Реклама
Реклама
Реклама

Як відкрити агентство нерухомості: особливості організації бізнесу і поради професіоналів

  1. Сфера діяльності
  2. Ріелтор-одинак ​​або агентство?
  3. Франчайзинг на ринку нерухомості
  4. Реєстрація та організація бізнесу
  5. Назва має значення
  6. офіс
  7. персонал
  8. Необхідне обладнання
  9. клієнтура
  10. Початкові інвестиції
  11. Секрети прибуткового бізнесу

Щоб надавати посередницькі послуги при купівлі або продажу нерухомості не потрібно великої початковий капітал, немає необхідності організовувати виробництво, закуповувати сировину і технологічне обладнання

Щоб надавати посередницькі послуги при купівлі або продажу нерухомості не потрібно великої початковий капітал, немає необхідності організовувати виробництво, закуповувати сировину і технологічне обладнання. Саме це і є однією з причин, по якій багато людей хочуть організувати агентство нерухомості. Але крім істотних плюсів такої бізнес має певну специфіку. Як відкрити агентство нерухомості і на що потрібно звернути особливу увагу, щоб зробити бізнес успішним?

Сфера діяльності

Плануючи відкриття агентства нерухомості, варто добре продумати стратегію роботи. Що це означає? Це означає, що потрібно визначитися, чим саме ви збираєтеся займатися. Чи будуть це тільки посередницькі послуги під час купівлі і продажу об'єктів житлової нерухомості або ви запропонуєте клієнтам також послуги оренди або пайової участі.

А може, ви хочете займатися тільки продажем квартир в новобудовах і для цього укладіть договір з кількома будівельними компаніями? Або будете продавати комерційну нерухомість? Або нерухомість за кордоном? Звичайно, чим більше напрямків цього бізнесу ви запропонуєте клієнтам, тим краще. Але варто реально оцінювати свої сили і можливості, оскільки для великого спектру послуг доведеться наймати додатковий персонал (краще, якщо один менеджер буде вести один напрямок і мати в підпорядкуванні декілька агентів). А це означає, що витрати на заробітну плату будуть більше.

Але на додаткові витрати варто піти хоча б тому, що тут має значення ще й питання довіри до фірми: адже всім зрозуміло, що тільки серйозне агентство буде займатися кількома напрямками бізнесу, постійно розширюючи сферу діяльності. Та й потім попит на різну нерухомість (це стосується і покупки, і оренди) не є величиною постійною: сьогодні він є, а завтра - ні. Так що широкий спектр послуг допоможе пережити спад в одному напрямку за рахунок підйому в інших.

Ріелтор-одинак ​​або агентство?

Говорити про те, кому простіше працювати: ріелторам-одинакам або агентствам, досить складно. За статистикою більшість одинаків - вихідці з агентств, які «напрацювали» свою базу і пішли у вільне плавання. Звичайно, на перший погляд їм простіше працювати на себе і ні від кого не залежати. Але якщо подивитися на це більш пильно, то стає зрозуміло, що поодинці доведеться не тільки виконувати всю роботу, а й утримувати власну матеріальну базу.

Крім того, агентство часто страхує своїх працівників в різних неприємних ситуаціях (коли угоди зриваються, і агенти практично нічого не заробляють). Але якщо ж людина працює один, то і проблеми свої йому теж доведеться вирішувати одному. Так що більшість одинаків в результаті повертаються в агентства (свого або іншого), а продовжують працювати самостійно, дійсно щось заробляючи, тільки справжні професіонали, які з часом відкривають власний бізнес.

Франчайзинг на ринку нерухомості

Треба відзначити, що сьогодні, вирішивши займатися нерухомістю, можна створити своє дітище або скористатися чужим брендом - франшизою. Тоді у вас вже буде готовий розкручений бренд і пророблена технологія. Добре це чи погано? З одного боку знімаються багато організаційних питань, а з іншого франшиза - досить дороге задоволення, на яке далеко не всі готові витратити гроші. До того ж за статистикою такі підприємства існують від 2 до 3 років, а потім доля багатьох з них досить сумна.

Але якщо ви все ж вважаєте франшизу якоїсь компанії федерального рівня вигідним вкладенням, то приготуйтеся сплатити паушальний (вступний) внесок, а потім оплачувати роялті (періодичні платежі) і відрахування в рекламний фонд.

Реєстрація та організація бізнесу

Проаналізувавши ситуацію на ринку і зваживши всі «за» і «проти» ви вирішили все ж реєструвати бізнес? Тоді необхідно зробити наступне:

1. Визначити сферу діяльності.

