Реклама
Реклама
Реклама

Прогулянки по Москві: що подивитися в Кур'янова

  1. Історія з географією
  2. Курьяновской очисні споруди
  3. Дім культури
  4. Курьяновской бульвар і магазин "Продукти"

M24.ru спільно з проектом "Прогулянки по Москві" продовжує рубрику, в якій розповідає про нетипових цікавих місцях в місті для піших прогулянок. Ми вже розповідали про острові , Щукіна , аеропорту , Капотне і багатьох інших столичних районах .

На цей раз ми вирушили в Курьянова і дізналися, як працюють московські очисні споруди і навіщо Будинку культури бомбосховище.


Після відвідин Курьянова в голову лізуть дивні думки. Головна - що вся ця історія з каштановими бульварами, двоповерховими будиночками і покинутим Будинком культури скоро закінчиться. Ну не можна в Москві жити в межах МКАД і мати під вікнами власний маленький городик. Не можна просто так прийти і домовитися з адміністрацією місцевого ДК про безкоштовне приміщенні для репетицій, а натомість пообіцяти виступити на площі 9 травня.

M24

Фото: M24.ru/Владимир Яроцький

Курьянова забудують, викуплять, модернізують - інакше і бути не може. Тому, поки ще є час, сідайте у "Печатников" на 292 автобус і приїжджайте. Бажано, з фотоапаратом і пломбіром з 50-х.

Історія з географією

До середини минулого століття тут - в лівобережній заплаві Москви-ріки - було село. Як пише в енциклопедії "Історія московських районів" Костянтин Авер'янов, в 1926 році Курьянова налічувало 108 дворів.

У 1930-ті роки жителі села працювали в колгоспі "Городній гігант".

Зараз Курьянова відомо, в основному, завдяки очисних споруд - одному з чотирьох великих міських комплексів з очищення стічних вод. Будівництво станції аерації в Кур'янова почалося ще до війни, але потім перервалося до 1947 року. У 1950 вже були запущені перші блоки станції.

У 1950 вже були запущені перші блоки станції

Фото: M24.ru/Владимир Яроцький

Робочим очисних споруд потрібно було десь жити, і полонені німці за кілька років побудували для них селище з двоповерхових будинків на кілька квартир.

У 1960 році Курьянова увійшло до складу Москви і стало мікрорайоном Печатников.

Курьяновской очисні споруди

Стали офіційно називатися так в 2005 році. До цього підприємство мало назву Курьяновской станції аерації.

До цього підприємство мало назву Курьяновской станції аерації

Фото: M24.ru/Владимир Яроцький

Станція почала працювати в 1950 році. Її добудовували укладені КУР'ЯНІВСЬКИЙ ВТТ, спеціально організованого після війни. Табір знаходився в районі залізничних станцій Любліно і Перерва.

У 1948 році в таборі було близько 650 ув'язнених, в 1952 - вже понад 5 тисяч. Закрили його в квітні 1953 го.

До моменту відкриття на станції проводилася тільки механічна очистка стічних вод, в добу очисні споруди обробляли і повертали в Москву-ріку близько 250 тисяч кубометрів води. Потім з'явилися нові блоки, і продуктивність станції підвищилася до 500 тисяч кубів, а потім і до мільйона. У 1971 році тут з'явилася ще одна станція, яка отримала назву Новокурьяновской.

Сьогодні площа Курьянівських очисних споруд, що належать Мосводоканалом, більше решті території мікрорайону. Підприємство займає 160 гектарів і є найбільшим в Європі комплексом з очищення стічних вод. Станції обробляють близько 3 мільйонів кубометрів рідини в день. Обробка ведеться в чотири етапи.

Перший - механічна очистка, яку проводять за допомогою решіток, пісковловлювачів і первинних відстійників. На цьому етапі з води видаляються всі нерозчинні домішки, але вона не чистий - повертати таке в річку не можна. В рамках другого, біологічного, етапу воду чистять спеціальні бактерії. Для їх харчування необхідне повітря, який в стислому вигляді подається в резервуари-аеротенкі. Без кисню бактерії гинуть протягом декількох годин.

