Реклама
Реклама
Реклама

Реконструкція Курьянівських очисних споруд завершена

Фото: ТАСС / Юрій Машков

Реконструкція Курьянівських очисних споруд завершилася, роботи проводилися протягом трьох років, повідомляє прес-служба столичного будкомплексу.

За словами заступника голови департаменту будівництва Москви Віктора Корнєєва, тепер очищення там проводиться не за допомогою хлорки, а із застосуванням гіпохлориту натрію. "Це істотно покращує якість очищення води", - цитує його прес-служба.

Провідний інженер Курьяновской станції очисних споруд Володимир Мухін розповів, що якість очищення води після реконструкції помітно покращиться, в першу чергу за рахунок видалення з води сполук азоту та фосфору. Ці сполуки провокують ріст синьо-зелених водоростей, які поглинають кисень, призводять до "цвітіння" водойм і загибелі риби.

"В результаті покращиться екологічна обстановка в довколишніх районах: Друкарі, Мар'їно, Коломенське і Нагатіно", - наводить прес-служба будкомплексу слова Володимира Мухіна.

З 2011 року на Курьянівських очисних спорудах були повністю реконструйовані вісім аеротенків (резервуарів, за якими протікає стічна вода, змішана з мулом, де відбувається біохімічне очищення стічної води), дванадцять відстійників, що підводять і відводять канали.

Посилання по темі

У прес-службі відзначили, що щодня на будівельному майданчику працювали 360 осіб, роботи велися у дві зміни, щоб забезпечити необхідні темпи реконструкції та здати об'єкт замовнику в термін.

Раніше глава департаменту природокористування столиці Антон Кульбачевскій заявив, що до кінця 2018 року "Мосводоканал" витратить на реконструкцію водоочисних споруд 22 млрд рублів. Всього під контролем "Мосводоканала" працюють чотири станції аерації: Курьяновской, Люберецкая, Южнобутовская і Зеленоградська.

Навесні минулого року стало відомо, що Курьяновской очисні споруди планується накрити ковпаками до 2016 року, а Люберецкий - до 2018-го. Таким чином передбачалося зупинити поширення неприємних запахів, які випромінюють станції.

Курьяновской станції аерації - найстаріші в Москві очисні споруди, перша черга яких була введена в експлуатацію в 1950 році. Вони розташовані на південному сході Москви і займають площу 160 гектарів. Проектна продуктивність споруд становить 3 мільйони кубометрів метрів на добу. З 2012 року всі стічні води, що пройшли повний цикл очищення на Курьянівських очисних спорудах, піддаються ультрафіолетовому знезараженню перед скиданням в Москву-ріку.

На даний момент в Москві працюють Курьяновской, Люберецкий, Южнобутовскіе і Зеленоградського очисні споруди. На них проходять очистку всі господарсько-побутові та промислові стічні води, що надходять в міську систему каналізації.

сюжет: Екологія столиці