Визначити сферу діяльності

2. Підібрати приміщення для офісу і укласти договір оренди.

3. Пройти державну реєстрацію в якості індивідуального підприємця , А краще юридичної особи (це може бути ТОВ або ВАТ ).

4. Отримати реєстраційні документи та коди Росстату.

5. Замовити друк і відкрити рахунок у банку.

6. Обладнати офіс, найняти персонал, провести рекламну компанію.

До речі, для відкриття агентства нерухомості ліцензія не потрібна.

Назва має значення

Не всі розуміють важливість назви агентства нерухомості. Наприклад, не варто реєструвати ріелторську фірму з назвою «Хатина дядька Тома». Звичайно, це продемонструє багатьом людям вашу ерудицію, але бізнесу зашкодить. Краще вибирати не надто довге, ємне і запам'ятовується назва, яка не загубиться на ринку нерухомості.

офіс

Облаштовуваті офіс для агентства нерухомості нужно там, де его просто буде найти. Звичайно, найкращий варіант - окрема будівля в центрі міста. Добре, якщо поруч є зручна транспортна розв'язка, торговий центр, станція метро, ​​офісні будівлі.

Зрозуміло, що краще мати власне приміщення, але покупка такого офісу - дороге задоволення, так що на перших порах доведеться знімати приміщення і платити оренду. Якщо ж ви плануєте орендувати офіс в якомусь будинку, то краще, щоб він був на першому поверсі. Ще непогано мати поруч парковку для клієнтів і місце для розміщення реклами. А на фасаді обов'язково потрібно повісити вивіску.

Що стосується площі офісу, то вона може бути будь-який, все залежить від того, скільки у вас буде працювати ріелторів, які співробітники крім агентів будуть працювати в офісі та інше. Але головне в даному випадку не площа офісу, а його оснащення. Обов'язково будуть потрібні інформаційні стенди, на яких буде не тільки вся документація агентства, але і «горять» пропозиції з продажу нерухомості. Крім того, необхідно мати набір офісної техніки, комп'ютер, вихід в інтернет і якісну лінію зв'язку.

В офісі повинен бути кабінет директора, переговорна кімната, приміщення для роботи ріелторів, юридичний відділ, підсобне приміщення, санвузол. Ну, і, звичайно, варто подбати про те, щоб грамотно оформити офіс (зробити якісний ремонт, придбати меблі та інше) так, щоб клієнти відчували себе комфортно і бачили, що ваша компанія респектабельна і надійна.

персонал

Якщо ви збираєтеся працювати самостійно і не плануєте залучати додатковий персонал, то доведеться бути одночасно і агентом, і бухгалтером, і адміністратором, і директором. Плюси в цьому, звичайно, є: клієнтові ваші послуги обійдуться дешевше, а отриману винагороду не потрібно буде ні з ким ділити. Відпадає також необхідність виплачувати комусь заробітну плату. Але і серйозно розвернутися на ринку нерухомості також не вийде.

Так що краще відразу продумати, який саме персонал вам буде потрібно. Наприклад, для одного невеликого офісу знадобиться адміністратор (секретар), який буде відповідати на телефонні дзвінки, передавати інформацію співробітникам і клієнтам і служити якоїсь сполучною ланкою для всіх працівників, постійно перебуваючи в офісі. Крім секретаря знадобиться бухгалтер, юрист, десяток ріелторів, які будуть працювати як на виїзді, так і в офісі (за потребою).

При цьому юриста, бухгалтера і секретаря доведеться оформляти за трудовим договором, а з агентами краще укласти цивільно-правові договори, встановивши їм певний розмір винагороди (як правило, це відсоток від проведеної операції).

Краще, якщо ріелтори матимуть досвід роботи і зможуть швидко організувати роботу. Не має значення, будуть це чоловіки або жінки, молоді чи в віці. Головне - позитивний настрій, приємна зовнішність і вміння спілкуватися з людьми. В ідеалі у агентів, що працюють на виїзді повинен бути свій автомобіль (витрати на ПММ можна відшкодовувати з доходів фірми). Особливу увагу під час співбесіди варто звертати на характер потенційного співробітника, його послужний список і вміння заручитися підтримкою. До речі, деякі агентства принципово приймають на роботу співробітників без досвіду, вважаючи за краще готувати кадри самостійно.

