Реклама
Реклама
Реклама

Підземні води Підмосков'я: що ми п'ємо

  1. природні забруднення
  2. біологічні забруднення
  3. хімічні забруднення
  4. Забруднення підземних вод продуктами розкладання звалищ твердих побутових відходів
  5. Цілющі води Підмосков'я

Питне водопостачання Московської області на 90% забезпечується підземними водами. 99% свердловин з них постачають прісні підземні і 1% - мінеральні води. Редакція KVARTIRAzaMKAD.ru вирішила розібратися, чим і де в Підмосков'ї забруднені грунтові води. Питне водопостачання Московської області на 90% забезпечується підземними водами

Підземні води, звичайно, набагато краще захищені від впливу зовнішніх факторів, ніж поверхневі. Однак навіть грунтові води в тій чи іншій мірі забруднені майже на 70% території області. Рівень забрудненості знижується в міру глибини залягання водоносного шару, але неконтрольоване буріння може привести до того, що в Підмосков'ї в найближчому майбутньому не залишиться чистих водоносних пластів.

природні забруднення

Грунтові води багатьох районів Підмосков'я надлишково насичені солями заліза і марганцю. Цим пояснюється неприємний металевий присмак, жовтуватий колір і специфічний «залізний» запах. Наприклад, на Мінському напрямку рівень заліза в підземних водах перевищено в 4-5 разів, в порівнянні з тими концентраціями, які гігієністи допускають в питних водах (ГОСТ 2874-82 обмежує вміст заліза 0,3 мг / л). Також спостерігаються підвищені лужність (хоча згідно з тим же ГОСТ для пиття допускається вода з рН аж до 9-ти). Часто перевищуються рекомендовані норми вміст фторидів. За високому вмісту заліза, тривале вживання якого негативно впливає на печінку, носоглотку, легкі і репродуктивну функцію, лідирують (в порядку зростання) Електросталь, Дубна, Залізничний, Клин, Шатура, Павловський Посад, Сонячногірське, Єгорьєвськ. У Митищинському районі сильне перевищення заліза зазначалося в селищах Пирогово, Жостово, Аксакова. У Пирогово також зафіксували підвищений вміст фторидів.

Проблема надмірної кількості заліза в даний момент вирішується. Довгострокова цільова програма «Чиста вода Підмосков'я», що стартує в нинішньому році, включає всі населені пункти, які потребують якісної воді, і спрямована на поліпшення якості питної води. Особливу увагу буде приділено саме питання знезалізнення. Всього в області в цьому році планується побудувати 28 станцій знезалізнення, які зможуть додатково забезпечити водою нормативної якості 142 тис. Підмосковних жителів. У 2013 році в експлуатацію ввели 14 подібних станцій, де воду очищують від домішок заліза і проводять роботи по її пом'якшення.

Наприклад, в одному тільки Клинском районі в нинішньому році має запуститися 9 станцій знезалізнення напірного типу: в Слободі, Струбково, Кузнецово, селищі Чайковського, Спас-Заулке, Елгозіно, Масюгіно, Некрасіно, наринке. Чотири з них уже готові. Станція очистки води в самому Клину на вулиці Папівіна - в стадії проектування. В Павлово-Посадському окрузі, в Лобні і Залізничному теж ведуться підготовчі роботи по будівництву цих об'єктів.

Запущено станцію знезалізнення води і в Зарайському районі, побудовані станції в Одинцово і Егорьевске, до осені запустять аналогічний об'єкт в Литкаріно, де іржава вода з кранів стала майже нормою.

У Істрі працюють вже дві станція знезалізнення води - друга, на ВЗУ № 4, дала можливість підключити до «чистого» водопостачання новий мікрорайон «Східний». До 2015 року в місті запрацює і третя станція. Такі об'єкти функціонують і в деяких поселеннях Істрінського району - селі Пречисте, Курсакова.

За змістом фтору, що руйнує зуби, суглоби і шлунково-кишковий тракт і грає свою роль у формуванні рахіту і недокрів'я, «відзначилися» Долгопрудний, Литкаріно, Химки, Чільне і Єгорьєвськ. За змістом марганцю, негативно впливає на нервові клітини і шкідливого для вагітних, перевищення ГДК фіксувалися в місті Жуковський, Подільському та Щелковском районах.

У побутових умовах впоратися з залізом і марганцем допоможуть фільтри, розраховані на жорстку воду. На вміст фтору вони, на жаль, не впливають.

У деяких районах Підмосков'я (Орєхово-Зуєвський, Шатурськом, Єгор'євському, Лятошинський, Клинском і Талдомського районах, розташованих в Ламский-Дубнинська і Мещерської низовинах) забруднюючих фактором є торфовища. Це забруднення можна вважати небезпечним - вода лише набуває не надто приємний м'який коричневий відтінок. Таку воду можна без побоювання пити після кип'ятіння. Правда, іноді торф'яне забруднення супроводжується зниженням жорсткості води. Тривале вживання м'якої води не дуже корисно - починають руйнуватися зуби, погіршується стан кісток. У цій ситуації необхідно не забувати приймати мінеральні комплекси.

