавалися «справедливої» ціною. Тому, при отриманні кредиту під заставу акцій діючого підприємства, в банку, часто немає необхідності замовляти оцінювачу оцінку акцій, тобто проводити дорогу процедуру оцінки бізнесу. Все сказане в більшій мірі стосується великих холдингів і конгломератів, де зробити оцінку бізнесу на певну дату завдання складне, тривала і дорога. Хоча і будь-яким іншим компаніям розміщення акцій на біржі значно полегшує доступ до фінансових ресурсів.
Крім фондової біржі, вартість акцій можна дізнатися у незалежного оцінювача. Незалежні оцінювачі за законодавством мають право здійснювати оцінку акцій. Незалежна оцінка акцій - це, по суті, оцінка бізнесу підприємства. Акція всього лише одна з форм відображення права власності на активи підприємства. Коли йдеться про незалежну оцінку акції, то мається на увазі оцінка власності, яка припадає на ці акції, тому оцінка акцій тотожна оцінці бізнесу підприємства. Під оцінкою бізнесу підприємства розуміється оцінка всіх без винятку його активів: будівель, споруд, обладнання, транспорту, різних прав і зобов'язань, дебіторської та кредиторської заборгованостей, інтелектуальної власності та інше. Тому при оцінці акцій часто вживають термін - незалежна оцінка бізнесу.
Щоб оцінювачу визначити ринкову вартість навіть однієї акції, необхідної провести ринкову оцінку бізнесу всього підприємства (сто відсотків Статутного капіталу), а потім виділити вартість даного пакета акцій (за кількістю акцій) із загальної вартості.
Зазначений порядок оцінки вартості акцій не залежить, від величини підприємства, його стану, кількості акцій.
На вартість самих акцій впливає їх кількість, розмір оцінюваного пакету. Контрольний пакет, як правило, коштує дорожче ніж неконтрольний, тому що контрольний пакет, дає право впливати на бізнес підприємства і призначати керівництво в компанію. Величина премії за контроль, а також знижка за неконтрольо можуть досягати 30-40% від ринкової вартості акцій. Також, на вартість пакета акцій, впливає їх ліквідність. Найвищою ліквідністю володіють акції, що котируються на біржах, а найменшою НЕ котируються, не присутні у відкритому обороті.
Номінальна вартість акцій ніяк не відображає ринкову вартість акцій. Номінальна вартість акції відбиває тільки суму грошей, яка припадає на одну акцію в статутному капіталі підприємства. Якщо статутний капітал дорівнює 10 тисячам рублів і розділений на 500 акцій, то номінальна вартість однієї акції становить 200 рублів.
Ринкова вартість акцій підприємства залежить від багатьох факторів. Якщо підприємство успішно працює і його доходи ростуть, то і зростає вартість його акцій на фондовому ринку. Якщо у підприємства виникають проблеми, то ринкова вартість його акцій падає. На відміну від ринкової вартості акцій, номінальна вартість ніяк не залежить від ситуації на ринку і від результатів роботи самого підприємства.
Слід розрізняти інвесторів, які спекулюють (грають) на фондовій біржі і інвесторів, мета яких участь в бізнесі підприємства, акції якого вони купили. Мета перших - вилучення доходу з спекуляції акціями, для них торгівля акціями всього лише інструмент для заробітку. Мета друге - вилучення доходу з діяльності самого підприємства, для них покупка акцій це можливість участі в управлінні підприємством, щоб підвищити його вартість (капіталізацію) і прибутковість, або, в крайньому випадку, один із способів збереження свого капіталу.
При грі на фондовій біржі, коли вартість акцій зростає, дохід власника акцій виходить внаслідок покупки акцій раніше за нижчою ціною і продажем цих акцій за вищою ціною (фіксація прибутку, доходу). Коли вартість акцій падає, дохід інвестора формується від продажу за вищою ціною акцій, взятих «в позики», з наступною покупкою за нижчою ціною.
Ринкова вартість акцій в короткі періоди часу багато в чому залежить від новин і чуток. У тривалі періоди часу ринкова вартість акцій визначають доходи компанії і макроекономічні тенденції в економіці, політиці, конкретної галузі і ринку. Ринкова вартість акцій багато в чому грунтується на припущеннях про майбутні доходи підприємства. Велика прибутковість в минулому не означає таку ж прибутковість в майбутньому.
Інвестори порівнюють вартість акцій з різними показниками підприємства, щоб зробити власну оцінку вартості акцій. Часто, щоб визначити вартість акції, інвестори порівнюють показники ефективності підприємства з показниками інших підприємств з його галузі.
Фахівці Національного інтстітути економіки мають великий досвід по оцінці акцій будь-яких підприємств і компаній, а також інших цінних паперів. Акція є цінним папером, тому оцінка акцій входить в напрямок з оцінки цінних паперів.
Вартість нашої роботи з оцінки акцій не залежить від їх ринкової або номінальної вартості. Незалежно, чи варто одна акція один рубль або сто мільйонів рублів, визначається чи вартість однієї акції, що може становити одну тисячну відсотка від статутного капіталу або, пакет акцій, що становлять сто відсотків статутного капіталу, порядок оцінки акцій залишається одним і тим же. Вартість послуг з незалежної оцінки акцій визначається виключно трудомісткістю робіт.
Як правило, за акціями, що котируються на фондовій біржі, є інформація по їх ринкової вартості на основі реально укладених біржових угод. Це спрощує розрахунок їх вартості. Відповідно акції, які не торгуються на фондовій біржі (не котируються), як правило, не мають поширеною інформацією за поточною ринковою вартістю. Що навпаки ускладнює розрахунок вартості. Тому вартість нашої роботи з оцінки котируються і не котируються акцій різниться.