Реклама
Реклама
Реклама

Розірвання шлюбу в Запоріжжі. Розлучення в суді

  1. Скільки коштує розлучення в суді
  2. Тривалість процесу розлучення в суді
  3. Процес підготовки документів для розірвання шлюбу
  4. Особливості розлучення в суді і часто задаються клієнтами питання
  5. Розлучення в суді з іноземцем
  6. Наш судовий досвід

Розірвання шлюбу - малоприємна процедура, через яку, за статистикою, проходить майже половина українців

Розірвання шлюбу - малоприємна процедура, через яку, за статистикою, проходить майже половина українців. У Запоріжжі відсоток розірвання шлюбів нижче загального по країні і становить близько третини загальної їх кількості.

Наша компанія з 2005 року допомагає клієнтам пройти розлучення в суді з найменшими витратами фінансових вкладень, часу і моральних сил.

Наша допомога клієнтам відбувається в одній з двох форм:

  • підготовка позовної заяви про розірвання шлюбу та консультація клієнта;
  • ведення справи про розірвання шлюбу «під ключ».

Скільки коштує розлучення в суді

Ми намагаємося бути фінансово доступними для клієнтів і організували нашу роботу таким чином, щоб зайві витрати не лягали на замовника, а вартість шлюборозлучного процесу була максимальною об'єктивної.

Вартість підготовки заяви про розлучення: 500 грн.

Вартість ведення справи про розлучення в суді «під ключ»: 4000-5000 грн. (Конкретна вартість узгоджується з адвокатом при консультації і залежить від цілого ряду чинників)

Вартість консультації адвоката окремо не оплачується і входить до вартості підготовки позову.

Додатково при подачі позову оплачується судовий збір в розмірі 0,4 прожиткового мінімуму, встановленого на 01 січня поточного року.

Тривалість процесу розлучення в суді

Середній термін шлюборозлучного процесу становить 2-3 місяці.

Потрібно розуміти, що це термін сильно залежить від конкретних обставин справи. Наприклад, рекорд наших адвокатів - це 12 днів з моменту подачі позову і до винесення рішення.

Однак, середній термін, який пройде від моменту подачі позовної заяви про розірвання шлюбу до оформлення розлучення залежить від безлічі факторів:

  • конкретного суду, в якому буде розглядати справу (наприклад, є районні суди, в яких штату не укомплектований більш ніж на 50%, що позначається на термінах розгляду);
  • часу отримання суддею даних про місце реєстрації відповідача;
  • роботи пошти і отримання відповідачем поштової кореспонденції;
  • позиції відповідача та подачі або неподання ним клопотання про надання строку на примирення.

Якщо місце проживання відповідача невідоме або другий з подружжя є громадянином іншої країни, процес розлучення може затягнутися і на більш тривалий термін.

Процес підготовки документів для розірвання шлюбу

Процес підготовки позову про розлучення завжди починається консультацією адвоката з питань сімейного права, на якій ми з'ясовуємо важливі для справи обставини і перевіряємо документи. У процесі консультації розглядаються питання розділу майна подружжя, місця проживання дитини, стягнення аліментів та інші значущі для клієнта моменти. Найчастіше розірвання шлюбу є тільки «спусковим гачком» для початку ряду інших судових процесів, пов'язаних з спільно нажитим майном, дітьми, порядком їх виховання.

Мінімальний комплект необхідних документів:

  • копія паспорта, коду клієнта
  • копія паспорта, коду коштів другої половини (при наявності)
  • копія свідоцтва про укладення шлюбу
  • копія свідоцтва (свідоцтв, якщо дітей декілька) про народження дитини.

Якщо позов про розірвання шлюбу подається за місцем проживання матері:

  • довідка про реєстрацію малолітньої дитини разом з матір'ю.

Якщо позов про розлучення подається до особи, яка проживає поза територією України:

  • документи, що підтверджують неможливість звернення до судового органу іншої країни (наприклад довідка про реєстрацію дитини разом з позивачем, довідка про реєстрацію пенсіонерів разом з позивачем, довідка з місця роботи про низький дохід).