Фото: M24.ru/Владимир Яроцький

У 2005 році життя цих найважливіших бактерій виявилася під загрозою через велику аварію в московській енергосистемі. Тоді через загоряння на підстанції "Чагіно" багато районів столиці залишилися без електрики. Після цього керівництво Курьянівських очисних споруд вирішило побудувати власну теплоелектростанцію.

Зараз вона працює на метані, який виділяють з стічних вод. За допомогою п'яти двигунів внутрішнього згоряння виробляється енергія об'ємом 10 мегават, що покриває 50 відсотків потреб очисних споруд.

Після обробки бактеріями вода проходить через спеціальне сито тонкого очищення. Частина води після цього направляється в промисловий водопровід і використовується тільки для технічних потреб. Решта вода проходить пастеризацію ультрафіолетом і, нарешті, знову виявляється в Москві-річці.

Дмитро Юров, заступник головного інженера Курьянівських очисних споруд

Дмитро Юров, заступник головного інженера Курьянівських очисних споруд

Фото: M24.ru/Владимир Яроцький

Про станцію

У мікрорайоні Курьянова все люди жили і працювали на станції. Зараз дуже мало курьяновцев. В основному, люди переїхали в Мар'їно і Любліно. Раніше іногородні працювали - за квартири, тому що москвичів, які бажають влаштуватися на очисні споруди, було мало. Можна було знайти високооплачувану роботу в інших місцях.

Людей, в основному, набирали з областей. За 15-20 років можна було заробити на квартиру. Зараз квартири ніхто не дає, їх треба купувати самим.

Молодих мало, в основному, це діти співробітників. Простіше влаштуватися, коли хтось уже працює тут.

Робота специфічна, не кожна людина до неї звикне. Деякі навіть зміни не можуть відпрацювати, а деякі звикають і працюють довго. Такий кістяк, в основному. Дуже низька у нас плинність.

Я сам працюю з 1993 року. Співробітник станції в третьому поколінні - моя сім'я тут з 1950 року.

Фотогалерея

Військові Індії під час ракетного випробування знищили космічний супутник, який знаходився на низькій навколоземній орбіті, оголосив в зверненні до нації прем'єр-міністр країни Нарендра Моді. 1 з 21

Про район

Селище Курьянова будували для працівників станції. Навколо була не Москва, а Курьянова було Москвою, і станція була Москвою. У 1960-х роках, коли в Москву увійшли Друкарі, ми вже давно ставилися до столиці.

Мої батьки живуть в Кур'янова, батько працював тут.

Взагалі, мікрорайон завжди був ізольований. Він знаходиться в глухому куті, і в ньому все життя було спокійно. Але зараз дуже багато приїжджих, деякі не знають навіть, де станція знаходиться.

Тут дуже мало вже старожилів, тільки ветерани залишилися, які живуть в цих котеджах. Але все одно зв'язок є, всі один одного знають.

Підеш в магазин - зустрінеш всю станцію. Специфічний світ. Як казав попередній начальник станції, він і вчився тут, і працював тут, і жив тут.

Дім культури

Посилання по темі

Радянським робочим було необхідно не тільки житло, але й культурний відпочинок. Тому крім двоповерхових котеджів німці побудували в Кур'янова ще й Будинок культури, в якому, звичайно, проходили танцювальні вечори та кіносеанси. ДК вийшов зовсім типовим.

Його архітектурний стиль характеризують як післявоєнну неокласику, але сьогодні він нагадує, скоріше, розвалюється дворянську садибу.

Його архітектурний стиль характеризують як післявоєнну неокласику, але сьогодні він нагадує, скоріше, розвалюється дворянську садибу

Фото: M24.ru/Владимир Яроцький

Під будівлею знаходиться справжнісіньке бомбосховище з водопроводом, запорами на металевих дверях і протигазами. У роки будівництва Будинку культури так проектували майже кожен будинок.

Нещодавно ДК приєднали до освітнього комплексу "Мар'їно", зарплати викладачів різко скоротилися, і в будівлі стало дуже тихо. Зараз тут працюють тільки два гуртки: ізостудія і танцювальний клас.

Приміщення Будинку культури потребує ремонту або навіть реставрації. Тобто великих витрат, до яких ніхто не готовий.