біологічні забруднення

Причина біологічних забруднень - проникнення в воду різних хвороботворних мікроорганізмів і бактерій. Джерела таких забруднень - місця, в яких протягом довгого часу здійснюється фільтрація брудної господарсько-побутової та фекальної води (вигрібні ями, свердловини та колодязі, зони фільтрації, аварійна мережа каналізація, обори). Свою роль можуть зіграти порушення експлуатаційних норм водозабірних споруд, а так само порушення режиму зон санітарної охорони водойм. Також забруднення здатні проникати «за компанію» з брудними річковими водами.

Треба розуміти, що в водоносних горизонтах мікроорганізми часто починають розвиватися активніше, ніж на поверхні. По-перше, тут немає природних дезінфікуючих факторів, подібне до сонячного ультрафіолету. По-друге, створюються всі умови для розвитку анаеробів, які не активні в відкритих водоймах. Найбільш неблагополучними по мікробіологічного забруднення питної води вважаються Волоколамськ, Клімовськ, Лотошіно, Воскресенськ, Чехов, Чільне, Озери, Лобня, Єгорьєвськ, Подольск. Багато в чому це походить від поганої якості санітарно-технічного стану свердловин і обладнання.

Програма «Чиста вода Підмосков'я» може в значній мірі вирішити цю проблему, так як передбачає будівництво або реконструкцію очисних і каналізаційних споруд. У тому ж Чехова в її рамках будуть оновлені очисні споруди і запущена станція УФ-знезараження очищених стічних вод.

У Егорьевске існує проблема неприємного запаху води, пов'язана з наявністю в останній залізистих бактерій. Ці організми активізуються з настанням холоду: температура води в системі підвищується, коли на вулиці холоднішає, що і призводить до підвищення активності мікроорганізмів.

хімічні забруднення

Причина хімічних забруднень вод - промислові або сільськогосподарські рідкі стоки і тверді відходи.

Аміак Основне джерело - каналізація і сільське господарство. У невеликих дозах не є небезпечною, але надає воді неприємний запах. регулярне наявність

аміаку фіксується в Лятошинський, Істрінському, Єгор'євському і Люберецком районах. В Істрінському районі свою лепту в аміачне забруднення вносять пометосодержащіе стоки, в Можайському - тваринницький комплекс по відгодівлі свиней ЗАТ «Світанок», що в селі Ісавици. Можайський і Истринский райони «славляться» в негативному сенсі цього слова, крім амонійного азоту, підвищеною концентрацією фосфорганіческіх пестицидів. Аналогічні проблеми у Рузского району та околиць Звенигорода: місцеві сільські господарства занадто зловживали хімічними і мінеральними добривами протягом декількох десятків років.

У Люберцях джерелами амонійного забруднення служать розташовані на великій території мулові майданчики станції аерації, і пометохранилища птахофабрики «Мирна» в селищі Томіліно. У підсумку, місто вже майже на 50% змушений забезпечувати себе водою з московського водопроводу.

У тому ж Томіліно місцева адміністрація вирішила вдатися до допомоги «Мосводоканала», який протягом найближчих років збирається побудувати тут нові водопроводи - вже цієї осені сюди з району Некрасівка проведуть 1200 м відвідав діаметром 600 мм. Подібне ж рішення прийнято і по місту Котельники Люберецького району.

Найпростіший спосіб очищення від аміаку - тривале кип'ятіння води.

Нітрати Основне джерело забруднень - надмірне застосування добрив, неправильне складське зберігання містять нітрати речовин. Справа в тому, що всі нітрати дуже добре розчинні, тому вони легко накопичуються в озерах, колодязях, неглибоких свердловинах. Небезпека нітратів в тому, що вони зв'язуються з гемоглобіном крові, в наслідок чого він втрачає здатність переносити кисень. Настає кисневе голодування, особливо небезпечне для маленьких дітей. Підвищений вміст нітратів у ґрунтових водах фіксувалося в Ленінському, Домодєдовському, Ногинском, Щелковском, Митищинському і Балашихинском районах.

Наприклад, в селі Павлівське в середині квітня був зафіксований рівень нітратів, майже в 3 рази перевищує норму - 45 мг / л. Причиною стали склади з нітратами неподалік від села. Навесні сталося підтоплення, в результаті чого до листопада жителям села доведеться пити привізну воду.

Видаляють нітрати за допомогою мембранних фільтрів (установки зворотного осмосу) або за допомогою побутових фільтрів, що містять аніонообмінні смоли (фільтри для жорсткої води не підходять!)

Свинець Даний важкий метал має підвищену токсичністю і має мутагенну ефектом. Перевищення зміст в грунтових водах спостерігається в Подільському і Егорьевске. Виною може стати діяльність таких великих промислових підприємств, як, наприклад, «Машинобудівний завод« ЗиО-Подольск »або« Подільський хіміко-металургійний завод », а також Егорьевского металообробного заводу і верстатобудівного заводу« Комсомолець ».

