Реклама
Реклама
Реклама

Як уникнути шахрайства при купівлі-продажу нерухомості

Нерухомість - один з найдорожчих товарів, і в купівлі-продажу нерухомості задіяні чималі суми грошей. Тож не дивно, що такі фінансові операції залучають шахраїв, які прагнуть незаконно збагатитись використовуючи довірливість і неуважність громадян. На жаль, випадки шахрайства частішають в періоди нестабільності, фінансових криз, коли покупці і продавці нерухомості поспішають, намагаються економити, і зокрема - на безпеку своїх угод. Але нерідко такий крок може призвести до дуже сумних наслідків.

Один з найпоширеніших на сьогодні видів квартирного шахрайства заснований на продажу житла, яке здається в оренду. Аферисти орендують квартиру або будинок, а потім виставляють його на продаж, попередньо підробивши правовстановлюючі документи. Щоб на них скоріше вийшла жертва, шахраї заявляють привабливу ціну, яка приблизно на 20% нижче ринкової. Покупця чекають підставні особи, образ яких викликає довіру: приємні молоді люди або літня пара. Вони всіма силами намагаються перейнятися довірою жертви, налагодити дружні стосунки з тим, щоб приспати пильність. Для посилення ефекту, а також прагнучи прискорити процес передачі грошей, під час переговорів у квартиру можуть приходити і інші учасники злочинної змови - підставні покупці. Їх мета полягає в тому, щоб викликати у справжнього покупця почуття конкуренції. Маклер-шахрай тут же починає нашіптувати, що квартиру або будинок треба швидше авансувати, інакше вона просто «полетить». І нерідко піддавшись психологічному тиску, покупець передає аванс, 500-1000 у.о. Якщо ж він проявляє деяку пильність і просить показати документи на об'єкт, йому можуть показати чужий паспорт з вклеєною фотографією, підроблені правовстановлюючі документи досить високої якості. Після цього від руки пишеться якась «розписка» в отриманні авансу, і шахраї ховаються з отриманими грошима. Часто таким чином вони навіть встигають зібрати кілька авансів. Як видно, такий ланцюжок злочинних дій не передбачає такий важливий елемент угоди, як попередній договір в ріелторської фірмі (договір авансу) або нотаріальний завдаток, що є однією з гарантій її безпеки. На що ж ще слід звернути увагу при купівлі та продажу нерухомості?

1. Завжди вимагати особистої зустрічі з продавцем квартири. Чи не втрачати пильність в ситуації, коли продавець наполягає на терміновому авансі, квапить в зв'язку зі своїм від'їздом або з якоїсь іншої причини. Не приймати до розгляду ніякі ксерокопії документів, незважаючи на всі вмовляння і запевнення. Щоб уникнути фокуса з підробленим паспортом, при сумнівах вимагати інші документи продавця: закордонний паспорт, водійські права, військовий квиток. Шанс, що всі вони теж будуть підробленими, мінімальний.

2. Щоб з'ясувати, чи дійсно продавець є власником квартири, покупцеві непогано б поговорити з його сусідами. Якщо вони давно його знають, то це хороший знак.

3. По можливості уникати купівлі нерухомості за дорученням, оскільки цей документ досить часто підробляють.

4. У разі купівлі-продажу нерухомості нотаріус повинен приймати тільки оригінали всіх документів. Якщо нотаріус порушує це правило, такий факт повинен викликати підозру.

5. Якщо угода укладається з особою, у якого спостерігаються значні проблеми зі здоров'ям, то в разі його смерті можуть виникнути проблеми з поверненням авансу або завдатку.

6. При продажу об'єкта повинні бути присутніми всі його власники. Також, від чоловіка або дружини власника необхідний дозвіл на придбання або відчуження об'єкта нерухомості.

7. Якщо купується житло, власниками якого є неповнолітні діти, або в тому випадку, якщо вони в ньому проживають, для продажу необхідний дозвіл уповноважених органів опіки та піклування.

8. Слід прагнути в договорі купівлі-продажу прописувати реальну суму угоди, хоча це зазвичай і не вигідно. Адже в разі, якщо з якоїсь причини цей договір буде визнаний недійсним, покупцеві зможуть повернути лише суму, зазначену в документах.

9. Не варто забувати і про перевірку оплати всіх рахунків за комунальні витрати. Отримати і надати покупцеві квартири всі необхідні довідки може як її продавець, так і агентство нерухомості, яке веде угоду.

Як видно, купівля-продаж квартири - досить відповідальний і непростий в юридичному плані вчинок. Зазвичай пересічному громадянину досить складно розібратися у всіх юридичних тонкощах і здійснити всі необхідні кроки для забезпечення безпеки операції. Сучасні шахраї нерідко більш підковані в цьому питанні, вони постійно придумують нові способи обману, шукають чергові юридичні лазівки. І щоб не залишити їм жодного шансу, найправильнішим рішенням буде звернутися в дослідне і авторитетне агентство нерухомості. Для АН «Атланта», лідера ринку нерухомості в одеському регіоні, безпеку угод і максимальне зниження ризиків для клієнтів, є одним з головних пріоритетів в роботі. Компанія «Атланта» активно співпрацює в цій сфері з правоохоронними органами, докладає всіх зусиль для очищення ринку нерухомості від злочинних схем та елементів. Безпека клієнтів забезпечується багаторівневою ступенем захисту всіх угод з нерухомістю, починаючи від перевірки ріелтором і директором філії історії об'єкта, і закінчуючи фінальною опрацюванням всієї документації, інформації про об'єкт з боку юридичного відділу та служби безпеки компанії. Крім цього, в агентстві «Атланта» проводиться жорстка внутрішня політика щодо підтримки високої репутації компанії. Всі співробітники агентства відбираються за критерієм чесності і порядності в їх професійній діяльності, а при надходженні найменших сигналів, ретельно перевіряються незалежно від їх статусу і посади. Всі ці заходи є причиною того, що АН «Атланта» вже багато років є надійним партнером у сфері нерухомості для жителів Одеси і одеського регіону.

Агентство нерухомості «Атланта» - ваш гарант безпеки на ринку нерухомості!

http://www.atlanta.ua/

На що ж ще слід звернути увагу при купівлі та продажу нерухомості?