Реклама
Реклама
Реклама

Безкоштовна юридична допомога адвоката з 01.01.2013 року

Держава хоче, щоб юристи консультували безкоштовно Держава хоче, щоб юристи консультували безкоштовно. Експерти: можуть залучити студентів.

З 1 січня 2013 року всі особи, які легально перебувають на території України, зможуть отримати безкоштовну допомогу юриста, якщо вони її потребують - Кабмін приступив до практичної реалізації прийнятого рік тому закону "Про безоплатну правову допомогу" (БПП). Як роз'яснили нам у прес-службі Мін'юсту, мова йде про так званої вторинної допомоги

- створення до 2013 року в усіх регіонах, АР Крим, Києві та Севастополі центрів при головуправління Мін'юсту, куди зможуть звертатися громадяни. На 2013-2017 рр. передбачено 402 млн грн на організацію їх роботи, в тому числі 139 млн - в 2013 році.

Передбачається, що центри будуть співпрацювати з адвокатами на договірній основі. Первинна БПП діє вже зараз: кожен, хто звернеться до органів влади (райдержадміністрацію, сільрада) отримає там роз'яснення, як бути, якщо порушені його права (відмовили в прийомі скарги, незаконно затримала міліція і т. Д). Людині зобов'язані допомогти скласти скаргу, заяву, крім позовів до суду, клопотань, апеляцій, касацій - це передбачає вже вторинна допомога. Також в правовому центрі йому виділять безкоштовного адвоката (роботу оплатить держбюджет) або представника в суді, державних органах, перед іншими особами. У прес-службі Мін'юсту нам уточнили: поки на вторинну допомогу зможуть претендувати не всі, тільки малозабезпечені, інваліди, ветерани ВВВ, діти-сироти, діти - жертви насильства в сім'ї. Але вона покладена всім затриманим за підозрою в скоєнні злочину або правопорушення на 72 години після затримання, після цього безкоштовний адвокат захистить тільки осіб, перелічених вище, іншим доведеться наймати юриста. Однак з 2017 року таку юридичну допомогу нададуть всім.

За словами адвоката Тетяни Монтян, зараз безкоштовними позовами займаються лише деякі правозахисні організації та юридичні вузи, які таким чином "тренують" своїх студентів. І співпрацювати з БПП будуть початківці і малокваліфіковані юристи, адже навряд чи оплата їх праці виявиться високою, тому якісного захисту підсудний або потерпілий не отримає, а позивач або відповідач програє справу. Юрист Василь Мірошниченко навпаки, впевнений, що будь-яка допомога юриста краще, ніж нічого: "Навіть початківець адвокат може правильно написати позовну заяву і стежити, щоб в суді були дотримані процесуальні норми, зараз і цього часто немає". У Мін'юсті стверджують, що кваліфікація адвокатів БПП буде достатньою, а оплата їх праці гідною. "На конкурсній основі вже укладені договори приблизно з тисячею юристів, всього їх буде 2500, в середньому по 90 на регіон, думаю, цього достатньо", - сказала нам керівник прес-служби Мін'юсту Лія Ільченко.

джерело