До речі, деякі агентства принципово приймають на роботу співробітників без досвіду, вважаючи за краще готувати кадри самостійно

Якщо ви віддали перевагу набрати ріелторів без досвіду роботи, варто організувати їх навчання. Для цього можна використовувати як свої сили, так і спеціальну літературу. А також можна провести для співробітників тренінг із залучення клієнтів і підвищенню рівня продажів (для таких заходів краще запросити бізнес-тренера).

Важливе значення має і те, як організована робота в офісі. Наприклад, потрібно скласти графік чергування ріелторів в офісі (це потрібно для того, щоб випадково зайшов в фірму потенційний клієнт не залишився без уваги). Крім того, слід чітко визначити план кожного співробітника на місяць і порядок надання звітності про виконану роботу.

Необхідне обладнання

Для нормальної роботи офісу і його співробітників буде потрібно не тільки якісний ремонт, але і комплект офісного обладнання: комп'ютери, принтери, копір, сканер, відеокамери (для спостереження за роботою офісу), а також меблі для всіх приміщень, освітлювальні прилади, сейфи та витратні матеріали (фарба для принтерів, папір, картриджі, канцтовари та інше). Так що складаючи бізнес-план агентства нерухомості про цей пункт не варто забувати.

клієнтура

Отже, бізнес готовий до роботи. Але де взяти клієнтів? Звичайно, ріелтори з досвідом роботи, які працювали в інших агентствах, можуть привести з собою деяку кількість клієнтів, але не факт, що їх буде багато і що вони взагалі будуть. Тоді як же заробляти? Рад з пошуку клієнтів кілька:

  • якщо ви серед інших послуг будете здійснювати продаж квартир в новобудовах, шукайте партнерів з числа будівельних організацій, які займаються будівництвом житлових будинків, і укладайте з ними договір на продаж побудованих ними квартир;
  • якщо ви займаєтеся «вторинки», вивчайте безкоштовні оголошення про продаж і купівлю квартир в газетах і інтернеті, і пропонуйте свої послуги продавцям і покупцям;
  • проведіть масштабну рекламну компанію і організуйте кілька угод зі знижкою для перших клієнтів, які зможуть порекомендувати ваше агентство своїм друзям і знайомим;
  • проводите презентації в місцях великого скупчення людей, розклеювати свої оголошення на вулицях, залишайте візитки агентства в поштових скриньках, проводите адресну розсилку та інше.

Початкові інвестиції

Щоб відкрити ріелторський бізнес і облаштувати офіс площею 150 квадратних метрів (при вартості оренди 3000 рублів за квадратний метр), будуть потрібні деякі початкові інвестиції, а саме:

Стаття витрати Сума витрат Оренда (за перший місяць) 450 000 рублей Ремонт і оформлення офісу 250 000 рублів Закупівля обладнання та оргтехніки 150 000 рублів Закупівля меблів 150 000 рублів Реєстрація 10 000 рублів Адміністративні витрати 15 000 рублів Відеокамери 90 000 рублей Разом 1 115 000 рублів

Секрети прибуткового бізнесу

Звичайно, перед тим, як відкрити ріелторські агентства, будь-яка людина розпланує роботу майбутнього підприємства і постарається передбачити всі нюанси діяльності компанії. Але є деякі тонкощі, відомі тільки тим, хто має чималий досвід в сфері нерухомості. Отже, кілька порад від професіоналів:

  • не потрібно економити на навчанні працівників без досвіду;
  • збирайте свій архів нерухомості і створюйте базу потенційних клієнтів;
  • постійно аналізуйте ринок і діяльність конкурентів;
  • намагайтеся бути в курсі всіх угод з нерухомістю, які проводяться в вашому населеному пункті (або відстежуйте хоча б найважливіші, не виключено, що деякі об'єкти будуть продаватися повторно);
  • якщо плануєте брати на роботу директора, то вибирайте з досвідчених кадрів, які мають за плечима кілька років роботи на керівних посадах в сфері нерухомості (тільки така людина зможе якісно організувати роботу).

Агентство нерухомості - прибутковий бізнес, який користується популярністю. Але окупляться початкові вкладення приблизно через рік активної і плідної роботи.

Як відкрити агентство нерухомості і на що потрібно звернути особливу увагу, щоб зробити бізнес успішним?
Що це означає?
А може, ви хочете займатися тільки продажем квартир в новобудовах і для цього укладіть договір з кількома будівельними компаніями?
Або будете продавати комерційну нерухомість?
Або нерухомість за кордоном?
Ріелтор-одинак ​​або агентство?
Добре це чи погано?
Але де взяти клієнтів?
Тоді як же заробляти?