Для очищення води від свинцю використовуються всі той же метод зворотного осмосу або побутові фільтри з іонообмінними смолами (як раз підійдуть ті, що обіцяють усунути жорсткість). Серед «домашніх» способів - відстоювання протягом декількох годин (якщо утворюється осад, воду з нього зливають і використовують) або заморожування. При цьому способі очищення ємність з водою намагаються заморозити в повному обсязі і рідина, що залишилася незамерзаючих - вилити. Або роздрібнити брилу льоду: краю використовувати, середину - викинути.

стронцій Перевищення його концентрації регулярно спостерігається на території Ногінського, Химкинського, Люберецького, Озерського, Павлово-Посадський, Митищинського, Егорьевского і Воскресенського районів, селищ Північний і Лівобережна, міст Залізничний, Литкаріно, Озери, Лопатині. А також в водозаборах Егорьевска і північній частині Луховицького району. Але стабільні ізотопи стронцію не є небезпечними. Відомостей про забруднення Sr-137 не надходило.

літій Перевищення його вмісту в питній воді порушує роботу опорно-рухового апарату. Епізодичне перевищення вмісту цього мікроелемента укупі з бором зазначалося також у Реутова, Троїцьку, Хімках і Митищах.

фенол Має канцерогенну дію. Присутність його в грунтових водах фіксували в Сергієво-Посадському районі. Тут, біля села Ворохобіно, більше десятка років Хотьковском ВО «електроізол» і Центральний Науково-дослідний інститут спеціального машинобудування зливали фенол в грунт, від чого страждали жителі Хотьково і околиць. Фенольні сполуки зустрічаються часто і на півдні МО, так як місцеві води значно забруднені викидами хімічних підприємств.

Промислова очистка від фенолу - складний і багатоступінчастий процес, який включає, наприклад, стадії надлишкового хлорування (при нестачі хлору утворюються сполуки за токсичністю перевищують фенол). У домашніх умовах можна використовувати фільтри з активованим вугіллям.

Нафтопродукти Іноді потрапляють в грунтові води при великих розливах. Наприклад, в селищі Чкаловський (Щелковский район) запах гасу відчувається в воді з свердловин глибиною до 20 м. Виною тому може бути діяльність місцевого військового аеродрому «Чкаловський». Зараз Міноборони вирішує проблему забруднень в аеропортах. Епізодичні випадки наявності нафтопродуктів в грунтових водах фіксувалися в Клинском, Ленінському, Коломенському районах.

У промислових умовах для ліквідації подібних забруднень необхідна фільтрація з адсорбентами або використання спеціальних мікроорганізмів, які живляться саме нафтопродуктами. У домашніх умовах можна використовувати фільтри з активованим вугіллям або хоча б просто відстоювати воду (краще в ємностях, що мають кран знизу).

Забруднення підземних вод продуктами розкладання звалищ твердих побутових відходів

Головна небезпека при таких забрудненнях - рідкий фільтрат, що утворюється за допомогою проникнення атмосферних опадів і зливових стоків в накопичену масу ТПВ. При фільтрації, у воді накопичується значна кількість шкідливих речовин. Ефективних і технологічних способів нейтралізації фільтрату поки не розроблено. Потоки цих розчинів забруднюють не тільки поверхневі, але підземні води. Зазвичай ці забруднення захоплюють радіус в 5 км від звалища.

Наприклад, в Сергієво-Посадському районі функціонувала великий смітник ТПВ «Парфьонова». Свого часу, дослідження на важкі метали показало найсильніші перевищення вмісту марганцю, заліза, алюмінію, нікелю, талію і свинцю. У лютому цього року звалище закрили, але наслідки поки не ліквідували. Але під питанням залишається забруднення підземних вод іншими великими звалищами ТПВ МО - «Алексинський кар'єр» - в 2,5 км від Клину, «Непеіно» в Дмитрівському районі, «Тимохово» в однойменному селі в Ногинском районі, що є найбільшим в Підмосков'ї (його площа 113 га), «Торбеево» поруч з однойменною селом Люберецького району. ( Детальніше про географію звалищ ТПВ читайте тут )

Хочеться сподіватися, що питання хімічних забруднень підземних вод хоча б частково буде вирішене завдяки програмі «Чиста вода Підмосков'я».

Радіоактивні забруднення Їх джерелом підприємства, що працюють з радіоактивними ізотопами, або захоронення радіоактивних ізотопів. За деякими даними, підземні води Московської області забруднюються найбільшим сховищем радіоактивних відходів в селі Шеметове Сергієво-Посадський району (обслуговується ФГУП «Радон»), а також базою «Ізотоп» в Старій Купавні Ногінського району.

Частково очистити воду від радіонуклідів в домашніх умовах можна за допомогою фільтрів з Катіонообменная смолами (призначені для жорсткої води).

Цілющі води Підмосков'я

Підземні води Московської області відрізняє високий ступінь мінералізації і жорсткість - концентрація солей кальцію і магнію досягає в них 20 мг на літр. На глибині від 335 до 520 м водоносні пласти багаті цілющою «Московської мінеральної», яка близька за складом до «Боржомі» і «Єсентукам». Токсичні забруднення на таку глибину поки не проникають. Засоленість же підземних вод починається приблизно з глибини 815 м.

Дивіться також карту звалищ і шкідливих підприємств Підмосков'я .