Після отримання документів і проведення консультації, юристи готують позовну заяву про розірвання шлюбу, прикладають до нього необхідний комплект документів, реквізити на оплату судового збору. Клієнту залишається оплатити судовий збір та подати документи.
При необхідності, оплата судового збору та відправка позовної заяви може бути виконана помічником адвоката. Вартість такої послуги становитиме 200 грн.

Особливості розлучення в суді і часто задаються клієнтами питання

Необхідно враховувати, що розлучення в суді має свої особливості і ми часто стикаємося з неправильним поданням клієнтів про цю процедуру. Наведемо основні нюанси, які потрібно розуміти при розірванні шлюбу через один із судів Запоріжжя:

  • розірвання шлюбу в період вагітності дружини або протягом року після народження дитини суперечить законодавству (є винятки, але вони рідко застосовуються на практиці);
  • розриваючи шлюб суд вирішує питання тільки існування самого шлюбу, не розглядаючи питання розділу майна, стягнення аліментів, визначення місця проживання дітей;
  • другий з подружжя не може «не дати розлучення», він може клопотати в суді про надання родині терміну на примирення, який може бути встановлений тривалістю від одного дня до шести місяців. По закінченню терміну, якщо чоловік, який подав позов, наполягає на розлученні - шлюб розривається;
  • шлюб вважається припиненим з моменту набрання рішенням суду законної сили, отримувати для цього позначку в органах РАГС не потрібно;
  • процедура розірвання шлюбу за спільною заявою обох подружжя за фактом набагато складніше і довше процедури розлучення за заявою одного з подружжя;
  • позов подається за місцем реєстрації відповідача, однак може бути поданий і за місцем реєстрації позивача, якщо з ним проживає малолітня дитина або його фінансовий стан не дозволяє подати позов за місцем проживання відповідача.

Розлучення в суді з іноземцем

Окремим блоком йде розірвання шлюбу з іноземцем. Основним моментом у цій процедурі є наявність або відсутність у іноземця місця проживання в Україні.
Відповідно до судової практики і Закону України «Про міжнародне приватне право», судам України підсудні всі правовідносини, учасником яких є громадянин України, в тому числі розірвання шлюбу з іноземцем і шлюбу, укладеного поза Україною.
Якщо другий з подружжя не громадянин України, але має в ній постійне місце проживання - позов подається в український судовий орган за його місцем реєстрації.
Якщо ж реєстрація місця проживання в Україні відсутня, позов необхідно подавати за місцем реєстрації того з подружжя, який проживає в Україні.
При цьому необхідно довести, що є процесуальні підстави неможливості звернення до судового органу іншої держави. Такими доказами можуть бути наявність неповнолітніх дітей, старих батьків, за якими необхідно доглядати, відсутність великого доходу.

Наш судовий досвід

Зазвичай нашим клієнтам досить правильно підготовленого позовної заяви та консультації про нюанси процесу для успішного завершення процедури розлучення.

Однак, бувають і інші ситуації - коли розлучення в суді необхідний в найкоротші терміни або є ускладнюють ситуацію обставини. Наприклад, все більше питань виникає з розірванням шлюбу з чоловіком, що залишився на окупованій території. Ми успішно доводимо до результату навіть самі проблемні випадки.
У цій справі ми домоглися розлучення всього через 12 днів після звернення до нас клієнта:

http://reyestr.court.gov.ua/Review/62835583

http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/63069724

Тут шлюб був розірваний незважаючи на прописку відповідачки в зоні АТО:

http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/63539061

У даній справі позивач проживає в Польщі і всі справи ми вели віддалено за допомогою мережі інтернет:

http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/54932706

Клієнти, яка звернулася за допомогою в розірванні шлюбу через суд також цікавилися:

Консультацією сімейного адвоката

стягненням аліментів

Розділом майна подружжя

Позбавленням батьківських прав

Визначенням місця проживання дитини, порядку спілкування з ним