Галина Герасимова, завідуюча господарством Курьяновской ДК

Галина Герасимова, завідуюча господарством Курьяновской ДК

Фото: M24.ru/Владимир Яроцький

Про ДК

Тут молодість моя пройшла. І кіно дивилися, і на танці ходили. Зараз, звичайно, потрібні великі фінансові вкладення в цю будівлю. Щось самі тут робили, підфарбовували.

Щось самі тут робили, підфарбовували

Фото: M24.ru/Владимир Яроцький

Подивіться, яка шикарна ліпнина нагорі. І колони все з натурального каменю. Мої друзі сміються, кажуть: "Якщо будуть розбирати, одна люстра скільки буде коштувати".

Кажуть, Михалков взагалі хотів викупити це місце, він дуже за нього бився. Але, мабуть, до кінця не пішов.

Тут був ансамбль, і він до цих пір існує, називається "Ровесники". Вони хотіли домовитися, щоб знову тут репетирувати і, може бути, влаштовувати вечори для жителів. Не знаю, вийде чи ні, але хотілося б відновити хоч трохи щось. Зал у нас, в принципі, діючий.

Фотогалерея

Військові Індії під час ракетного випробування знищили космічний супутник, який знаходився на низькій навколоземній орбіті, оголосив в зверненні до нації прем'єр-міністр країни Нарендра Моді. 1 з 17

Останнім часом у нас вели театральний гурток. В якому ж вони тепер театрі? По-моєму, ми тоді їздили дивитися спектакль в Театр Гоголя. Вони там були. Левицький Андрій і дружина у нього Юлія Бистрова.

Крім викладачів, які вечорами приходять, я тут одна у всіх особах. І стежу за всім, і прибираю.

Про район

Свого часу тут Батурина (Олена Батурина - дружина екс-мера Москви Юрія Лужкова - ред.) Хотіла зробити кінний комплекс, коли вони ще з Лужковим були. Навіть хотіли взагалі звідси жителів прибрати, але не встигли.

Тут багато фільмів знімають. Зараз стали менше, а в свій час дуже багато знімали. І "Француз", і якісь сцени з "Бумера", і ще щось з Пореченковим.

І Француз, і якісь сцени з Бумера, і ще щось з Пореченковим

Фото: M24.ru/Владимир Яроцький

У будиночках тут два входи, тобто чотири сім'ї. Деякі зараз викупили перший-другий поверх собі. Свого часу ми хотіли теж викупити, у мене тут свекруха живе. Але за двокімнатну просили продати нашу трикімнатну в Мар'їно і ще однокімнатну на додачу. Забагато. Я, звичайно, розумію, окрему ділянку і все це.

Фотогалерея

Військові Індії під час ракетного випробування знищили космічний супутник, який знаходився на низькій навколоземній орбіті, оголосив в зверненні до нації прем'єр-міністр країни Нарендра Моді. 1 з 10

Навесні тут краса - суцільні каштани. Коли вони цвітуть, дуже красиво. Тут і повітря. Хоча станція аерації вважається не дуже екологічною, а з іншого боку, це набагато краще, ніж в Мар'їно у нас. Там взагалі дихати нічим. У мене поруч і ДАІ, і "Ашан" - це все просто нестерпно. Вікна чорніше чавуну. А ось тут пташки співають, садок маленький.

Курьяновской бульвар і магазин "Продукти"


ДК виходить вікнами на Курьяновской бульвар. Свого часу селище будувався за строгого плану - неширокі проїзні дороги, затишні тротуари і, звичайно, центральна алея для прогулянок. По обидва боки - каштани, а на чолі всіх відпочиваючих, звичайно, - Володимир Ілліч.

По обидва боки - каштани, а на чолі всіх відпочиваючих, звичайно, - Володимир Ілліч

Фото: M24.ru/Владимир Яроцький

Саме ця частина Курьянова свого часу привернула режисерів "Бумера" і "Француза". На бульварі стоїть Курьяновской пошта, яка, здається, зовсім не змінилася за 50 років. Вона з'являється в кадрі багатьох сучасних фільмів.

Фото: M24.ru/Владимир Яроцький

Поруч - ще одна споруда, що асоціюється зі сталінськими роками. Магазин "Продукти" працює в мікрорайоні вже багато десятиліть. Правда, час все одно вносить свої корективи - тепер він уже не закривається на обід.

сюжет: Прогулянки по Москві

В якому ж вони тепер театрі?